Χρηματιστήριο: Profit taking και εκτίναξη τζίρου λόγω ΤΕΝΕΡΓ

Αλλαξε χέρια το 14,6% της Τέρνα Ενεργειακή στα 20 ευρώ εκτινάσσοντας τον συνολικό τζίρο στα 516 εκατ. ευρώ. Πωλητές σε Viohalco, Aegean-Autohellas, Metlen. Ανοδικά ΕΤΕ, MOH.

Δημοσιεύθηκε: 20 Δεκεμβρίου 2024 - 17:44

Τελ. Ενημ.: 20 Δεκεμβρίου 2024 - 20:49

Load more

Πρώτη συνεδρίαση εμφάνισης στο ταμπλώ της εντολής αγοράς από την Masdar, για το ποσοστό 29,57% που δεν κατέχει στην Τέρνα Ενεργειακή (+0,96%) στα 20 ευρώ ανά μετοχή και όλοι οι “ραντιέρηδες” έσπευσαν να ρευστοποιήσουν θέσεις και να αυξήσουν ρευστότητα, με αποτέλεσμα ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ να αποσπάσει το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ, ενδοσυνεδριακά, βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 20,06 ευρώ (+1,16%), αν αυτό σημαίνει κάτι για την συνέχεια.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν θα επαληθευτούν όσοι υποστηρίζουν πως η ρευστότητα που θα απελευθερωθεί από την ΤΕΝΕΡΓ, μπορεί να αναζητήσει νέους “επενδυτικούς προορισμούς”, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από την άλλη, ασφαλώς και κατά τις τελευταίες ημέρας οι επιχειρηματικές ειδήσεις δείχνουν μειούμενες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα Ξένων επενδυτών – Διαχειριστών, βρίσκεται ήδη σε Χειμερινούς προορισμούς.

Από εκεί και πέρα και επειδή “θαύματα” δεν γίνονται κάθε μέρα, καθαρά πτωτική ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον ΓΔ του ΧΑ να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με την τελική εικόνα να είναι καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, παρά τις αξιοσημείωτες απώλειες των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Συνεχίζονται οι αξιοσημείωτες υποχωρήσεις των αποτιμήσεων στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς μετά την προειδοποίηση της Fed για πιο αργή μείωση επιτοκίων το 2025, σε σχέση με αυτή που ανέμεναν οι Αγορές, προέκυψαν και οι νέες απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών.

Πιο συγκεκριμένα, ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, έστειλε τελεσίγραφο προς την Ευρώπη πως, “εάν δεν αυξήσει τις εισαγωγές Αμερικανικού Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου, τότε θα υπάρχει συνεχής επιβολή δασμών”.

“H Γερμανία εισάγει ήδη το 90% του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της από τις ΗΠΑ”, απάντησε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Αυξητικές τάσεις έδειξε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (Personal Consumption Expenditures - PCE), που παρακολουθεί η Fed, έτρεξε τον Νοέμβριο με ρυθμό 2,4% ετησίως, επιταχύνοντας ελαφρώς από το 2,3%, αλλά χαμηλότερα από το 2,5% που προέβλεπε η μέση εκτίμηση των αναλυτών. Στη μηνιαία σύγκριση, ο δείκτης εμφάνισε οριακή αύξηση 0,1%, έναντι του 0,2% της περασμένης μέτρησης και του 0,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στον απόηχο των παραπάνω, μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Στο 4,26% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,50% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,135% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,09% η απόδοση του αντίστοιχου Γαλλικού.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, αυτά ήταν η ολοκλήρωση του triple witching Δεκεμβρίου (μετά τις 14.00 οι δείκτες του Χ.Α. σημείωσαν νέα χαμηλά ημέρας), αλλά το τελικό rebalancing.

Αξίζει υπενθύμισης ότι απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για όσους θα επιδιώξουν την περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων, κάτι που προς το παρόν, μόνο σε ελάχιστους τίτλους, διαφαίνεται μία τέτοια διάθεση.

Ερχόμενοι στο rebalancing, ήταν προγραμματισμένες οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE, με κυριότερες αλλαγές την είσοδο της Optima bank και την διαγραφή της Autohellas στην σύνθεση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με την Optima bank, υπήρξε και rebalancing δεικτών Stoxx, όπου οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η BOCHGR θα προστεθούν στον δείκτη Stoxx Eastern Europe Market Large, από Mid Cap και οι ΟΛΠ και Prodea θα προστεθούν στον δείκτη Stoxx Eastern Europe Market Mid Index από Small Cap.

Στις 17.00 ο τζίρος ήταν στα 434,3 εκατ., η μετοχή της ΟΤΟΕΛ στα 10,46 ευρώ (-0,38%) με όγκο 14355 τεμ., της Optima στα 12,60 ευρώ (-2,02%) με όγκο 176316 τεμ., της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα 18,38 ευρώ (-0,22%) με όγκο 188293 τεμ., της BOCHGR στα 4,51 ευρώ (-0,66%) με όγκο 134992 τεμ., του ΟΛΠ στα 29,90 ευρώ (-0,66%) με όγκο 8871 τεμ. και της Prodea στα 6,80 ευρώ (-1,45%) με όγκο 701 τεμ. και η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 516,2 εκατ., τον τίτλο της ΟΤΟΕΛ στα 10,36 ευρώ (-1,33%) με συνολικό όγκο 37119 τεμ., της Optima στα 12,56 ευρώ (-2,33%), με συνολικό όγκο 264153 τεμ., της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα 18,20 ευρώ (-1,19%) με συνολικό όγκο 357213 τεμ., της BOCHGR στα 4,54 ευρώ (0%) με συνολικό όγκο 135441 τεμ., του ΟΛΠ στα 30,05 ευρώ (-0,17%) με συνολικό όγκο 12691 τεμ. και της Prodea στα 6,55 ευρώ (-5,07%), με συνολικό όγκο 701 τεμ.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε από τον Οίκο FTSE Russell, μειώνεται η στάθμιση της μετοχής της ΤΕΝΕΡΓ στο 30%, από 46% στους δείκτες που συμμετέχει και συγκεκριμένα στον FTSE Large Cap, FTSE Athex Market και FTSE Energy&Utilities.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1446,09 μονάδες (-0,70%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1453,82 (-0,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1452,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,26%.

Ο τζίρος στα 516,2 εκατ., από τα οποία τα 65,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ, OPTIMA, MED, ACAG, ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΙΝΚΑΤ, ΚΡΙ, ΔΕΗ, BOCHGR), ενώ οι ΤΕΝΕΡΓ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 74% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 516,2 εκατ., τα 501 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε αρνητική, δίνοντας απώλειες 1,14% στον Γενικό Δείκτη και απώλειες 0,25% στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 12,32% και ο ΔΤΡ κέρδη 21,99%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το 1458 ΓΔΧΑ συνεχίζει να είναι κύρια αντίσταση. Μπορεί η συμπεριφορά της Αγοράς να δείχνει ανθεκτική, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν η εβδομάδα, ή έστω ο χρόνος να κλείσει πάνω από το εν λόγω επίπεδο. Ο ταλαντωτής είναι σε διόρθωση στην παρούσα, Το 1440 είναι κοντινή στήριξη και μόνο κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στο κύριο 1420 επίπεδο. Ο Τραπεζικός τα καταφέρνει πολύ καλύτερα, επιμένοντας σε τιμές πάνω από το 1280 και κρατώντας απόσταση μίας ανάσας από το υψηλό του 1302. Το ημερήσιο ‘stop’ στον ΔΤΡ ανέβηκε στο 1262 σε κλείσιμο ημέρας. Σφικτό διάγραμμα εδώ και μήνες, για τη ΔΕΗ, με το ημερήσιο να μας έχει ‘long’ με το ‘stop’ στο 11,45 σε κλείσιμο μέρας. Το 11,82 κοντινή αντίσταση και το 12,20 κύρια. Η ΕΤΕ δοκιμάζει ήδη τα υψηλά της, με τα μάτια στραμμένα στο 8,11. Αν θέλαμε να ποντάρουμε σε έναν αντίστοιχο σε αποδόσεις "TITC" το 2025, θα καλοβλέπαμε τα ΕΛΠΕ μιας και θεωρητικά φαίνεται ότι το έτος θα έχει επιχειρηματικές εξελίξεις για την Εταιρεία. Ο Ελλάκτωρ που αρέσκεται σε καλά κλεισίματα έτους, έχει δώσει από το χαμηλό του ένα ευκολο 20%. Μένει να δούμε αν μέρος της ρευστότητας της ΤΕΝΕΡΓ πάει στην υπόλοιπη Αγορά. Το θέμα είναι ότι τις τελευταίες συνεδριάσεις η εικόνα στο Χ.Α. είναι τελείως διαφορετική από την κίνηση των υπόλοιπων Αγορών”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές μειώνουν τα ‘στοιχήματα’ σχετικά με την έκταση χαλάρωσης της πολιτικής, μετά τη ‘γερακίσια’ στροφή της FED”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Ολοκληρώθηκαν οι μετοχικές μεταβολές στους δείκτες Χ.Α. και στους δείκτες FTSE/Russell, οπότε ήταν φυσιολογικό να υπάρξουν αυξημένες διακυμάνσεις. Παραμένει ο στόχος των 1500 ΓΔΧΑ για το κλείσιμο του έτους”, σύμφωνα με την άποψη της Depolas Investment Services.

Η στήριξη που βρήκε ο ΓΔ στις 1445 μονάδες, δημιουργεί προσδοκίες για συνέχιση σε υψηλότερα επίπεδα”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με σχετικά μικρές απώλειές ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ, με την Αγορά να δείχνει ψύχραιμη, παρά την μεταβλητότητα που υπήρξε, ειδικά στην συνεδρίαση της Πέμπτης (μετά την ομιλία του προέδρου της FED). Στα εταιρικά νέα, υπήρξε κινητικότητα στον Ενεργειακό κλάδο. Πιο συγκεκριμένα ο ΑΔΜΗΕ, πέρα από το πολύ καλό 9μηνο που δημοσίευσε την Δευτέρα, σημαντική εξέλιξη είναι και η είσοδος της MERIDIAN στο mega project της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο. Επίσης τα ΕΛΠΕ υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση του ποσοστού που κατείχαν στην ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τεχνικά σε επίπεδο ΓΔ, τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1469 και 1490 μονάδες, με τον ΚΜΟ200 να βρίσκεται στις 1431 μονάδες”, σύμφωνα με την Merit Sec.

Αν είναι κάτι για το οποίο φέτος η Ελληνική Αγορά μπορεί να υπερηφανεύεται, είναι η βελτίωση της δυνατότητας προσέλκυσης κεφαλαίων σε προσφορές μετοχών από βασικούς μετόχους, ή δημόσιες εγγραφές. Το συνολικό μέγεθος από τις δημόσιες προσφορές μετοχών και διαθέσεις ‘πακέτων’ από βασικούς μετόχους ξεπέρασε τα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχειρηματικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων που ενεπλάκησαν έμμεσα, ή άμεσα Εισηγμένες Εταιρείες του Χ.Α. ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ σε επιχειρηματική αξία, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα μεγέθη αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, από το γεγονός ότι οι εισροές που παρατηρήθηκαν δεν αφορούσαν ένα συγκεκριμένο κλάδο, ή ήταν κεφάλαια ανάγκης όπως συνέβη το 2015, αλλά αφορούσαν κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, με ευρεία συμμετοχή Εταιρειών και έμφαση στους κλάδους της Ενέργειας, της Πληροφορικής, των Κατασκευών και των Τραπεζών. Βέβαια όλα αυτά είχαν ένα κόστος απόδοσης, αφού η Αγορά έφθασε στα όρια των αντοχών της, αδυνατώντας πολλές φορές να ακολουθήσει το ράλι των Ξένων Αγορών, ή να τιμολογήσει επαρκώς τα καλά νέα των Εισηγμένων που αφορούσαν επιχειρηματικές συμφωνίες, ή τις επιδόσεις κερδοφορίας. Ας είναι.

Κάθε σκαλοπάτι έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.

Το 2025 έχει ακόμα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας καθώς οι αβεβαιότητες, κυρίως από το εξωτερικό, δημιουργούν περισσότερες απαιτήσεις απόδοσης από τους επενδυτές. Αφενός λόγω της αύξησης των αποτιμήσεων αναζητείται αναπτυξιακή προοπτική, βάθος πρόβλεψης κερδών και ανταμοιβή στο μέτοχο, αφετέρου το Χρηματιστήριο Αθηνών επαναπροσδιορίζεται στην Παγκόσμια Επενδυτική Κοινότητα, επιδιώκοντας την προσέλκυση της επόμενης γενιάς επενδυτών, μέσα από την ένταξή του στις Ώριμες Αγορές.

Σε ότι αφορά τις απαιτήσεις των θεμελιωδών, οι Εισηγμένες έδειξαν στην διάρκεια του 2024 να διατηρούν την ισχυρή δυναμική των ιστορικών επιδόσεων της κερδοφορίας τους για τρίτο συνεχόμενο έτος και ετοιμάζονται να μοιράσουν μερίσματα 4,6 δισ. ευρώ για την χρήση του 2024, την μεγαλύτερη χρηματική διανομή από την χρήση του 2007.

Την ίδια στιγμή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, που ναι μεν έχει τις προϋποθέσεις της αναβάθμισης με το μέρος του, κινδυνεύει ωστόσο να χάσει το ανταγωνιστικό επενδυτικό πλεονέκτημα μιας Αναπτυσσόμενης Αγοράς, εντός μιας γεωγραφικής ζώνης με σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο και ισχυρά οικονομικά χαρακτηριστικά.

Η υπαρξιακή αυτή αναζήτηση της νέας ταυτότητας του Χρηματιστηρίου θα επηρεάσει τις ροές κεφαλαίων από και προς τις Εισηγμένες Εταιρείες και ακολούθως το βαθμό αποτελεσματικότητας της Αγοράς.

Καταλύτες για την επόμενη χρονιά θα παραμείνουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με το ρίσκο ωστόσο να γέρνει προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Η πολιτική δασμών που θα ακολουθήσει η νέα Ηγεσία των ΗΠΑ, απέναντι στις κυριότερες Χώρες με τις οποίες έχει εμπορικές σχέσεις, σίγουρα θα έχει με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο το άκουσμά της στις Αγορές.

Η Ευρώπη τέλος, έχει μπροστά τις εκλογικές αναμετρήσεις στις κυριότερες Οικονομίες της, που θα επηρεάσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, βάζοντας ένα στοιχείο αναστολής αρχικά μέχρι την ολοκλήρωση των πολιτικών διαδικασιών.

Οι πολιτικές αλλαγές στις βασικές Οικονομίες που αποτελούν τον πυρήνα της Ευρωζώνης, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική πολιτική, τη δημοσιονομική ολοκλήρωση και τη σταθερότητα εντός της ΕΕ, επηρεάζοντας ενδεχομένως την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων.

Στο εσωτερικό, οι επιδόσεις των Εταιρειών θα παραμείνουν στο προσκήνιο, με τις Τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο.

Οι “κινητήριες δυνάμεις” της Αγοράς θα είναι α) η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην Ελληνική Οικονομία άνω του 2% β) Η επιτάχυνση βασικών έργων Υποδομών, ή οικιστικών αναπτύξεων γ) η πιστωτική επέκταση.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες του 2024 έβγαλαν “ουρές” σε ανάλογα εγχειρήματα που αναμένονται και το 2025, ενώ το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον θα εστιάσει και σε εγχειρήματα εισαγωγών Εταιρειών είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η επόμενη χρονιά θα έχει πιο διακριτές αποδόσεις και πιο εστιασμένο ενδιαφέρον, αντανακλώντας και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιδόσεων των Εισηγμένων Εταιρειών.

Στο βασικό μας σενάριο, οι Τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τον πρώτο λόγο στο Χ.Α., ως προς την διαμόρφωση των τάσεων όχι μόνο της Αγοράς, αλλά και της συνολικής κερδοφορίας των Εισηγμένων, ενώ οι Εταιρείες που έχουν υποσχεθεί ανάπτυξη στα μεγέθη τους, σε συνδυασμό με αυξημένα μερίσματα, θα αποτελέσουν επιλογές που μπορούν να αντισταθμίσουν τυχόν απρόβλεπτους παράγοντες.

Υπό αυτό το πρίσμα οι βασικές μας επενδυτικές επιλογές για το 2025 περιλαμβάνουν τις Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Autohellas καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος των θεμάτων της επόμενης χρονιάς”, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,3), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,8), ΠΕΙΡ (4,9), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΜΟΗ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), BOCHGR (2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η ΠΕΙΡ (-1,04%) ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (-0,47%), ΕΤΕ (+0,80%) και ΕΥΡΩΒ (+0,63%). Όλοι οι παραπάνω τίτλοι, έδωσαν σημαντική αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Μεταξύ 1284,11 (-0,79%) και 1297,48 μονάδων (+0,24%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1293,72 (-0,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1295,08 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,05%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1262 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1257, 1242 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1211 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1311 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με Εταιρεία που χρηματοδοτείται από Επενδυτικά Κεφάλαια υπό τη διαχείριση Εταιρειών συνδεδεμένων με την Davidson Kempner Capital Management LP (η “Davidson Kempner”) αναφορικά με την πώληση του 95% των ομολογιών μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων δυο χαρτοφυλακίων, αποτελούμενων κυρίως από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, συνολικής μικτής λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ (οι “τιτλοποιήσεις ‘GAIA Ι’ και ‘GAIA II”), προχώρησε η Alpha Bank. Σύμφωνα με ανακοίνωση, “η Τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής (senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, επωφελούμενη των διατάξεων του Προγράμματος Παροχής Εγγύησης σε τιτλοποιήσεις Πιστωτικών Ιδρυμάτων “Ηρακλής”, καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας”.

Καλύτερη της αρχικής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή “επέπλευσαν” οι ΕΛΠΕ (+0,27%), ΜΟΗ (+0,78%), ΟΤΕ (+0,61%), ΣΑΡ (+0,19%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,96%, να σημειωθεί ότι έκλεισε πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης στα 20,00 ευρώ). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΔΑΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ.

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Viohalco (-3,30% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Η επόμενη στήριξη στα 5,17 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 5,59 – 5,69 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Εν μέσω φημών για νέα διανομή μετρητών προς τους μετόχους κινήθηκε ο Ελλάκτωρ για να αναρριχηθεί μέχρι τα 1,974 ευρώ (+1,86%), για να ακολουθήσει υποχώρηση και αμετάβλητο κλείσιμο. Στα 1,614 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 1,965 ευρώ η επόμενη αντίσταση (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+253,77%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+134,07%), ΦΒΜΕΖΖ (+105,2%), SOFTWEB (+102,33%), ΚΟΥΑΛ (+94,08%), MONTA (+86,39%), TITC (+84,62%), OPTIMA (+61,03%), ΚΡΙ (+60,23%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+57,07%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΦΡΙΓΟ (+4,55%), ΠΑΙΡ (+3,33%), ΠΛΑΚΡ (+2,08%), ΣΙΔΜΑ (+1,61%), ΕΛΣΤΡ (+0,97%), ΚΕΚΡ (+1,26%), ΕΛΙΝ (+2,83%), ΜΕΒΑ (+1,79%), ΚΟΥΑΛ (+1,72%).

Ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο, εκ νέου, η Κρι Κρι (+0,33%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΒΕ (0%), “υπέγραψε συμφωνητικό για την πώληση 507787 μετοχών της ‘ΛΗΤΩ Α.Ε.’, ήτοι το σύνολο της συμμετοχής της στην παραπάνω Eταιρεία. Η εν λόγω Εταιρεία απεικονιζόταν στις οικονομικές καταστάσεις στις ‘επενδύσεις σε συγγενείς Επιχειρήσεις’. Με βάση την αποτίμηση της παραπάνω συμμετοχής στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις 30/6/2024 της Εταιρείας, δεν προκύπτει κέρδος, ή ζημία από την πώληση αυτή”.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η DIMAND (-2,25%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,66%), Premia (+1,53%), Intralot (+2,46%).

Σε υψηλά 8μηνου η Ελλάδος (+1,75%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,91%) και ΓΚΜΕΖΖ (+1,54%).

“Πακέτα” συνολικά 600000 τεμ. στη MED (-0,83%) μεταξύ 1,20 και 1,21 ευρώ.

Αν ολοκληρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις, ίσως απαιτήσει προσοχή η Προοδευτική (+8,70%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1359 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1430 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1406 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3609 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3550, 3493, 3472 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3415 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αρνητικά πρόσημα, αλλά με κλείσιμο μακριά από τα χαμηλά ημέρας για τους Ευρωπαϊκούς δείκτες, με διαθέσεις ισχυρής αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση στο Πετρέλαιο, στο 1,044 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2645 ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $30,0 αντιδρά το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Προς τα $97200 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3425 το Ethereum.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κράτησε σταθερά τα βασικά της επιτόκια στα δάνεια, διατηρώντας το επιτόκιο για δάνεια ενός έτους αμετάβλητο στο 3,1% και για δάνεια πέντε ετών στο 3,6%.

Στην Ιαπωνία, ο πληθωρισμός Νοεμβρίου σκαρφάλωσε στο 2,9%, από 2,3% τον Οκτώβριο, με τον δομικό πληθωρισμό, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των φρέσκων Τροφίμων, να φτάνει το 2,7%, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 2,6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Λιγότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκε ο τζίρος στο Βρετανικό Λιανεμπόριο τον Νοέμβριο. Ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν στα καταστήματα και στο διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ONS. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,5%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε πτώση τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά 0,7 μονάδες, στις -14,5 μονάδες, από -13,8 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις -14 μονάδες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε κατά μία μονάδα, στις -13,4 μονάδες.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ενισχύθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν αυξήθηκε στις 74 μονάδες, από 71,8 έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με την τελική μέτρηση. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 74,2 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 102,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Ενδιάμεση Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2024 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, “ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3% το 2024, να επιταχυνθεί στο 2,5% το 2025 και να υποχωρήσει ελαφρά στο 2,3% το 2026 και στο 2,0% το 2027”.

Η Alpha Finance τοποθετεί την τιμή - στόχο για την Optima Bank στα 13,9 ευρώ. Η σύσταση για τη μετοχή είναι “hold”.

Στα 11 ευρώ διατηρεί την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Dimand, η Eurobank Equities.

Η Beta Sec. εκτιμά ότι “τα επόμενα χρόνια, η Ελληνική Οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε σύγκριση με τη Ζώνη του Ευρώ και η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενισχύει τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας προς τον μέσο όρο της ΕΕ”.

“Πιστεύουμε ότι οι Τράπεζα Πειραιώς (τιμή - στόχος 5,95 ευρώ), Alpha Bank (τιμή - στόχος 2,38 ευρώ), Autohellas (τιμή - στόχος 17,80 ευρώ), ΟΠΑΠ (τιμή - στόχος 18,30 ευρώ), ΕΧΑΕ (τιμή - στόχος 7,20 ευρώ) και ΔΕΗ (τιμή - στόχος 17,70 ευρώ), πληρούν αυτά τα συγκεκριμένα κριτήρια και παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανόδου”, εξηγεί το τμήμα ανάλυσης της Beta.

Ισχυρό το story των Ελληνικών Τράπεζων το 2025”, σύμφωνα με την Axia Research. Οι Οίκος δίνει για την Alpha Bank τιμή - στόχο τα 2,50 ευρώ (αμετάβλητη), για την Πειραιώς τα 6,00 ευρώ (από 5,30 ευρώ πριν), για την Eurobank τα 3,00 ευρώ (αμετάβλητη) και για την Εθνική τιμή - στόχο τα 9,90 ευρώ (από 10,50 ευρώ πριν).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, TITC και με το αρνητικό η ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Lamda Development και στο χαμηλό οι Viohalco, Optima, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα, με 55 ανοδικούς τίτλους, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

----ΧΠΑ

Πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του FTSE25 και να υποχωρούν σημαντικά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (61.729 συμβόλαια).

Στα 4.412 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.051 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.181 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.121 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.160, 887 για τον Δεκέμβριο, 1.229 για τον Ιανουάριο και 44 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.530,25), κινήθηκε μεταξύ 3.509,25 και 3.542,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 133, 63 για τον Δεκέμβριο και 70 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.309,25), κινήθηκε μεταξύ 1.304,25 και 1.312 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 5.480).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (36.400 Εθνική, 28.500 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.421), Πειραιώς (7.965), Εθνική (2.498), Alpha Bank (18.657), ΔΕΗ (2.799), Motor Oil (642), Ελλάκτωρα (709), ΑΔΜΗΕ (721), ΕΧΑΕ (812), Μυτιληναίο (774), Ελ. Πετρέλαια (368), Ιντρακόμ (391), ΕΛΧΑ (1.027), ΓΕΚ (1.970), Αεροπορία Αιγαίου (126), Lamda Development (117), Viohalco (550), ΟΤΕ (108), Cenergy (385), ΕΥΔΑΠ (160), Ιντρακάτ (584), Άβακα (113), ΤΕΝΕΡΓ (14.339), Fourli (240).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 137.113, Πειραιώς 68.435, Eurobank (16.536), ΑΔΜΗΕ (27.705), ΓΕΚ (10.393), ΔΕΗ (20.839), Εθνική (12.966).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.201.490 τεμ., (από 57.201.490 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 61.982.823 τεμ. (62.041.847), ΟΠΑΠ 1.763.512 τεμ. (1.763.512), Εθνική 16.839.978 τεμ. (16.794.460), ΟΤΕ 1.930.916 τεμ. (1.922.727), Πειραιώς 14.019.493 τεμ. (14.075.813), Ελ. Πετρέλαια 2.042.189 τεμ. (1.987.429), Motor Oil 1.409.813 τεμ. (1.421.673), Intralot 1.465.178 τεμ. (1.349.105).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων