Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση απέφυγε να πει καθαρά αυτό, που όλοι έχουν καταλάβει και προκύπτει από τα συμφραζόμενα: ότι, δηλαδή, δεν βλέπει λόγο υιοθέτησης της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος, για σύσταση Asset Management Company (σ.σ. bad bank).
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, όσο και ο αρμόδιος για χρηματοπιστωτικά θέματα υφυπουργός, Γεώργιος Ζαββός, δήλωσαν, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ότι προχωρά η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής».
Οι τράπεζες χαιρέτισαν την παραπάνω απόφαση, ενώ σύμφωνα με τον Γ. Ζαββό υπάρχει και σχετική στήριξη από τα ευρωπαϊκά όργανα.
Όλοι μαζί, υπουργοί, εκπρόσωποι τραπεζών και servicers, αφού ευχαρίστησαν την ΤτΕ για την πρότασή της, δηλώνοντας υπέρμαχοι της Μαοϊκής άποψης «αφήστε χίλιες… προτάσεις να ανθίσουν», σημείωσαν ότι κάποια στιγμή θα ολοκληρώσουν την αξιολόγησή της. Επίσης, προσπέρασαν, διακριτικά, την επισήμανση του διοικητή της ΤτΕ ότι bad bank και Ηρακλής ΙΙ δεν μπορούν να συνυπάρξουν.
Στη δευτερολογία του, βέβαια, ο Γ. Ζαββός δεν άντεξε και εισήλθε στο… ζουμί της κουβέντας. Με τις τιτλοποιήσεις των Ηρακλή Ι και Ηρακλή ΙΙ οι τράπεζες θα από-αναγνωρίσουν, σύμφωνα με τον υφυπουργό, μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 64 δισ. ευρώ και το NPE ratio θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.
Ας σκεφτεί ο καθένας τι απομένει, είπε και τελείωσε τη συζήτηση, επιβεβαιώνοντας όσα η αγορά έχει αντιληφθεί εδώ και μήνες.
Υ.Γ.: Στη χθεσινή συζήτηση υποβλήθηκαν από βουλευτές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, οι περισσότερες των οποίων έμειναν αναπάντητες. Οι βουλευτές ρώτησαν ποια είναι η σχέση κόστους/οφέλους για Ηρακλή και bad bank, πως θα επιλυθεί το πρόβλημα του υψηλού DTC, τι ζημιές θα εγγράψουν οι τράπεζες με τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή ΙΙ, τι ποσοστό των ρυθμίσεων τηρείται, που φθάνει το μέσο «κούρεμα» στις ρυθμίσεις.