Χαμηλές πτήσεις και stock picking στο Χρηματιστήριο

Οριακά θετικό το πρόσημο σε συνεδρίαση με καθαρές συναλλαγές κάτω από 87 εκατ. ευρώ. Εβγαλε αντίδραση ο ΟΠΑΠ, ανοδικά Εθνική και Πειραιώς. Πωλητές σε Coca Cola και ΟΤΕ.

Δημοσιεύθηκε: 18 Δεκεμβρίου 2024 - 17:40

Τελ. Ενημ.: 18 Δεκεμβρίου 2024 - 19:44

Load more

Συνεδρίαση που παρέπεμπε σε στάση αναμονής, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος που δεν ξεπέρασε τις οκτώ μονάδες και την πλειονότητα από τους ενεργούς επενδυτές να περιμένουν τις βραδινές ανακοινώσεις της Fed και τις δηλώσεις Πάουελ που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με αναλυτές, “οι Αγορές περιμένουν μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% και πολύ περισσότερο την ανάλυση για την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας και το πως θα κινηθεί μελλοντικά η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ”.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσαν να αναφερθούν η επιλεκτική επιστροφή των αγοραστών στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, οι ακόμα πιο επιλεκτικές κινήσεις των “buyers” στον μη Τραπεζικό 25αρη και οι λίγες μετοχές από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου υπάρχουν “ενδιαφερόμενες δυνάμεις”, που προσπαθούν να καλυτερεύσουν τις αποτιμήσεις τους, πριν την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον των λίγων αγοραστών περιορίστηκε στις 1450 μονάδες και να μην βρει η λήξη των συναλλαγών τον ΓΔΧΑ χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν μόλις έξι συνεδριάσεις για όσους θα επιδιώξουν την περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων. Την ερχόμενη Παρασκευή, 20 τρέχοντος μήνα, είναι προγραμματισμένο το triple witching Δεκεμβρίου, ενώ θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE, με κυριότερες αλλαγές την είσοδο της Optima bank και την διαγραφή της Autohellas στην σύνθεση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Επίσης από τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε από τον Οίκο FTSE Russell, μειώνεται η στάθμιση της μετοχής της ΤΕΝΕΡΓ στο 30%, από 46% στους δείκτες που συμμετέχει και συγκεκριμένα στον FTSE Large Cap, FTSE Athex Market και FTSE Energy&Utilities.

Σχετικά ανήσυχοι όσοι από τους παράγοντες της Αγοράς έχουν παραμείνει “επί των επάλξεων”, όχι τόσο από την αναμενόμενη μείωση της καθαρής συναλλακτικής δραστηριότητας, όσο από την συνεχιζόμενη έλλειψη ενδιαφέροντος, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Άλλωστε τι να περιμένει κανείς από μία Αγορά, όπου οι τέσσερις Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, μονοπωλούν το 50% - 70% της καθημερινής μικτής αξίας συναλλαγών;

Με ήπιες μεταβολές και έκδηλη την έλλειψη διάθεσης ανάληψης πρωτοβουλιών, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, περιμένουν τις ανακοινώσεις της Fed (σήμερα το βράδυ), ακολουθούν οι συνεδριάσεις – αποφάσεις των BoJ και BoE, στις 19/12, ενώ η PBOC θα ανακοινώσει τα βασικά επιτόκια δανείων την Παρασκευή 20/12.

Ασφαλώς το επενδυτικό ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν οι δηλώσεις του διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, αλλά και οι τελευταίες προβλέψεις των αξιωματούχων της Τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων.

Αυτά την ώρα που ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones παραμένει εγκλωβισμένος σε καθοδική τροχιά, έχοντας συμπληρώσει εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το 1978.

Από την άλλη, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ αναρριχήθηκε στο 2,2% τον Νοέμβριο, από 2,0% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,5% τον Νοέμβριο, από 2,3% τον Οκτώβριο.

Στάση αναμονής και πλάγια κίνηση από τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για τους περισσότερους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,23% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,41% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,092% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,06% η απόδοση του αντίστοιχου Γαλλικού.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, “δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, θα διενεργηθεί την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου. Στη διαδικασία θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και Ιδιώτες μέχρι ανώτατου ποσού 15000 ευρώ για κάθε Φυσικό Πρόσωπο, μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα, ή Χρηματιστηριακή Εταιρεία”, όπως ενημέρωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1458,23 (+0,37%) και 1452,55 μονάδων (-0,02%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1455,87 (+0,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1455,67 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,20%.

Ο τζίρος στα 155 εκατ., από τα οποία τα 68,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΠΕΙΡ, ΟΤΟΕΛ, ΙΝΚΑΤ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΕΛΒΕ, ΠΛΑΚΡ, ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, ΕΕΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τα “πακέτα” αξίζει υποσημείωσης η προσυμφωνημένη συναλλαγή 25.866.123 τεμ. (το 0,7% της τράπεζας) στην ΕΥΡΩΒ, στα 2,2110 ευρώ, με αξία συναλλαγής 57,190 εκατ.

Από τον συνολικό τζίρο των 155 εκατ., τα 137,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η καλή χρονιά από τα εταιρικά δώρα και τα πάρτι φαίνεται. Πεσμένη η κατάσταση σε σχέση με πέρσι. Οι τσέπες ερμητικά κλειστές, με το τελευταίο τρίμηνο μαζεμένο στο μεγαλύτερο μέρος των Εταιρειών. Μπορεί το πρώτο τρίμηνο να ξεκίνησε φουριόζο, αλλά το κλείσιμο αφήνει μία απαισιόδοξη νότα με την συντήρηση να έχει τον πρώτο λόγο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ερχόμαστε από μία μακρόχρονη κρίση, που έχει αφήσει πίσω αρκετά σημάδια και ψυχολογικά. Την χτεσινή συνεδρίαση μόνο καλή δεν την λες. Αν θέλει να πείσει το Χ.Α., χρειάζεται ένα δυνατό rebound και πάλι στα υψηλά μας, ή στην χειρότερη περίπτωση συντήρηση του 1458 σε εβδομάδα. Τελικά οι αγορές ιδίων σε αρκετές Εισηγμένες έχουν κάνει δουλίτσα. Που να μην υπήρχαν και αυτές. ‘Αδύναμος κρίκος’ το τελευταίο διάστημα ο ΟΤΕ, με τον τίτλο να δοκιμάζει και πάλι την ζώνη του 14,50 που είναι ισχυρή στήριξη και συνάμα και 200αρης ημερήσιος. Το 14,98 κοντινή αντίσταση, με το ‘stop’ στην παρούσα στο 15,24, με πολλές πιθανότητες να κατέβει αισθητά. Όσο τα ΕΛΠΕ συντηρούν το 7,27 σε κλείσιμο, η τάση είναι επιθετική και ψάχνουν το 770 σε πρώτη φάση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα ΕΛΠΕ μπορεί να είναι μία από τις θετικές εκπλήξεις το 2025. Δύο συνεδριάσεις για την λήξη των συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων, με τον Τραπεζικό κλάδο μεγάλο κερδισμένο και με λίγες εξαιρέσεις από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους. Η Πειραιώς φαίνεται να θέλει να τερματίσει την χρονιά πάνω από το placement των 4 ευρώ. Σε ότι αφορά την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, ‘κοιμάται τον ύπνο του δικαίου στην παρούσα”, όπως σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Εικόνα σταθεροποίησης σήμερα, με τους επενδυτές να περιμένουν τις αποφάσεις της FED για τα επιτόκια, προκειμένου να αποκτήσουν νέα στοιχεία για συναλλαγές”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Προσπάθεια της Αγοράς να κινηθεί υψηλότερα, μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις απωλειών”, επισημαίνει η Optima Bank.

Την Παρασκευή, 20 τρέχοντος μήνα, είναι προγραμματισμένο το triple witching Δεκεμβρίου, ενώ θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE, με κυριότερες αλλαγές την είσοδο της Optima bank και την διαγραφή της Autohellas στην σύνθεση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Θετική ένδειξη όσο ο Γενικός Δείκτης κλείνει πάνω από τις 1445 μονάδες, που θεωρείται η πρώτη σημαντική στήριξη της Αγοράς”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές σε κατάσταση αναμονής, εν όψει της αποψινής συνεδρίασης της FED. H Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, αναμένεται επίσης να σηματοδοτήσει έναν πιο αργό ρυθμό χαλάρωσης το 2025, μια τάση που θα μπορούσε να προαναγγείλει πιέσεις στις Αγορές”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Οι τρεις μεγαλύτερες Οικονομίες της Ευρώπης (Γερμανία - Γαλλία – Ιταλία) δείχνουν εγκλωβισμένες στα δικά τους προβλήματα, σε μία στιγμή που η Ευρώπη τις χρειάζεται ισχυρές. Τη Δευτέρα, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης πιθανή επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ. Το 2024 ολοκληρώνεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για την Ευρωζώνη. Παρόλα αυτά οι Αγορές κινούνται σε νέα υψηλά, ή κοντά σε αυτά. Όμως ακόμα και στις Αγορές των ΗΠΑ, υπάρχει μια ασυμφωνία το τελευταίο διάστημα. Παρατηρούμε τον NASDAQ να σημειώνει καθημερινά νέα ρεκόρ, την στιγμή που ο DOW πέφτει για εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις. Ο δε S&P 500 στηρίζεται μόνο στην καλή εικόνα του 30% των Εταιρειών που τον απαρτίζουν. Στην Ελληνική Αγορά διατηρείται η στασιμότητα των τελευταίων μηνών, χωρίς ωστόσο να έχει απομακρυνθεί από τα υψηλά του Μαΐου, στις 1505 μονάδες. Η κατοχύρωση της περιοχής 1475 - 1487, θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερες τιμές, μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2025. ‘Οι Αγορές ανεβαίνουν το τείχος του φόβου”, όπως σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Η Αγορά πέρασε και πάλι σε φάση συσσώρευσης, μετά το σύντομο και εντυπωσιακό ράλι των 100 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Πλέον, μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο που συνήθως τόσο η μεταβλητότητα, όσο και ο τζίρος μειώνονται σημαντικά.

Αρκεί βέβαια να αποφευχθούν άλλες δυσάρεστες εξελίξεις, που έχουν να κάνουν με τον οποιοδήποτε τρόπο φορολόγησης “υπερκερδών”.

Μετά από την πολύ πιθανή μείωση των επιτοκίων από τη FED, στη σημερινή συνεδρίαση και τη λήξη των Παραγώγων την Παρασκευή, δεν φαίνεται κάποιο άλλο σημαντικό νέο μέχρι το τέλος του έτους.

Προσπαθώντας να κάνουμε μια ανασκόπηση για το έτος που φεύγει, θα λέγαμε ότι η Αγορά κινήθηκε ανοδικά τον πρώτο μήνα και από κει και πέρα ακολούθησε μια μακρά συσσώρευση.

Οι δείκτες παρουσιάζουν μια ικανοποιητική απόδοση πάνω από 10%, που προέρχεται κυρίως από Δεικτοβαρείς τίτλους, με τις μισές μετοχές να παρουσιάζουν αρνητική απόδοση φέτος. Πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι TITC, ΟΡΤΙΜΑ και ΚΡΙ με αποδόσεις 50 - 83%”, σύμφωνα με τις μετρήσεις του κ. Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic - American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,1), ΕΤΕ (7,1), ΟΤΕ (6), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), BOCHGR (2), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΤΕ (+1,45%), ΕΥΡΩΒ (+0,73%) και ΠΕΙΡ (+1,79%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΑΛΦΑ (+0,57%), με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την επιστροφή των “buyers”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1288,48 μονάδες (+1,24%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1287,92 (+1,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1286,36 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,07%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1148 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1257, 1242 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1209 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1311 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 10 δισ. ευρώ για την τετραετία 2024 έως και το 2027 προσβλέπει η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Επίσης στοχεύει στη διεύρυνση των εργασιών της προς νέα πελατειακή βάση, μέσω της αμιγώς ψηφιακής Τράπεζας ‘Snappi’, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της, έχοντας Πανευρωπαϊκή άδεια, τους επόμενους μήνες”.

Σχετικό πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου “κόκκινη εξαίρεση” αποτέλεσαν οι ΕΕΕ (-1,50%), ΕΛΧΑ (-0,72%), ΜΠΕΛΑ (-0,32%), ΜΥΤΙΛ (-0,47%), ΟΤΕ (-0,95%), ΣΑΡ (-0,92%), TITC (-0,89%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (-1,50%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 33 συνεδριάσεων, παρά την αντίδραση από το χαμηλό ημέρας των 32,58 ευρώ (-2,16%). Η επόμενη - σημαντική στήριξη στα 31,90 ευρώ και ακριβώς από κάτω η ζώνη 31,87 – 31,75 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 34,56 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αεροπορίας Αιγαίου (0%), “η Autohellas (+0,19%) συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Εταιρείας, κ. Ευτύχιο Βασιλάκη και το μη-εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας, κ. Γεώργιο Βασιλάκη, προέβη σε αγορά 29000 μετοχών της ΑΡΑΙΓ, συνολικής αξίας 298.644,12 ευρώ”. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση για αγορά 28500 μετοχών της ΑΡΑΙΓ, συνολικής αξίας 294.144,07 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+253,77%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+127,47%), ΦΒΜΕΖΖ (+107,92%), SOFTWEB (+100,58%), ΚΟΥΑΛ (+91,78%), MONTA (+88,48%), TITC (+82,28%), OPTIMA (+64,10%), ΚΡΙ (+60,23%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+54,5%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΔΡΟΜΕ (+4,89%), ΔΟΜΙΚ (+1,90%), ΚΟΡΔΕ (+0,94%), ΓΕΒΚΑ (+1,11%), ΑΣΤΑΚ (+3,64%), ΛΑΜΨΑ (+1,08%).

Αγορές από “insiders” στην ΕΛΒΕ (-0,42%).

Επιθετικότεροι σήμερα οι πωλητές σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-4,61%).

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 0,344 ευρώ (κλείσιμο 5/12) η ΠΡΔ (-9,16%).

Ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερα κλείσιμο η Κρι Κρι (+3,02%).

Η παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών της Intercontinental International (-0,81%) θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου και η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, συνέπεια της συγχώνευσης, θα ξεκινήσει στις 2 Ιανουαρίου 2025. Θα εισαχθούν 9,121 εκατ. μετοχές περίπου και έτσι το νέο σύνολο θα φτάσει τα 44,885 εκατ. μετοχές.

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ελινόιλ (+1,90%), τρεις για Ίλυδα (+2,58%), πέντε για Ευρωσυμβούλους (+1,28%) και έξι συνεχόμενες ανοδικές για ΑΔΜΗΕ (+2,38% και υψηλά 35 μηνών).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 10/12 για Unibios (+4,28%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΞΥΛΚ (+1,11%), ΣΠΙ (+3,15%), ΚΛΜ (+1,69%), Q&R (+2,82%) και Fourli (+0,66%).

Σε νέα υψηλά 161 μηνών η Αλουμύλ (+2,22%).

Τέσσερα “πακέτα” συνολικά 14000 τεμ. πέρασαν για τα ΠΛΑΚΡ (0%). Τα 7000 τεμ. στα 14,30 ευρώ και τα άλλα 7000 τεμ. στα 14,20 ευρώ.

“Πακέτα” συνολικά 1520000 τεμ. για ΙΝΚΑΤ. Τα 90000 τεμ. στα 4,73 ευρώ και τα 1430000 τεμ. στα 4,82 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1359 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1430 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1405 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3609 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3550, 3493, 3471 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3413 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστροφή αγοραστών στο Πετρέλαιο, στο 1,047 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Πιέζεται προς τα $2650 ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $30,6 υποχωρεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Προς τα $104000 διαορθώνει το Bitcoin, προς τα $3870 το Ethereum.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ιαπωνία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Χώρας αυξήθηκαν κατά 3,8% το Νοέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 2,8%. Οι εισαγωγές στο μεταξύ μειώθηκαν κατά 3,8%, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 1%. Το εμπορικό ισοζύγιο της Χώρας εμφάνισε έλλειμμα 117,6 δισ. γεν ($765,2 δισ.), ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για έλλειμμα 688,9 δισ. γεν.

Η Ιταλική Τράπεζα UniCredit ανακοίνωσε ότι αύξησε το δυνητικό της μερίδιο στη Γερμανική Commerzbank σε περίπου 28%, υπογράφοντας νέες συμβάσεις σε Παράγωγα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, “η συμμετοχή της UniCredit στην Commerzbank αποτελείται πλέον από 9,5% μέσω άμεσης ιδιοκτησίας και περίπου 18,5% μέσω Παραγώγων”.

Στο 2,6% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η μέτρηση ήταν σε συμφωνία με την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και υψηλότερη από το 2,3% του Οκτωβρίου.

“Οι οικονομικές προοπτικές για την Ευρώπη ήταν από καιρό γεμάτες με πολλούς κινδύνους και η εκλογή Τραμπ πρόσθεσε ένα νέο πλήγμα. Η διαφαινόμενη απειλή των δασμών, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το πώς οι πολιτικές του θα επηρεάσουν το Παγκόσμιο Εμπόριο, τη γεωπολιτική και τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές, ενέχει τον κίνδυνο να θέσει πρόωρο τέλος στην αδύναμη ακόμα ανάκαμψης της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες ύφεσης έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη την Ήπειρο τις τελευταίες εβδομάδες”, όπως σημειώνει η Moody’s Analytics, αποδίδοντας πλέον πιθανότητες άνω του 50% για διολίσθηση της Ευρώπης σε ύφεση τους επόμενους 10 έως 18 μήνες.

Νέα πτώση σημείωσε η κατασκευή νέων κατοικιών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν 1,8% στις 1,311 εκατ. μονάδες, από το 1,289 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 1,343 εκατ. μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 103 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα, η Eurostat επιβεβαίωσε την αρχική της εκτίμηση για ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 3% τον Νοέμβριο.

Η Jefferies θέτει τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας στις κορυφαίες επιλογές για το 2025 από την Ευρώπη, με τη σύσταση να είναι “buy” και η τιμή - στόχος τα 11 ευρώ ανά μετοχή.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Real Consulting στα 5,4, από 5,3 ευρώ δίνει σε ανάλυσή της η Eurobank Equities, διατηρώντας τη σύσταση “buy”. Η Χρηματιστηριακή αναμένει μέση ετήσια άνοδο των εσόδων κατά 18% ως το 2027, με τη μέση ετήσια άνοδο των λειτουργικών κερδών να κινείται στο 23% στον ίδιο χρονικό ορίζοντα και με τα περιθώρια κερδοφορίας να διαμορφώνονται περίπου στο 20%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Motor Oil.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα, με 57 ανοδικούς τίτλους, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του FTSE25 και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (193.194 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.727 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.388 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 464 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.091 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4.792, 2.540 για τον Δεκέμβριο, 2.252 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.542,25), κινήθηκε μεταξύ 3.529 και 3.545,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 225, 125 για τον Δεκέμβριο και 100 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.285,5), κινήθηκε μεταξύ 1.285,5 και 1.285,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.422,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.100 Motor Oil, 76.334 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.904), Πειραιώς (38.799), Εθνική (10.240), Alpha Bank (83.315), ΔΕΗ (9.874), Motor Oil (1.168), Ελλάκτωρα (1.074), ΑΔΜΗΕ (13.945), ΕΧΑΕ (586), Μυτιληναίο (1.794), Ελ. Πετρέλαια (1.276), Ιντρακόμ (1.541), ΕΛΧΑ (1.163), ΓΕΚ (2.230), Αεροπορία Αιγαίου (1.109), Lamda Development (1.916), Viohalco (1.782), ΟΤΕ (1.937), Cenergy (5.436), TITC (138), ΕΥΔΑΠ (322), Ιντρακάτ (1.713), ΟΠΑΠ (1.274), ΤΕΝΕΡΓ (129), ΔΑΑ (156), Jumbo (103).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 96.715, Πειραιώς 60.977, ΑΔΜΗΕ 10.793, ΔΕΗ 10.271, Eurobank 10.788, Εθνική 10.832, Τέρνα Ενεργειακή 16.093.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.201.490 τεμ., (από 57.201.490 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 62.787.957 τεμ. (63.276.151), ΟΠΑΠ 1.763.512 τεμ. (1.743.512), Εθνική 15.808.609 τεμ. (15.798.609), ΟΤΕ 1.902.629 τεμ. (1.882.349), Πειραιώς 14.075.813 τεμ. (13.382.877), Ελ. Πετρέλαια 1.974.985 τεμ. (1.934.985), Motor Oil 1.430.204 τεμ. (1.415.714), Intralot 1.304.359 τεμ. (1.409.677).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων