ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκίνησαν οι προσλήψεις νομικών, οικονομικών και τεχνικών συμβούλων στο Ταμείο, προκειμένου να στελεχωθεί ο νέος Μηχανισμός Προετοιμασίας Έργων (Project Preparation Facility). Ηδη η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει βγάλει στον αέρα τρεις προκηρύξεις, προκειμένου να μαζέψει βιογραφικά για το νέο τμήμα που δημιουργείται μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρεται και στην τελευταία έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, στον μηχανισμό που θα αναλαμβάνει την ωρίμανση από πλευράς μελετών, απαλλοτριώσεων κ.λπ., θα ενταχθούν περισσότερα από 40-45 μεγάλα έργα, με μέσο προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών αλλά και της τεχνολογίας.
Συνολικά, δηλαδή, το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει να προωθήσει έργα άνω των 4 δισ. ευρώ, με στόχο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που θα οδηγήσουν σε απώλεια κοινοτικών πόρων.
ΕΣΑΗ: Το γνωστό «λεφτά υπάρχουν…» θυμίζει η παραίνεση του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) προς τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να τρέξει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα αλλά και τις διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας.
Οι καθετοποιημένοι ιδιωτικοί όμιλοι της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (2021-203) που εκπονεί ο ΑΔΜΗΕ, υπενθυμίζουν στον Διαχειριστή τουλάχιστον τέσσερα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία με «πρωτόγνωρους» πόρους, που μπορεί να αξιοποιήσει και να σχεδιάσει ένα «περισσότερο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ανάπτυξης σε σχέση με το τρέχον που βρίσκεται σε διαβούλευση».
Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, πρόκειται για 25 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων που είναι διαθέσιμα εδώ και δύο χρόνια και αποσκοπούν στην άντληση εσόδων από τη δημοπράτησή τους για τις διασυνδέσεις των νησιών. Ο Σύνδεσμος αναφέρεται φυσικά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο, πέραν των έργων υποδομών για τη διείσδυση των ΑΠΕ, μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει και διεθνείς διασυνδέσεις. Σημειώνει ακόμη και το πρόγραμμα Connecting Europe Facility της Ε.Ε. για έργα που θα χαρακτηριστούν ως Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).
Επιπλέον οι ηλεκτροπαραγωγοί προσθέτουν και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, όπου τα ενεργειακά δίκτυα αποτελούν βασική προτεραιότητα του αναπτυξιακού στόχου «Ανάπτυξη Υποδομών».
«Λεφτά υπάρχουν…» κατά τον ΕΣΑΗ κι εν προκειμένω, πραγματικά υπάρχουν…