Ενα σκαλί υψηλότερα βρέθηκε το Χρηματιστήριο

Συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση με βελτίωση της αξίας συναλλαγών. Νέα άνοδος για τη Metlen, μεικτή εικόνα στις τράπεζες. Νέα πακέτα αξίας 8,1 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ Τέρνα.

Δημοσιεύθηκε: 12 Δεκεμβρίου 2024 - 17:42

Τελ. Ενημ.: 12 Δεκεμβρίου 2024 - 20:07

Load more

Ακόμα μία συνεδρίαση, όπου ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, που δεν ξεπέρασε τις έντεκα μονάδες, με ιδιαίτερα μετρημένες τις πρωτοβουλίες των αντισυμβαλλόμενων σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και με την καθαρή αξία συναλλαγών να σημειώνει αύξηση σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα της χθεσινής ημέρας.

Είναι περισσότερο από ευδιάκριτο, ότι οι περισσότεροι από τους ενεργούς traders έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, με την προσοχή στραμμένη στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό που ξεκίνησε στη Βουλή, περιμένοντας τις Πρωθυπουργικές δηλώσεις, την Κυριακή, που θα αφορούν τις Τράπεζες και πόσο αυτές θα στοιχίσουν.

Ανακοινώσεις για τη μείωση των Τραπεζικών προμηθειών την ερχόμενη Κυριακή, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, οι οποίοι θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο, μετά από δύο μέρες ήπιας και απόλυτα ελεγχόμενης διόρθωσης, “την δυναμική επιστροφή των αγοραστών, που θα ωθούσε ψηλότερα τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και αρκετούς από τους επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς τα θεμελιώδη δείχνουν να είναι υποστηρικτικά”.

Το “ερώτημα του εκατομμυρίου” είναι το “ποιος κλάδος θα ηγηθεί του επόμενου ανοδικού κύματος, αν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να δείχνουν ΄κουρασμένη’ εικόνα”;

Αρκετοί από τους παράγοντες της Αγοράς “πόνταραν” και στο παραδοσιακό “window dressing”, όμως η Αγορά δείχνει άλλη εικόνα και συνεχίζει το “rotation” στους Δεικτοβαρείς τίτλους, χωρίς “αγελαία” ανοδική συμπεριφορά, την ώρα που σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία, έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τα νέα δεδομένα, προκειμένου να χαράξουν την επενδυτική στρατηγική του 2025.

Σαφώς περιορισμένο το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, καθώς και η σημερινή συνεδρίαση ακολούθησε την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων, με το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, να αυξομειώνεται από μέρα σε μέρα, δημιουργώντας και νέους εγκλωβισμούς, στα χαρτοφυλάκια που επιμένουν να δραστηριοποιούνται στα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ.

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έκανε την έκπληξη στην οποία πόνταραν οι λίγοι.

Πιο συγκεκριμένα, τη νέα μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, που προέβλεπαν οι αναλυτές, αποφάσισε η ΕΚΤ, περιορίζοντας το βασικό της επιτόκιο (διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) στο 3%, από το 3,25%. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναμένουν τώρα βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη, σε σχέση με τις προβολές του Σεπτεμβρίου. Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι δείκτες ερευνών υποδηλώνουν ότι υποχώρησε το τρέχον τρίμηνο. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο ρυθμός ανάπτυξης της Οικονομίας θα είναι 0,7% το 2024, 1,1% το 2025, 1,4% το 2026 και 1,3% το 2027. Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές της Ενέργειας και των Τροφίμων (δομικός πληθωρισμός) οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,9% το 2024, 2,3% το 2025 και 1,9% τόσο το 2026 όσο και το 2027.

H Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι “η ΕΚΤ δεν είναι ακόμα σε θέση να κηρύξει τη νίκη επί του πληθωρισμού”. Η ίδια τόνισε, ωστόσο, ότι “η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αρχίζει να χάνει τη δυναμική της”.

Από την άλλη, ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 3% τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 2,6%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,4%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,2%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 3,4% σε ετήσια βάση, πάνω από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 3,2%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 0,2%, όσο ανέμεναν και οι αναλυτές.

Η προσοχή και στις τελευταίες ανακοινώσεις έτους από την Fed (17-18 Δεκεμβρίου), ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες και οι συνεδριάσεις των BoJ και BoE.

Οι ανακοινώσεις της ECB και τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού χονδρικής στις ΗΠΑ, έφεραν αύξηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,15% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,28% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 2,925% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 2,88% του αντίστοιχου Γαλλικού.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1456,86 (-0,05%) και 1466,11 μονάδων (+0,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1466,11 (+0,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1464,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,44%.

Ο τζίρος στα 137 εκατ., από τα οποία τα 34 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, CENER, BOCHGR, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Να σημειωθεί ότι στη ΓΕΚ Τέρνα έγιναν τρία πακέτα, όλα στην τιμή των 18 ευρώ. Αφορούσαν σε 450.000 μετοχές συνολικής αξίας 8,1 εκατ. ευρώ. 

Από τον συνολικό τζίρο των 137 εκατ., τα 130,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ουσιαστικά από εκεί που η Αγορά φοβόταν μία εφάπαξ έκτακτη φορολόγηση της τάξεως των 200, ή 300 εκατ. στον Τραπεζικό κλάδο, φαίνεται να βρίσκεται λύση να πέσουν κάποιες συγκεκριμένες προμήθειες, οι οποίες βαρύνουν το σύνολο του πληθυσμού και οι οποίες αποτελούν και το 13% των εσόδων στον κλάδο. Αν υποθετικά κοπούν στην μέση, τότε οι Τράπεζες θα χάσουν ένα 6,5% των εσόδων τους, με την διαφορά ότι αυτό θα είναι σταδιακό και μόνιμο. Η Κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι θα ψάξει τρόπο να δώσει στον κλάδο άλλες παροχές, που δεν θα έχουν να κάνουν με χρεώσεις στο Ευρύ Κοινό, αλλά θα έχουν στόχο να καλύψουν την μείωση που θα υποστούν. Το θέμα είναι ότι η μείωση επιτοκίων τόσο το 2024, όσο και το 2025 έχει μεγαλύτερη επίπτωση για την κερδοφορία τους. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να καλύψουν το συγκεκριμένο ‘gap’ είναι να αυξήσουν την παροχή δανείων, κάτι που και η ίδια Οικονομία έχει ανάγκη. Στην παρούσα φάση η μεγάλη μάζα έχει καθαρίσει από δανεισμό είτε λόγω αποπληρωμής, είτε λόγω ‘κουρέματος’, ή υποθηκών που χάθηκαν στην πορεία. Ουσιαστικά η αύξηση των δανείων θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη, που μέχρι τώρα στηρίζεται περισσότερο σε Τουρισμό και σε συγκεκριμένες επενδύσεις και επιχειρηματίες στο μεγαλύτερο ποσοστό. Εν κατακλείδι η Αγορά θεωρεί ότι η λύση που δίνεται δεν θα επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο, αλλά παράλληλα ο Τραπεζικός κλάδος θα καταφέρει και τις επόμενες χρονιές να συντηρήσει τις κερδοφορίες του. Αυτό θα το δείξει και το Χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα και αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο τις επόμενες μέρες, σε σχέση με το προμηθειακό καθεστώς. Στον ΔΤΡ, σε intraday ανεβάζουμε το ‘stop’ στο 1278 σε κλείσιμο ώρας και περιμένουμε να δούμε αν πάρει το 1301 που είναι το πρόσφατο υψηλό και να στοχεύσει στο 1343, ή το 1368. Ενδιαφέρον έχει ο ταλαντωτής μας που έχει έρθει σε θέση βολής. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι αυτή που έχει υποαποδώσει το 2024. Να θυμίσουμε ότι σε κάθε ανοδική φάση της Αγοράς πρώτη τρέχει η μεγάλη κεφαλαιοποίηση με την μεσαία και την μικρή να έρχονται σε επόμενη φάση”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η χθεσινή δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, δε φαίνεται να εκτροχιάζει τη FED από την πορεία μείωσης των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη Φρανκφούρτη και στην απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Οι συμμετέχοντες στην Αγορά τιμολογούν τα σχόλια της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής και το πιθανό χρονοδιάγραμμα για πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων”, σημειώνει η Beta Sec.

Συσσωρευτικά κινήθηκε χθες ο ΓΔΧΑ, όπως είναι φυσιολογικό μετά και την τελευταία άνοδο. Διεθνώς, παρόμοια ήταν η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ σημαντικά κέρδη είδε χθες ο Τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, καθώς πάνω στις εκτιμήσεις ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Αυτή η μέτρηση επισφραγίζει την μείωση του βασικού επιτοκίου στην περιοχή κατά 25μβ, στηρίζοντας τις Εταιρείες ανάπτυξης. Στοίχημα, με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας, αποτελεί η προσέγγιση των 1500 μονάδων εντός του τρέχοντος έτους για τον ΓΔΧΑ”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Η περιοχή των 1471 - 1475 μονάδων του ΓΔ, παραμένει η πλησιέστερη αντίσταση”, συνεχίζει να επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο καταγράφει ένα εντυπωσιακό πρώτο μισό Δεκεμβρίου. Η καλύτερη εβδομάδα του έτους έχει φέρει τον Τραπεζικό δείκτη σε απόσταση βολής από το φετινό υψηλό, με την συνολική ετήσια απόδοσή του να ξεπερνά το 20%. Διψήφιος σε απόδοση και ο Γενικός Δείκτης, λίγες συνεδριάσεις πριν το κλείσιμο του 4ου σερί ανοδικού έτους, με το ράλι της τάξεως των 100 μονάδων από το χαμηλό του Νοεμβρίου να έχει γυρίσει την τάση σε ανοδική, σε όλα τα χρονικά πλαίσια, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Σε επίπεδο επιμέρους blue chips, η υπέρβαση της τιμής στην οποία πραγματοποιήθηκαν τα πρόσφατα placement “ανακουφίζει” πληθώρα επενδυτών, η οποία πίστεψε και τοποθετήθηκε σε αυτά. Η σταδιακή μετατροπή των λογιστικών απωλειών σε κέρδη, προφανώς συνεπάγεται την τόνωση της επενδυτικής ψυχολογίας και ενδέχεται να επιφέρει διάχυση της προστιθέμενης ρευστότητας στο σύνολο του ταμπλώ.

Ασφαλώς πολλά θα εξαρτηθούν από την “ευρωστία” των Παγκόσμιων Αγορών στο κατώφλι του 2025, με το “Santa Claus… Party” να συνεχίζεται ακάθεκτο στα Διεθνή μετοχικά Χρηματιστήρια.

Χαρακτηριστικό και ίσως μη αναμενόμενο, παράδειγμα ο Γερμανικός DAX, ο οποίος παραμένει “άνετα” σε ιστορικά υψηλά, πάνω από τις 20000 μονάδες, χωρίς να καταλαβαίνει από... “λεπτομέρειες” όπως η αποδυνάμωση της Γερμανικής Οικονομίας, το πολιτικό ρίσκο ενόψει Εθνικών εκλογών και η ενδεχόμενη επιβολή δασμών από την νέα Ηγεσία των ΗΠΑ.

Τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι εν εξελίξει πολιτικοί, γεωπολιτικοί και μακροοικονομικοί “σεισμοί”, δεν αγγίζουν, για την ώρα τουλάχιστον, τη γενικότερη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου. Ακόμη και προϊόντα “ευαίσθητα” στις αλλεπάλληλες κρίσεις της Μέσης Ανατολής, όπως το Πετρέλαιο, αντιδρούν με ψυχραιμία στα τερματικά των traders.

Απόψε οι Κεφαλαιαγορές αποτιμούν τις νέες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία καλείται να επιδείξει αυξημένη ευελιξία εν μέσω των γνωστών οικονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων της Ευρωζώνης.

Βαίνοντας πάντως προς τη νέα εβδομάδα, το focus θα μετατοπιστεί στην τελευταία φετινή συνεδρίαση της Federal Reserve και τις δικές τις “μάχες” με το κόστος του Αμερικανικού χρέους, τις πληθωριστικές προσδοκίες και τις “τεντωμένες” αποτιμήσεις αρκετών, χρηματιστηριακά διαπραγματευόμενων, Στοιχείων Ενεργητικού.

Επιστρέφοντας στη “δική μας” Λεωφόρο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης “γλυκοκοιτάζει” προς τις 1500 μονάδες, ελπίζοντας να λάβει... “εορταστικά δώρα” από τις θετικές εποχικότητες τύπου “window dressing” και “January effect”.

Κρίσιμες παραμένουν οι εξελίξεις σε ότι άπτεται της τιμολόγησης των Τραπεζικών υπηρεσιών και οι επιπτώσεις που αυτή θα έχει στα κέρδη των επόμενων χρήσεων του Δεικτοβαρούς Εγχώριου Χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ενόσω οι Θεσμικοί καταστρώνουν τη στρατηγική τους για το 2025, “στο ζύγι” θα μπει η διάθεσή τους να επιβραβεύσουν τα όντως ισχυρά θεμελιώδη των Ελληνικών Εισηγμένων με επιπλέον μετοχικές αγορές ή, αντίθετα, να “περάσουν έγκαιρα από το ταμείο”, προσβλέποντας σε μελλοντική απορρόφηση της προσφοράς “χαρτιών” από ακόμη ευνοϊκότερα επίπεδα. Δεδομένου βέβαια ότι πολλοί, ίσως γιατί ‘φοβήθηκαν’ ενθυμούμενοι το όχι μακρινό ‘αμαρτωλό παρελθόν’ της Ελληνικής μακροοικονομίας, έχασαν σημαντικό μέρος του πολυετούς δομικού ράλι του Χ.Α., υποαποδίδοντας έτσι των benchmark που παρακολουθούν και… απογοητεύοντας τους πελάτες τους”, όπως επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,1), ΕΤΕ (7,1), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (4,9), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,6), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), BOCHGR (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+0,43%), ΕΤΕ (+0,52%) και ΠΕΙΡ (+1,53%), ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΥΡΩΒ (-1,38%).

Μεταξύ 1284,14 (-0,48%) και 1299,02 μονάδων (+0,67%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1294,98 (+0,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1292,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,15%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1148 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1257, 1241 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1206 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1311 μονάδες.

Σαφές πλεονέκτημα στους τίτλους με θετικό πρόσημο, έστω και με ήπια άνοδο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,65%), ΔΑΑ (-0,91%), ΕΛΧΑ (-0,53%), ΕΥΔΑΠ (-1,03%), ΟΤΟΕΛ (-1,17%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,30%) συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις). Το ημερήσιο “stop long” στα 33,48 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 34,46 ευρώ.

Στις 5/12 “είδε” το τελευταίο θετικό πρόσημο η μετοχή της ΕΛΧΑ (-0,53%), καθώς από εκεί και μετά ακολούθησαν δύο αμετάβλητες και τρεις πτωτικές συνεδριάσεις. Στα 1,62 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, με ενδιάμεση στήριξη στα 1,865 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 1,94 ευρώ και η δεύτερη και σκληρότερη στα 2,00 ευρώ.

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της Autohellas (-1,17%). Το ημερήσιο “stop short” στα 10,74 ευρώ, ενώ αν χαθεί η στήριξη στα 10,10 ευρώ θα ενταθούν οι κινήσεις “stop loss”. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη λήξη της συνεδρίασης στις 20/12 ο τίτλος της ΟΤΟΕΛ εξέρχεται από την σύνθεση του FTSE25 και την θέση της παίρνει η Optima bank, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της μετοχής.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+141,21%), ΦΒΜΕΖΖ (+107,43%), SOFTWEB (+101,16%), ΚΟΥΑΛ (+92,43%), MONTA (+88,48%), TITC (+81,82%), OPTIMA (+62,31%), ΚΡΙ (+57,10%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+55,07%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Νάκας (-1,96%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,23 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,2185 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΟΝΤΑ (+2,86%), ΜΑΘΙΟ (+2,69%), ΜΕΒΑ (+0,85%), ΕΛΒΕ (+1,27%), ΦΛΕΞΟ (+1,27%), ΣΙΔΜΑ (+0,95%), ΚΟΥΑΛ (+0,69%), ΧΑΙΔΕ (+4,63%), ΕΒΡΟΦ (+4,11%), ΑΚΡΙΤ (+2,16%), ΣΠΕΙΣ (+1,03%).

Συνεχίστηκαν οι αγορές από “insiders” σε ΔΟΜΙΚ (-1,79%) και ΑΣΚΟ (+2,17% και υψηλά 2,5 μηνών).

Μετά από 8 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε ο ΟΛΠ (+1,7%).

Από τις 107812 μετοχές που ήταν προς εκποίηση, αγοράστηκαν σήμερα 13570 τεμ. στην Προοδευτική (0%).

Φωτοβολίδα αποδείχθηκε η σχετική αύξηση των συναλλαγών, κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, στον ΛΟΓΟ (0%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΙΝΛΟΤ (+0,70%) και δύο συνεχόμενες ανοδικές για ΑΤΤ (+1,76%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 4/12 για ACAG (+1,75%).

Επιστροφή αγοραστών σε Αλουμύλ (+2,91%), Βιοκαρπέτ (+0,54%), NOVAL (+1,93%), ΞΥΛΚ (+0,76%), BOCHGR (+0,88%) και Κρι Κρι (+0,67%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1359 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1429 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1403 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3609 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3550, 3493, 3469 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3407 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχετικό πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street.

Κατοχυρώνουν κέρδη στο Πετρέλαιο, στο 1,050 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Η άνοδος του Δολαρίου και μια “συρροή κακών ειδήσεων” προκάλεσαν το μεγαλύτερο ξεπούλημα στα Νομίσματα των Αναδυόμενων Αγορών των τελευταίων δύο ετών, από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε την επιθετική εκστρατεία της για την αύξηση των επιτοκίων. Ένας δείκτης της JP Morgan για τα Νομίσματα των Αναδυόμενων Οικονομιών έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5% τους τελευταίους δυόμισι μήνες, θέτοντάς τον σε πορεία για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πιέζεται προς τα $2705 ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025) και προς τα $31,65 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Πλησιάζει τα $102000 το Bitcoin, προς τα $3945 ανηφορίζει το Ethereum.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Αυστραλία έδειξαν ότι η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών, στο 3,9% το Νοέμβριο, υποχωρώντας από 4,1% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν την ανεργία στο 4,2%.

“Η Τράπεζα της Ιαπωνίας κλίνει προς τη διατήρηση των επιτοκίων σταθερών την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προτιμούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην εξέταση των κινδύνων στο εξωτερικό και των ενδείξεων για τις προοπτικές των μισθών του επόμενου έτους”, δήλωσαν πέντε πηγές στο Reuters.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, προχωρώντας στη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων σχεδόν 10 ετών, εν μέσω χαμηλότερου πληθωρισμού και ενός ισχυρού Ελβετικού Φράγκου. Με την κίνηση - έκπληξη αυτή, το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας διαμορφώνεται στο 0,5%. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 85% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν προβλέψει ότι “η Τράπεζα θα προέβαινε σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης”.

“Η SNB θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική, αν χρειαστεί, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει εντός του εύρους που συνάδει με τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα”, αναφέρεται.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας έφθασε στις 242000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, από 225000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 220000.

Το ενεργητικό των ΕΤFs εκτοξεύτηκε στα $15 τρισ., καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές πέρα από τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Οι εισροές στα ETFs τη φετινή χρονιά ανήλθαν στα $1,7 τρισ., σύμφωνα με στοιχεία της ETFGI. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο της στροφής των επενδυτών στα ETFs, προσελκύοντας εισροές πάνω από $1 τρισ. Οι BlackRock, Vanguard και State Street είναι οι τρεις μεγαλύτεροι Πάροχοι ΕTF.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 103,8 δισ. ευρώ.

Στις τρεις κορυφαίες επιλογές της Citi, στον Μεταλλουργικό κλάδο της Ευρώπης, κατατάσσεται η Μυτιληναίος, όπως προκύπτει από ανάλυση του Οίκου. Μαζί με τον Ελληνικό Όμιλο, η Citi τοποθετεί και δύο Εταιρείες του FTSE 100 στο 2025 Top 3: Την Antofagasta ($22 δισ. κεφαλαιοποίηση) και την Fresnillo (πάνω από $6 δισ. κεφαλαιοποίηση). Η Citi διατηρεί αμετάβλητη την τιμή - στόχο της Μυτιληναίος στα €46, με σύσταση “buy”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ και με το θετικό η ΕΥΡΩΒ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, Lamda Development και στο χαμηλό οι ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ και Autohellas.

Οριακά ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 71 ανοδικούς τίτλους, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του FTSE25 και να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.079 συμβόλαια).

Στα 4.918 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.916 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.576 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.576 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 247, 198 για τον Δεκέμβριο και 49 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.578,75), κινήθηκε μεταξύ 3.550 και 3.578,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 150, 150 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.293,5), κινήθηκε μεταξύ 1.290 και 1.295 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.482,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.854), Πειραιώς (5.184), Εθνική (1.912), Alpha Bank (18.819), ΔΕΗ (1.042), Motor Oil (686), Ελλάκτωρα (1.094), ΑΔΜΗΕ (733), ΕΧΑΕ (475), Μυτιληναίο (1.078), Ελ. Πετρέλαια (574), Ιντρακόμ (1.611), ΕΛΧΑ (181), ΓΕΚ (565), Fourli (367), Lamda Development (142), Viohalco (347), ΟΤΕ (135).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 132.319, Πειραιώς 81.268, ΑΔΜΗΕ 25.058, ΔΕΗ 19.082, Eurobank 18.677, Εθνική 16.494, ΓΕΚ 10.405, Τέρνα Ενεργειακή 16.612.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.201.490 τεμ., (από 57.138.079 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.528.613 τεμ. (64.055.711), ΟΠΑΠ 1.707.326 τεμ. (1.714.326), Εθνική 15.717.704 τεμ. (15.582.953), ΟΤΕ 1.979.764 τεμ. (1.979.764), Πειραιώς 13.299.071 τεμ. (13.300.585), Ελ. Πετρέλαια 1.927.516 τεμ. (1.878.516), Motor Oil 1.457.180 τεμ. (1.458.852), Intralot 1.109.253 τεμ. (1.109.253).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων