Απόλυτη... στασιμότητα στο Χρηματιστήριο, πλην ΤΕΝΕΡΓ

Με κλειστή τη Wall Street οι «καθαρές» συναλλαγές περιορίστηκαν στα 57 εκατ. ευρώ. Στο 1,66 δισ. ευρώ η αξία των πακέτων στην Τέρνα Ενεργειακή. Αντίδραση Motor Oil, νέο ρεκόρ Titan.

Δημοσιεύθηκε: 28 Νοεμβρίου 2024 - 17:41

Τελ. Ενημ.: 28 Νοεμβρίου 2024 - 19:25

Load more

Το πολυαναμενόμενο deal της ΤΕΝΕΡΓ (+0,30%) ολοκληρώθηκε σήμερα και τυπικά, καθώς πέρασαν τα “πακέτα” πώλησης του 67% της Εισηγμένης στη Masdar, στην τιμή των 20 ευρώ, εκτοξεύοντας την μικτή αξία συναλλαγών. Σε απογοητευτικά επίπεδα η καθαρή αξία συναλλαγών, με μοναδικό “άλλοθι” της σημερινή αργία στην Wall Street (Thanksgiving Day). Ημιαργία στο NYSE την Παρασκευή.

Σημειώνεται πως με βάση το ποσοστό που έχει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,43%) θα λάβει 880 εκατ. ευρώ με το 100% της Τέρνα Ενεργειακής να αποτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ.

Η Αγορά περιμένει τη δημόσια πρόταση προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα τα χαρτοφυλάκια, Θεσμικά και Ιδιωτικά, που έχουν τοποθετηθεί στον τίτλο, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να εκτιμούν ότι μέρος αυτής της ρευστότητας θα επιστρέψει στο Χ.Α., κάτι που μένει να φανεί και στην πράξη.

Αν εξαιρεθεί το 67%, η ρευστότητα από το υπόλοιπο ποσοστό ανέρχεται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.

Πάντως οι πρώτες πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές για αυτούς που θα ρευστοποιήσουν θέσεις στην ΤΕΝΕΡΓ, αναφέροντας πως “δεν αναμένεται ιδιαίτερη ‘βιασύνη’ επανατοποθετήσεων”.

Υπενθυμίζεται πως ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου – εννεαμήνου την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

“Τα καλά αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί και τα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί μετά τη διολίσθηση των τελευταίων εβδομάδων, μπορεί να φέρουν κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις”, εκτιμά μέρος των αναλυτών, όμως αυτό το τελευταίο δεν επιβεβαιώθηκε και σήμερα από την Εγχώρια Αγορά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Αντίθετα μάλιστα, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να ακολουθήσει τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, οι εν δυνάμει πωλητές ήταν αυτοί που είχαν τον έλεγχο της ημερήσιας τάσης και με κύριο εκφραστή των πιέσεων και σήμερα, τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, γύρισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε αρνητικό βηματισμό, με το τελικό πρόσημο να παίζεται μέχρι τέλους.

Μόνη θετική ένδειξη, ότι ο Γενικός Δείκτης φρενάρισε στο όριο των 1400 μονάδων, ενώ και σήμερα ήταν σχετικά καλύτερη η εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips.

Με θετικές διαθέσεις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους αναλυτές να συστήνουν στενότερη παρακολούθηση τις πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία και Γαλλία.

Να σημειωθεί ότι ο Γερμανικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος τον Νοέμβριο, υποστηρίζοντας το σενάριο συνέχισης στη μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των τιμών καταναλωτή διατηρήθηκε στο 2,4%, σε εναρμονισμένη βάση, κάτω από τη μέση εκτίμηση για 2,6% σε έρευνα του Bloomberg.

Η προσοχή όσων traders θα παραμείνουν ενεργοί και στις τελευταίες ανακοινώσεις έτους από ECB (12 Δεκεμβρίου) και Fed (17-18 Δεκεμβρίου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., εκτός από την απογοητευτική καθαρή αξία συναλλαγών, ιδιαίτερο προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί η παρατεταμένη αδυναμία του Βαρύδεικτου Τραπεζικού κλάδου, αλλά και η περιθωριοποίηση των περισσότερων τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με τους αναλυτές να έχουν προσανατολισμένες τις ελπίδες τους, για τόνωση των εισροών, στο Λονδίνο.

Αξίζει υπενθύμισης ότι η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργανώνουν στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Morgan Stanley στο Λονδίνο το 3ο Επενδυτικό Συνέδριο “Morgan Stanley and Athens Stock Exchange Greek Investment Conference”, με την συμμετοχή 37 Εισηγμένων Εταιρειών.

Το Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τις Alpha Finance, Eurobank Equities, NBG Sec, Piraeus Sec. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Θεσμικούς επενδυτές, ενώ θα ακολουθήσει “fireside chat” με εκπροσώπους της Morgan Stanley.

Επίσης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, θα συμμετάσχει σε συζήτηση με αναλυτές της Morgan Stanley.

Θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμα στελέχη από τις εξής Εταιρείες: ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ, AustriaCard, Autohellas, Άβαξ, BOCHGR, Cenergy, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια, Ιντρακάτ, Intralot. Κρι Κρι, Lamda Development, Μυτιληναίος, Εθνική, Motor Oil, Optima bank, Πειραιώς, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, TITC, Trade Estates, Viohalco , ΕΛΧΑ, Noval Property.

Στις 5 Δεκεμβρίου, στη Γενεύη, θα συνεχιστεί η προβολή Εισηγμένων στο Χ.Α. με εκπροσώπηση Εταιρειών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στην αρχή του 2025 και στη Νέα Υόρκη, είναι προγραμματισμένο το roadshow που διοργανώνει η JP Morgan.

Συνεχίζουν να υποχωρούν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,23% ισορροπεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,26% αυτή του αντίστοιχου 10ετους (λόγω της σημερινής αργίας), στο 2,979% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1410,41 (+0,48%) και 1400,4 μονάδων (-0,23%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1404,68 (+0,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1403,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,01%.

Ο τζίρος στα 1,73 δισ., από τα οποία τα 1,67 δισ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΕΕΕ), ενώ η ΤΕΝΕΡΓ απασχόλησε το 96,6% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 1,73 δισ., τα 1,72 δισ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το 1,49 φαίνεται να κάνει σοβαρή προσπάθεια να συντηρηθεί στον τίτλο της ΑΛΦΑ και μένει μία κατοχύρωση του 1,51 για να δούμε μια ανοδική και πάλι προσπάθεια στο 1,56. Κατοχύρωση του 1,49 θα βγάλει εκ νέου πωλητές. Η ΤΕΝΕΡΓ είναι ικανή να δώσει, στην χειρότερη, μέρος της ρευστότητάς της στην Αγορά. Το ΜΟΗ φαίνεται μία καλή λύση για αυτούς που ψάχνουν να τοποθετηθούν στον κλάδο μετά την ρευστότητα, οπότε πιθανά να δούμε μία μετακίνηση κεφαλαίων προς τα εκεί. Η ΔΕΗ ‘ατάραχη’ όλο αυτό το διάστημα, συνεχίζει να είναι κοντά στα υψηλά της, χωρίς να προβληματίζεται σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά. Ο τζίρος, αν εξαιρέσουμε την ΤΕΝΕΡΓ, σε χαμηλές πτήσεις, χωρίς να μπορεί να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα για την συνέχεια. Οι κινήσεις είναι κυκλικές και απλά βλέπουμε κάθε μέρα ανακύκλωση απωλειών και κερδών σε Δεικτοβαρείς τίτλους. Η εξαίρεση είναι οι TITC και ΕΕΕ που συνεχίζουν να ‘σηκώνουν στην πλάτη τους’ το μεγαλύτερο βάρος πιέσεων στον ΓΔ. Ο Τραπεζικός συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής και δύσκολα οι αγοραστές τολμούν να τοποθετηθούν επιθετικά, πριν ξεκαθαρίσει το θέμα έκτακτη φορολογία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εικόνα που βλέπουμε στον κλάδο τις τελευταίες συνεδριάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κυβέρνηση, αν αποφασίσει κάτι τέτοιο, θα αποκτήσει περισσότερους δυσαρεστημένους επενδυτές, που το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια στα placements του Τραπεζικού και όχι μόνο. Εύκολη περίπτωση ο ΔΑΑ και με καλή μερισματική απόδοση, να τον αποτιμήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τέλος έτους τα funds. Οι περισσότεροι ασχολήθηκαν στην αρχή της εισαγωγής και αυτό, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, χρειάστηκε κάποιους μήνες να την ‘χωνέψει’ πριν κάνει την κίνηση. Στην παρούσα, πρώτο μέλημα είναι να καταφέρει ο ΓΔΧΑ να κατοχυρώσει πειστικά το 1434 επίπεδο”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η ψυχολογία των επενδυτών ανακτά κάποια δυναμική, από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες στις ΗΠΑ”, σύμφωνα με την Eurobank Equties.

Παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις, το Χ.Α. φαίνεται να σταθεροποιείται, υποστηριζόμενο από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και τις ευνοϊκές τάσεις στις Διεθνείς Αγορές. Οι επενδυτές παραμένουν σε εγρήγορση για τις επερχόμενες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Επιπλέον, η ολοκλήρωση της συμφωνίας της ΤΕΝΕΡΓ μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητα και να αυξήσει τη δραστηριότητα στην Εγχώρια Αγορά, ενώ το roadshow του Λονδίνου, την επόμενη εβδομάδα, μπορεί επίσης να δώσει κίνητρα για πιο αποφασιστική δράση”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Ο ΓΔΧΑ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με διαγραμματική αντίσταση σε πτωτικό κανάλι, η οποία εντοπίζεται στην περιοχή των 1420 μονάδων. Η ανοδική της διάσπαση θα είναι ένα πρώτο καλό σημάδι για μια θετική απόδοση, βαδίζοντας πλέον προς το τέλος του έτους”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Οριακά θετικό το μηνιαίο πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. λίγο πριν την ολοκλήρωση του Νοεμβρίου, με τους επαγγελματίες διαχειριστές να έχουν ήδη ξεκινήσει το ‘κλείσιμο βιβλίων’, όπερ σημαίνει ‘καμία βιασύνη’ για το άνοιγμα νέων θέσεων. Παράλληλα, οι κωδικοί λιανικής κινούνται σε ρυθμούς ‘Black Friday’ για οποιαδήποτε άλλη Αγορά, πλην αυτής των μετοχών, επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Δικαιολογημένες αμφότερες οι κατηγορίες επενδυτών, καθώς ο ΓΔ έχει “κουράσει” πέριξ των 1400 μονάδων, δίχως να παραπέμπει σε επικείμενο εποχικό ράλι “Santa Claus”, ή έστω σε “window dressing” των αποτιμήσεων, ενόψει του τελικού reporting των ετήσιων αποδόσεων.

Η πολύμηνη συσσώρευση του ΓΔ και η απουσία ξεκάθαρου momentum αποτρέπουν το “έξυπνο”, αλλά και το “γρήγορο χρήμα” από το να έρθουν… προς τα μέρη μας, ενώ παράλληλα ποικιλία εναλλακτικών, Αναδυόμενων και Αναπτυγμένων Αγορών καλούν τους Θεσμικούς σαν άλλες “Σειρήνες”.

Προφανώς, η στενή “πόρτα εξόδου” της Λεωφόρου Αθηνών αυξάνει τη βαρύτητα των όποιων ρευστοποιήσεων και συχνά δημιουργεί λάθος εντυπώσεις, σχετικά με τη δυναμική και τις προοπτικές του Χ.Α. είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Ενώ ο ΓΔ ετοιμάζεται να “πανηγυρίσει” το 4ο συναπτό έτος ανόδου, μια προσεκτικότερη ματιά προβληματίζει, καθώς η πλειοψηφία των εισηγμένων μετοχών ξεκίνησε το 2024 από επίπεδα υψηλότερα από τα τωρινά.

Οι μεν περιπτώσεις τίτλων που καταγράφουν χαμηλά μηνών, ή και πολυετή επιβεβαιώνουν την ανησυχητική απόκλιση (divergence) τμήματος της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς από την “βιτρίνα”, η δε υποαπόδοση νεοεισηγμένων “χαρτιών”, κόβει την “όρεξη” ανάληψης νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Το γεγονός ότι η τιμή αξιόλογων επιλεγμένων μετοχών, εσχάτως δεν κινείται “παράλληλα” με την πορεία των οικονομικών μεγεθών των αντίστοιχων Εισηγμένων, χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης.

Δεν οραματιζόμαστε το Χρηματιστήριο της Αθήνας ως την τέλεια “αποτελεσματική” Αγορά που, σύμφωνα με την ακαδημαϊκή θεωρία, θα ενσωμάτωνε άμεσα και πλήρως όλες τις διαθέσιμες θεμελιώδεις πληροφορίες. Εκφράζουμε προβληματισμό όμως για το γεγονός ότι Εταιρείες διαπραγματευόμενες σε μονοψήφιο P/E και έχουσες θετικό μακροπρόθεσμο outlook, δυσκολεύονται να “σηκώσουν κεφάλι”.

Και όλα αυτά παρά τις ικανοποιητικότατες μερισματικές αποδόσεις που, υπό κανονικές συνθήκες, λειτουργούν ως βασικός λόγος προσέλκυσης νέων και παραμονής των παλαιών μετόχων.

Σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές συνεχίζουν να προκρίνουν τη Wall Street έναντι των Ευρωπαϊκών Αγορών, οι οποίες ζορίζονται από την πολιτική αποδυνάμωση Γερμανίας και Γαλλίας, τη λιμνάζουσα Ευρωπαϊκή Οικονομία και τα ερωτηματικά σε θέματα ενεργειακά, κοινωνικής συνοχής κλπ.

Σε αυτά τα πλαίσια, αναμένεται διεύρυνση του επιτοκιακού spread μεταξύ Federal Reserve και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νέες “περιπέτειες” για το Ευρώ, δίχως αυτό να σημαίνει ότι και οι ΗΠΑ δεν αποτελούν “γνωστό – άγνωστο”, λίγο πριν την ανάληψη της Προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και τις ανησυχίες που προκαλούν οι “ιδέες” του για την αναζωπύρωση των εμπορικών πολέμων, την αναβίωση του προστατευτισμού, τον περιορισμό της αυτονομίας της Fed κλπ.

Γνωστά σε όλους και τα ανοιχτά γεωπολιτικά ζητήματα, με τις Αγορές όμως να συνεχίζουν να κάνουν… υπομονή και τους Dow Jones και S&P 500 να παραμένουν σε ιστορικά υψηλά, λες και δεν τρέχει τίποτα και με το Bitcoin σε επίσης ιστορικά υψηλά, να “καλοβλέπει” τα $100000”, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,4), ΕΤΕ (6,2), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,8), ΔΕΗ (4,4), ΜΥΤΙΛ (4,4), ΠΕΙΡ (4,4), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2), ΑΤΤ (1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Αν εξαιρεθεί η μετοχή της Eurobank που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, υποχωρώντας αισθητά από τα πρωινά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-0,70%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,51 ευρώ (+1,34%), της ΕΤΕ (+0,06%) μέχρι τα 6,898 ευρώ (+1,35%), της ΕΥΡΩΒ (-1,28%) μέχρι τα 2,036 ευρώ (0%) και της ΠΕΙΡ (-0,23%) μέχρι τα 3,561 ευρώ (+1,74%).

Μεταξύ 1178,02 (+0,84%) και 1161,22 μονάδων (-0,59%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1164,16 (-0,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1162,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,49%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1154 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1239 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1287 και 1311 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με διαφορετική προσέγγιση, ανάλογα με την επιμέρους στρατηγική, αλλά και τις δυνατότητες που διαθέτουν σε έξτρα κεφάλαια, προσεγγίζουν οι τέσσερις Συστημικές Τράπεζες το επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης εκτός συνόρων, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, μέσω της διείσδυσής τους σε μεγαλύτερη πελατειακή βάση. Ξεφεύγοντας από τα παραδοσιακά πρότυπα των συγχωνεύσεων και εξαγορών, εκτός κι αν προκύψει συμφέρουσα για τους μετόχους ευκαιρία, οι Διοικήσεις των Τραπεζών έχουν αποφασίσει να επενδύσουν: Σε εμπορικές συνεργασίες, σε συνέργειες με ψηφιακές πλατφόρμες διάθεσης Τραπεζικών προϊόντων, στη σύμπραξη με ισχυρούς παίκτες στον τομέα του wealth management και σε στρατηγικές συμφωνίες με Ασφαλιστικές Εταιρείες”.

Και σήμερα, καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,97%), ΔΕΗ (-1,19%), ΕΛΧΑ (-0,11%), ΕΕΕ (-0,35%), ΛΑΜΔΑ (-1,81%), ΜΥΤΙΛ (-0,51%), ΟΠΑΠ (-0,82%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΒΙΟ.

Μόλις χθες η μετοχή της Motor Oil (+2,51%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά διετίας και σήμερα σημειώθηκαν τοποθετήσεις από χαρτοφυλάκια που αναζητούν πιεσμένους τίτλους, που μπορεί να δώσουν γρήγορες αποδόσεις, ενώ μένει να φανεί αν συνεχιστεί η μεταφορά κεφαλαίων. Πρώτος στόχος των αγοραστών, η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 20,10 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της TITC (+1,30% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε νέα υψηλά 208 μηνών, ή σε νέα ιστορικά υψηλά από την αλλαγή έδρας και μετά. Απόλυτα θεωρητική η επόμενη αντίσταση στα 40,4 ευρώ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 3,1 δισ. ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+114,29%), ΦΒΜΕΖΖ (+102,48%), SOFTWEB (+97,67%), MONTA (+91,62%), TITC (+81,82%), ΚΟΥΑΛ (+72,7%), OPTIMA (+62,82%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΑΥΠ (+4,52%), ΕΛΤΟΝ (+1,75%), REALCONS (+2,70%), ΙΑΤΡ (+1,66%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,95%), ΚΤΗΛΑ (+2,35%), ΛΟΥΛΗ (+1,11%), ΒΟΣΥΣ (+4,76%), ΒΙΟΣΚ (+1,79%).

Συνεχίζονται οι αγορές από “insiders” σε ΦΟΥΝΤΛ (+2,09%) και ACAG (-0,18%).

Σε νέα υψηλά 15 μηνών η Αλουμύλ (+5,18%). Δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η πλαγιοανοδική κίνηση μέχρι τις 9/12, όταν η έκτακτη γ.σ. καλείται να αποφασίσει την απόσχιση του κλάδου χυτηρίου.

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Δομική Κρήτης (+2,50%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,26%), Μοτοδυναμική (+2,18%) και Πετρόπουλο (+0,76%), τρεις για ΓΚΜΕΖΖ (+1,18%) και ΦΒΜΕΖΖ (+2,51%) και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές για AS Company (+4%).

Επιστροφή αγοραστών σε Βιοκαρπέτ (+2,01%), ΕΚΤΕΡ (+0,80%) και BOCHGR (+0,46%).

Σε νέα υψηλά 190 μηνών ο ΟΛΠ (+1,79%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 5,39 ευρώ (κλείσιμο 19/11) η Ιντεάλ (+1,21%).

Αντίδραση από τα χθεσινά χαμηλά 55 μηνών για ΜΑΣΤΙΧΑ (+9,73%). Αν έχει τελειώσει ο πρόσφατος πωλητής, δεν αποκλείεται συνέχιση της αντίδρασης.

Από εδώ και ψηλότερα, θα φανεί η δυναμική των αγοραστών στην Προοδευτική (+4,29%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1434 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1427 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 1399 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1434, οι αντιστάσεις στις 1445, 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3493 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση τις 3464 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 3396 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3522 και 3609 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με ανοδικές διαθέσεις η Ευρώπη, αργία στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,055 υποχωρεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου, διαδικτυακή Σύνοδος του OPEC+ σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή Πετρελαίου. Οι λόγοι της αναβολής, σύμφωνα με τη γραμματεία του OPEC+, “σχετίζονται με τη συμμετοχή αρκετών Υπουργών στη συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Κουβέιτ την ίδια μέρα”. Ως νέα ημερομηνία ορίστηκε η Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου.

Προς τα $2665 κινείται ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $30,75 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Προς τα $95000 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3545 το Ethereum.

“Η πολυετής κρίση των Ακινήτων στην Κίνα αναμένεται να παραταθεί και το 2025, καθώς οι τιμές και οι πωλήσεις παραμένουν αδύναμες, παρά την ώθηση της Κυβέρνησης για την τόνωση της ζήτησης”, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κορέας μείωσε σήμερα τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,0%, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν να κρατήσει στάση αναμονής, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια, μετά τη μείωση του Οκτωβρίου κατά 25 μ.β.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη παρουσίασε επιδείνωση τον Νοέμβριο. Επιβεβαιώθηκε στις -13,7 μονάδες στην Ευρωζώνη και στις -12,4 μονάδες στην ΕΕ, μειωμένος κατά 1,1 μονάδες και 1,2 μονάδες από τον Οκτώβριο, αντίστοιχα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στους Financial Times, προέτρεψε τους πολιτικούς Ηγέτες της Ευρώπης να συνεργαστούν με τον Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά τους δασμούς και να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα που παράγονται στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι “ένας οξύς εμπορικός πόλεμος, κινδυνεύει να αφανίσει την Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη”.

Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν οι πωλήσεις ομολόγων στην Ευρώπη το 2024, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι εκδόσεις χρέους ανήλθαν στο επίπεδο ρεκόρ των 1,705 τρισ. ευρώ τη φετινή χρονιά. Το νούμερο αυτό περιλαμβάνει τις κοινοπρακτικές εκδόσεις σε Ευρώ, Στερλίνα και Δολάριο στην Ευρώπη. Τα Κράτη, οι Υπερεθνικοί Οργανισμοί και οι Τράπεζες πρωτοστάτησαν στο “τσουνάμι” νέου χρέους που πλημμύρισε τις Αγορές.

Επιστροφή στο Χ.Α.

H Goldman Sachs παραμένει αισιόδοξη για την πορεία των Οικονομιών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας και για την επόμενη χρονιά. Η συνήθης εξήγηση για την υπεραπόδοση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε την πανδημία, είναι η ένταση των Υπηρεσιών αυτών των Οικονομιών και η ώθηση από τον Τουριστικό τομέα ειδικότερα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Autohellas, TITC και στο χαμηλό η Viohalco.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 83 ανοδικούς τίτλους, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής διόρθωσης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.824 συμβόλαια).

Στα 4.688 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.503 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.598 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.598 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 396, 302 για τον Δεκέμβριο και 94 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.389,25), κινήθηκε μεταξύ 3.381 και 3.407 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 34, 34 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.168,5), κινήθηκε μεταξύ 1.168 και 1.180 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.112,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.800 ΕΥΔΑΠ, 65.171 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (315), Πειραιώς (2.243), Εθνική (772), Alpha Bank (3.166), ΔΕΗ (307), ΓΕΚ (126), Cenergy (122), Μυτιληναίο (130), Motor Oil (190).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 155.187, Πειραιώς 94.039, ΑΔΜΗΕ 25.086, ΔΕΗ 18.799, Eurobank 16.887, Εθνική 25.775, ΓΕΚ 11.095, Τέρνα Ενεργειακή 16.612.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.032.225 τεμ., (από 57.671.961 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.271.620 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.912.043 τεμ. (63.870.636), ΟΠΑΠ 1.687.989 τεμ. (1.687.989), Εθνική 15.239.659 τεμ. (15.063.025), ΟΤΕ 1.966.351 τεμ. (2.291.039), Πειραιώς 13.647.292 τεμ. (13.182.251), Ελ. Πετρέλαια 1.757.694 τεμ. (1.707.989), Intralot 709.024 τεμ. (1.062.878), Motor Oil 1.611.318 τεμ. (1.611.318).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων