Χρηματιστήριο: Στασιμότητα στους δείκτες και… stock picking

Αμετάβλητος ο Γενικός Δείκτης σε συνεδρίαση με μείωση τζίρου στα 119 εκατ. Πωλητές χτύπησαν σε Motor Oil, Lamda, ΔΑΑ. Ανοδικά, Πειραιώς, Attica Bank, Intralot.

Δημοσιεύθηκε: 6 Δεκεμβρίου 2024 - 17:54

Τελ. Ενημ.: 6 Δεκεμβρίου 2024 - 20:19

Load more

Οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ερχόντουσαν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη, σε υψηλά δύο και πλέον μηνών, να αθροίζει κέρδη 4,47% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 10,79% και ήταν απόλυτα φυσιολογικό σήμερα να επικρατήσουν “δεύτερες σκέψεις” και κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, με τους αγοραστές να επιλέγουν την στάση αναμονής, προσπαθώντας να απορροφήσουν την ελεγχόμενη προσφορά.

Παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι οι περισσότεροι αναλυτές, εκτιμώντας ότι με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε μερίδα των Εισηγμένων και περισσότερο με τις προοπτικές, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τις Διοικήσεις των Εταιρειών, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα αν παραμείνει θετικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση και στο δεύτερο μισό των σημερινών συναλλαγών και ιδιαίτερα μετά τις 15.30, οι αγοραστές έδειξαν και σήμερα πιο “σίγουροι” στις κινήσεις τους και το αποτέλεσμα ήταν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να συμπληρώσουν πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει κέρδη 4,52%%. Με ισόποσες ανοδικές συνεδριάσεις και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που παραμένει ο “σηματωρός” της Εγχώριας Τραπεζοκεντρικής Αγοράς και με αθροιστικά κέρδη 11,45%.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει απελευθερώνει ρευστότητα, καθώς αρκετοί τίτλοι πλησίασαν, ή και επέστρεψαν ψηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ., ή placements, ρευστότητα η οποία θα ενταθεί μόλις κάνει την εμφάνισή της στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, η δημόσια πρόταση στην ΤΕΝΕΡΓ.

Την ίδια ώρα, η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις παραμένει με σημαντικές αυξομειώσεις και αυτό επιβεβαιώνει την άποψη ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή, γιατί δεν αποκλείεται ξαφνική απόσυρση των αγοραστών, στην πρώτη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος.

Με μικτές διαθέσεις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον Γερμανικό DAX να διεκδικεί κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, τον “Γάλλο” CAC 40, να δείχνει διαθέσεις υπεραπόδοσης, παρά τα υφιστάμενα πολιτικά αδιέξοδα και με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μάκρο που ανακοινώθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, στο 0,9% επιβεβαιώθηκε η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το γ΄ τρίμηνο του 2024, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την τρίτη και τελική ανάγνωση της Eurostat. Στο 0,4% επιβεβαιώθηκε και η ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση, σημειώνοντας και σε αυτή την περίπτωση επιτάχυνση, καθώς το β΄ τρίμηνο είχε τρέξει με ρυθμό 0,2%.

Από την άλλη, η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε 227000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα διαμορφωθούν στις 220000.

Η προσοχή όσων traders θα παραμείνουν ενεργοί και στις τελευταίες ανακοινώσεις έτους από ECB (12 Δεκεμβρίου) και Fed (17-18 Δεκεμβρίου).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ότι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, για να αναζωογονήσει μια Οικονομία που αντιμετωπίζει ασθενέστερη ανάπτυξη και πληθωρισμό”, έδειξε έρευνα του Bloomberg.

Σύμφωνα με τους αναλυτές θα υπάρξουν δύο μειώσεις, μία τον Δεκέμβριο και μία τον Ιανουάριο που θα αποκλιμακώσουν, αθροιστικά, τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης. Άρα η μία θα είναι κατά 50 μονάδες βάσης.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, μέχρι την επόμενη ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, μένει να φανεί αν θα επαληθευτεί το σενάριο που θέλει το ενδιαφέρον να συντηρείται από κινήσεις σε επιμέρους τίτλους.

Ίσως αξίζει υπενθύμισης πως σήμερα το βράδυ θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία της Scope Ratings για το Ελληνικό αξιόχρεο (ο Οίκος αξιολογεί την Ελλάδα με “BBB-” και θετικές προοπτικές).

Επιστρέφουν σε “νότια” κίνηση οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,09% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,15% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 2,881% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 2,86% του αντίστοιχου Γαλλικού.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1460,74 (+0,34%) και 1452,18 μονάδων (-0,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1456,41 (+0,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1456,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,05%.

Ο τζίρος στα 121,1 εκατ., από τα οποία τα 12,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΡΟΦ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΤΚΑ, BOCHGR, REALCONS, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΟΗ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 121,1 εκατ., τα 103,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία διέκοψε το δισεβδομαδιαίο αρνητικό σερί, δίνοντας κέρδη 4,52% στον Γενικό Δείκτη και κέρδη 11,45% στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι τα εβδομαδιαία κέρδη του Γενικού Δείκτη είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 17 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec., με τα αμέσως υψηλότερα να έχουν σημειωθεί στην εβδομάδα από 19 έως και 26/5/2023 (+7,82%).

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 12,63% και ο ΔΤΡ κέρδη 20,65%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Για τον ΔΤΡ, είμαστε πάνω στο μεγάλο επίπεδο αντίστασης, που λογικό είναι να υπάρξει στάση αναμονής, ή διόρθωση. Αν έστω σε δεύτερη φάση δούμε μία επιβεβαιωμένη κατοχύρωση, τότε θα δούμε καταστάσεις που δεν θα μπορούμε να πιστέψουμε. Για τον ΓΔΧΑ, με συνοπτικές διαδικασίες πληρώθηκε το 1460, που είναι και η μεσοπρόθεσμη αντίσταση μας. Λογικό η Αγορά να βγάλει διόρθωση, που σίγουρα θα δώσει και πάλι μία προσπάθεια στο επίπεδο. Μία πειστική κατοχύρωση του επιπέδου θα αλλάξει την εικόνα της Αγοράς και θα αναγκάσει νέα κεφάλαια που περιμένουν να λήξει η μεγάλη συσσώρευση να μπουν. Βραχυπρόθεσμα θέλει προσοχή, χωρίς ακόμα να έχουμε δει κάποιον τζίρο που να φοβίζει για κορύφωση. Η ΕΥΡΩΒ είναι η μόνη Τράπεζα που κατέγραψε υψηλό έτους. Αν καταφέρει να κατοχυρώσει το 2,26 το πιο πιθανό είναι να δώσει συνέχιση της κίνησης. Η λογική λέει ότι θα δοκιμάσει μία διόρθωση βιαστική ίσως στο 2,19, ή το 2,16”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Τα ισχυρά κέρδη μπορεί να βάλουν σε πειρασμό για αποκόμιση κερδών, ιδίως στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς καταγράφει διψήφιες εβδομαδιαίες αποδόσεις. Παρ' όλα αυτά, η εμπιστοσύνη των επενδυτών βελτιώθηκε σημαντικά στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, επομένως αναμένουμε ότι η πτώση θα είναι περιορισμένη, ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ μπορεί επίσης να στηρίξουν την τάση”, όμως σημειώνει η Beta Sec.

Μετά το πρόσφατο ράλι, περιμένουμε σταθεροποίηση στην Αγορά”, αναφέρει η Piraeus Sec.

Για τον ΓΔΧΑ, τα δύσκολα τώρα ξεκινούν, καθώς προσεγγίζουμε επίπεδα τιμών που η Αγορά δεν κατάφερε να διασπάσει τις προηγούμενες 3 φορές. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι κατά την εκτίμησή μας οι τρέχουσες αποτιμήσεις δικαιολογούν άνοδο του Δείκτη της τάξεως του 12%-15% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με ορίζοντα εξαμήνου. Σήμερα είχαμε την τελευταία μέτρηση για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου της Ευρωζώνης, ενώ αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στην διαφορά μισθολογίων του μη αγροτικού τομέα Νοεμβρίου στις ΗΠΑ”, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services.

Εντυπωσιακά κέρδη κατέγραψε ο ΓΔ αυτή την εβδομάδα, με την συναλλακτική δραστηριότητα να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό ήταν υποστηρικτικό (παρά την πολιτική κρίση στην Γαλλία) ενώ η παρουσία των Ελληνικών Εισηγμένων στο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο (που έδωσε το παρόν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός) άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις στην Επενδυτική Κοινότητα. Επιπλέον, ευχάριστα νέα έρχονται και από το μέτωπο της Οικονομίας της Ελλάδος, με το ΑΕΠ να σημειώνει ανάπτυξη της τάξεως του 2,4% το γ΄ τρίμηνο του έτους και τον PMI (της Μεταποίησης) να βρίσκεται στις 50,9 μονάδες για τον μήνα Νοέμβριο. Από τα επιχειρηματικά νέα ξεχωρίζει η ισχυρή αύξηση της επιβατικής κίνησης που σημείωσε o ΔΑΑ για τον μήνα Νοέμβριο. Για την συνέχεια, απόψε περιμένουμε την έκθεση της Scope Ratings για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος, ενώ την Δευτέρα 9/12 θα πραγματοποιηθεί το Invest in Greece Forum που διοργανώνει η CAPITAL LINK στην Νέα Υόρκη. Στις 12/12 θα ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΚΤ για το επιτόκιο του EURO. Τεχνικά τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1472 και 1482 μονάδες, με τον ΚΜΟ200 να βρίσκεται στις 1429 μονάδες”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ολοκληρώθηκε μια εβδομάδα μεγάλων συγκινήσεων με νέα ιστορικά υψηλά σε Wall Street, Γερμανία και επιστροφή στην δράση στην Εγχώρια Αγορά, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αναιμικών διακυμάνσεων και συναλλαγών, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η αποσαφήνιση των προθέσεων της Κυβέρνησης για την μη επιβολή έκτακτης φορολογίας στις Τράπεζες και η συνολικά θετική εικόνα που απέσπασαν οι Τράπεζες στις πρόσφατες παρουσιάσεις στο Λονδίνο, ανέστειλαν τους δισταγμούς των επενδυτών, οι οποίοι με οδηγό τον Τραπεζικό κλάδο, έφεραν το Γενικό Δείκτη 4,52% υψηλότερα, στην πιο αποδοτική εβδομάδα του 2024 και την καλύτερη από το τέλος Μαΐου του 2023.

Παρά τις αβεβαιότητες του πολιτικού κλίματος στην Ευρώπη, ο διεθνής παράγοντας ήταν υποστηρικτικός, δίνοντας περαιτέρω ώθηση εγχώριο στο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ζητούμενο παραμένει η Αγορά να αναθεωρήσει αποτελέσματα, ή γεγονότα που έλαβαν χώρα από το Καλοκαίρι και μετά και λόγω των ειδικών συνθηκών ρευστότητας, δεν είχαν την κατάλληλη υποδοχή από τους επενδυτές.

Οι 25 μεγαλύτερες σε μέγεθος Εταιρείες του Χ.Α. διαπραγματεύονται μόλις 10 φορές τα κέρδη της επόμενης χρήσης και έχουν μέση μερισματική απόδοση 4,9% σε περιβάλλον πτωτικών επιτοκίων, που θεωρητικά θα έπρεπε να δημιουργεί περισσότερο ενδιαφέρον.

Παρόλα αυτά, η εμπέδωση μιας αλλαγής στο βαθμό αποτελεσματικότητας του Χ.Α., θα μπορούσε να κινητοποιήσει και νέες δυνάμεις, επιτρέποντας μεγαλύτερη διάχυση και διάρκεια στην άνοδο, άλλωστε είναι γνωστά τα ανεπαρκή αντανακλαστικά της Εγχώριας Αγοράς τα οποία άγονται κυρίως από την ορμή της τάσης και πολύ λιγότερο από τα θεμελιώδη.

Διαγραμματικά η εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει τον προάγγελο νέων υψηλών για το 2024, καθώς η δομή της ανόδου έχει στοιχεία που συναινούν για κάτι καλύτερο από τις 1450 μονάδες.

Πρώτον, ο τζίρος κλιμακώνεται ανοδικά απορροφώντας τους κερδισμένους των προηγούμενων συνεδριάσεων, βγάζοντας παράλληλα “ουρές” νέων αγορών σε κομβικά σημεία της ημέρας.

Δεύτερον η δυναμική του Γενικού Δείκτη, απέναντι στα πέντε διαδοχικά φετινά επίπεδα συσσώρευσης, έχει σε πέντε μόλις συνεδριάσεις καταγράψει τρείς υπερβάσεις και οδεύει ολοταχώς για την επόμενη αντίσταση των 1485 μονάδων.

Και τρίτον, επιμέρους έχουν αλλάξει επίπεδο διαπραγμάτευσης, ή βρίσκονται πολύ κοντά στο να το επιτύχουν, μετοχές Εταιρειών που στο κοντινό παρελθόν είχαν ταλαιπωρηθεί από την αύξηση της προσφοράς, μετά από διαθέσεις σημαντικών μετοχικών ποσοστών.

Οι αγοραστές είχαν το πάνω χέρι σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας, δεν έδωσαν ευκαιρίες επανατοποθετήσεων, περιορίζοντας το βάθος των διορθώσεων, κλείνοντας την εβδομάδα με όλο το σετ των κινητών μέσων (200, 50, 30 συνεδριάσεις) με το μέρος τους, για πρώτη φορά μετά τις 23 Σεπτεμβρίου.

Ως εκ τούτου αναμένουμε σύντομα την Αγορά να δοκιμάσει την επόμενη αντίσταση στην ζώνη των 1485 -1487 μονάδων, όπου πιθανότατα οι ταλαντωτές θα εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, αυξάνοντας το ενδεχόμενο τοπικής διόρθωσης.

Την Πέμπτη αναμένονται τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Τράπεζας Αττικής, που ενδεχομένως θα κλείσουν και το σετ δημοσίευσης των Εισηγμένων Εταιρειών για το γ’ τρίμηνο.

Χωρίς το μέρισμα χρήσης 23 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η Νάκας την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ την ίδια ημέρα και το SPV GalaxyMezz θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για την επιστροφή κεφαλαίου των 9 λεπτών ανά μετοχή.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζει η ανακοίνωση για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Νοεμβρίου στις ΗΠΑ (Εκτ. 0,2% ονομαστικός, +0,3% δομικός) την προσεχή Τετάρτη.

Την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται, στην τακτική συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, δίνοντας παράλληλα νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για το 2025”, όπως εκτιμά ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,2), ΕΤΕ (6,8), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,6), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές προβάδισμα στους αγοραστές (ΑΛΦΑ +0,74%, ΕΤΕ -0,13%, ΕΥΡΩΒ +0,72%, ΠΕΙΡ +1,60%).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ, με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 5μηνου. Με ισάριθμες ανοδικές συνεδριάσεις, σε υψηλά τετραμήνου η ΑΛΦΑ.

Μεταξύ 1264,71 (-0,67%) και 1285,39 μονάδων (+0,96%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1279,79 (+0,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1280,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,60%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1148 μονάδων. Οι στηρίξεις στις 1257, 1239 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1202 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1287 και 1311 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “τους βασικούς στρατηγικούς άξονες ανάπτυξης της Εθνικής Τράπεζας σε πολλαπλά επίπεδα εφεξής, περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλός της, Παύλος Μυλωνάς, ενώ από τις προκλήσεις του ευρύτερου περιβάλλοντος ξεχώρισε τη μείωση των επιτοκίων και τις γεωπολιτικές αναταράξεις. Με ισχυρά όπλα τη ρευστότητα της τράπεζας και το πλεονάζον κεφάλαιο, η Διοίκηση της Εθνικής εστιάζει στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης πέραν της Ελληνικής Αγοράς, με τη συμμετοχή της σε κοινοπρακτικά δάνεια. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξαγορών, με δεδομένο το extra capital, υπογράμμισε ότι ‘η Τράπεζα δεν αποκλείει τέτοιου τύπου κινήσεις, υπό την προϋπόθεση όμως να έχουν νόημα’ και συνέστησε υπομονή. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο η Τράπεζα να εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής επισήμανε ότι ‘θα το δούμε όταν και όποτε υπάρξει τέτοια εξέλιξη”.

Προβάδισμα στους “κόκκινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΔΕΗ (+0,94%), ΕΕΕ (+0,12%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,67%), ΜΥΤΙΛ (+0,56%), ΟΠΑΠ (+0,57%), CENER (+0,22%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του Ελλάκτωρα (+0,67%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, δίνοντας και ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Η επόμενη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 1,90 – 1,98 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 1,61 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+133,52%), ΦΒΜΕΖΖ (+107,92%), SOFTWEB (+100,6%), MONTA (+90,05%), TITC (+84,38%), ΚΟΥΑΛ (+84,21%), OPTIMA (+64,10%), ΚΡΙ (+59,16%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+50,51%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 108140 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της BOCHGR (+1,58% και τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις). Το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 440856170.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΑΚΡΙΤ (+0,72%), ΣΠΙ (+2,22%), ΝΑΚΑΣ (+1,90%), ΡΕΒΟΙΛ (+3,12%), ΕΛΤΟΝ (+1,32%), ΜΟΝΤΑ (+1,40%), ΛΕΒΚ (+2,27%).

Στις 28/11 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για Fourli (+1,36%).

Από την αρχή “κόπηκε ο βήχας” των όποιων αγοραστών στην ΠΡΔ (-8,14%), καθώς εμφανίστηκε εντολή πώλησης περισσότερων από 200000 τεμ. στα 0,376 ευρώ. Στις 10/12 ξεκινά η διαδικασία εκποίησης 107812 τεμ., με επισπεύδοντα την ΔΟΥ Ρόδου.

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Intralot (+4,09% εν μέσω φημών για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις), Κέκροπα (+3,75%), Κορδέλλου (+3,41%), Άβακα (+0,68%), Space (+1,03%), τρεις για Q&R (+1,45%) και Αττικής (+5,23%) και τέσσερις ανοδικές για Ικτίνο (+6,97%) και ΦΒΜΕΖΖ (+0,96%).

Βγήκε αξιοσημείωτο “bid” σε Δρομέα (+2%) και Ελλάδος (+2,26%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της CPI (+2,22%), “ο Αριστείδης Παπαθάνος, αντιπρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, αγόρασε από τον μέτοχο, Μιχαήλ Πικούνη, 300000 μετοχές προς 0,15 ευρώ τη μία. Μόνο που στο ταμπλώ και μετά το σημερινό κλείσιμο, η τιμή είναι στα 0,552 ευρώ, δηλαδή οι τίτλοι αγοράστηκαν με βαθύ discount. Εκτός και αν τα 0,15 ευρώ θεωρούνται ως “δίκαιη τιμή”.

Στην εκδήλωση “Geneva Mid Cap Event” συμμετείχε η Πλαστικά Θράκης (-1,67%), όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της. “Στόχος της Εταιρείας, ήταν η προβολή και η ανάδειξή της σε περισσότερες Αγορές και η προώθησή της σε ένα ευρύτερο Κοινό Ευρωπαίων Θεσμικών Επενδυτών”. Η μετοχή συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1359 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1428 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1401 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1393, 1355 και 1320 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3609 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3550, 3493, 3467 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3400 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με τον DAX να διεκδικεί κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, στο 1,055 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2660 ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $31,6 ισορροπεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Προς τα $99000 διορθώνει το Bitcoin, πάνω από τα $4000 το Ethereum.

Οι αξιωματούχοι της Κίνας ξεκινούν μια ετήσια συνάντηση οικονομικού σχεδιασμού την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητήσουν τους οικονομικούς στόχους και τα πρόσθετα σχέδια τόνωσης για το 2025.

Νέα άνοδο κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 74 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 71,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο. Αυτή ήταν η πέμπτη διαδοχική μηνιαία άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα αυξηθεί στις 73 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 0,1 δισ. στα 103,2 δισ. ευρώ.

Αύξηση του ΑΕΠ 2,4% (έναντι 2,3% πέρυσι) παρουσίασε η Ελλάδα, σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο, σε τριμηνιαία βάση, η Ελληνική Οικονομία επεκτάθηκε με ηπιότερο ρυθμό 0,3%, σε σχέση με το αναθεωρημένο 1,2% του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου.

Με βάση τα στοιχεία για το σύνολο του εννεαμήνου, η ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 2,3%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και με το θετικό η ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Motor Oil, ΟΤΕ, Σαράντης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 65 ανοδικούς τίτλους, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.158 συμβόλαια).

Στα 4.881 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.936 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.576 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.581 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 565, 393 για τον Δεκέμβριο και 172 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.549,25), κινήθηκε μεταξύ 3.534 και 3.559 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.274,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.425).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.652 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.904), Πειραιώς (11.736), Εθνική (2.252), Alpha Bank (10.406), ΔΕΗ (319), Viohalco (109), Motor Oil (246), ΕΧΑΕ (180), ΑΔΜΗΕ (725), Cenergy (150), Μυτιληναίο (217), Ελ. Πετρέλαια (140), Ιντρακόμ (334), Αεροπορία Αιγαίου (161).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 146.673, Πειραιώς 93.202, ΑΔΜΗΕ 27.094, ΔΕΗ 19.641, Eurobank 20.157, Εθνική 21.804, ΓΕΚ 10.636, Τέρνα Ενεργειακή 16.612.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.138.754 τεμ., (από 57.138.754 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 62.849.645 τεμ. (62.839.645), ΟΠΑΠ 1.694.889 τεμ. (1.694.889), Εθνική 15.532.713 τεμ. (15.526.266), ΟΤΕ 1.864.172 τεμ. (1.884.776), Πειραιώς 13.188.369 τεμ. (13.294.863), Ελ. Πετρέλαια 1.810.475 τεμ. (1.810.575), Motor Oil 1.490.183 τεμ. (1.465.584), Intralot 1.112.637 τεμ. (1.112.637).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων