ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ι: Τον Ιούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η διοίκηση του ομίλου κατά την τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών για το ομόλογο του ομίλου.
Η πλευρά Reggeborgh Ιnvest έχει διαμηνύσει ότι θα καλύψει τόσο το ομολογιακό της ενδιάμεσης χρηματοδότησης όσο και τα τυχόν αδιάθετα της αύξησης, δίνοντας σήμα πως θέλει να είναι ο βασικός μέτοχος. Εξάλλου, ως γνωστόν κατέχει το call option για το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου (που ανήκει στον Λ. Μπόμπολα), το οποίο μένει να φανεί αν θα το εξασκήσει την εβδομάδα μετά το Πάσχα.
Όσο για το νέο call option που απέκτησε για το 3,18% του μετοχικού κεφαλαίου -με λήξη τον Ιούλιο- στην αγορά θεωρούνταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο.
Η θετική ψήφος του μετόχου Δ. Διαμαντίδη στην τελευταία έκτακτη Γ.Σ. έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Ολλανδών…
ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΙΙ: Η μάχη για τον έλεγχο του ομίλου μπορεί να μονοπώλησε τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο υπάρχει και η δύσκολη καθημερινότητα. Τώρα «αρχίζουν τα δύσκολα» για την ουσιαστική εξυγίανση του κατασκευαστικού βραχίονα, αλλά και για τον ρόλο που θα παίξει συνολικά ο όμιλος, καθώς στο προσκήνιο έρχονται οι δραστηριότητες στις παραχωρήσεις, τις ΑΠΕ, αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων.
Σε ό,τι αφορά τα έργα παραχωρήσεων, η διοίκηση του ομίλου -και πάλι στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης των αναλυτών όσον αφορά το ομόλογο- ανέφερε ότι προσεχείς στόχοι είναι οι διαγωνισμοί για την επέκταση της Αττικής Οδού και του ΒΟΑΚ στην Κρήτη, παρακάμπτοντας κομψά την υπόθεση του διαγωνισμού της Εγνατίας Οδού.
Επίσης «κομψή» ήταν η αναφορά στην πιθανή διεκδίκηση της χρονικής επέκτασης της σύμβασης εκμετάλλευσης του υφιστάμενου δικτύου της Αττικής Οδού (όπου η Άκτωρ Παραχωρήσεις ελέγχει το 66% και το υπόλοιπο ο όμιλος Άβαξ), παραπέμποντας στις κινήσεις του Υπ. Υποδομών…
Πιο ξεκάθαρη εικόνα μεταφέρθηκε για τη Μαρίνα Αλίμου (παραχώρηση που έκλεισε στην εκπνοή του 2020), εκτιμώντας ότι ήδη από το 2021 το CAPEX θα αγγίξει τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ θα καταγραφούν και τα πρώτα έσοδα.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων, η διοίκηση περιορίστηκε να αναφέρει ότι ο όμιλος θα διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο ενόψει των νέων έργων τόσο για την πρωτεύουσα όσο και για την περιφέρεια…
ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: Μετά το ανθεκτικό σετ αποτελεσμάτων που δημοσίευσε η εταιρεία (μείωση τζίρου, αύξηση καθαρών κερδών, ιδιαίτερα θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές), η μετοχή διαπραγματεύεται με P/E χαμηλότερο του 12, με δείκτη ρευστότητας «καθαρό χρέος προς EBITDA» μόλις στο 1,86 και περίπου 25% κάτω από τη λογιστική της αξία (η μερισματική πολιτική της εταιρείας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί).
Ας μην ξεχνάμε και την εκτίμηση των αναλυτών για αυξημένες οικονομικές επιδόσεις φέτος…
ΑΚΡΙΤΑΣ: Η πανδημία ήρθε να ανεβάσει τον πήχη των δυσκολιών για την ακριτική βιομηχανία ξύλου, η οποία παρά το θετικό «προσαρμοσμένο EBITDA» δεν απέφυγε για μια ακόμη χρονιά την καταγραφή ζημιών (-2,15 εκατ.), τη στιγμή που τα ίδια κεφάλαιά της είναι αρνητικά (-4,8 εκατ. ευρώ) και ο καθαρός της δανεισμός βρίσκεται στα ύψη (39,9 εκατ. ευρώ).
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το κλίμα στην αγορά φαίνεται να βελτιώνεται, με τη ζήτηση να αναμένεται ανοδική, λόγω θετικών προσδοκιών στα μέτωπα της οικοδομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων. Άλλωστε, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, οι πωλήσεις της Ακρίτας παρουσίασαν άνοδο 18,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Συνεχίζονται παράλληλα οι κινήσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος της ρευστότητας. Η διοίκηση σημειώνει σχετικά πως οι «εν εξελίξει διαδικασίες για τη μερική αναδιάρθρωση του δανεισμού όσον αφορά τις πληρωτέες εντός της χρήσεως 2021 δόσεις κεφαλαίου θα συμβάλουν στη βελτίωση της ρευστότητας και της χρηματοοικονομικής ισορροπίας του ομίλου, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του αναπτυξιακού του πλάνου και των στρατηγικών του στόχων».
Αναφέρει επίσης πως «στο πλαίσιο ενίσχυσης των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων υφίσταται moratorium πληρωμών δανείων έως 31.03.2021, ενώ αντίστοιχες κυβερνητικές αποφάσεις υφίστανται αναφορικά με την αναστολή καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών έως 31.12.2021».
VIVA WALLET: Μόνο ήρεμη δεν ήταν η παρουσίαση που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για την υπηρεσία eGov-KYC του υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης. Στην παρουσίαση συμμετείχαν μόνο οι μη συστημικές τράπεζες. Οι εκπρόσωποι κάποιων εξ αυτών διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστέρηση 15 μηνών με την οποία τους ενημερώνει η Ένωση, την ώρα που, όπως ισχυρίζονται, οι συστημικές τράπεζες συμμετέχουν στο παραπάνω project από την πρώτη ημέρα.
Τον χορό των αντιδράσεων έσυρε η Viva, κορυφαία στελέχη της οποίας καυτηρίασαν την πρακτική διακρίσεων της ΕΕΤ έναντι μελών της, κάνοντας λόγο για δύο ταχύτητες, που προωθούν τελικά τις θέσεις και τα συμφέροντα των συστημικών τραπεζών εις βάρος των υπολοίπων.
Υπενθυμίζεται ότι η Viva, παρά την απουσία ενημέρωσης, ξεκίνησε πρώτη να δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς χαρτιά, με χρήση της υπηρεσίας eGov-KYC.