Ήπια ανοδικά κινήθηκε σήμερα η Εγχώρια Χρηματιστηριακή αγορά, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, παίρνοντας βοήθειες από την επιλεκτική επιστροφή των αγοραστών σε Δεικτοβαρείς τίτλους και την διάθεση ισχνής αντίδρασης από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.
Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχουν εισέλθει σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας, παρακολουθώντας την πορεία των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων και περιμένοντας τις πρώτες εξαγγελίες Trump, αλλά και τις κινήσεις των κύριων Κεντρικών Τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed ανακοινώνει την επιτοκιακή της πολιτική στις 29 και η ECB στις 30 τρέχοντος μήνα.
Πλέον, εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα υπάρξουν οι αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, για φέτος, κάτι που δεν αρέσει στις Αγορές και αυτό θα επηρεάσει και το Χ.Α.
“Μέλη της Οικονομικής Ομάδας του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζουν ένα σχέδιο για σταδιακή αύξηση των δασμών κάθε μήνα”, ανέφερε το Bloomberg News. Η πρόταση βρίσκεται σε προκαταρκτικά στάδια και δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στον Τραμπ, υποδεικνύοντας ότι η ιδέα είναι ακόμη υπό πρώιμη εξέταση.
“Ο κυριότερος λόγος για αυτή την άνοδο των αποδόσεων, δεν είναι μόνο οι εκτιμήσεις για διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα, από αυτά που μέχρι πρότινος περίμεναν οι Αγορές, αλλά και οι πιθανολογούμενες λιγότερες μειώσεις των επιτοκίων από την Fed, από το μέχρι πρότινος αναμενόμενο, με αποτέλεσμα οι επενδυτές, διαπιστώνοντας αβεβαιότητα σε πολλά επίπεδα, να ζητούν μεγαλύτερα ασφάλιστρα κινδύνου”, σημειώνει ο “Economist”.
“Αν η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους ομολόγου ξεπεράσει το 5%, το ράλι στην Wall Street θα εκτροχιαστεί”, σημειώνει το Bloomberg.
Από εκεί και πέρα και σήμερα η προσοχή των εγχώριων επενδυτών παρέμεινε στην κίνηση του ΟΛΘ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με σαφώς χαμηλότερο όγκο συναλλαγών, “έσπασε τα δεσμά” της δημόσιας πρότασης στα 27,00 ευρώ, δοκιμάζοντας τιμές μέχρι τα 27,50 ευρώ (+1,85%), κίνηση απόλυτα αναμενόμενη, αν συνυπολογιστούν τα “ξεχασμένα” θεμελιώδη της Εισηγμένης, τα οποία είχε αγνοήσει παντελώς η “αδιάφορη”, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για μετοχές έξω από τα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης, Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.
Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος του ΟΛΘ (+1,11%) διακίνησε συνολικά 79128 τεμ., από τα οποία τα 50046 τεμ. στα 27,00 ευρώ και τα 29082 τεμ. από 27,10 έως και 27,50 ευρώ. Αίσθηση προκάλεσε και το ανεκτέλεστο αγοράς 29747 τεμ. στην τιμή κλεισίματος των 27,30 ευρώ.
Παρά την κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με θετικό πρόσημο, διατηρήθηκε η επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και αυτό, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων), μείωσε αισθητά τον ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.
Με μικτές διαθέσεις και χωρίς διάθεση για ακραίες ημερήσιες μεταβολές, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές περιμένουν τα τεχνικά σήματα που θα δώσει η Wall Street, αλλά και σημαντικά μάκρο που αναμένονται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο (και οι δύο ανακοινώσεις θα γίνουν την Τετάρτη) θα αποτελέσουν απολύτως κρίσιμα γεγονότα για τις Αγορές.
Επίσης, τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας, για ολόκληρο το 2024, αναμένονται την Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 3,3% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 3,4%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,2%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,3%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 3,5 σε ετήσια βάση, κάτω από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 3,8%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 0,1%.
Παράλληλα και σύμφωνα με την Depolas Investment Services, "βαρύτητα θα δοθεί, από αύριο και στα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου των μεγάλων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων όπως BlackRock (Τετάρτη), Wells Fargo (Τετάρτη), Citigroup (Τετάρτη), Bank of America (Πέμπτη), Morgan Stanley (Πέμπτη)”.
Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,38% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,79% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,448% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,46% του αντίστοιχου Γαλλικού και στο 4,88% η απόδοση του 10ετους για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, με προσφορές που ξεπέρασαν τα 40,5 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο για την έκδοση 10ετους ομολόγου του ΟΔΔΗΧ, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερες από 10 φορές το ζητούμενο ποσό. Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε τελικά 4 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να υποχωρεί στην περιοχή του mid swap +102 μ.β (περί του 3,6%). Η αρχική καθοδήγηση για την τιμολόγηση της έκδοσης είχε τοποθετηθεί στην περιοχή του mid swap +107 μονάδες βάσεις (δηλαδή περί το 3,65%).
Ως Ανάδοχοι τις έκδοσης ενήργησαν οι BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Εθνική Τράπεζα, και Societe Generale. Ο τίτλος ωριμάζει στις 15 Ιανουαρίου του 2035.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1498,76 μονάδες (+0,57%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1492,01 (+0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1493,11 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,19%.
Ο τζίρος στα 116,3 εκατ., από τα οποία τα 15,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (OPTIMA, TITC, BOCHGR, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΤΤ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΕΤΕ και TITC απασχόλησαν το 24% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 116,3 εκατ., τα 100,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Το ‘χάσμα’ έκλεισε στον ΔΤΡ μόνο η αντίσταση κράτησε, εις αύριο τα σπουδαία. Οι εγχώριοι παίκτες έχουν μειώσει τις θέσεις τους στον Τραπεζικό, χωρίς αυτές να βγάζουν διόρθωση. Από την άλλη έχουμε αυξήσεις σε πονταρίσματα στον υπόλοιπο 25αρη που στην παρούσα δεν έχει ιδιαίτερη διάθεση. Το ‘χάσμα’ στον ΓΔ κλείνει στο 1503,73 για την ακρίβεια. Επιμονή για τα ΕΛΠΕ. Όσο συντηρεί το 7,57 σε κλείσιμο δεν προβληματίζεται η τάση. Στην Ίλυδα περίμεναν πίεση, αλλά τελικά για ακόμα μία φορά η Αγορά θέλει να κινηθεί ανάποδα. Είναι και αυτές οι μικρές νοικοκυρεμένες με μερισματική απόδοση Εταιρείες που η υπομονή ανταμείβει. Το 3,34 στόχος που θέλει προσοχή, με το 3,03 να είναι επιθετική στήριξη όσο συντηρείται για την ΑΣΚΟ. Το ΚΡΙ συνήθισε να καταγράφει ιστορικά υψηλά. Το 14,80 με 16,50 είναι το νέο εύρος του μέχρι να δούμε την συνέχεια. Το ‘stop’ στο 14,75. Ο ΟΛΘ, όπως ήταν λογικό, δεν έχει την αναμενόμενη προσφορά στο 27,00 με τους αγοραστές να κτυπάνε το 27,10. Η λογική λέει ότι από την στιγμή που υπάρχει αγοραστής στο 27,00 μόνιμα, η Αγορά θα το στείλει υψηλότερα. Το μικρό free float βοηθάει να κάνει άλματα. Αν υπάρχει η ‘πλάτη’ του 27, η λογική λέει ότι θα δοκιμάσει κίνηση στο 31. Εκτός και αν αποσύρουν την πρόταση”, όπως σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Με καθοδικό ‘χάσμα’ στις 1503 μονάδες του ΓΔ ξεκίνησε η εβδομάδα, στον απόηχο του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις Διεθνείς Αγορές. Αποτελεί την πλησιέστερη αξιόλογη αντίσταση. Παράλληλα, οι 1481 μονάδες αποτελούν την πλησιέστερη ισχυρή και κρίσιμη, για την βραχυπρόθεσμη τάση, στήριξη. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη βραχυπρόθεσμη κίνηση του ΓΔ, με την κινητικότητα στη μεσαία & μικρή κεφαλαιοποίηση να συνεχίζεται”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η Εγχώρια Αγορά παραμένει θετική, όσον αφορά την οικονομική σκηνή και τα εταιρικά νέα αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον μεταξύ των επενδυτών, αλλά οι Παγκόσμιες γεωπολιτικές ανησυχίες μπορεί να επιδεινώσουν το επενδυτικό συναίσθημα”, σημειώνει η Beta Sec.
“Με Ενέργεια, Τράπεζες και ΕΕΕ υποχώρησε χθες ο ΓΔΧΑ, κλείνοντας την ψαλίδα απόδοσης των προηγούμενων ημέρων με τους βασικούς Ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες. Από την άλλη Πλευρά του Ατλαντικού, οι μετοχές κινήθηκαν περισσότερο σταθεροποιητικά, μετά από αρνητικό άνοιγμα. Η συνολική εικόνα δεν έχει αλλάξει και πέραν της συνεχούς αξιολόγησης των μακροοικονομικών δεδομένων, στο επίκεντρο θα εισέλθει το επόμενο διάστημα η επιβολή δασμών από την Αμερικανική Κυβέρνηση, καθώς αυτή αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το παγκόσμιο επιχειρείν. Αναμένουμε την μεταβλητότητα σε μετοχές και ομόλογα να αυξηθεί το επόμενο διάστημα”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Το ξεκίνημα του έτους ήταν ελπιδοφόρο με τους δείκτες να κινούνται ανοδικά, εκτρέφοντας προσδοκίες για εκπλήρωση του ‘January effect’. Ωστόσο, η αναρρίχηση των αποδόσεων των ομολόγων (στο 4,8% τα 10ετη στις ΗΠΑ) προϊδέαζε για τις ανησυχίες των Αγορών τόσο σχέση με τους δημοσιονομικούς προβληματισμούς, ενόψει της διαδικασίας αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και αλλού, όσο και για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Χρειάστηκε ωστόσο η δημοσιοποίηση των στοιχείων της Αγοράς εργασίας των ΗΠΑ για το Δεκέμβριο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 4,1% και τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται, για να προκληθούν αναταράξεις στις Αγορές, καθώς συνιστούν ενδείξεις συντήρησης συνθηκών υπερθέρμανσης, που δύσκολα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων την Federal.
Σαν αποτέλεσμα, οι μετοχικοί δείκτες υποχώρησαν σε όλες τις Αγορές, λίγες ημέρες πριν την επίσημη ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίστηκε με τις Διεθνείς Αγορές, με τις εγχώριες δυνάμεις να είναι ανεπαρκείς για να αντιρροπήσουν την “εισαγόμενη” διόρθωση και τις ρευστοποιήσεις να επικεντρώνονται σε Τραπεζικούς και άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους.
Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank και η Citi συστήνουν τοποθετήσεις σε Ευρωπαϊκούς τίτλους που παραμένουν φθηνοί, η JP Morgan συστήνει “overweight” για Ελληνικούς τίτλους και η Bofa εκτιμά ότι η Eurobank μπορεί να υπεραποδόσει.
Μοναδική “παραφωνία”, η Goldman Sachs που διατηρεί τις 1475 μονάδες ως τιμή - στόχο για το ΓΔ, προβλέποντας μείωση της κερδοφορίας για τους Δεικτοβαρείς τίτλους, επιδόσεις που δεν συνάδουν με το guidance των Διοικήσεων.
Σαν αποτέλεσμα, ο ΓΔ μετά την καταγραφή υψηλού 165 μηνών στις 1511 μονάδες την Πέμπτη 9/1, υποχώρησε κάτω από τις 1500 μονάδες, με τις 1503 μονάδες να συνιστούν την κοντινότερη αντίσταση και τις 1481 την εγγύτερη στήριξη.
Στην παρούσα φάση, τα θετικά στοιχεία, που κατά γενική ομολογία καταγράφονται στις μακροοικονομικές επιδόσεις, εκείνες για το 2024 και εκείνες για το 2025, αλλά και τα ευνοϊκά θεμελιώδη για τις Εταιρείες, θα παραμεριστούν ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Θα χρειαστεί επομένως να αποσαφηνιστεί η πολιτική των ΗΠΑ σε όλα τα πεδία και ιδιαίτερα απέναντι στην Ευρώπη που εμφανίζεται να αποτελεί τον “αδύναμο κρίκο” της Παγκόσμιας Οικονομίας στην παρούσα φάση, με το ενδεχόμενο της διαμόρφωσης αυξημένης συνοχής της για το επόμενο διάστημα να αδυνατίζει.
Την ίδια ώρα, η κινητικότητα σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης μπορεί να αλλάξει το χρηματιστηριακό σκηνικό αν διαρκέσει, ξυπνώντας το ενδιαφέρον περισσότερων κεφαλαίων εγχώριας προέλευσης.
Με τη δημόσια πρόταση για το 21% του ΟΛΘ από ισχυρό Διεθνή Επενδυτή να σηματοδοτεί ηχηρή “ψήφο εμπιστοσύνης” για τις προοπτικές του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
Με την παρούσα πρόταση των 27 ευρώ/μετοχή να διαμορφώνει αποτίμηση με υψηλό discount σε σχέση με τους άλλους Λιμένες της Ευρώπης, καθιστώντας απίθανη την επιτυχή έκβαση της δημόσια πρότασης στην παρούσα τιμή.
Ελπιδοφόρα τέλος είναι η εισαγωγή δύο νέων Εταιρειών στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., του Ομίλου Fais και του Alter Ego, του Ευάγγελου Μαρινάκη, πιθανολογώντας την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για αυξημένο αριθμό εισαγωγών νέων Εταιρειών στη φετινή χρονιά, όπως εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,6), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (6), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (5,1), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,3), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΜΟΗ (2,3), CENER (2,1), BOCHGR (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΥΡΩΒ (+2,06%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+0,09%), ΕΤΕ (0%) και ΠΕΙΡ (-0,27%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1362,17 μονάδες (+1,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1351,87 (+0,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1349,87 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,57%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1262 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1370 μονάδες.
Στις 1248 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1223 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.
Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΛΑΜΔΑ (-1,93%), ΟΤΕ (-1,15%), CENER (-1,01%), ΟΠΑΠ (+2,18%), OPTIMA (+1,57%), TITC (+3,49%).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της TITC, “η Θυγατρική της, Titan America SA, που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του Ομίλου στις ΗΠΑ, υπέβαλε δήλωση εγγραφής μέσω του εντύπου F-1 (‘Registration Statement’) στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Η ολοκλήρωση της προσφοράς εξαρτάται από τις συνθήκες της Αγοράς και δεν υπάρχει εγγύηση σχετικά με το αν, ή πότε θα πραγματοποιηθεί, καθώς και για το οριστικό μέγεθος, ή τους λοιπούς όρους της προσφοράς. Η Titan America έχει υποβάλει αίτηση για την εισαγωγή των κοινών μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο ‘TΤΑΜ’. Η αρχική δημόσια προσφορά (‘IPO’) σχεδιάζεται να περιλαμβάνει μία πρωτογενή προσφορά από την Titan America, καθώς και μία δευτερογενή πώληση από την TITC. Οι Citigroup και Goldman Sachs ενεργούν ως βασικοί Συντονιστές της προτεινόμενης προσφοράς. Οι BofA Sec., BNP Paribas, Jefferies, HSBC, Societe Generale και Stifel ενεργούν ως Διαχειριστές της προτεινόμενης προσφοράς”.
Ο τίτλος της TITC (+3,49%) σε υψηλά 215 μηνών, ή σε ιστορικά υψηλά από τότε που άλλαξε έδρα. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 42,33 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 38,60 ευρώ. Να σημειωθεί η σχετική υποχώρηση της μετοχής από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 42,50 ευρώ (+5,99%).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Jumbo, “οι πωλήσεις του Ομίλου κατά τη διάρκεια του 2024, αυξήθηκαν κατά 6,3% περίπου, σε σχέση με το 2023, ξεπερνώντας την αναθεωρημένη πρόβλεψη που είχε θέσει η Διοίκηση, για ελάχιστη αύξηση των πωλήσεων κατά 4%. Ο τελευταίος μήνας του 2024, έκλεισε για τον Όμιλο με αύξηση των πωλήσεων κατά 2% περίπου, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023. Κάθε προσπάθεια διατύπωσης προβλέψεων και εκτιμήσεων για την πορεία των μεγεθών της νέας χρονιάς, είναι δύσκολη και στερείται φερεγγυότητας. Η Διοίκηση του Ομίλου θεωρεί ότι μία πρώτη εκτίμηση για το 2025, θα ήταν χρήσιμο να δοθεί μετά το πρώτο τετράμηνο”.
Μάλλον αδύναμη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αντίδραση του τίτλου της ΜΠΕΛΑ (+0,24%), στην παραπάνω ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 25,57 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι στηρίξεις στα 25,27 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 24,92 ευρώ (ημερήσιο “stop long”)
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Motor Oil (-0,38%), “ολοκληρώθηκε η διαδικασία πώλησης συνολικά 250000 ιδίων μετοχών της Εταιρείας, έναντι μέσης τιμής 20,95 ευρώ / μετοχή. Η Εταιρεία πλέον διαθέτει 2911417 ίδιες μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 2,63% του μετοχικού της κεφαλαίου”.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΙΛΥΔΑ (+36,13%), ΑΤΕΚ (+27,71%), ΛΑΝΑΚ (+22,2%), ΟΛΘ (+21,88%), ΑΒΑΞ (+18,11%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+17,14%), ΑΤΤ (+14,49%), ΚΟΥΑΛ (+14,15%), ΑΣΚΟ (+13,98%), ΣΠΙ (+13,26%), ΚΕΚΡ (+12,5%), ΕΛΧΑ (+11,20%), ΠΑΙΡ (+10,44%), ΙΝΤΕΤ (+10%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 4523066 νέες (ΚΟ) μετοχές της Ίλυδα (-1,63%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με διανομή δωρεάν μετοχών. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α., ανέρχεται σε 13.569.198.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΧΑΙΔΕ (+6,19%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+2,10%), ΦΡΙΓΟ (+3,96%), ΝΑΚΑΣ (+2,68%), ΤΖΚΑ (+1,91%), ΠΑΙΡ (+0,92%), ΓΕΒΚΑ (+1,74%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+0,82%), ΙΑΤΡ (+0,63%), ΔΟΜΙΚ (+1,18%), ΚΟΡΔΕ (+0,65%), ΚΕΚΡ (+1,12%), ΙΚΤΙΝ (+1,54%), ΜΙΓ (+0,68%), ΜΟΝΤΑ (+4,19%), ΣΠΙ (+1,61%).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της BOCHGR (+0,42%), “στο 5,9% μειώθηκε η συμμετοχή της CarVal στο μετοχικό της κεφάλαιο”, όπως ανακοίνωσε στο Χ.Α. η Τράπεζα. Προηγουμένως, το ποσοστό της CarVal ήταν στο 6,1%”.
Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τη μετοχή του ΟΛΠ (-1,84%), μετά την ανακοίνωση για τοποθέτηση της COSCO σε “black list” των ΗΠΑ. Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, “συνεχίζεται και για τη νέα χρονιά η ανοδική τάση της Κρουαζιέρας Homeporting στο Λιμάνι Πειραιά καθώς, σύμφωνα με τις προκρατήσεις για το 2025, αναμένεται να ξεπεραστεί η επίδοση ρεκόρ του 1 εκατ. επιβατών Homeporting που επιτεύχθηκε το 2024. Με βάση τα παραπάνω μεγέθη, ο Πειραιάς έχει πλέον καθιερωθεί στα τρία κορυφαία Λιμάνια Homeport Κρουαζιέρας στη Μεσόγειο”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Intralot (+0,74% και υψηλά τριών μηνών), “η Θυγατρική της Εταιρεία στις ΗΠΑ ‘Intralot Inc.’ υπέγραψε σύμβαση συμβιβασμού με την Περιφέρεια Washington DC, μέσω του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Περιφέρειας, για την επίλυση αστικής φύσεως διαφοράς. Η διαφορά αφορούσε στο συμβόλαιο τυχερών παιχνιδιών του 2019 στην Περιφέρεια αυτή και συγκεκριμένα στο ποσοστό αναθέσεων επιμέρους εργασιών σε τοπικές επιχειρήσεις. Ο συμβιβασμός επήλθε έναντι καταβολής ποσού $5 εκατ., παρόλο που η ‘Intralot Inc.’ δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη της, προκειμένου να αποφευχθούν μακροχρόνια αντιδικία και σημαντικά δικαστικά έξοδα. Με τον συμβιβασμό που συμφωνήθηκε δεν επηρεάζονται τα συμβόλαια και οι δραστηριότητες του Ομίλου”.
Σε υψηλά 8 μηνών η ACAG (+1,52%), σε υψηλά 10 μηνών οι Μύλοι Λούλη (+3,16%).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΑΤΕΚ (+9,26%).
Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασαν ΑΤΤ (+2,60%) και Ιντεάλ (+0,67%, στον απόηχο επιστροφής κεφαλαίου 0,10 ευρώ ανά μετοχή).
Επιστροφή αγοραστών σε Άβακα (+6,89% και υψηλά 12μηνου), BriQ (+2,34%), Ιντρακόμ (+1,13%) και Πλ. Θράκης (+1,22%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1434 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1415 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1520 και 1560 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3700 και 3773 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3556, 3493, 3483 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3438 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και για του δείκτες στην Wall Street.
Κατοχυρώνουν βραχυπρόθεσμα κέρδη στο Πετρέλαιο, στο 1,028 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Προς τα $2685 θέλει να αντιδράσει ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $30,5 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).
Προς τα $96000 η αναπήδηση για το Bitcoin, προς τα $3200 για το Ethereum.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,2 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 105,7 δισ. ευρώ.
Η JP Morgan διατηρεί την αναβαθμισμένη σύστασή της σε “overweight” για τις Ελληνικές μετοχές, βάσει της καλύτερης από την Ευρωζώνη ανάπτυξης του ΑΕΠ και τους πρόσφατα εξυγιασμένους ισολογισμούς των Τραπεζών, που μετατρέπονται σε αυξανόμενα κεφάλαια και αποδόσεις για τους μετόχους.
Σύμφωνα με τον Οίκο, “η Τράπεζα Πειραιώς είναι η φθηνότερη από τις τέσσερις μεγάλες Εισηγμένες Ελληνικές Τράπεζες και συμμετέχει στις κορυφαίες επιλογές της από τις μετοχές της Περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). H τιμή - στόχος που δίνει είναι τα 6,20 ευρώ ανά μετοχή”.
Το στοιχείο που εξακολουθεί να προβληματίζει την JP Morgan είναι η πιθανή αναβάθμιση της Αγοράς σε καθεστώς Αναπτυγμένης, από Αναδυόμενη Αγορά που είναι σήμερα. Στο σενάριο που αναλύει, από τις 10 μετοχές που συνθέτουν τον εγχώριο δείκτη MSCI Greece, σε περίπτωση αναβάθμισης συνολικά της Αγοράς σε Αναπτυγμένη, μόλις τρεις θα μπορούσαν να μπουν στον νέο δείκτη MSCI Greece (Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΟΠΑΠ), ενώ αντίθετα, οι Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Βank, Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Motor Oil δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν στον δείκτη.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Optima bank, Σαράντης και στο χαμηλό οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΤΕΝΕΡΓ.
Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα, με 61 ανοδικούς τίτλους, έναντι 71 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση ήπιας ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του FTSE25 και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.540 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 4.652 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.027 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Στα 1.249 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.249 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.925, 883 για τον Ιανουάριο, 954 για τον Φεβρουάριο και 88 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.630), κινήθηκε μεταξύ 3.625 και 3.654 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 30, 30 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.366), κινήθηκε μεταξύ 1.366 και 1.366 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.609,75).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Alpha Bank, 202.384 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (11.580), Εθνική (410), Alpha Bank (6.328), ΔΕΗ (463), Άβακα (196), ΑΔΜΗΕ (3.164), Eurobank (401), Viohalco (203), ΕΛΧΑ (231), Ιντρακόμ (425), ΟΤΕ (123), Μυτιληναίο (223), Lamda Development (104), TITC (200).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 141.922, Πειραιώς 66.327, Eurobank (18.707), ΑΔΜΗΕ (24.335), ΓΕΚ (11.817), ΔΕΗ (22.418), Εθνική (15.257), Ιντρακόμ (10.314).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.072.980 τεμ., (από 60.062.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.060.055 τεμ. (4.060.055), Eurobank 64.609.933 τεμ. (64.609.933), ΟΠΑΠ 1.724.845 τεμ. (1.723.765), Εθνική 18.314.085 τεμ. (18.347.430), ΟΤΕ 1.886.684 τεμ. (1.907.832), Πειραιώς 17.220.100 τεμ. (17.601.202), Ελ. Πετρέλαια 2.204.025 τεμ. (2.202.362), Motor Oil 1.282.840 τεμ. (1.285.820), Intralot 1.397.274 τεμ. (1.392.274), Τέρνα Ενεργειακή 1.319.830 τεμ. (1.319.830), Ιντρακάτ 1.110.156 τεμ. (1.021.367).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.