To όνομα του καθηγητή κ. Αρθούρου Ζερβού έχει αρχίσει να «ακούγεται» σε ορισμένους κύκλους, για τη θέση του επόμενου προέδρου της ΡΑΕ, καθώς η κυβέρνηση καθυστερεί να δώσει το στίγμα των προθέσεών της για τον διάδοχο του Ν. Μπουλαξή.
Ως γνωστόν όμως, ο κ. Ζερβός έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ επί πολλά έτη, έως την παραίτησή του το 2015. Αντιγράφοντας από ρεπορτάζ της εποχής, του έγκριτου Μιχάλη Καϊταντζίδη, προκύπτει ότι στη διάρκεια της θητείας του, «όπως και οι περισσότεροι επικεφαλής της ΔEH, υποστηριζόμενος από τα συνδικάτα και τους αρμόδιους υπουργούς, υπερασπίστηκε το μονοπώλιο της ΔEH, ενώ επέβαλε τιμολογιακή πολιτική με μεγάλες αυξήσεις, τόσο σε νοικοκυριά όσο και στη βιομηχανία», κι ακόμη, «η Επιχείρηση βρέθηκε συχνά υπόλογη στις ρυθμιστικές και κοινοτικές αρχές για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού και για κατάχρηση της υπερδεσπόζουσας θέσης που έχει στην εγχώρια αγορά».
Πώς λοιπόν θα μπορούσε να επιστρέψει ο κ. Ζερβός, μετά από λίγα χρόνια, ως πρόεδρος της ΡΑΕ, έχοντας δηλαδή ύπατο ρόλο «ρυθμιστή», σε μια αγορά που παρά τις αλλαγές εξακολουθεί εν πολλοίς να κυριαρχείται από τη ΔEH, στην οποία ήταν ίσως ο μακροβιότερος ηγέτης;
Αλλά και πέραν αυτού, η θητεία του κ. Ζερβού έγινε σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από αποκαλύψεις για τα επί πολλά χρόνια τεκταινόμενα σε σχέση με τη ΓΕΝΟΠ (με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει και ποινικές δικαστικές κατηγορίες, από τις οποίες αθωώθηκε) αλλά και από τη μεγάλη επένδυση-ορόσημο στη λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», ίσως τη μεγαλύτερη επένδυση που ανέλαβε τις τελευταίες δεκαετίες ο Οργανισμός. Επένδυση που, εκ των πραγμάτων, αποδείχτηκε λανθασμένη ως προς την πρόβλεψη των μελλοντικών συνθηκών, καθώς σήμερα η ΔEH προσπαθεί εναγωνίως να βρει τρόπους να την περισώσει, ώστε να μη διαγράψει «με τη μία», πριν καν λειτουργήσει η μονάδα, τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί.
Τα «σημάδια» όμως ότι η επένδυση αυτή ήταν υψηλού ρίσκου, λόγω της στροφής της Ευρώπης προς τις πιο «πράσινες μορφές» ενέργειας (και την επακόλουθη αύξηση στις τιμές ρύπων) ήταν ήδη ορατά από το 2010 και το 2011. Κάτι που ο «περιβαλλοντολόγος» κ. Ζερβός, ενεργά εμπλεκόμενος στην καριέρα του με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς τάσεις, στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας, προφανώς όφειλε να γνωρίζει εν έτει 2012-2013. Εντούτοις εκείνος σφράγισε με την υπογραφή του το συγκεκριμένο έργο.
Θα μας συγχωρέσει λοιπόν ο αξιότιμος κ. καθηγητής και όσοι ενδεχομένως προωθούν το όνομά του, αλλά αυτό το στρατηγικό «λάθος», με το οποίο ζει σήμερα η ΔEH, όπως και να το κάνουμε, ουδόλως αποτελεί «καλή σύσταση» για την ανάληψη μιας ακόμη πιο στρατηγικής θέσης στο σύστημα της ενέργειας και στη διαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος της χώρας, όπως αυτή του προέδρου της ΡΑΕ.
Δικαιολογίες μπορεί να υπάρχουν πολλές, αλλά τα γεγονότα δεν αλλάζουν.