ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Μια απλή ματιά στους δείκτες και τους στόχους της Εθνικής, για την τρέχουσα διετία, είναι αρκετή για να καταδείξει το αυτονόητο: η τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου.
Η Εθνική θα έχει, στο τέλος του 2022, ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επί των συνολικών χορηγήσεων (NPE ratio) μόλις 6%, το οποίο μπορεί να είναι χαμηλότερο, λόγω της τιτλοποίησης Solar και κάποιων επιμέρους κινήσεων, που φέρνει μπροστά η διοίκηση.
Κατά την ίδια ημερομηνία, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας προβλέπεται να έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 17% και ο Fully Loaded CET 1 στο υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα 15,2%. Όσο για τη ρευστότητα, ξεχειλίζει από τα... μπατζάκια της και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά τις πωλήσεις Εθνικής Ασφαλιστικής και των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης Frontier.
Παρά, όμως, την κατηγορηματική δήλωση του CEO της τράπεζας Παύλου Μυλωνά ότι η Εθνική δεν εξετάζει αύξηση κεφαλαίου, οι επιμένουσες φήμες συντηρούν την καχυποψία των επενδυτών και ταλαιπωρούν τη μετοχή.
Σε όσες, δε, διαψεύσεις και αν προχωρήσει η διοίκηση της Εθνικής, η καχυποψία δεν θα διαλυθεί καθώς η αγορά θεωρεί ότι τις αποφάσεις θα τις πάρει το Δημόσιο, που αποτελεί, μέσω ΤΧΣ, τον μεγαλομέτοχο της τράπεζας.
Αν όντως, ο σχεδιασμός κυβέρνησης - ΤΧΣ δεν περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου, ας βγουν να το δηλώσουν δημόσια, μπας και μπει τέλος στο μαρτύριο.
Θεωρητικά, η Εθνική προσφέρεται ως ιδανική περίπτωση, για να πάρει πίσω το ΤΧΣ ένα μέρος των τεράστιων ποσών που έβαλε στις συστημικές τράπεζες. Θα μπορούσε να διαθέσει, σε εύθετο χρόνο, μέρος του 40,3% του μετοχικού κεφαλαίου το οποίο κατέχει, είτε σε βασικό επενδυτή είτε σε μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτικά κεφάλαια.
Εκτός και αν κάποιοι στην κυβέρνηση «φλερτάρουν» με την ιδέα να μπει μεν βασικός επενδυτής, αλλά μέσω αύξησης κεφαλαίου…
Υ. Γ.: Όπως πληροφορείται η στήλη, οι αποφάσεις σε σχέση με ενδεχόμενο placement μετοχών Εθνικής από το ΤΧΣ μετατέθηκαν για το φθινόπωρο.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Για την έκδοση μικρότερης σειράς Additional Tier I (AT1) ομολογιών προϊδέασε, χθες, τους επενδυτές, η διοίκηση του ομίλου Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες της στήλης.
Η άντληση υψηλότερων κεφαλαίων, μέσω της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου (καθαρά έσοδα 1,3 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ που σχεδιαζόταν αρχικώς), χαρίζει στον όμιλο την ευχέρεια να εκδώσει, σε πρώτη φάση, AT1 της τάξης 300 εκατ. ευρώ και να επανεξετάσει, σε δεύτερο χρόνο, τη σκοπιμότητα πρόσθετης έκδοσης.
Η τράπεζα δηλώνει σε ετοιμότητα να προχωρήσει στην έκδοση ανά πάσα στιγμή, οι πληροφορίες όμως κάνουν λόγο για τον επόμενο μήνα…
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η ιστορία είναι γνωστή. Πέντε μοναχές από το μοναστήρι Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν την ολοκλήρωση του Δυτικού Διαδρόμου Πελοποννήσου, που είναι άκρως απαραίτητο έργο για την ευστάθεια του Νότιου Συστήματος, τραβώντας στα δικαστήρια τον ΑΔΜΗΕ, που είναι ο υπεύθυνος του έργου.
Τώρα οι μοναχές μπορούν να είναι διπλά ευχαριστημένες. Κατάφεραν να κάνουν άνω κάτω και την ενεργειακή αγορά. Η ΡΑΕ τιμωρεί με πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ τον ΑΔΜΗΕ, θεωρώντας ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για την υπόθεση και ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζεται να προσφύγει στα δικαστήρια για να προσβάλει την επιβολή του προστίμου.
Το ζήτημα δεν είναι τι λέει κάθε πλευρά για την υποστήριξη του δίκιου της στο συγκεκριμένο. Αλλά ότι, ως φαίνεται, η καθυστέρηση θα είναι μεγάλη. Κι ότι οι αμέσως ή εμμέσως εμπλεκόμενοι δείχνουν να.. ψάχνονται ποιος θα μείνει με τον... μουτζούρη στο χέρι.
ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Παρά το ράλι της μετοχής κατά το τελευταίο εξάμηνο (από 0,348 σε 0,59 ευρώ), ο τίτλος εξακολουθεί να τελεί υπό διαπραγμάτευση κάτω από τη λογιστική του αξία (τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 19 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 34,36 εκατ. ευρώ), όταν τα άυλα πάγια ανέρχονται μόλις σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός είναι μηδενικός και το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας αφορά ακίνητα, αποτιμημένα με εύλογες αξίες 31/12/2020.
Άγνωστο το τι θα πράξουν οι βασικοί μέτοχοι (κληρονόμοι Ελευθέριου Μουζάκη) σχετικά με τα 20 εκατ. ευρώ που τους οφείλει η εισηγμένη και που είναι απαιτητά στο τέλος της φετινής χρονιάς.