Με αρνητικά πρόσημα και ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ περιμένουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη για τον πληθωρισμό και σύμφωνα με αναλυτές “θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό, αν η επόμενη αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων θα είναι κατά 50, ή 75 μονάδες βάσης”.
Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αυτή που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με κύρια χαρακτηριστικά την χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, αλλά και την έλλειψη πρωτοβουλιών από τους αγοραστές, στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.
Αυτά όλα πριν τα “μαγικά” που έλαβαν χώρα στις τελικές δημοπρασίες, οι οποίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και μαζί με αυτούς και οκτώ τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).
Τα παραπάνω, δεν αποκλείουν να συνεχιστούν τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα, εν όψει των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου, που αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα οι Εισηγμένες, ενώ τείνει να γίνει συνήθεια η παρέμβαση των λίγων αγοραστών προς το τέλος της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες, για την δημιουργία εντυπώσεων και την ώθηση των βασικών δεικτών προς υψηλότερα επίπεδα.
Από πλευράς Τραπεζών, μετά την Alpha Bank, υπενθυμίζεται ότι ακολουθούν η Eurobank και η Εθνική την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου και η Πειραιώς την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου.
Επίσης, στις 10/11 θα ανακοινωθεί η αναθεώρηση των δεικτών MSCI, ενώ αποτελέσματα ανακοινώνουν αυτή την εβδομάδα και οι TITC, ΕΛΠΕ, Αεροπορία Αιγαίου και ΟΤΕ στις 10/11.
Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α., μαζί με την Morgan Stanley, στις 28 και 29 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιήσουν στο Λονδίνο το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο, με παρουσία του Πρωθυπουργού, αλλά και χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και Κοινού.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική άποψη, σύμφωνα με την οποία “η κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις παρυφές των 900 μονάδων και πολύ περισσότερο το πως επιτυγχάνονται τα κλεισίματα των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πλέγματος αντιστάσεων, που μπορεί να αναχαιτίσουν, τουλάχιστον πρόσκαιρα, τους αγοραστές. Μάλιστα μία προσεκτικότερη ματιά, θα μπορούσε να διακρίνει κλίμα σχετικής επιφυλακτικότητας, για το αν και κατά πόσο η Εγχώρια Αγορά, μπορεί να κάνει άμεσα την υπέρβαση. Συνεχίζουμε να κοιτάμε τις 865 μονάδες ως πρώτη στήριξη, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποιήσεων, με τον άξονα περιστροφής να είναι οι 800 - 765, ως κάτω όριο στην ανοδικότητα των τελευταίων δυόμιση ετών”.
Από την άλλη και σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, την οποία εκφράζει στην στήλη ο Μάνος Χατζηδάκης, “μπορεί ο τζίρος του Χρηματιστηρίου να κάνει ‘κοιλιές’ και να παρουσιάζει μεγάλα νεκρά διαστήματα, όμως ο Γενικός Δείκτης φέτος έχει, μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήσει ένα μικρό θαύμα: Κόντρα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον και μια όχι και τόσο εύκολη συγκυρία κόστους (Ενέργεια, Ναύλα, Επιτόκια κλπ) έχει καταφέρει να ισοσκελίσει τις απώλειες της χρονιάς, περνώντας μάλιστα και σε θετικό έδαφος στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Αν έβγαινε κάποιος στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνικές μετοχές όχι απλά θα κινηθούν αμυντικότερα από τις Ξένες Αγορές αλλά 37 συνεδριάσεις πριν το τέλος του έτους θα είναι σε θετικό έδαφος, με τον S&P 20% χαμηλότερα, θα “κέρδιζε τη χλεύη” της Αγοράς και πιθανότατα να έμπαινε στο “πάνθεον” των πιο γραφικών δηλώσεων που έχουν γίνει για την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Υπάρχουν δύο ακόμα παράμετροι που αυξάνουν την σπουδαιότητα αυτής της επίδοσης: Οι Εισηγμένες έχουν μοιράσει φέτος 2,1 δισ. ευρώ σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι αυτή η χρηματοροή είναι ένα επιπλέον 3% στην τιμή του Γενικού Δείκτη, ενώ τα Αμοιβαία Κεφάλαια εσωτερικού έχουν εκροές 27 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Επειδή οι μετοχές ανεβαίνουν με χρήματα και πέφτουν με “χαρτιά”, η ισορροπημένη εικόνα της απόδοση του Χ.Α. αποδίδεται σε εισροές από Ιδιώτες του εξωτερικού και Ασφαλιστικές Εταιρείες (+112 εκατ. ευρώ), στις αγορές ιδίων, αλλά και στις αγορές εκ μέρους Ανωνύμων Εταιρειών που δεν αφορά τις Επενδυτικές Εταιρείες (+310 εκατ. ευρώ) και σε Οργανισμούς της Ε.Ε (+71,9 εκατ. ευρώ).
Πέρα από την φωτογραφική εικόνα των ροών, υπάρχει και μια τεχνική διάσταση στο θέμα, που αφορά την ρευστότητα των δημοσίων προτάσεων: Οι Ιδιώτες, οι Επενδυτικές Εταιρείες και τα Αμοιβαία είναι μεν πωλητές, αλλά σε κάποιο σημαντικό βαθμό αυτό προέκυψε από “ανάγκη”. Οι δημόσιες προτάσεις των Ευρωπαϊκή Πίστη, Byte, Ελλάκτωρ, Reds, Trastor, Νίκας που διεκπεραιώθηκαν φέτος, οδήγησαν σε αναγκαστικές πωλήσεις, αυξάνοντας έτσι την αναλογία της Επενδυτικής Λιανικής και των Θεσμικών Επενδυτών, στο κομμάτι των εκροών. Πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ρευστότητας, μαζί με τα πλούσια μερίσματα, επανατοποθετήθηκε σε μετοχές του Χ.Α. συγκρατώντας την υποχώρηση των τιμών.
Όμως δεν πρέπει να αδικούμε τις Εισηγμένες για αυτό που έχουν πετύχει φέτος. Η κερδοφορία που ανακοινώνεται και η προβολή της στην χρονιά, φαίνεται ότι θα είναι η καλύτερη από το 2007. Η προοπτική αυτή κάθε άλλο αμελητέα είναι, αφού τουλάχιστον 11 Εταιρείες από την μεσαία και μεγάλη κεφαλαιοποίηση, θα πραγματοποιήσουν φέτος την καλύτερη επίδοση κερδών από την ίδρυσή τους.
Επίσης θα φέτος η πρώτη χρήση στην οποία όλες οι Τράπεζες θα είναι κερδοφόρες, με μονοψήφια NPEs.
Άρα και το περιεχόμενο της Αγοράς παρουσιάζει μια ποιοτική βελτίωση, ώστε να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα, ή έστω καλύτερα από το ρεύμα.
Το 2019 το Χ.Α. είχε την καλύτερη απόδοση από όλες τις Αγορές του Πλανήτη. Φέτος μπορεί να έχει μια πολύ “τίμια” επίδοση, τηρουμένων των συνθηκών, την οποία θα έχει κατακτήσει επειδή οι Εταιρείες έκαναν πράγματα που βελτίωσαν την κερδοφορία και εν τέλει την αξία τους. Αρκεί να μην ‘κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα’ και δημιουργήσουμε θέματα από το πουθενά. Και αυτή είναι, δυστυχώς, μια διαχρονική σταθερά της Ελληνικής Αγοράς”, όπως τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Μικτή η εικόνα και ήπιες οι μεταβολές, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.
Πιο συγκεκριμένα, στο 4,68% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 4,15% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,66% επιστρέφει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 880,73 (-0,77%) και 888,35 μονάδων (+0,09%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 888,08 (+0,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 891,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,48%.
Ο τζίρος στα 74,7 εκατ., από τα οποία τα 19 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΠΑΠ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 74,7 εκατ., τα 71,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.
Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,6), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,1), ΟΠΑΠ (4,6), Eurobank (4), Εθνική (3,5), Μυτιληναίο (2,4), ΔΕΗ (2,4), Alpha Bank (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2,1), Jumbo (2,1) και Motor Oil (2 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +0,84%, Εθνική +0,10%, Eurobank +3,48%, Πειραιώς +1,48%).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 619,28 (-1,15%) και 633,79 μονάδων (+1,17%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 632,12 (+0,90%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 636,54 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,61%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 591 μονάδων. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 616 - 591, ή της ζώνης 584 - 567, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς 638 και 655 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 752 μονάδες.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την εκτίμησή της ότι δεν θα υπάρξουν και το επόμενο τρίμηνο αρνητικές εκπλήξεις στις πληρωμές των δανείων εξέφρασε η Διοίκηση της Alpha Bank υπό την επίβλεψη του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Ψάλτη, στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου”.
Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, “την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ετοιμάζει η Optima Bank, με χρονικό ορίζοντα πριν τις εκλογές, εφόσον αυτές διεξαχθούν στην λήξη της τετραετίας, διαφορετικά το project θα υλοποιηθεί μετά τον εκλογικό κύκλο”.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στη σύσταση της Εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV), η οποία θα αποτελέσει το ‘όχημα’ Κοινοπραξίας (joint venture) με το Σχήμα Dimand - Premia, εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, προχώρησε ο Όμιλος Alpha, εισφέροντας Ακίνητα αξίας 113,4 εκατ. ευρώ και μετρητά 8,58 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Σεπτεμβρίου, η Κυπριακή Θυγατρική της Alpha Bank, Alpha Group Investments Ltd, σύστησε μια νέα Εταιρεία, με την επωνυμία ‘Skyline Real Estate’, με έδρα την Ελλάδα και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 122 εκατ. ευρώ”.
Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά μόνο οι ΑΡΑΙΓ (-0,92%), ΒΙΟ (-0,52%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,36%), ΕΛΧΑ (-0,28%), ΛΑΜΔΑ (-1,59%), ΜΟΗ (-0,28%), ΟΠΑΠ (-2,31%) και ΣΑΡ (-0,48%). Αμετάβλητη η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.
Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 3.061.904 νέες (ΚΟ) μετοχές του ΟΠΑΠ (-2,31%), οι οποίες προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος επανεπένδυσης προμερίσματος, από 2.832 μετόχους συνολικά, με τιμή διάθεσης μετοχής €12,17. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 363.341.859. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €12,98.
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,36%). Το ημερήσιο “stop long” στα 8,41 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στη ζώνη 9,26 – 9,25 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 9,79 και η αμέσως επόμενη στα 10,19 ευρώ.
Αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 16,70 ευρώ (-1,71%), με τη βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, όχι μόνο απέφυγε τη δεύτερη συνεχόμενη διορθωτική συνεδρίαση η μετοχή της Μυτιληναίος (+0,12%), αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και στο υψηλό ημέρας. Αν χαθεί η στήριξη στα 15,29 – 15,21 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 14,37 ευρώ (ακραίο σενάριο και ημερήσιο “stop long”). Η πρώτη αντίσταση στα 17,36 ευρώ.
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τη μετοχή της ΕΛΧΑ (-0,28%), με τον τίτλο να δείχνει παρατεταμένη αδυναμία κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα. Μόνη θετική ένδειξη όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,33 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο, πρέπει η μετοχή να υπερκεράσει τη ζώνη 1,53 – 1,55, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+161,65%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+132%), ΠΡΔ (+59,6%), ΜΑΘΙΟ (+43,15%), ΤΕΝΕΡΓ (+36,3%), ΙΝΤΕΤ (+35,68%), ΚΡΕΚΑ (+34,12%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+33,49%), MOH (+30,91%) και ΕΤΕ (+30,42%).
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις
Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΦΒΜΕΖΖ (+9,76%) ήταν διαπραγματεύσιμες στην κατηγορία ΕΝ.Α. PLUS του Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,0356 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,0144 ανά μετοχή, στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 0,0461.
Εν τω μεταξύ, οι μέτοχοι της Ιντρακάτ (+0,28%) που κατέχουν ποσοστό άνω του 5%, δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην επικείμενη Α.Μ.Κ. και να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν, ενώ η βασική μέτοχος WINEX που κατέχει το 31,70% δήλωσε ταυτόχρονα την πρόθεσή της για την απόκτηση επιπλέον νέων μετοχών που τυχόν παραμείνουν αδιάθετες, επενδύοντας προς τούτο ποσό τουλάχιστον €15 εκατ.
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Frigoglass (0%) σε “Ca”, από “Caa2” προχώρησε η Moody's, ανεβάζοντας παράλληλα την αξιολόγηση της πιθανότητας στάσης πληρωμών (PDR) σε “Ca-PD”, από “Caa2-PD”.
Όπως αναφέρει ο Οίκος, “η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή του ότι η πιθανότητα στάσης πληρωμών από την εταιρεία, αλλά και το ενδεχόμενο μη πληρωμής κουπονιού ομολόγου, ή αναδιάρθρωσης που θα θεωρηθεί υπό πίεση (distressed), έχει αυξηθεί πάρα πολύ βραχυπρόθεσμα. Αν προχωρήσει η συμφωνία με τους ομολογιούχους για παροχή στήριξης και χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ, θα υπάρξει μια προσωρινή ‘ανάσα’ για τη ρευστότητα της Εταιρείας, αλλά παραμένει πολύ πιθανή μια μεγαλύτερη αναδιάρθρωση με διαγραφή σημαντικού ποσοστού του χρέους”.
Από εκεί και πέρα, δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΑΑΑΠ (+18,29%), ΝΑΚΑΣ (+7,84%), ΦΙΕΡ (+1,11%), ΛΥΚ (+1,83%), ΜΕΒΑ (+1,56%), ΚΕΚΡ (+1,45%), ΕΧΑΕ (+0,94%), ΜΙΝ (+8,10%), ΓΕΒΚΑ (+1,58%), ΒΙΟΤ (+5,51%), ΠΑΙΡ (+4,62%), ΣΠΙ (+1,49%) και ΜΠΤΚ (+10,87%).
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου, επανέφεραν τους αγοραστές στον Πετρόπουλο (+5,11%).
Επιστροφή αγοραστών σε Epsilon Net (+1,46%), Performance (+1,08%) και Reds (+0,82%).
Παρουσία πωλητών σε ΒΟΣΥΣ (-0,94%), ΑΒΕ (-3,64%), ΔΡΟΜΕ (-5,16%), ΜΟΝΤΑ (-0,33%), ΠΑΠ (-1,67%), ΜΑΘΙΟ (0%), ΙΝΤΕΚ (-3,46%), ΙΚΤΙΝ (-1,33%), ΥΑΛΚΟ (0%), ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΕΧ (-5,43%), ΚΟΡΔΕ (-4,60%), ΕΛΓΕΚ (-2,87%) και ΒΙΟΚΑ (-0,59%).
“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για ΟΤΟΕΛ (-1,60%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 1/11 για Κρι Κρι (+2,56%).
Αύξησε συναλλαγές ο Άβακας (-2,43%).
Διατηρεί επαφή με τα υψηλά 134 μηνών η Ιντερτέκ (+2,17%).
Σε υψηλά 178 μηνών η Προοδευτική (+0,89%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 857 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 866 - 857 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 895 - 900, 902 – 908, 944 (gap) και 973 μονάδες.
Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2080 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2092 - 2069 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών) και των 2130, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2186 και 2200 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, αν διασπαστεί η στήριξη των 2080, ή των 2068, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναδοκιμασία των 2000 μονάδων.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Το 2022, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μία χρονιά που οι μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κατάφεραν να τα πάνε πολύ καλύτερα από τις ομολογιακές εκδόσεις. Πολλές Εταιρείες τόσο της μεσαίας, αλλά ακόμα και τις μικρής κεφαλαιοποίησης, δείχνουν ότι έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο δρόμο νέων επενδύσεων, αδιαφορώντας για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Μπορεί η πρόσβαση σε δανεισμό να είναι δύσκολη, αλλά βλέπουμε αρκετές περιπτώσεις που οι μέτοχοι βάζουν το χέρι στην τσέπη, για να ‘αναστήσουν τις πεινασμένες’ Εταιρείες τους. Οι Ξένοι Θεσμικοί πλέον ακούνε πιο εύκολα Ελλάδα και ποντάρουν, έστω και συντηρητικά ακόμα, ότι το 2023 θα είναι η χρονιά της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτή είναι και η μόνη εξήγηση που βλέπουμε αυτή την συμπεριφορά στο ταμπλώ, με τους περισσότερους να νομίζουν ότι ακολουθούμε κατά γράμμα την κίνηση των Ξένων Αγορών. Παρόλα αυτά, βραχυπρόθεσμα, τόσο οι τοποθετημένοι, όσο και οι εκτός Αγοράς, θα πρέπει να προσέξουν το επίπεδο του 900 μιας και τεχνικά τουλάχιστον, στην καλύτερη περίπτωση, θέλει χρόνο και τζίρο για να κατοχυρωθεί”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα. Η Coca Cola θα μπορούσε να συνεχίσει να υπεραποδίδει”, σύμφωνα με την άποψη της Piraeus Sec.
“Περιμένουμε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ωστόσο, οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών και τα καλά αποτελέσματα μπορούν να περιορίσουν την πτώση”, αναφέρει η Beta Sec.
“Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα της Alpha Bank κινήθηκαν σταθερά σε τροχιά βελτίωσης, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου να ανέρχονται στα 117 εκατ. ευρώ και την ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή να διαμορφώνεται στα 2,44ευρώ/μτχ. Αναμένουμε μια σταδιακή σύγκλιση σε επίπεδο αποτιμήσεων με ΕΤΕ και Eurobank. Αύριο πριν την συνεδρίαση δημοσιεύουν αποτελέσματα ΟΤΕ, TITC και Aegean. Ελαφριά η σημερινή μακροοικονομική ατζέντα. Για τον ΓΔΧΑ, πιθανολογούμε για μια ανοδική προσπάθεια άνω των 900 μονάδων τις επόμενες ημέρες, στηριζόμενη στους υγιείς ισολογισμούς των Εγχώριων Δεικτοβαρών Εισηγμένων”, είναι η άποψη της Leon Depolas Sec.
“Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα, βρίσκονται αδιαμφισβήτητα οι ενδιάμεσες Αμερικανικές εκλογές. Τα σημερινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως η εκλογική διαδικασία επισκιάζει το σημαντικότερο στοιχείο της εβδομάδας, που δεν είναι άλλο από τον πληθωρισμό, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.
Τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για αύξηση 8% σε ετήσια βάση. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των εκτιμήσεων, ο Οκτώβριος θα αποτελέσει τον 5ο συνεχόμενο μήνα φθίνουσας αυξητικής τάσης στον πληθωρισμό.
Συμπληρωματικά, την Παρασκευή αναμένονται και τα στοιχεία πληθωρισμού της Γερμανίας για τον μήνα Οκτώβριο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τρίτο συνεχόμενο μήνα με διψήφια άνοδο των τιμών(10,4%).
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει την αντίσταση των 900 μονάδων, καταγράφοντας την έκτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα.
Αν και οι ταλαντωτές πλησιάζουν υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, το επίπεδο των 900 μονάδων παραμένει προσεγγίσιμο, με τις 875 μονάδες να συντελούν την πρώτη βραχυπρόθεσμη “άμυνα” του Δείκτη. Ισχυρότερο τασικό “οχυρό” για την Αγορά, παραμένει η ζώνη 855 - 850 μονάδων, όπου και υπάρχει η συμβολή ισχυρών ΚΜΟ.
Την Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις του MSCI, που θα τεθούν σε ισχύ από 1 Δεκεμβρίου, χωρίς να αναμένονται αλλαγές στην σύνθεση των Ελληνικών δεικτών.
Συμπληρωματικά, αποτελέσματα 9μηνου θα ανακοινώσει σωρεία Εταιρειών, με κυριότερες τις ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας”, υπενθυμίζει ο κ. Πετράκης (τεχνικός αναλυτής Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές
Με σαφές πλεονέκτημα των “sellers”, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street.
Πιέζεται το Πετρέλαιο, μικρότερες πιέσεις στο Ευρώ.
Πάνω από τα $1715 ο Χρυσός, υψηλότερα των $21,4 το Ασήμι.
Κάτω από τα $17000 το Bitcoin, χαμηλότερα των $1160 το Ethereum.
“Πρώτη η FTX σώζει τις απάτες Κρυπτονομισμάτων Ponzi που καταρρέουν. Τώρα το FTX καταρρέει και διασώθηκε από την Binance. Αλλά ποιος θα σώσει το Binance όταν καταρρεύσει αυτό το άθλιο χαρτοφυλάκιο; Τα Crypto είναι η μητέρα όλων των σχημάτων Ponzi (πυραμίδα επενδυτών)” ανέφερε σε Tweet ο Nouriel Roubini.
Ανοδικά κινήθηκαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με πορεία προς υψηλό δύο δεκαετιών. Το σταθερό επιτόκιο, για ένα στεγαστικό δάνειο διάρκειας 30 ετών, αυξήθηκε στο 7,14% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Νοεμβρίου, κοντά στο υψηλότερο σημείο από το 2001, σύμφωνα με στοιχεία της Mortgage Bankers Association. Η συνολική μέτρηση των αιτήσεων διολίσθησε στο πιο αδύναμο σημείο από το 1997.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ. ευρώ.
Η HSBC επαναλαμβάνει τη σύσταση “buy” και για τις τέσσερις Τράπεζες, αλλά η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς ξεχωρίζουν ως τα “top picks” από τον κλάδο.
O Οίκος αυξάνει την τιμή - στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς σε 2,75 ευρώ, από 2,66 ευρώ και για την Eurobank στα 1,75 ευρώ, από 1,65 ευρώ. Αντίθετα, αν και διατηρεί τις συστάσεις “buy”, μειώνει τις τιμές - στόχους σε Alpha Βank (από 1,43 ευρώ, σε 1,35 ευρώ) και Εθνική (από τα 4,55 ευρώ, στα 4,45 ευρώ).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Quest, Jumbo, Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου και Motor Oil.
Δεν εντυπωσιάζει η τελική εικόνα με 67 ανοδικούς τίτλους, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.953 συμβόλαια).
Στα 4.515 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.505 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Στα 3 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 8 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 342, 295 για τον Νοέμβριο και 47 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.174,75), κινήθηκε μεταξύ 2.140,25 και 2.174,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 622) κινήθηκε μεταξύ 622 και 622 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.500 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (5.459), Εθνική (1.557), Eurobank (1.579), Πειραιώς (1.308), ΔΕΗ (616), ΓΕΚ (102), Τέρνα Ενεργειακή (404).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 125.016, Πειραιώς 38.374, MIG 12.980, ΔΕΗ 24.670, Eurobank 14.328, Εθνική 20.244.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Oasis Investments II Master Fund LTD
| FOLLI FOLLIE S.A.
| 0,55%
| 2019-10-15 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.763.524 τεμ., (από 58.958.268 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.395.122 τεμ. (3.327.327), Eurobank 34.844.612 τεμ. (34.844.612), ΟΠΑΠ 1.451.294 τεμ. (1.451.294), Εθνική 10.258.678 τεμ. (10.258.678), ΟΤΕ 1.015.843 τεμ. (1.015.843), Πειραιώς 1.065.449 τεμ. (945.449).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.