Γκρίνιες φτάνουν στα αυτιά της στήλης για τα αντανακλαστικά και τις κινήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης στις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνει ο κορωνοϊός.
Μια από τις κινήσεις που αναδείχτηκαν χθες είναι το αίτημα στην Κομισιόν να αυξηθεί το όριο των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας από τις 200.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ.
Είναι μια πρόταση που ενδεχομένως θα γίνει δεκτή, καθώς το ίδιο θέμα απασχολεί και άλλες χώρες, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερο πρόβλημα. Ωστόσο, και να αυξηθεί το συγκεκριμένο όριο, η ρευστότητα δεν θα αυξηθεί, καθώς βασική προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να υπαχθεί σε ένα χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Δηλαδή να προχωρήσει σε κάποιας μορφής επένδυση. Πρόκειται δηλαδή για μέτρο μεσο-μακροπρόθεσμης ενίσχυσης, που δεν λύνει προβλήματα άμεσης ρευστότητας.
Στην παρούσα, όμως, φάση, ζητούμενο είναι το «μετρητό» και γι’ αυτό, λένε άνθρωποι της αγοράς, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις εμπορικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα, η χορήγηση δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο.
Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με την εξαγγελθείσα από τον περασμένο Σεπτέμβριο πρόταση για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Thomas Cook, για τις οποίες έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι ύψους 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 40 εκατ. από το υπουργείο Ανάπτυξης και 60 εκατ. από τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης με άτοκο το 40% του δανείου.
Παρότι όμως έχουν περάσει μήνες, η δημιουργία του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου παραμένει στα συρτάρια του αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη...
Από την άλλη, ένας μηχανισμός για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων θα μπορούσε να είναι και οι μικροπιστώσεις, αλλά και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που είναι έτοιμο από τον περασμένο Απρίλιο, παρέμεινε στα... συρτάρια.
Υ.Γ. Πάντως για την υπόθεση της Thomas Cook, πιο άμεσα ενήργησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, τα οποία από κοινού προχώρησαν στη διάθεση κονδυλίου 30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των θέσεων εργασίας. Και η σχετική ΚΥΑ ήδη από προχθές έχει «λάβει» ΦΕΚ.