Θέμα των ημερών έχει καταστεί η παροχή στήριξης στην Aegean Airlines. Η στήριξη είναι μάλλον σίγουρο ότι θα προχωρήσει, καθώς όχι μόνο υπάρχει πλέον προηγούμενο με τη Lufthansa, αλλά είναι και σαφές ότι στην ανάγκη ενίσχυσης της εταιρείας (και άλλων ενδεχομένως μεγάλων εταιρειών) υπάρχει ευρεία συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, όπως προκύπτει και από το πρόγραμμα Μένουμε Ορθιοι ΙΙ που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία και ως προς τις μεθόδους που θα χρησιμοποιούν, σημείο ομολογουμένως πιο «ακανθώδες» από το προηγούμενο.
Όλοι αντιλαμβάνονται τα επιχειρήματα υπέρ ενός «πακέτου» στήριξης της Aegean, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αλλά και το γεγονός ότι εάν δεν ενισχυθεί, θα αντιμετωπίζει πλέον άνισο ανταγωνισμό εκ μέρους άλλων εταιρειών, οι οποίες θα στηριχθούν από τα κράτη στα οποία ανήκουν.
Αυτό που αδυνατεί να αντιληφθεί η στήλη είναι γιατί δεν κάνει κάτι το κράτος και σε άλλες περιπτώσεις, στις οποίες έχει δημιουργήσει το ίδιο, άνισο και αθέμιτο ανταγωνισμό, εις βάρος των ελληνικών εταιρειών.
Ένα καραμπινάτο παράδειγμα αφορά όλες τις ελληνικές εταιρείες που προσφέρουν συνδρομητικό περιεχόμενο, με διεθνή ανταγωνισμό εκ μέρους ξένων κολοσσών όπως το Netflix. Διότι όταν ένας Έλληνας καταναλωτής επιλέξει ελληνική εταιρεία για να κάνει συνδρομή (π.χ. στην Cosmote ή στη Nova), τότε η συνδρομή του επιβαρύνεται με φόρο υπέρ του κράτους. Αν όμως επιλέξει το Netflix, τότε γλιτώνει και τον φόρο!
Μήπως θα έπρεπε να αλλάξει αυτό, ειδικά στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε;