Χρηματιστήριο: Profit taking στις τράπεζες, αντίσταση από blue chips

Ισχυρές οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σημαντικές αγορές σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στη σημερινή συνεδρίαση. Στα 137,2 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Δημοσιεύθηκε: 22 Ιανουαρίου 2025 - 17:41

Τελ. Ενημ.: 22 Ιανουαρίου 2025 - 19:49

Load more

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και υψηλά 165 μηνών, με αθροιστικά κέρδη 3,31% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από ισόποσες θετικές συνεδριάσεις και υψηλά 110 μηνών, με αθροιστικά κέρδη 6,01% και με το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ να βγάζει εικόνα κόπωσης - διόρθωσης, η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά αναζήτησε και βρήκε νέους πρωταγωνιστές, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, προκειμένου να ισορροπήσει στα πολυετή υψηλά και να μην μπουν σε αμφισβήτηση τα πρόσφατα κεκτημένα.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών πρέπει να πάρουν τις απαιτούμενες “ανάσες” και το “rotation” να βρει τις απαιτούμενες “εφεδρείες”, καθώς η Εγχώρια Αγορά, λόγω της πορείας της το προηγούμενο διάστημα είναι, τεχνικά, σε υπεραγορασμένα επίπεδα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν πιο σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Με αυτή την λογική, οι ενεργοί traders έχουν βγει προς αναζήτηση των Δεικτοβαρών τίτλων “που έχουν μείνει πίσω” και δικαιούνται καλύτερης χρηματιστηριακής αποτίμησης.

Σε κάθε περίπτωση και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το Βαρύδεικτο κομμάτι της Αγοράς έδειξε ότι συνεχίζει να κινείται με την “κεκτημένη ταχύτητα” της θετικής ψυχολογίας που έχει διαμορφωθεί στο ξεκίνημα του έτους, την ώρα που δεν φαίνεται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, διάθεση διεύρυνσης του ενδιαφέροντος και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Αν ‘η αρχή είναι το ήμισυ του παντός’, όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, έχουμε αρκετούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του ΓΔΧΑ και το 2025. Αυτό τουλάχιστον λένε τα στατιστικά των συνεδριάσεων που έχουν ‘τρέξει’ μέσα στο 2025. Ο Ιανουάριος, μέχρι στιγμής, δείχνει να παίρνει αποστάσεις από το ξεκίνημα της χρονιάς και μάλιστα σε επίπεδα που συνιστούν υψηλά 14 ετών. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν μέσα σε ‘δοκιμαστικό σωλήνα’, αλλά σε ένα χρηματιστηριακό διεθνές περιβάλλον αρκετά εύθραυστο που, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να αυξάνει τις ταλαντώσεις, μετά από τέσσερα κερδοφόρα χρόνια. Αντιθέτως, οι κινήσεις της Αγοράς, αλλά και επιμέρους Δεικτοβαρών μετοχών, δεν χαρακτηρίζονται από ακραίες μεταβολές, παρά τις σημαντικές σωρευτικές αποδόσεις”, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).

Άλλα σημεία – κλειδιά που μπορούν να επηρεάσουν, εντός τους τρέχοντος έτους, την πορεία Ελληνικών μετοχών, είναι οι “ετυμηγορίες” από τους Οίκους αξιολόγησης, αλλά και το ενδεχόμενο ένταξης του Χ.Α. σε “watch list” προκειμένου να ενταχθεί στις Ανεπτυγμένες Αγορές, αρχικά τον Ιούνιο από την MSCI και τον Σεπτέμβριο από την FTSE Russell.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις εκθέσεις αξιολόγησης είναι οι εξής:

Από την άλλη και σύμφωνα με παλαιό επαγγελματία του χώρου, “αν αναλυθούν προσεκτικά οι πρώτες εκθέσεις, Εγχώριων και Ξένων Επενδυτικών Οίκων, για το 2025, που είδαν το φως της δημοσιότητας, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι υπάρχει εμφανής δυσκολία ανεύρεσης νέων πρωταγωνιστών με σημαντικά ‘growth stories’ και διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης κερδών, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται οι ίδιοι και οι ίδιοι τίτλοι, έστω και με υψηλότερες τιμές – στόχους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ενδιαφέρον που θα υπάρξει στο ταμπλώ, εκτός και αν οι περισσότεροι αναλυτές δεν έχουν διάθεση ‘να κοιτάξουν χαμηλότερα’. Έτσι αρκετοί εστιάζουν σε τίτλους με εταιρικές εξελίξεις, οι οποίες θα ‘ξεκλειδώσουν’ αξία, ή σε μετοχές που συνεχίζουν να κινούνται με ‘κεκτημένη δυναμική ανάπτυξης. Κοινή εκτίμηση στην Επενδυτική Κοινότητα παραμένει, πως στην περίπτωση που η ΕΚΤ ακολουθήσει μία πιο μετριοπαθή τακτική στα επιτόκια, ο κλάδος που θα ευνοηθεί κυρίως είναι ο Τραπεζικός”.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από την “κουρασμένη” εικόνα των Τραπεζικών μετοχών και το “rotation” στον υπόλοιπο FTSE25 οι, συνεχιζόμενες, περιορισμένες κινήσεις των “buyers” σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη, για μεγάλη υπερκάλυψη, κατά 12 φορές, οδεύει, σύμφωνα με πληροφορίες της Αγοράς, η Δημόσια Προσφορά της “Alter Ego Media”. Όλα δείχνουν ότι η τιμή θα κλείσει στο πάνω μέρος του εύρους, τα 4 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η Εταιρεία του Ευάγγελου Μαρινάκη θα αντλήσει σχεδόν 57 εκατ. ευρώ.

Με θετικά πρόσημα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, πλην Λονδίνου, με τους ενεργούς επενδυτές να τιμολογούν τις τελευταίες δηλώσεις Trump, εκτιμώντας σχετικά πιο μετριοπαθείς από αυτές που περίμεναν οι Αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, “οι Ευρωπαϊκές Χώρες θα υποστούν και αυτές τελωνειακούς δασμούς, ‘το μόνο μέσο’ που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ, για να εξασφαλίσουν ‘σωστή μεταχείριση’. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ κακή για εμάς. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει αυτοκίνητά μας, ή αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν παίρνουν τίποτα σπουδαίο”, διεμήνυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι “θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 10% σε προϊόντα από την Κίνα από 1ης Φεβρουαρίου”, γεγονός το οποίο οδήγησε σε πιέσεις τα Χρηματιστήρια Κίνας και Χονγκ Κονγκ.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη και να προβλέψει τους πιθανούς εμπορικούς δασμούς του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού από το εξωτερικό, στη Ζώνη του Ευρώ”, δήλωσε στο CNBC η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

“Η Ευρώπη θα απαντήσει σε τυχόν δασμούς που θα επιβάλει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ανάλογο τρόπο”, δήλωσε στο CNBC ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η προσοχή και στο διεθνές οικονομικό forum στο Davos, το οποίο θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή, ενώ η κ. Λαγκάρντ θα μιλήσει σήμερα. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Να σημειωθεί ότι οι DAX και FTSE100, ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed ανακοινώνει την επιτοκιακή της πολιτική στις 29 και η ECB στις 30 τρέχοντος μήνα. Η BoE θα ανακοινώσει την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια στις 6 Φεβρουαρίου. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της BoJ στις 23 - 24/1 (ο διοικητής της, Kazuo Ueda, έχει εκφράσει την πρόθεση για αύξηση των επιτοκίων).

Ήπια πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,27% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,57% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,24% του Γαλλικού, στο 4,59% η απόδοση του 10ετους για το Ηνωμένο Βασίλειο, στο 3,232% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, με συνολικές προσφορές ύψους 1178 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,36 φορές, ολοκληρώθηκε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, που διενέργησε ο ΟΔΔΗΧ. Το δημοπρατούμενο ποσό ήταν στα 500 εκατ. ευρώ με την απόδοση να υποχωρεί στο 2,45%, από το 2,61% της προηγούμενες αντίστοιχης διαδικασίας (23/12).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1541,29 (+0,12%) και 1531,24 μονάδων (-0,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1531,42 (-0,52%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1530,19 (-0,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1530,68 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,57%.

Ο τζίρος στα 135,1 εκατ., από τα οποία τα 12,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (BOCHGR, OPTIMA, TITC, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), με τους ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ να αποσπούν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 135,1 εκατ., τα 120 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Με εμφανή τα σημάδια κόπωσης, ο ΓΔΧΑ. Στις 1513 μονάδες η πλησιέστερη στήριξη”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές επανεκτιμούν τον πιθανό αντίκτυπο των πολιτικών της νέας Αμερικανικής Κυβέρνησης τους επόμενους μήνες”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, εν μέσω συγκρατημένης αισιοδοξίας για τη νέα οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει την Εγχώρια Αγορά”, εκτιμά η Piraeus Sec.

Περιμένουμε κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά το πρόσφατο ράλι”, σημειώνει η Optima Bank.

Ο ΓΔ βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα, τεχνικά, υπεραγορασμένη περιοχή, γεγονός που μπορεί να βάλει σε πειρασμό για μια πιο αποφασιστική ανάληψη κερδών. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της εναλλαγής των μετοχών, μπορεί να μειώσει την πίεση, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στις επερχόμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Ήδη ‘ξεκίνησαν τα όργανα’ με τους δασμούς Τραμπ, αλλά εκτιμούμε ότι πιθανότατα να δούμε μια σταδιακή επιβολή αυτών, ενώ οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν, ενδεχομένως θα μετριάσουν την επιρροή στις Οικονομίες. Σήμερα, λήγει και η δημόσια προσφορά της ‘Alter Ego Media’. Ο ΓΔΧΑ ‘βλέπει’ προς τις 1570 μονάδες, αλλά είναι πρόωρο να συζητάμε για σημαντικά υψηλότερα στην παρούσα φάση, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει. Το βλέμμα παραμένει στραμμένο στο εξωτερικό”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Για το 2025 αναμένουμε αύξηση της μεταβλητότητας στις Αγορές μετοχών και ομολόγων εξαιτίας της μεταβολής της πολιτικής των ΗΠΑ, υπό τον νέο Πρόεδρο Τραμπ, αναφέρει η Solidus Sec.

Οι αναμενόμενοι δασμοί θα πλήξουν το Διεθνές Εμπόριο και είναι πιθανός ένας εμπορικός πόλεμος που θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα φέρει και τις Κεντρικές Τράπεζες σε δύσκολη θέση για νέες μειώσεις επιτοκίων.

Οι τιμές Ενέργειας θα είναι αυξημένες, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.

Η Ευρωζώνη θα συνεχίσει την αναιμική ανάπτυξη και πιθανόν να διολισθήσει σε ύφεση, αν οι παραπάνω παράγοντες είναι έντονοι, καθώς οι μεγάλες Οικονομίες Γερμανίας και Γαλλίας έχουν δομικά προβλήματα.

Η Ελλάδα θα κινηθεί σε καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, αλλά δύσκολα θα ξεπεράσει το 2,5%, με τον Τουρισμό να αναμένεται να φέρει τα ίδια έσοδα με το 2024.

Στα θετικά η αναμονή για την αναβάθμιση σε Ώριμη Αγορά, η εισαγωγή της ΜΥΤΙΛ στην Αγορά του Λονδίνου και της Θυγατρικής της TITC στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της “watch list”: TITC (η εισαγωγή της Θυγατρικής στις ΗΠΑ θα αυξήσει την κεφαλαιοποίηση), ΜΥΤΙΛ (η παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο θα φέρει νέους επενδυτές), ΕΥΡΩΒ (σε νέα υψηλά επίπεδα, πολύ καλή τεχνική εικόνα), ΠΕΙΡ (η πιο μεγάλη σε μέγεθος Τράπεζα), BOCHGR (μεγάλα κέρδη, χαμηλή η αποτίμησή της), ΟΠΑΠ (μηδενικός δανεισμός, πολύ μεγάλη μερισματική απόδοση), ΑΔΜΗΕ (κεντρική θέση στο κλάδο Ενέργειας, με μεγάλο μέρισμα), ΕΛΠΕ (σε χαμηλά επίπεδα και υψηλή μερισματική απόδοση), ΜΟΗ (η πιο φθηνή Εισηγμένη των blue chips, με υψηλό μέρισμα), ΜΠΕΛΑ (υψηλό μέρισμα και ανθεκτικές στις υφέσεις πωλήσεις), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (η πιο μεγάλη Κατασκευαστική με συμμετοχή, σχεδόν, σε όλα τα έργα).

Για μια 10ετια περίπου, οι μετοχές και οι δείκτες είχαν ανοδική πορεία με οδηγό το μοτο “ΤΙΝΑ” - there is no alternative (δεν υπάρχει εναλλακτική). Με τις εισροές να κατευθύνονται στις μετοχές των “Magnificent 7”, δηλαδή των AAPL, MSFT, GOOG, AMZN, META, NVDA και TSLA, οι δείκτες κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά.

Οι “Μ7” είναι υπεύθυνες για το 70% της ανόδου τα τελευταία χρόνια, των οποίων οι αποτιμήσεις είναι πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η Goldman Sachs προειδοποίησε πρόσφατα πως “οι Αγορές κατευθύνονται προς μια διόρθωση”, δηλαδή μια πτώση της τάξης 10-20%. Και συνέστησε οι επενδυτές και κατευθυνθούν σε αμυντικούς κλάδους.

Από τεχνικής πλευράς, οι Αγορές των ΗΠΑ “χρωστούν” μια διόρθωση. Και αν η πολιτική δασμών γενικευτεί, θα υπάρχει και θεμελιώδης λόγος για μία υποχώρηση των τιμών.

Ανάλογη είναι η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες έχουν και προβλήματα με αδύναμα μακροοικονομικά δεδομένα, τα οποία δεν έχουν αποτυπωθεί στους αντίστοιχους δείκτες. Ποιο γεγονός θα μπορούσε όμως να αποτελέσει τον καταλύτη για τα παραπάνω; Πιθανόν κάποιο γεωπολιτικό συμβάν που δεν το περιμένουν οι Αγορές”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

To 2025 ξεκίνησε με ιδιαίτερα θετικό momentum και τον Γενικό Δείκτη να κινείται πλέον σε υψηλό 14 ετών και ταυτόχρονα ο Τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί υψηλά 9ετίας μετά το κομβικό 2015, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Το γεγονός αυτό, προδιαθέτει για τη δημιουργία νέου ανοδικού κύματος.

Το θετικό momentum σίγουρα τροφοδοτείται και από τις προσδοκίες για έως και τέσσερις μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο 2025, αλλά και από την επανεκλογή του Τραμπ.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για ήπια ανάπτυξη του ΑΕΠ και το 2025, έχουν δημιουργήσει ανοδικές προσδοκίες, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν εντός του 2025 και να μην έχουμε κάτι ανάλογο με την περυσινή χρονιά, που μετά από ένα πολύ καλό Γενάρη, η Αγορά μπήκε σε φάση συσσώρευσης διάρκειας έντεκα μηνών.

Ήδη είκοσι μετοχές του Χρηματιστηρίου καταγράφουν διψήφια απόδοση το 2025. Ξεχωρίζουν οι ΑΒΑΞ, ΤΙΤC, ΠΕΙΡ, ΙΝΤΚΑ, ΕΛΧΑ, ΟΤΟΕΛ και ΑΣΚΟ”, όπως επισημαίνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Άνευ ετέρου, η κυριότερη μεταβλητή στην τρέχουσα περίοδο είναι η μεταβαλλόμενη, υπέρ χαμηλότερων επιτοκίων, νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, εστιάζοντας μοιραία στις Fed και ΕΚΤ, επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Η δικαιολογητική βάση εδράζεται επί των ελεγχόμενων, πλέον, ρυθμών πληθωρισμού στα μεγάλα αυτά Οικονομικά Συστήματα, επιτρέποντας και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις.

Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ φαίνεται να “προηγείται” με τέσσερις διαδοχικές μειώσεις, με το ενδεικτικό επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης (MRO) να βρίσκεται στο 3,15%, μειωμένο κατά 135 μ.β. σε μόλις έξι μήνες, την ίδια ώρα που η Fed έχει παρέμβει στο Effective FFR τρεις φορές κατά συνολικά 100 μ.β., στο τρέχον εύρος 4,25%-4,5%.

Παράλληλα, η πιθανότητα να συνεχιστούν τέτοιες πολιτικές είναι μεγάλη και ιδιαίτερα στην ΕΚΤ, βάσει των μακροοικονομικών δεδομένων στην Ευρωζώνη. Ενδεικτικά, ο περί ου ο λόγος γενικός πληθωρισμός βρέθηκε στο 2,4% τον Δεκέμβριο, από 2,9% τον ίδιο μήνα του 2023, ωστόσο αρκετά υψηλότερα από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου 2024 στο 1,7%.

Προσέτι, αφενός το Δολάριο ΗΠΑ παραμένει ισχυρό στην Αγορά Συναλλάγματος, με την ισοτιμία έναντι του Ευρώ στη ζώνη των 1,04 Αμερικανικών Δολαρίων, με ώθηση από τις επικείμενες πολιτικές του Trump, όσον αφορά τους επιβαλλόμενους δασμούς, αφετέρου οι αποδόσεις στα Αμερικανικά ομόλογα παραμένουν εξόφθαλμα υψηλές (τρέχουσα απόδοση 10ετούς Treasury 4,6%), συγκριτικά με το, επί παραδείγματι, Γερμανικό bund, που αποδίδει στη λήξη 2,3%.

Η γενικότερη εικόνα θέλει τις περισσότερες εκδόσεις ομολόγων να είναι ελκυστικές σε αποδόσεις στη λήξη, αλλά και σε υπεραπόδοση τιμής, καθώς αναμένεται συνέχιση τοποθετήσεων, λόγω του ότι υφίστανται επιτόκια κουπονιών ιδιαίτερα υψηλά και σίγουρα υψηλότερα από εκείνα των νεότερων σειρών που θα εκδοθούν στο εγγύς μέλλον.

Ειδικότερα για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, που ενδιαφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων επενδυτών, χάρη στην ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση (αφορολόγητο κουπόνι) και την απουσία συναλλαγματικού κινδύνου, ενδέχεται να υπάρχουν υπεραποδόσεις από την αναμενόμενη αύξηση τιμής στη Δευτερογενή Αγορά, συνυπολογίζοντας την, ούτως ή άλλως, σταθερή απόδοση υψηλών επιτοκίων κουπονιών.

Υπερτονίζεται ότι η Ελλάς έχει πλέον αξιόχρεο σε επενδυτική βαθμίδα εδώ και πολλούς μήνες, καθώς οι επιλέξιμοι από την ΕΚΤ Οίκοι Αξιολόγησης (πλην Moody’s) έχουν αναγνωρίσει τα θετικά βήματα στην Οικονομία της Χώρας.

Έτι περαιτέρω, το spread του Ελληνικού 10ετους ομολόγου αναφοράς, έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού, έχει κατέλθει σε υπερπολυετή χαμηλά, σε προ εποχής μνημονίων επίπεδα, κάτι που αποδεικνύει την ευρεία επενδυτική αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων”, όπως σημειώνει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,3), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,8), ΕΤΕ (7,6), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (6), ΠΕΙΡ (5,3), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,7), ΑΛΦΑ (4), TITC (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΔΑΑ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΜΟΗ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), BOCHGR (2,2), CENER (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΤΕ (-1,58%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-2,8%), ΕΥΡΩΒ (-3,39%) και ΠΕΙΡ (-2,41%).

Μεταξύ 1424,5 (+0,11%) και 1389,59 μονάδων (-2,34%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1391,66 (-2,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1389,05 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,38%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό -2,38%, είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 5,5 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 5/8/2024 (-7,56%).

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1336 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες.

Στις 1254 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1233 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη του 1% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (-1,08%), ΛΑΜΔΑ (-1,53%), ΜΟΗ (-1,12%), ΜΥΤΙΛ (-1,34%), ΑΡΑΙΓ (+3,10%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,08%), ΔΑΑ (+3,73%), TITC (+2,25%), CENER (+1,77%), ΟΠΑΠ (+1,06%).

Ασταμάτητη, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η TITC (+2,25%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 3,6 δισ. ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με σχετική αύξηση των συναλλαγών, συμπλήρωσε ο τίτλος του ΔΑΑ (+3,73%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά 9μηνου. Η επόμενη αντίσταση στα 8,45 ευρώ και η στήριξη στην ζώνη 8,02 – 7,95 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Προσπαθεί να επιστρέψει σε πλαγιοανοδική κίνηση ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+0,45%), έχοντας αβαντάζ την επιστροφή κεφαλαίου – μαμούθ των 0,85 ευρώ ανά μετοχή. Για να αλλάξει “πίστα” ο τίτλος, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,375 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 1,978 – 1,956 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Στις 30/1 η έκτακτη γ.σ., στις 24/3 η ημερομηνία αποκοπής.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+41,77%), ΙΛΥΔΑ (+32%), ΟΛΘ (+26,79%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+20%), ΑΒΑΞ (+19,42%), ΑΣΚΟ (+18,28%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος (ΙΝΚΑΤΔ) της Ιντρακάτ (+1,05%), συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης η 24/1/2025.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΙΑΤΡ (+2,14%), ΙΚΤΙΝ (+2,86%), ΠΑΠ (+2,01%), ΚΕΚΡ (+1,50%), ΣΙΔΜΑ (+0,96%), ΕΛΙΝ (+1,36%), ΣΠΙ (+1,34%), ΠΑΙΡ (+0,96%), ΛΕΒΠ (+2,40%).

Και σήμερα βγήκε η εντολή πώλησης 99300 τεμ. στα 7,80 ευρώ για την ΦΛΕΞΟ (0%) και έμειναν ανεκτέλεστα προς πώληση τα 97360 τεμ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΟΛΠ (+2,49%) και ΑΔΜΗΕ (+0,73%) και δύο ανοδικές για Profile (+0,73%), Intralot (+0,56%), ΕΧΑΕ (+2,12%), Ιντρακόμ (+0,93%), Αλουμύλ (+4,94%).

Προσπάθησε να αντιδράσει στο χθεσινό -4,07% ο Καρέλιας (+0,61%).

Επιστροφή αγοραστών στην MED (+4,76%).

Αύξησε συναλλαγές η Trastor (+3,28%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου μήνα για την ΕΚΤΕΡ (+6,29%) και των τελευταίων 11 μηνών για την Έλαστρον (+6,13%).

Δίπλωσαν οι πτωτικές συνεδριάσεις για τον ΟΛΘ (-0,35%).

Βγήκε μικρό “bid” στον ΒΟΣΥΣ (+3,54%) και αμέσως έσπευσαν οι απογοητευμένοι – εγκλωβισμένοι να δώσουν κομμάτια.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1487 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1437 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1421 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3619 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3773 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3556, 3498, 3492 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3454 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με ανοδικές διαθέσεις, πλην Λονδίνου, η Ευρώπη, υψηλότερες αποτιμήσεις διεκδικούν οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρές απώλειες στο Πετρέλαιο, στο 1,041 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2770 αντιδρά ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $31,35 υποχωρεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Χαμηλότερα από τα $104000 ισορροπεί το Bitcoin, προς τα $3275 το Ethereum.

“Μια νέα ειδική ομάδα εργασίας για τα Κρυπτονομίσματα , αφιερωμένη στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου για τα crypto Περιουσιακά Στοιχεία”, ανακοίνωσε ότι συγκροτεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Klaas Knot, υποστήριξε τα “στοιχήματα” της Αγοράς για μείωση των επιτοκίων στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της ΕΚΤ, αλλά δήλωσε ότι “η πορεία πιο μετά είναι αβέβαιη, δεδομένης της πιθανής νέας εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ”.

“Μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης της παραγωγής και σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης τα τελευταία τρίμηνα, οι προοπτικές παραμένουν θολές. Παράλληλα, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αυξημένος. Μια ουσιαστική ανάκαμψη της Γερμανικής Οικονομίας είναι απίθανη προς το παρόν”, σύμφωνα με την Bundesbank.

Σημάδια ότι η Αμερικανική Χρηματιστηριακή Αγορά έχει υπερθερμανθεί διακρίνει ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον.

Όπως είπε, σε συνέντευξή του στο CNBC, στο περιθώριο της παρουσίας του στο Παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, “οι τιμές των assets είναι κάπως ‘φουσκωμένες’. Χρειάζονται αρκετά καλά αποτελέσματα για να δικαιολογηθούν οι τιμές αυτές και όλοι ελπίζουμε για αυτό. Πιστεύω ότι πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη θα βοηθήσουν, αλλά υπάρχουν και αρνητικά ενδεχόμενα εκεί έξω που τείνουν να σε εκπλήσσουν”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,6 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 107,9 δισ. ευρώ.

Placement για έως το 2,2% της Eurobank, ή 80 εκατ. μετοχές έχει ήδη ξεκινήσει από τον μεγαλομέτοχο Prem Watsa (Fairfax), το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα και να ανακοινωθεί η τιμή αύριο το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι με μικρό discount της τάξεως του 4%. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, “το βιβλίο έχει καλυφθεί, δηλαδή η ζήτηση που εκδηλώθηκε κάλυψε ήδη την προσφορά. Το placement γίνεται κατόπιν εποπτικής απαίτησης να μειωθεί το ποσοστό του κ. Watsa κάτω από την καταστατική μειοψηφία (33,3%)”.

Η Jefferies διατηρεί τις συστάσεις “buy” και τις τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες στο πρώτο report της για το 2025: Alpha Bank στα 2,75 ευρώ, Εθνική Τράπεζα στα 11 ευρώ, Eurobank στα 3,05 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς στα 5,80 ευρώ.

Η ΑΧΙΑ τοποθετεί την τιμή - στόχο για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα €27,40 και η σύσταση είναι “buy”. Τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 218 εκατ. ευρώ έως το 2028.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΟΠΑΠ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΑΑ, OPTIMA και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Motor Oil, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 72 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.174 συμβόλαια).

Στα 4.538 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.526 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.279 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.279 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 738, 625 για τον Φεβρουάριο και 113 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.723,75), κινήθηκε μεταξύ 3.723,75 και 3.763,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.442,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.974).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (26.000 BOCHGR, 20.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (5.421), Εθνική (1.309), Alpha Bank (8.707), ΔΕΗ (252), Eurobank (3.598), Ιντρακόμ (989), Μυτιληναίο (352), Ιντρακάτ (305), ΑΔΜΗΕ (601), Άβακα (221), ΕΛΧΑ (428), Αεροπορία Αιγαίου (630), ΓΕΚ (672), Lamda Development (164), Motor Oil (193), Viohalco (298), ΔΑΑ (117), Cenergy (297), Ελλάκτωρα (120), ΕΧΑΕ (163).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 137.650, Πειραιώς 60.091, Eurobank (18.151), ΑΔΜΗΕ (19.800), ΓΕΚ (12.061), ΔΕΗ (23.028), Εθνική (15.372), Ιντρακόμ (12.163).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.102.980 τεμ., (από 60.042.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.060.055 τεμ. (4.060.055), Eurobank 64.717.351 τεμ. (64.717.351), ΟΠΑΠ 1.707.245 τεμ. (1.707.245), Εθνική 18.571.743 τεμ. (18.838.407), ΟΤΕ 1.899.491 τεμ. (1.901.849), Πειραιώς 17.348.757 τεμ. (17.448.377), Ελ. Πετρέλαια 2.273.049 τεμ. (2.276.507), Motor Oil 1.245.979 τεμ. (1.249.675), Intralot 1.577.066 τεμ. (1.457.066), Τέρνα Ενεργειακή 1.320.830 τεμ. (1.320.830), Ιντρακάτ 2.276.090 τεμ. (2.107.090).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων