Εδώ και εβδομάδες, σχεδόν από τότε που επιβλήθηκε το lockdown της αγοράς, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναγγείλει τη δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Σκοπός είναι η παροχή εγγυήσεων στους παρόχους, ΔΕΗ και ιδιώτες, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης. Κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για εγγυήσεις της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Η ιδέα αυτού του Ταμείου έχει να κάνει με την ανάγκη να δοθεί ρευστότητα στους προμηθευτές καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με μείωση των εσόδων.
Το θέμα του μηχανισμού, αναφέρουν πληροφορίες, χειρίζεται ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος λόγω της προηγούμενης θητείας του στη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες έχει και τις κατάλληλες επαφές σε ΕΤΕπ και EBRD.
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, κυκλοφορεί η πληροφορία πως τελικά ο μηχανισμός αυτός, αν υπάρξει, σε πρώτη φάση θα αφορά τους δύο Διαχειριστές Δικτύων Διανομής και Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με εγγυήσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Κι αυτό προκειμένου οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να καλύψουν απώλειες από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην απόδοση των ποσών που αφορούν σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Πηγές λένε ότι ο υφυπουργός ΠΕΝ είτε δεν πέτυχε συμφωνία στον αρχικό σχεδιασμό, λόγω των υψηλών κεφαλαίων που απαιτούνται και έχει αρχίσει το παζάρι για μικρότερο ταμείο εγγυοδοσίας, είτε η όποια συζήτηση μετατέθηκε για τον Μάιο, οπότε και θα φανεί η πορεία της εισπραξιμότητας των προμηθευτών ρεύματος.
Κοινώς ράβε-ξήλωνε ενώ όπως σχολιάζουν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, αυτός ο μηχανισμός είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ…