ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: «Δεν πρέπει να το υπερεκτιμούμε…». Με τη φράση αυτή, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επιχειρεί να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για το νέο μέτρο της κάλυψης πάγιων δαπανών επιχειρήσεων, θέτοντάς τον σε πιο ρεαλιστική βάση.
Οι πρώτες δηλώσεις επί του θέματος τις προηγούμενες εβδομάδες δημιούργησαν την προσδοκία -σε ορισμένους- πως θα έρθει το κράτος και θα καλύψει ποσοστό 70%-90% των πάγιων δαπανών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.
Αληθές, αλλά χρειάζεται ορισμένες διευκρινίσεις. Η πρώτη αφορά στις προϋποθέσεις. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν χάσει τουλάχιστον το 30% του τζίρου τους, εάν δεν αλλάξουν τα αρχικά κριτήρια του πλαισίου της Κομισόν.
Η δεύτερη αφορά στους «κόφτες». Δεν αρκεί η πτώση τζίρου για να σου πληρώσει το κράτος τις δαπάνες, θα πρέπει να μην έχουν καλυφθεί από άλλα μέτρα στήριξης όπως για παράδειγμα η επιστρεπτέα προκαταβολή ή η καταβολή επιδομάτων αναστολής σύμβασης στους εργαζόμενους. Αν το κράτος έχει πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων, δεν μπορεί η επιχείρηση να ζητά να πάρει λεφτά για τους μισθούς…
Η τρίτη έχει να κάνει με το ταμείο. Ο προϋπολογισμός είναι υπό πίεση όπως έδειξαν τα χθεσινά στοιχεία, τα 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης θα χρειαστεί να αυξηθούν, όπως έχουν αναγνωρίσει Σταϊκούρας-Σκυλακάκης, οι πόροι είναι πεπερασμένοι όπως έχουν επίσης δηλώσει και οι δύο. Το μήνυμα από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι χρειάζεται σωφροσύνη και όχι απλοχεριές.
Η τέταρτη σχετίζεται και πάλι με το ταμείο. Η Κομισιόν έδωσε πράσινο φως για τις συγκεκριμένες ενισχύσεις, όπως άλλωστε και για το μη επιστρεπτέο τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά δεν δίνει τα λεφτά. Ό,τι κάνει «δώρο» το ελληνικό δημόσιο στις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται δεν του το χαρίζει κανένας αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει κάποια στιγμή να το πληρώσουν, ως μια ένδειξη αναγκαίας αλληλεγγύης για να σωθεί η παρτίδα της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, η στήλη κρατά «μικρό καλάθι» για το μέτρο επιδότησης πάγιων δαπανών.
NIKE: Η πολυεθνική κλιμακώνει την πίεση στους λιανέμπορους. Αν δεν κλείσουν τα υπόλοιπά τους μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, δεν θα μπορούν να πάρουν εμπορεύματα από την εταιρεία για τη νέα σεζόν.
Το θέμα, αν και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής πωλήσεων της πολυεθνικής -που δεν είναι και η μόνη που εφαρμόζει τέτοιες πρακτικές σε περιόδους κρίσης-, έχει και μια ηθική διάσταση εν μέσω πανδημίας, καθώς οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις είναι «στεγνές» από ρευστότητα και αδυνατούν να διαχειριστούν υποχρεώσεις.
Ωστόσο η Nike δεν φαίνεται να παρεκκλίνει από την πολιτική της, παρά τη δυσμενή συγκυρία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Εξάλλου εν μέσω πανδημίας έθεσε τις βάσεις για να διακόψει συνεργασία με εταιρείες όπως οι Belk, Dillard’s, Zappos, Boscov’s, Bob’s Stores, Fred Meyer, EBLens, VIM και City Blue.
Όπως αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή της η πολυεθνική προς τοπικούς πελάτες της, «θα δέχεται όλες τις μελλοντικές παραγγελίες για τη σεζόν HO21 μόνο από πελάτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις πληρωμών τους. Για να διασφαλίσετε ότι οι παραγγελίες σας για τις σεζόν FA21 & HO21 θα επιβεβαιωθούν και θα γίνουν τελικά αποδεκτές (έξι εβδομάδες πριν από την αποστολή των προϊόντων), η Nike σας παρέχει πλέον την τελευταία ευκαιρία να εξοφλήσετε πλήρως κάθε εκπρόθεσμο υπόλοιπο στον τραπεζικό λογαριασμό της Nike το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021».
ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΒ, αντιλαμβανόμενη τη μεγάλη αδυναμία άντλησης χρηματοδότησης μέσω τραπεζικού συστήματος, αποφάσισε να αναλάβει η ίδια το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης που απαιτείται για τους υποψήφιους συνεργάτες της στο δίκτυο AB Shop & Go, το οποίο αναπτύσσεται μέσω συστήματος Franchise.
Η εταιρεία συνεισφέρει για κάθε νέο κατάστημα, διευκολύνοντας τους υποψήφιους επιχειρηματίες που φιλοδοξούν να δραστηριοποιηθούν σε συνεργασία με την ΑΒ, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, αναλαμβάνει για λογαριασμό του επιχειρηματία, τη δαπάνη διαμόρφωσης του ακινήτου που θα στεγάσει το AB Shop & Go (έως 60.000 ευρώ) και τη δαπάνη αγοράς του τεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτείται για να λειτουργήσει το κατάστημα (έως 100.000 ευρώ).
Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να διαθέτει ένα μικρό κεφάλαιο κίνησης και τη «δίψα» για σκληρή δουλειά και επιτυχία. Παράλληλα, με βάση στοιχεία της εταιρείας, ο συνεργάτης της ΑΒ αναλαμβάνει να αποπληρώσει την επένδυση κατά τη διάρκεια του συμβολαίου, καταβάλλοντας μηνιαία δόση για 10 έτη χωρίς προσαυξήσεις.