ΔΝΤ: Μάρτιος 2019. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει τη συζήτηση για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Είχαν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και η αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ έστελνε πολλά μηνύματα εντός κι εκτός. Αξιοπιστία, σπάσιμο των δεσμών, πατάμε στα πόδια μας, όπως θέλετε, πείτε το.
Τότε η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική: «Σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, που έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση "βλέπει με σκεπτικισμό ενδεχόμενη αποπληρωμή των δανείων του ΔNT". Η αιτία: Η πρόωρη εξόφληση "θα μπορούσε να θεωρηθεί απόσυρση του ΔΝΤ". Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών θέλει να το αποφύγει», μετέδιδε η DW.
Τον Νοέμβριο του 2019, μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην πρώτη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Το επιτόκιο των ακριβών δανείων ήταν κοντά στο 4%.
Ενάμιση χρόνο αργότερα, χθες, ο ESM άναψε πράσινο φως για τη νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί με συνοπτικές διαδικασίες η έγκριση από τη γερμανική Βουλή.
Αυτή είναι η πρώτη διαφορά ανάμεσα στις δύο πράξεις πρόωρης αποπληρωμής και τον αχό που σήκωνε ή δεν σηκώνει πλέον η κάθε πράξη. Η δεύτερη διαφορά έχει να κάνει με το κόστος. Τα δάνεια του ΔΝΤ πια, δεδομένων των συνθηκών, δεν έχουν καμία σχέση σε όρους κόστους με δύο χρόνια νωρίτερα. Το μέσο κόστος των 3,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα αποπληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες, είναι μόλις 1,09%, επομένως θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι δεν κερδίζει σε όρους τόκων και πολλά η Ελλάδα.
«Λάθος», λέει αρμόδια πηγή. Όταν δανειζόμαστε με έντοκα ετήσια γραμμάτια με -0,20% και πληρώνουμε νωρίτερα δανεικά κόστους 1,09%, δεν το λες και λίγο… Επιπρόσθετα, συμπληρώνει, το μήνυμα που στέλνει η κίνηση αυτή από την πλευρά της Ελλάδας στις αγορές είναι σημαντικό.
Η βαρύτητα του μηνύματος ίσως αποτελεί την τρίτη σημαντική διαφορά. Χωρίς να υποτιμάται το ελληνικό μήνυμα σε συνθήκες πανδημίας, το κυρίαρχο στοιχείο για τη διατήρηση των χαμηλών αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το στέλνει το «πορτοφόλι» της ΕΚΤ…
Μ’ αυτά και μ’ αυτά πάντως, το ΔΝΤ σιγά σιγά το «ξεφορτωνόμαστε». Μετά και τα 3,3 δισ. ευρώ, θα μας έχουν μείνει μόλις 1,750 δισ. ευρώ δανείων στο Ταμείο, με ένα μέσο κόστος της τάξεως του 0,8%.
Πληρωτέα 2023 και 2024.
VIDAVO: Έκπληξη προκαλεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το «ξέσπασμα» της μετοχής της Vidavo στο ταμπλό του ΧΑ, με τον τίτλο από τα 3,40 ευρώ της 9ης Φεβρουαρίου να έχει εκτιναχθεί στα 6,05 ευρώ, ανεβάζοντας μάλιστα τον μέχρι πρότινος οριακό όγκο των συναλλαγών της.
Το να αποτιμάται βέβαια στο ταμπλό προς 5,1 εκατ. ευρώ μια εταιρεία με ίδια κεφάλαια κοντά στις 700 χιλ. ευρώ, η οποία το 2020 σημείωσε κύκλο εργασιών γύρω στις 300 χιλ. ευρώ και έσοδα από ερευνητικές δραστηριότητες γύρω στις 350-400 χιλ. ευρώ, ίσως να φαντάζει υπερβολικό.
Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μια εταιρεία με μηδενικό δανεισμό, με ταμείο 229 χιλ. ευρώ (30/9/2020), κερδοφόρο αποτέλεσμα (+102 χιλ. ευρώ το 2019 και μεγαλύτερη αναμενόμενη επίδοση το 2020), με εστίαση στην τηλεματική στην υγεία, δηλαδή σε μια δραστηριότητα που δύσκολα μπορεί να αποτιμηθεί με βάση τους κλασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.