ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Οικουμενικό» διοικητικό συμβούλιο από πολιτικής άποψης φαίνεται πως προωθούν για την Ελλάκτωρ οι Ολλανδοί της Reggeborgh.
Ο προτεινόμενος από τους Ολλανδούς για τη θέση του προέδρου Γιώργος Μυλωνογιάννης είναι νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Συνεργάζεται αυτή την περίοδο με το Μέγαρο Μαξίμου για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και για τη γνωστή διαφορά μεταξύ της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με τον όμιλο Μαντωνανάκη. Ο τελευταίος έχει κερδίσει διαιτησίες ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ και αναζητείται συμβιβαστική φόρμουλα.
Ταυτόχρονα, ο Κωνσταντίνος Τούμπουρος, που προτείνεται από τη Reggeborgh για τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. της Eλλάκτωρ, διατηρεί εδώ και δεκαετίες στενή φιλική σχέση με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από την εποχή που φοιτούσαν στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Ο κ. Τούμπουρος σήμερα εργάζεται ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τεχνικής και εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Temco.
Πάντως ακούγεται έντονα πως η πλευρά Καϋμενάκη - Μπάκου θα ζητήσει αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Eλλάκτωρ που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιανουαρίου.
ΛΙΜΑΝΙΑ: Νέες καθυστερήσεις σημειώνονται στις διαδικασίες που αφορούν τους διαγωνισμούς για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας και την υποπαραχώρηση του εμπορικού λιμένα Καβάλας «Φίλιππος Β».
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε νέα προθεσμία στις 29 Ιανουαρίου για την Αλεξανδρούπολη και Καβάλα και στις 20 Ιανουαρίου για την Ηγουμενίτσα, προκειμένου να προσκομισθούν νέες διευκρινίσεις αναφορικά με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη διαδικασία του διαγωνισμού.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτός που καθυστερεί είναι ένας, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ γνωρίζει καλύτερα...
REVOIL: Συνεχίζει η Revoil την προσπάθεια μείωσης των δανειακών της υποχρεώσεων ακόμη και μέσα στην πανδημία, καθώς κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο αποπλήρωσε 1,7 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, σύμφωνα με τα οποία ο εισηγμένος όμιλος από το τέλος του 2017 έως και τα μέσα του 2020 αύξησε τα ίδια κεφάλαιά του κατά 68% (από τα 10,39 στα 17,46 εκατ. ευρώ), περιορίζοντας ταυτόχρονα τον καθαρό του δανεισμό κατά 8,6 εκατ. ευρώ (από τα 41,35 στα 32,7 εκατ. ευρώ).
Και όλα αυτά, μέσα από την επίτευξη κερδοφόρων αποτελεσμάτων (π.χ. EBITDA 7,58 εκατ. ευρώ και προ φόρων αποτέλεσμα +2,38 εκατ. στο εννεάμηνο του 2020).
Έχοντας λοιπόν βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητά της, η Revoil είναι σε θέση να επενδύσει σημαντικά ποσά στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μειώνοντας έτσι το ενεργειακό της αποτύπωμα και ταυτόχρονα ευελπιστώντας σε μια αξιοσημείωτη θετική απόδοση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, ανακοίνωσε και τη σύσταση δύο εταιρειών για τη λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού και ενός αιολικού πάρκου, με στόχο σε μια πενταετία η εισηγμένη να λειτουργεί έργα ΑΠΕ ισχύος 60 Mw.
ΥΓ: Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Revoil (18,58 εκατ. ευρώ) βρίσκεται μόλις λίγο πάνω από την καθαρή της θέση (17,46 εκατ. στις 30/6/2020).