Τα θετικά μηνύματα από το Λονδίνο έδωσαν ανοδική “ουρά” στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, όμως η σημερινή άνοδος ήταν “μονόπαντη”, με κύριο εκφραστή του αγοραστικού ενδιαφέροντος τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο και όταν η ανοδική κίνηση περιορίζεται σε μικρό αριθμό τίτλων, ακόμα και Δεικτοβαρών, σπάνια μακροημερεύει.
Από εκεί και πέρα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, ανεξάρτητα από το τελικό της πρόσημο, μάλλον εξέθεσε τους σημερινούς αγοραστές που αποφάσισαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας, όμως μία προσεκτικότερη ματιά θα μπορούσε να αποτρέψει κινήσεις “ενθουσιασμού” και βραχυπρόθεσμους εγκλωβισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο ημίωρο, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημείωσε τα υψηλά ημέρας, ο τζίρος ακούμπησε τα 15 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένη συναλλαγή στην ΕΥΡΩΒ, πράγμα που σημαίνει ότι αρκετά χαρτοφυλάκια έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το “flying start” της Αγοράς και να προχωρήσουν σε σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.
Από την άλλη, όσοι traders κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, μάλλον θα αναγκαστούν σε στάση αναμονής, περιμένοντας το επόμενο ανοδικό κύμα, αν και όποτε έλθει.
Το ζητούμενο βέβαια παραμένει η διάρκεια προκειμένου να βελτιωθούν momentum και ψυχολογία και αυτό το ζητούμενο δεν το έδωσε η σημερινή εικόνα της Αγοράς.
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκροές από emerging funds.
Τεχνικά, μπορεί χθες ο Γενικός Δείκτης να πέρασε, με σχετική άνεση πάνω από τις 1416 - 1420 μονάδες, όμως η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την “σκληρότητα” της ζώνης αντίστασης στις 1430 – 1435 μονάδες επίπεδο που, σύμφωνα με αναλυτές, θα κρίνει την επόμενη κίνηση της Αγοράς.
Φοβερές οι εναλλαγές στην “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, που στην μία συνεδρίαση δίνει την εντύπωση εκκίνησης της διάθεσης καλυτέρευσης των αποτιμήσεων (“window dressing”) σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και στην αμέσως επόμενη οι αγοραστές αποσύρονται, ως διά μαγείας, στους περισσότερους τίτλους, εγκλωβίζοντας όσους “κωδικούς λιανικής” επιχείρησαν να ακολουθήσουν την ανοδική αντίδραση.
Σχετικά επιφυλακτικοί οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνουν την δυναμική των Τραπεζικών τίτλων, αλλά από την άλλη σημειώνουν πως “το ενδεχόμενο ενός ‘year-end rally’ για την Αγορά, θα απαιτήσει περισσότερους συμμετέχοντες από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων”.
Με ενδιαφέρον η Εγχώρια Αγορά περιμένει την είσοδο των νέων μετοχών στην Τρ. Αττικής, που προήλθαν από την εξάσκηση των warrants, ενώ οι “ραντιέρηδες” περιμένουν τη δημόσια πρόταση από την Masdar προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα τα χαρτοφυλάκια, Θεσμικά και Ιδιωτικά, που έχουν τοποθετηθεί στον τίτλο της ΤΕΝΕΡΓ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ίσως και αύριο να κάνει την εμφάνισή της στο ταμπλώ, η εντολή αγοράς στα 20 ευρώ.
“Την προσεχή Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την προκαταρκτική εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου (β’ τρίμηνο +2,3%), ενώ αργά το βράδυ θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία της Scope Ratings για το Ελληνικό αξιόχρεο”, όπως υπενθυμίζει η Beta Sec.
Με θετικό βηματισμό και μικρά κέρδη οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με το βλέμμα των ενεργών επενδυτών να είναι στραμμένο στις εξελίξεις στη Γαλλία, καθώς η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς στις Αγορές Ισοτιμιών, Ομολόγων και Μετοχών.
Παραμένει περισσότερο από ευδιάκριτο πως, στην παρούσα φάση, η Wall Street έχει “αποκοπεί” από τις υπόλοιπες Διεθνείς Αγορές, τουλάχιστον όταν κινείται έντονα ανοδικά, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.
Τα νέα ιστορικά υψηλά και τιμές υψηλότερα των 20000 μονάδων, δοκίμασε σήμερα το πρωί και ο Γερμανικός DAX, αναρριχόμενος μέχρι τις 20063,15 μονάδες, για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια.
Η προσοχή όσων traders θα παραμείνουν ενεργοί και στις τελευταίες ανακοινώσεις έτους από ECB (12 Δεκεμβρίου) και Fed (17-18 Δεκεμβρίου).
Με μικτές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,18% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,21% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 2,908% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 2,89% του αντίστοιχου Γαλλικού.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1435,62 (+0,79%) και 1423,54 μονάδων (-0,06%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1426,92 (+0,18%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1429,22 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,34%.
Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, στα 136,7 εκατ., από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ), ενώ οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 136,7 εκατ., τα 128,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Για ακόμα μία φορά ο Τραπεζικός είναι αυτός που μπορεί να δώσει τον τόνο και να ξυπνήσει την Αγορά. Από την άλλη ο ΓΔ δοκίμασε το 1434, θυμίζοντας ότι κατοχύρωσή του σε κλείσιμο μέρας, δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Ο Δεκέμβριος θυμίζουμε ότι μπορεί να είναι μήνας καλλωπισμού αποτιμήσεων στο σύνολο της Αγοράς. Σε κάθε περίπτωση ο Τραπεζικός μας κλάδος είναι φτηνός και με μεγάλες μερισματικές αποδόσεις. Το πιο σημαντικό είναι αν η Ελλάδα καταφέρει να μπει στις Αναπτυγμένες Αγορές, γεγονός που θα φέρει νέο χρήμα στο ταμπλώ και που θα αλλάξει την άσχημη εικόνα της Αγοράς το τελευταίο διάστημα και παράλληλα τους όγκους συναλλαγών. Μην ξεχνάμε ότι μεγάλα funds έχουν πάρει σημαντικά stakes στον Τραπεζικό κλάδο βλέποντας στην ‘επόμενη μέρα’. ‘Ξύπνησε’ και η Εθνική και θέλει να ψάξει το 7,40 και γιατί όχι το 7,55 που έγινε και το ‘πακέτο’. Αύριο η Αττικής θα ‘πλημμυρίσει με χαρτιά’. Τιμές κτήσης, αν υπολογίσει κάποιος και το δικαίωμα και εξαιρώντας τους βασικούς μετόχους, έχουμε από τα 0,46 - 0,51. Κάτω από εκεί πωλήσεις, είναι δεδομένο ότι καταγράφουν ζημιά. Αγοραστικό σήμα έχει με κλείσιμο πάνω από το 0,5980. O OTE δοκιμάζει και λογικά θα υπερασπιστεί το 14,85 επίπεδο. Η ταλαιπωρημένη ΕΧΑΕ για πρώτη φορά έκλεισε πάνω από το πτωτικό κανάλι, με το σύστημά μας να δίνει αγοραστικό σήμα σε κλείσιμο πάνω από το 4,50 με στόχο το 4,84. Το 4,38 κοντινή στήριξη. O ΓΔ με ένα θεαματικό ‘σταυρό’ και ο Τραπεζικός με καθαρό λευκό κερί και με ‘χάσμα’, γεγονός που δείχνει συνέχιση. Ο ΓΔ χρειάζεται κλείσιμο πάνω από το 1434”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Με το δεξί ξεκίνησε ο μήνας στο Χ.Α., με τον ΓΔΧΑ να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από 2 εβδομάδες. Στήριξη προσέφεραν και οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την επιβολή έκτακτων φόρων, κάτι που σίγουρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Θετικές παρέμειναν οι διαθέσεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρόλες τις κόντρες για τον προϋπολογισμό στη Γαλλία. Θετικά πρόσημα κυριάρχησαν και στις ΗΠΑ (πλην DOW) εν μέσω προσδοκιών για νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25μβ στις 18 Δεκεμβρίου”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Στις 1434 μονάδες το εγγύτερο όριο αντίστασης του ΓΔ, στο σενάριο συνέχισης ανοδικής κίνησής του. Η κατάρρευση της Κυβέρνησης Μπαρνιέ, απειλεί τη Γαλλική Οικονομία με ‘τα χειρότερα”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Οι επενδυτές τιμολογούν το μπαράζ των λιγότερο σοβαρών, έναντι των ανησυχιών, Αμερικανικών τεχνολογικών περιορισμών, ενώ επιπλέον παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα και τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
“Με διαθέσεις να επεκτείνει τα κέρδη της σήμερα η Αγορά, αν και με βραδύτερο ρυθμό, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία”, σημειώνει η Piraeus Sec.
“Τα θετικά μηνύματα από τις παρουσιάσεις στο Λονδίνο μπορεί να διατηρήσουν την ανοδική δυναμική, ωστόσο η προσφορά μπορεί να αυξηθεί, καθώς συγκεκριμένες μετοχές φτάνουν σε κρίσιμα επίπεδα αντίστασης που σχετίζονται με τιμές που έγιναν πρόσφατα placements”, όπως επισημαίνει η Beta Sec.
“Το Συνέδριο της Morgan Stanley με την ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, ήταν τελικά ο χώρος και ο χρόνος που επελέγη για την κατηγορηματική διάψευση της σκέψης για έκτακτη εισφορά στα Τραπεζικά κέρδη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να έχει προϊδεάσει σχετικά δύο ημέρες νωρίτερα. Με το Γιάννη Στουρνάρα να επισημαίνει ότι μια τέτοια κίνηση θα καθυστερούσε και τη διαδικασία βελτίωσης της ποιότητας των ίδιων κεφαλαίων, καθώς θα επιβράδυνε την απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου. Και τον Κώστα Χατζηδάκη να δηλώνει ότι ‘η Κυβέρνηση θα πιέσει τις Τράπεζες να αυξήσουν τα δάνειά τους (ιδιαίτερα τα στεγαστικά), να μειώσουν τις προμήθειες και να μη σπεύσουν να μειώσουν τα καταθετικά επιτόκια, σε συνέχεια της περαιτέρω υποχώρησής τους από την ΕΚΤ, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.
Το Χρηματιστήριο υποδέχθηκε τα παραπάνω με άμεση αναβάθμιση των συναλλαγών, με οδηγό τον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και όλα σχεδόν τα blue chips, ξεκινώντας το Δεκέμβριο με θετική διάθεση, σε συνέχεια των ισχνών επιδόσεων που καταγράφηκαν το Νοέμβριο (στο +0,78% ο ΓΔ & στο +0,20% ο ΔΤΡ), καθώς για δικούς τους λόγους οι Ξένοι επενδυτές πουλούσαν, Τραπεζικές μετοχές κυρίως, ως και τις τελευταίες ημέρες του μήνα ! Ενδεχομένως γιατί το κλείσιμο των βιβλίων τους επέβαλε αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων, σε συνέχεια όσων είχαν προηγηθεί από τα αλλεπάλληλα placements της χρονιάς.
Ενδεχομένως και λόγω της αναβάθμισης των Κινεζικών τοποθετήσεων στις Αναπτυσσόμενες Αγορές, σε συνέχεια της επιδίωξης για επιτάχυνση της ανάπτυξης με επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Προσπερνώντας την προοπτική συνέχισης της ανάπτυξης το 2025 για την Ελληνική Οικονομία (στόχος πάνω 2%), τα θετικά θεμελιώδη των Δεικτοβαρών τίτλων και την αναβάθμιση των τιμών - στόχων από Διεθνείς Οίκους. Με αποτέλεσμα ο ΓΔ να υποχωρήσει την Παρασκευή κάτω από τις 1400 μονάδες !
Το ερώτημα είναι αν η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε, με τη JP Morgan να σπεύδει να συστήνει στάση “overweight” για Ελληνικούς τίτλους, θα έχει διάρκεια διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ένα “year-end-rally” με στόχο την αναμέτρηση με την περιοχή των 1500 μονάδων που είχε καταγραφεί το Μάιο (1502,79 μονάδες στις 20/5/24). Εγχείρημα που θα απαιτήσει συντήρηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και διατήρηση θετικής επενδυτικής ψυχολογίας με τη συμμετοχή και εγχώριων επενδυτών, λαμβάνοντας υπόψη τον παραδοσιακά χαμηλό βαθμό συμμετοχής των Ξένων επενδυτών ενόψει και της εορταστικής περιόδου.
Με τη ρευστότητα των 800 εκατ. ευρώ που θα προκύψει σε συνέχεια της δημόσιας πρότασης για το 30% των μετοχών της ΤΕΝΕΡΓ, μετά την εξαγορά του 70% από τη Masdar, να είναι πιθανό να επανατοποθετείται, μερικώς τουλάχιστον, σε Ελληνικά blue chips, διαδικασία που θα βοηθήσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Από την άλλη πλευρά, παραμένει η γεωπολιτική αβεβαιότητα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και στη Μ. Ανατολή η ένταση επεκτείνεται και σε εδάφη της Συρίας.
Με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναγγέλλει δασμούς ύψους 25% προς το Μεξικό - Καναδά και άλλο ένα 10% προς την Κίνα, την Κριστίν Λαγκάρντ να ζητεί να επιδιωχθεί συνεννόηση μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για την αποφυγή ενός σκηνικού εμπορικού πολέμου και την Κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία να καταρρέει, οδηγώντας τις αποδόσεις των 10ετων τίτλων πάνω από το 3% (τα Ελληνικά στο 2,9%!).
Εξελίξεις που αφήνουν ανοικτά διάφορα σενάρια για όσα θα λάβουν χώρα στην Παγκόσμια Οικονομία το 2025, εντείνοντας την αβεβαιότητα που παραδοσιακά οδηγεί σε συντηρητικές στρατηγικές επιλογές τους Διαχειριστές. Επί του παρόντος, το Δολάριο, οι δείκτες στη Wall Street και το Bitcoin είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι τις πρώτες εβδομάδες από την εκλογή Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,9), ΕΤΕ (6,6), ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,7), ΠΕΙΡ (4,6), ΜΥΤΙΛ (4,5), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΡΑΙΓ (0,9) και ΑΤΤ (0,9 δισ. ευρώ).
Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Εθνική και Eurobank, ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Πειραιώς. Όλοι οι παραπάνω τίτλοι, πλην ΕΤΕ, υποχώρησαν αισθητά από τα πρωινά υψηλά.
Πιο συγκεκριμένα, η ΑΛΦΑ (+1,17%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,57 ευρώ (+2,01%), η ΕΤΕ (+3,69%) μέχρι τα 7,20 ευρώ (+3,69%), η ΕΥΡΩΒ (+1,61%) μέχρι τα 2,168 ευρώ (+2,65%) και η ΠΕΙΡ (+0,30) μέχρι τα 3,695 ευρώ (+1,79%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1230,19 μονάδες (+2,27%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1222,43 (+1,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1224,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,82%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1257 μονάδων, με την ενδιάμεση αντίσταση στις 1239 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 1200 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1140 μονάδες. Πάνω από τις 1257, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1287 και 1311 μονάδες.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “growth story παρουσίασαν στο Λονδίνο οι Διοικήσεις των Εγχώριων Συστημικών Τραπεζών, αναδεικνύοντας τις προοπτικές αύξησης των ενήμερων δανείων, χάρη στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και στη σταδιακή διεθνοποίηση των εργασιών τους. Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank εμφανίστηκαν βέβαιες, ότι εφόσον δεν αποκλίνουν οι μακροοικονομικές προβλέψεις, μπορούν να αυξάνουν, τα επόμενα χρόνια, τον όγκο των ενήμερων δανείων τους κατά 2 δισ. ευρώ η καθεμία ετησίως. Οι Τράπεζες θα επιδιώξουν το 2025 να επαναλάβουν τις φετινές υψηλές επιδόσεις. Η Πειραιώς αναμένει να κλείσει τη χρονιά με πιστωτική επέκταση περίπου 3 δισ. ευρώ (σ.σ. ενήμερα δάνεια ελαφρώς υψηλότερα των 33 δισ. ευρώ), η ΕΤΕ με επίδοση 2 με 2,5 δισ. ευρώ (ενήμερα 32,3 με 32,8 δισ. ευρώ) και η Alpha με 2 δισ. ευρώ. Η Eurobank, λόγω και της ενοποίησης Ελληνικής, αναθεώρησε τον φετινό στόχο πιστωτικής επέκτασης σε 3,5 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, οι Διοικήσεις κράτησαν μικρό καλάθι ως προς τις άμεσες προοπτικές της στεγαστικής πίστης, καθώς η απότομη άνοδος στις τιμές Ακινήτων, λόγω χαμηλής προσφοράς, δεν επιτρέπει σε τμήματα του πληθυσμού να αγοράσουν κατοικία, κάνοντας χρήση και Τραπεζικού δανεισμού. Η πιστωτική επέκταση αποτελεί την πιο στιβαρή απάντηση στις ανησυχίες των επενδυτών για την επίπτωση στα καθαρά έσοδα από τόκους, λόγω ταχείας αποκλιμάκωσης επιτοκίων. Συνεπικουρικά θα λειτουργήσουν το 2025 το χαμηλότερο κόστος προθεσμιακών και οι κινήσεις αντιστάθμισης. Υπό το παραπάνω πρίσμα, αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να δράσουν ως καταλύτης rerating, δεδομένου του discount με το οποίο διαπραγματεύονται οι Εγχώριες Τράπεζες έναντι των Ευρωπαϊκών”.
Μάλλον υποτονική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+1,80%), ΕΕΕ (+0,23%), ΕΛΠΕ (+0,36%), ΕΥΔΑΠ (+0,68%), ΜΠΕΛΑ (+3,20%), ΟΤΕ (+0,93%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,05%).
Από τις 27/11 έχει να “δει” θετικό κλείσιμο η μετοχή του ΟΠΑΠ (-1,29%), καθώς ακολούθησαν τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, ενώ σήμερα ο τίτλος ανέβασε και όγκους συναλλαγών (ο μεγαλύτερο όγκος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) και οι εν δυνάμει πωλητές κινήθηκαν με επιθετικότερες διαθέσεις. Στα θετικά η αντίδραση από το χαμηλό ημέρας των 15,15 ευρώ (-2,32%).
Σύμφωνα με έμπειρο παράγοντα της Αγοράς, ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών παραμένει ένας από τους βασικούς “σηματωρούς”, όσον αφορά τις διαθέσεις των Ξένων Funds, προς το Χ.Α. και αν συνεχίσει να υποχωρεί θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες για συνεχιζόμενες εκροές από τους Ξένους. Για την μετοχή η επόμενη στήριξη στα 14,67 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 15,51 – 15,62 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+132,97%), ΦΒΜΕΖΖ (+102,48%), SOFTWEB (+102,33%), MONTA (+89,01%), TITC (+84,62%), ΚΟΥΑΛ (+72,7%), OPTIMA (+61,28%), ΚΡΙ (+51,36%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΑΥΠ (+4,22%), ΔΡΟΜΕ (+2,08%), ΜΙΝ (+2,91%), ΜΙΝ (+2,91%), ΔΟΜΙΚ (+1,60%), ΒΙΟΚΑ (+0,55%), ΒΙΟΣΚ (+2,51%), ΜΕΝΤΙ (+0,47%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+3,70%), ΤΖΚΑ (+2,16%), ΛΕΒΠ (+1,57%), MED (+2,66%).
Αύριο ξεκινάει η διαπραγμάτευση των 1.257.995.354 νέων μετοχών της Τρ. Αττικής (-2,17%), που προέκυψαν από την μετατροπή ισαρίθμων warrants. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 1.617.995.358.
Αύξησε συναλλαγές η ΙΝΛΟΤ (-0,54%).
Συνεχίζονται οι αγορές από τον πρόεδρο του ΔΣ στην ΦΟΥΝΤΛ (+1,49% και 15 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις).
Αν χάσει την στήριξη στα 2,25 ευρώ, θα κινηθεί προς νέα χαμηλά 19 μηνών η ΟΛΥΜΠ (-1,29%).
Επιστροφή αγοραστών σε Κρι Κρι (+2,47%), ΑΒΕ (+0,66%) και Ιατρικό (+0,67%).
Σαφής αλλαγή συμπεριφοράς με τον νέο ε.δ. στον Λούλη (+1,79%).
Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 5,46 ευρώ (κλείσιμο 25/11) η Performance (-1,88%).
Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακόμ (+0,37%) και ΑΔΜΗΕ (+3,15%), τρεις για Profile (+0,38%) και πέντε για Μοτοδυναμική (+0,95%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/11 για ΓΚΜΕΖΖ (+1,16%, από την Δευτέρα, 9/12/2024 οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στην ΕΝ.Α. Plus του ΧΑ με ονομαστική αξία ευρώ 0,0736, ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου, ύψους €0,09/μετοχή) και στις 26/11 για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+4,95%).
Σε νέα υψηλά 15 μηνών η Αλουμύλ (+0,50%), στον απόηχο των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσε, αλλά και “μηχανάκι” πωλήσεων λίγο πάνω από τα 4,00 ευρώ.
Με διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων η Προοδευτική (0%). Η προσοχή στις 10/12, όταν και θα εκποιηθούν 107812 μετοχές με επισπεύδοντα τη ΔΟΥ Ρόδου. Άγνωστο αν έχει λόγους να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα στις επόμενες πέντε συνεδριάσεις.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1434 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1428 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 1399 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1434, οι αντιστάσεις στις 1445, 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.
Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3493 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση τις 3465 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 3396 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 3294 και 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3522 και 3609 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με τον DAX να διεκδικεί κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.
Με σημαντικά κέρδη το Πετρέλαιο, στο 1,050 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Στα $2665 ισορροπεί ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $31,4 ανηφορίζει το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).
Προς τα $95500 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3560 το Ethereum.
Η Κίνα απαγόρευσε τις αποστολές στις ΗΠΑ αρκετών Ορυκτών και Μετάλλων “διπλής χρήσης”, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών και σε στρατιωτικές εφαρμογές. Πρόκειται για τα αντίποινα του Πεκίνου μετά τους νέους περιορισμούς της Ουάσιγκτον στις εξαγωγές ημιαγωγών στην Ασιατική Χώρα.
Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Yoon Suk Yeol, κήρυξε στρατιωτικό νόμο σήμερα Τρίτη, σε μια απροειδοποίητη ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση YTN, κατηγορώντας την αντιπολίτευση της Χώρας ότι “ελέγχει το Κοινοβούλιο, τρέφει συμπάθεια προς την Βόρεια Κορέα και παραλύει την Κυβέρνηση με δραστηριότητες που στρέφονται κατά του Κράτους”.
Υψηλότερα κινήθηκαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν στα 7,74 εκατ., από 7,37 εκατ. τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στα 7,52 εκατ.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μοτοδυναμικής στα 3,8, από 4 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “buy”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνικήγ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, Jumbo και στο χαμηλό οι ΔΑΑ, Σαράντης, Autohellas.
Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα, με 56 ανοδικούς τίτλους, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.789 συμβόλαια).
Στα 4.870 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.777 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 1.610 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.610 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 329, 280 για τον Δεκέμβριο και 49 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.464), κινήθηκε μεταξύ 3.448 και 3.482 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 20, 20 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.233), κινήθηκε μεταξύ 1.229,5 και 1.233 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.216,75).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.100 Cenergy), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.923), Πειραιώς (3.843), Εθνική (3.294), Alpha Bank (7.280), ΔΕΗ (505), ΓΕΚ (330), ΕΛΧΑ (552), Viohalco (120), Motor Oil (215), ΕΧΑΕ (145), ΑΔΜΗΕ (609), Jumbo (217), Μυτιληναίο (328).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 159.351, Πειραιώς 98.904, ΑΔΜΗΕ 25.078, ΔΕΗ 19.099, Eurobank 19.375, Εθνική 26.594, ΓΕΚ 10.874, Τέρνα Ενεργειακή 16.612.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.548.737 τεμ., (από 57.542.717 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.271.620), Eurobank 62.839.645 τεμ. (63.910.498), ΟΠΑΠ 1.687.989 τεμ. (1.687.989), Εθνική 15.480.581 τεμ. (15.480.581), ΟΤΕ 1.903.901 τεμ. (1.962.322), Πειραιώς 13.617.314 τεμ. (13.617.314), Ελ. Πετρέλαια 1.734.901 τεμ. (1.730.939), Motor Oil 1.484.294 τεμ. (1.541.743).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.