ΡΑΕ: Λίγο-πολύ ήταν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης να μην παρατείνει τη θητεία κανενός από τα επτά μέλη της ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αποτέλεσαν επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Για τα τρία από τα επτά μέλη, τον πρόεδρο Νίκο Μπουλαξή, τον πρώτο αντιπρόεδρο Σωτήρη Μανωλκίδη και το μέλος Νεκταρία Καρακατσάνη, η πενταετής θητεία λήγει στις 21 Ιουνίου. Για τα άλλα τέσσερα, εκ των οποίων και της δεύτερης αντιπροέδρου Μικαέλας Λάττα, τον Φεβρουάριο του 2021.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φρόντισε να δείξει τις διαθέσεις της και στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Σε αυτό περιλαμβάνεται άρθρο (111) σύμφωνα με το οποίο «η διαδικασία επιλογής των μελών της ΡΑΕ της παρούσας εκκινεί κάθε φορά όχι νωρίτερα από έξι (6) μήνες πριν τη λήξη της θητείας εκάστου των μελών», ενώ μέχρι τώρα η σχετική διαδικασία ξεκινούσε μετά τη λήξη της θητείας εκάστου των μελών.
Άρα, όπως ερμηνεύουν παράγοντες στη στήλη, στους κ. Μπουλαξή, Μανωλκίδη και Καρακατσάνη δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Η αντίστροφη μέτρηση, όπως πληροφορούμαστε, θα ξεκινήσει να μετρά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και για τα άλλα τέσσερα μέλη.
Γιατί τόση βιασύνη από την ηγεσία του υπουργείου; Κάποιες «κακές» γλώσσες λένε πως η «χημεία» του Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά με την ολομέλεια της ΡΑΕ δεν είναι καλή.
Πολλές φορές μάλιστα τόσο ο πρόεδρος της Αρχής όσο και τα υπόλοιπα έξι μέλη μάθαιναν από τον Τύπο τα κυβερνητικά σχέδια στην ενέργεια…
ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Διευκολύνσεις από πλευράς πολιτείας, προκειμένου να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν γρήγορα νέους κλωβούς, ζητούν εγχώριες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας.
Με τις εξαγωγές να έχουν μειωθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, οι επιχειρήσεις του κλάδου χρειάζονται νέους κλωβούς για να διαχειριστούν την ανάπτυξη του ιχθυοπληθυσμού, που μένει αδιάθετος (στοκ), χωρίς να διαταραχθεί η νέα παραγωγή.
Και οι κλωβοί, αφενός, κοστίζουν, αφετέρου, για την εγκατάστασή τους απαιτούνται περιβαλλοντικές άδειες.