ΧΑ: Η μεγάλη άνοδος του Γενικού Δείκτη το 2019 έχει φουντώσει τις συζητήσεις μεταξύ επενδυτών και παραγόντων της αγοράς σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας «χρηματιστηριακής αίθουσας» στην οποία θα μεταδίδεται ζωντανά η συνεδρίαση και θα αποτελεί ένα σημείο συνάντησης-αναφοράς μετόχων, χρηματιστών και αναλυτών.
Από την πλευρά της πάντως, η ΕΧΑΕ δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα «ζεστή» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Απαιτείται σίγουρα ένα κόστος για αυτή την υπόθεση και επιπλέον, σήμερα με τις νέες τεχνολογίες υπάρχουν και άλλοι τρόποι επικοινωνίας όσων συμμετέχουν στην αγορά» μας αναφέρθηκε.
B&F: Δύο κινήσεις προς όφελος των ομολογιούχων (οι σχετικοί τίτλοι διαπραγματεύονται στο ΧΑ) «πέρασε» η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας ενδυμάτων B&F.
Πρώτον, αποφασίστηκε η αντικατάσταση της υπάρχουσας σύμβασης sale and lease back του ακινήτου με μια νέα, η οποία θα οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση ταμειακών ροών ύψους 1,2 εκατ. ευρώ (δραστική μείωση τοκοχρεολυτικής δόσης). Άρα μέχρι και το τέλος του έτους 2023 (οπότε και λήγει το ομόλογο) θα έχουν εξοικονομηθεί 4,8 εκατ. ευρώ και
δεύτερον, τόσο αυτά τα 4,8 εκατ. ευρώ, όσο και το 25% των μελλοντικών μη διανεμόμενων ετήσιων κερδών θα κατευθυνθούν για τη δημιουργία ενός ειδικού αποθεματικού που θα λειτουργεί υπέρ των ομολογιούχων.
Μιλάμε δηλαδή για ποσό που αθροιστικά μέχρι και το τέλος του 2023 θα έχει φτάσει γύρω στα 9 εκατ. ευρώ και που μόνο αυτό θα αντιστοιχεί στο 37,5% του εναπομείναντος ομολογιακού δανείου (σήμερα έχει μειωθεί στα 24 εκατ. ευρώ).
Τώρα, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να αυξηθεί, στο βαθμό που η εταιρεία θα συνεχίσει την αγορά ιδίων ομολόγων μέσω του ΧΑ, καθώς μέχρι τώρα αποκτά (και ακυρώνει) τα υπάρχοντα ομόλογα έναντι τιμήματος που υπολείπεται του 100.
Για το 2019, η B&F αναμένει αύξηση των πωλήσεών της από τα 76 εκατ. γύρω στα 80 εκατ. ευρώ, του επαναλαμβανόμενου EBITDA από τα 21 στα 22,2 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη (χωρίς την ύπαρξη λογιστικής απομείωσης) 8,2 εκατ., έναντι 10,2 εκατ. ευρώ το 2018.