ΔΕH: Πολύ κοντά βρίσκονται η Επιχείρηση με τη γερμανική RWE, όπως πληροφορείται η στήλη, για το deal των κοινών επενδύσεων σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Αν και ακούμε το «πολύ κοντά» εδώ και ένα μήνα, εντούτοις τώρα οι διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι έφτασαν στο «χτένισμα» των λεπτομερειών για τη σύναψη της συμφωνίας.
Το ενδιαφέρον από αυτό το deal είναι πως στην κοινή εταιρεία που θα συσταθεί, η δημόσια εταιρεία θα έχει μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Μάλλον το 49% και η RWE το 51%. Και όπως εξηγούσε αρμόδιος παράγοντας που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην οδό Χαλκοκονδύλη, η ΔΕΗ θα ακολουθήσει αυτό το μοντέλο για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και με άλλες εταιρείες -είτε ξένες είναι αυτές είτε ελληνικές.
Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, στα μισά από τα έργα περίπου 5 GW που θέλει να αναπτύξει, θα συμμετέχει στις αντίστοιχες κοινοπραξίες με μειοψηφικό πακέτο.
Τα άλλα μισά θα τα τρέξει μόνη της…
ΕΜΒΟΛΙΑ: Δεν ήταν μόνο οι αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής στο Βέλγιο που οδήγησαν σε καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων από την Pfizer και προκάλεσαν οργή στη διψασμένη για δόσεις Ευρώπη.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης αποκαλύπτουν οι Financial Times. Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή (EMA) έδωσε την έγκρισή της να χρησιμοποιείται κάθε φιαλίδιο για έξι αντί για πέντε δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Η πολυεθνική έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία και να μειώσει τις παραδόσεις φιαλιδίων. Για παράδειγμα από το Αμβούργο της Γερμανίας καταγγέλλεται πως πλέον λαμβάνει 5 φιαλίδια για κάθε 30 δόσεις αντί για έξι προηγουμένως.
Η Pfizer υποστηρίζει ότι η συμφωνία που έκλεισε αφορά σε δόσεις εμβολίου και όχι σε φιαλίδια. Όπως όμως είναι γνωστό, για να γίνει χρήση της περίφημης έκτης δόσης απαιτείται ειδική σύριγγα.
Ηδη η Ιταλία προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη. Αλλες χώρες ζητούν από την Κομισιόν να κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην πολυεθνική.
ΜΠΗΤΡΟΣ: Από το 0,138 ευρώ της 29ης Δεκεμβρίου, η μετοχή της Μπήτρος εκτινάχθηκε χθες στο 0,302 ευρώ. Μιλάμε για μια άνοδο της τάξεως του 120% σε μόλις είκοσι μέρες (χρηματιστηριακή αξία 4,784 εκατ. ευρώ).
Η μετοχή τραβάει την ανηφόρα βασισμένη στο σενάριο ότι:
- Πρώτον, θα γίνει ένα σημαντικό κούρεμα στις τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου και
- δεύτερον, η οικογένεια Μπήτρου θα θελήσει να ενισχύσει σε δεύτερη φάση την εισηγμένη, με την απορρόφηση άλλων προσωπικών της εταιρειών.
Και αν το πρώτο (το κούρεμα των υποχρεώσεων) φέρεται να επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ, για το δεύτερο (την ένταξη και άλλων εταιρειών στο σχήμα της εισηγμένης), ακόμη και αν σε πρώτη φάση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «λογική κίνηση», μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο υποθέσεις και εκτιμήσεις κάποιων που τους αρέσουν τα πονταρίσματα.
ΥΓ: Βέβαια, αν τελικά «τρέξουν» οι επενδύσεις στη χώρα κατά τα επόμενα χρόνια με τη συνδρομή και του Ταμείου Ανάκαμψης, τότε και η συμμετοχή της Μπήτρος στη ΣΙΔΜΑ (κατέχει το 25%) θα αποκτήσει και αυτή σημαντική αξία.
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ: Πάγωσε πριν καν ζεσταθεί ο σχεδιασμός για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς κύκλοι του υπ. Ανάπτυξης αναφέρουν στη στήλη ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα».
Το άνοιγμά τους είχε αφήσει με σαφήνεια να εννοηθεί, προχθές, ο ίδιος ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, που, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, φαίνεται ότι βιάστηκε πολύ. Αλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες ότι προτεραιότητα έχει η εκπαίδευση.
Η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών σήμαινε και την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό αλλά και της εστίασης, κάτι που είναι σαφές ότι με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι εφικτό.
Οπότε, το σενάριο «άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων» διήρκησε μόλις λίγες ώρες -και αυτό, σε επίπεδο… προθέσεων.