Παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, οι λίγες πρωτοβουλίες που πήραν οι ακόμα πιο λίγοι αγοραστές σε Δεικτοβαρείς τίτλους, αποδείχθηκαν αρκετές προκειμένου να προσθέσουν την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, στον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με αθροιστικά κέρδη 3,02%.
Τουλάχιστον απογοητευτικός ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων δυόμιση μηνών, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 9/9 με 57,6 εκατ.) παραπέμπει σε εικόνα Αγοράς στο “peak” των Καλοκαιρινών διακοπών, με απόντα τα Ξένα χαρτοφυλάκια, καθώς η στάθμιση της Εγχώριας Αγοράς στο χάρτη των Αναδυόμενων, συνεχίζει να χαμηλώνει.
Ελάχιστες οι επιλογές των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ακόμα λιγότερες οι πρωτοβουλίες των “buyers” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς η ρευστότητα που ανακυκλώνεται δεν φτάνει για όλους, ενώ έλλειψαν και οι βοήθειες από τις Κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, που συνέχισαν να κινούνται επιφυλακτικά.
Όλοι οι ενεργοί παίκτες δείχνουν να περιμένουν την διαφαινόμενη εκεχειρία στη Μ. Ανατολή (“σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Ισραηλινού Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, για την αναμενόμενη έγκριση της εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο”, μεταδίδουν οι “Times of Israel”) και πολύ περισσότερο την επισημοποίηση του deal στην ΤΕΝΕΡΓ, τα “πακέτα” που θα περάσουν μέσω του Χ.Α., μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και την δημόσια πρόταση που ακολουθήσει, μπας και η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, συνδυαστεί και με αναζήτηση νέων “επενδυτικών προορισμών”, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.
Επιφυλακτικό κλίμα και ήπιες απώλειες, όπως προαναφέρθηκε, δείχνει η εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, μετά τις νέες δηλώσεις Trump.
Όπως είπε, “ένα από τα πρώτα του καθήκοντα, στις 20 Ιανουαρίου 2025 που θα αναλάβει την Προεδρία των ΗΠΑ, είναι να υπογράψει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να επιβληθούν δασμοί στην Κίνα ύψους 10% και στο Μεξικό και τον Καναδά ύψους 25% σε όλα τα προϊόντα”, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως, “οι νέοι δασμοί μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία του πληθωρισμού, αρχικά στις ΗΠΑ και ακολούθως Παγκοσμίως, γεγονός που μπορεί να ‘αναγκάσει’ τις Κεντρικές Τράπεζες να επανεξετάσουν τη χαλαρή νομισματική τους πολιτική”.
Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.
Σύμφωνα με την Beta Sec., “κατά την τρέχουσα εβδομάδα, στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των πρακτικών της FED (Τετάρτη, 27/11) και η ο πληθωρισμός στην Ευρώπη για το μήνα Νοέμβριο (Πέμπτη, 28/11). Η προσεχής Πέμπτη είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών και η Wall Street θα είναι κλειστή. Ημιαργία την Παρασκευή 29/11”.
Η προσοχή όσων traders θα παραμείνουν ενεργοί και στις τελευταίες ανακοινώσεις έτους από ECB (12 Δεκεμβρίου) και Fed (17-18 Δεκεμβρίου).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στα λίγα θετικά της σημερινής συνεδρίασης το γεγονός ότι ακόμα και στα χαμηλά ημέρας, δεν απειλήθηκε το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων ΓΔΧΑ.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της ΕΧΑΕ (+2,09%), μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου που ανακοίνωσε χθες, ενώ σήμερα και μετά την λήξη των συναλλαγών στο Χ.Α. ενημερώνουν για το δικό τους γ΄ τρίμηνο Κρι Κρι και Fourlis.
Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της στήλης, σύμφωνα με τις οποίες, μέχρι την επαναδραστηριοποίηση των Ξένων χαρτοφυλακίων, που δεν διαφαίνεται άμεσα, το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται “ιδίοις δυνάμεις” και η όποια προσπάθεια καλυτέρευσης των αποτιμήσεων (window dressing), θα γίνει με χαμηλούς τζίρους, υπό την προϋπόθεση ότι στην κίνηση αυτή θα συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα.
Αξίζει υπενθύμισης ότι η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργανώνουν στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Morgan Stanley στο Λονδίνο το 3ο Επενδυτικό Συνέδριο “Morgan Stanley and Athens Stock Exchange Greek Investment Conference”, με την συμμετοχή 37 Εισηγμένων Εταιρειών.
Το Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τις Alpha Finance, Eurobank Equities, NBG Sec, Piraeus Sec. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Θεσμικούς επενδυτές, ενώ θα ακολουθήσει “fireside chat” με εκπροσώπους της Morgan Stanley.
Επίσης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, θα συμμετάσχει σε συζήτηση με αναλυτές της Morgan Stanley.
Θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμα στελέχη από τις εξής Εταιρείες:
ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ, AustriaCard, Autohellas, Άβαξ, BOCHGR, Cenergy, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια, Ιντρακάτ, Intralot. Κρι Κρι, Lamda Development, Μυτιληναίος, Εθνική, Motor Oil, Optima bank, Πειραιώς, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, TITC, Trade Estates, Viohalco , ΕΛΧΑ, Noval Property.
Στις 5 Δεκεμβρίου, στη Γενεύη, θα συνεχιστεί η προβολή Εισηγμένων στο Χ.Α. με εκπροσώπηση Εταιρειών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Στην αρχή του 2025 και στη Νέα Υόρκη, είναι προγραμματισμένο το roadshow που διοργανώνει η JP Morgan.
Συνεχίζεται η υποχώρηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, ιδιαίτερα στους τίτλους πιο μακρινών λήξεων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,24% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,28% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,055% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1401,42 (-0,34%) και 1412,29 μονάδων (+0,43%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1409,53 (+0,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1408,05 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,13%.
Ο τζίρος στα 64,9 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, BOCHGR, TITC, ΙΝΚΑΤ, ΜΠΕΛΑ, REALCONS, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΕΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 64,9 εκατ., τα 55,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Μακροπρόθεσμα, ο Γενικός δείκτης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Μεσοπρόθεσμα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη, προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί το 1715 περιοχή τιμών. Βραχυπρόθεσμα, η πρώτη δοκιμασία των αντοχών στήριξης της περιοχής του 1360 αποδείχτηκε ανθεκτική. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και δεύτερη προσέγγιση αυτού του επιπέδου. Η ενδεχόμενη πτωτική του παραβίαση θα επιταχύνει το πτωτικό σκέλος με στόχο, πλέον, το 1320 - 1310. Πολύ ανησυχητική η παραμονή του ΚΜΟ 50 ημερών, χαμηλότερα από τον ΚΜΟ των 200 ημερών. Σε εξέλιξη η αναρρίχηση του δείκτη S&P 500 προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο των 6100 - 6240 μονάδων. Οποιεσδήποτε ρευστοποιήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον δείκτη μέχρι και την στήριξη των μέσων όρων 50 και 100 ημερών, δηλαδή στην περιοχή 5810, ή 5665 μονάδων, θα πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρίες μεσοπρόθεσμων αγορών”, τονίζει η HellasFin Investment Services.
“Θετικά ξεκίνησε η εβδομάδα, αλλά χωρίς συναλλακτική βελτίωση. Σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια για κίνηση με στόχο την περιοχή 1420 - 1427 μονάδων του ΓΔ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Επιφυλακτικότητα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, υπό το πρίσμα των πρόσφατα ανακοινωθέντων δασμών των ΗΠΑ, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Εν μέσω ενός μέτριου εξωτερικού κλίματος, λόγω των ανανεωμένων εμπορικών ανησυχιών, θα περιμέναμε επιλεκτικές συναλλαγές”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.
“Συνεδρίαση μέτριας ανάκαμψης λόγω του επιλεκτικού ενδιαφέροντος και των θετικών δονήσεων από το εξωτερικό”, σημειώνει η Beta Sec.
“Ο προϋπολογισμός για το 2025 προβλέπει ότι η μεγέθυνση της Ελληνικής Οικονομίας θα συνεχιστεί με ρυθμό 2,3% εκτίμηση στην οποία συνομολογούν οι Διεθνείς Οίκοι, με τη UBS να βλέπει εφικτό και το +2,8%, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.
Η δημοσιονομική διαχείριση θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ και σαν αποτέλεσμα η σχέση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 147,5%.
Μάλιστα, τα υψηλά ταμιακά διαθέσιμα που φτάνουν τα 45 δισ. ευρώ (ελέω και της συσσώρευσης Ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που καθυστερούν να συμβασιοποιηθούν), επιτρέπουν την καταβολή ποσού 7,93 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους από τα δάνεια του EFSF, κατά τον Δεκέμβριο.
Την ίδια ώρα, προβληματικό παραμένει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 9μηνο (στα €7,7 δισ.) αποτέλεσμα της αύξησης του εμπορικού ελλείμματος, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής μακροπρόθεσμου σχεδίου παραγωγικού ανασχεδιασμού στη Βιομηχανία, για να επιτευχθεί η αύξηση προϊόντων με ανταγωνιστικές προϋποθέσεις.
Ωστόσο, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι οι θετικές αυτές μακροοικονομικές εξελίξεις θα υλοποιηθούν με ακρίβεια το 2025, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν, με τη Ρωσία μάλιστα να αναγγέλλει την κατασκευή πυραύλων που θα μπορούν να πλήξουν Ευρωπαϊκές Πόλεις. Παράλληλα, η έναρξη της Προεδρίας Τραμπ αναμένεται να συνοδευτεί με την εφαρμογή της ατζέντας μέτρων που περιλαμβάνουν δασμούς προς κάθε κατεύθυνση, διαδικασία που δεν θα αφήσει αλώβητη την Παγκόσμια Οικονομία και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή.
Τα δεδομένα αυτά, οδηγούν σε διατήρηση της ευφορίας στη Wall Street που με οδηγό τις εξαιρετικές επιδόσεις της Nvidia (κέρδη 3ου τριμήνου $19,3 δισ. επί πωλήσεων $35,1 δισ. που οδηγεί τις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης), συνεχίζει να διαμορφώνει θετικές επιδόσεις στους δείκτες. Όμως, κέρδη συνεχίζει να καταγράφει και ο δείκτης DAX, παρά τις ανησυχίες για την Γερμανική Αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φωνές που καλούν την Ευρώπη να αλλάξει ρότα, με στόχο την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας και την αμυντική της θωράκιση.
Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι επιδόσεις 38 Εταιρειών που μέχρι τώρα έχουν ανακοινώσει τα μεγέθη του 9μηνου, καταγράφουν κερδοφορία 6,97 δισ. ευρώ, βελτιωμένη κατά 1,6% και κύκλο εργασιών στα 54,4 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 4,6%. Αν και η κατά 24,2% βελτίωση της κερδοφορίας των Τραπεζών στα €4,1 δισ. έχει καταλυτική συμβολή σε αυτές τις επιδόσεις, σημαντικός αριθμός blue chips καταγράφει βελτίωση των μεγεθών του (ΟΠΑΠ, Metlen TITC, ΔΑΑ, ΔΕΗ. Cenergy, ΕΛΧΑ, Lamda, EEE, Σαράντης κ.α.) ενώ η έκτακτη επιβάρυνση στα αποτελέσματα των Εταιρειών Πετρελαιοειδών εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την υποχώρηση της κερδοφορίας τους. Ωστόσο, η υποχώρηση των συναλλαγών δεν επιτρέπει την υλοποίηση σεναρίων για ανοδική κίνηση του ΓΔ πέραν των 1450 μονάδων στην παρούσα φάση καθώς: οι Διεθνείς Επενδυτές προσπερνούν το Ελληνικό Χρηματιστήριο με το βλέμμα να είναι μάλλον προς την Ανατολή, συνεχίζοντας τις τοποθετήσεις σε Κινεζικούς τίτλους. Παράλληλα, αυτόν τον μήνα κλείνουν τα βιβλία τους, περιοριζόμενοι σε συναλλαγές για λόγους αναδιάρθρωσης, λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών στάθμισης των τίτλων στους δείκτες MSCI. Την ίδια ώρα, τα αλλεπάλληλα placements συνεχίζουν να επιδρούν επιβαρυντικά, με τους Θεσμικούς επενδυτές να είναι πωλητές στην προσπάθεια αύξησης της ρευστότητας, με τους Ιδιώτες επενδυτές να συνεχίζουν να διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα και να αγνοούν τα ελκυστικά θεμελιώδη πολλών Εταιρειών.
Τα παραπάνω, οδηγούν σε συνέχιση της βασανιστικά αργής διαδικασίας συσσώρευσης, λίγο πάνω από τις 1400 μονάδες, με τη στάση αναμονής να αφορά όλες τις κατηγορίες των επενδυτών που μπορούν να δραστηριοποιηθούν με τοποθετήσεις σε Ελληνικούς τίτλους, περιμένοντας να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στα γεωπολιτικά.
Στο Συνέδριο της Morgan Stanley στις 2-3/12 στο Λονδίνο με τη συμμετοχή και του Έλληνα Πρωθυπουργού, θα επιδιωχθεί η επικοινωνιακή αναβάθμιση των θετικών προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας και των Εισηγμένων Εταιρειών της.Την ίδια ώρα, η πορεία του bitcoin σαγηνεύει, καθώς η κεφαλαιοποίησή του αυξήθηκε κατά $1 τρισ. Περίπου, μετά την εκλογή Τραμπ και η τιμή του αγγίζει τις $100 χιλ., με τους επενδυτές να υποτιμούν τους επενδυτικούς κινδύνους από μια ‘επενδυτική κατηγορία’ με ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα”, όπως επισημαίνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (6,4), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,5), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (3), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,1), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (0,9) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (Alpha Bank -0,49%, Εθνική +1,57%, Eurobank +0,64%, Πειραιώς -0,44%).
Μεταξύ 1180,02 (-0,59%) και 1196,29 μονάδων (+0,78%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1189,45 (+0,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1191,73 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,40%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1154 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1240 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1287 και 1311 μονάδες.
Προβάδισμα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΑΡΑΙΓ (-1,02%), ΔΕΗ (-1,37%), ΕΕΕ (-0,35%), ΕΥΔΑΠ (-0,69%), ΛΑΜΔΑ (-0,28%), ΜΥΤΙΛ (-0,38%), ΟΤΕ (-0,99%), CENER (-1,86%).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, “με τα Ελ. Πετρέλαια να κάνουν την πρώτη κίνηση, ξεκίνησε η διαδικασία για την τελευταία πράξη στο πολυσυζητημένο ‘διαζύγιο’ του Ελληνικού Ομίλου, με την Ιταλική Edison. Επίδικο, ο έλεγχος της Elpedison, για την οποία η Ελληνική Πλευρά υπέβαλε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, την πρώτη προσφορά για την απόκτηση του 50% που κατέχουν οι Ιταλοί. Τώρα εκείνοι θα πρέπει είτε να αποδεχτούν την προσφορά, είτε να προβούν σε αντιπροσφορά, επί της οποίας η Ελληνική Εισηγμένη θα πρέπει να ξανατοποθετηθεί, για να απαντήσει η Edison, ώστε μέσα από αυτό τον διαδοχικό κύκλο πλειοδοτικών τιμημάτων, να επικρατήσει ο ένας από τους δύο Παίκτες. Αν και ποτέ δεν είχε γίνει γνωστή η αποτίμηση των δύο Ομίλων για το 100% της Elpedison, οι πληροφορίες στην Αγορά τοποθετούσαν τους υπολογισμούς των ΕΛΠΕ στα περίπου 300 εκατ. ευρώ και της Edison στα 400 εκατ., ή λίγο παραπάνω”.
Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος των ΕΛΠΕ (+0,82%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Το ημερήσιο “stop short” στα 6,96 ευρώ και η επόμενη και σαφώς δυσκολότερη αντίσταση στην ζώνη 7,36 – 7,64 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 6,62 ευρώ.
Μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, διόρθωσε ήπια ο τίτλος της ΕΕΕ (-0,35%), αντιδρώντας από το χαμηλό ημέρας των 33,4 ευρώ (-1,24%). Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 32,66 ευρώ και πρώτη αντίσταση τα 34,48 ευρώ.
“Nonstop” η ανοδική κίνηση της TITC (+1,05%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε νέα υψηλά 208 μηνών, ή σε νέα ιστορικά υψηλά από την αλλαγή έδρας και μετά. Απόλυτα θεωρητική η επόμενη αντίσταση στα 40,4 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+113,19%), SOFTWEB (+93,6%), MONTA (+93,19%), ΦΒΜΕΖΖ (+90,66%), TITC (+79,02%), ΚΟΥΑΛ (+78,95%), OPTIMA (+63,33%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΙΛΥΔΑ (+2,15%), ΣΙΔΜΑ (+2,67%), ΙΝΤΕΤ (+0,60%), ΕΛΙΝ (+1,53%), ΔΡΟΜΕ (+1,01%), ΛΟΥΛΗ (+1,11%), ΑΣΚΟ (+1,15%), ΦΛΕΞΟ (+2,50%), ΛΑΒΙ (+1,10%), ΤΖΚΑ (+1,77%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+0,81%), ΜΕΝΤΙ (+0,61%).
Δύο “πακέτα” συνολικά 50000 τεμ. στα 3,30 ευρώ, πέρασαν για την Realcons (+0,61%).
Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 0,469 ευρώ (κλείσιμο 12/11) το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-1,52%).
Σε χαμηλά 55 μηνών η ΜΑΣΤΙΧΑ (-9,77%). Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, ο Μέτοχος “ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ ΣΥΝ.ΠΕ” απέκτησε την 25/11/2024 63673 μετοχές οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,8722% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και πλέον ελέγχει το 54,14% της Εισηγμένης.
Συνεχίζονται οι αγορές από “insiders” σε ΦΟΥΝΤΛ (+1,37%) και ACAG (-0,19%).
Σε νέα υψηλά 190 μηνών ο ΟΛΠ (+0,81%).
Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΑΔΜΗΕ (+1,05%) και ΒΙΟΣΚ (+1,45%), τρεις για ΚΟΥΑΛ (+2,45%) και πέντε ανοδικές για ΕΚΤΕΡ (+1,48%), Ιντεάλ (+2,63%) και Άβαξ (+5,87%, είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).
Επιστροφή αγοραστών στην ΑΒΕ (+2,87%).
Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 23 μηνών για ΒΟΣΥΣ (+2,94%).
Μόλις χθες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε χαμηλά 49 μηνών τα Πλ. Κρήτης (+2,24%) και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης και βγήκε μικρό “bid”. Η μετοχή παίζει με μονοψήφιο p/e, αλλά ποιος ασχολείται;
Καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα νούμερα του γ΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ (+2,09%). Τα EBITDA ανήλθαν στα 5,62 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και τα καθαρά κέρδη στα 3,88 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26%. Πολύ καλές οι λειτουργικές ταμειακές ροές. Η Piraeus Sec. αναφέρει πως “παίζει με discount 39%” και επαναλαμβάνει την τιμή - στόχο των 6,80 ευρώ. “Το ταμείο είχε 65,1 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 1,08 ευρώ ανά μετοχή, ή στο 25% της αποτίμησης”, λέει η Optima Bank. Στο εννεάμηνο, το οποίο στηρίχθηκε στις νέες εισαγωγές και στις αυξήσεις κεφαλαίου, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 14,34 εκατ. ευρώ, από 8,86 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1434 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1427 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 1398 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1434, οι αντιστάσεις στις 1445, 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.
Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3493 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση τις 3465 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 3396 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3522 και 3609 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Με ελεγχόμενες απώλειες η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.
Αδύναμη αντίδραση για το Πετρέλαιο, στο 1,048 ισορροπεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
“Το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει με την προγραμματισμένη αύξηση της ημερήσιας παραγωγής Πετρελαίου κατά 180000 βαρέλια, συζητείται πλέον αρκετά μεταξύ των βασικών Χωρών - Μελών”, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο εκπροσώπους των Χωρών αυτών.
Προς τα $2650 αντιδρά ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,00 το Ασήμι.
Προς τα $94500 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3330 το Ethereum.
Πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις βούτηξαν 17,3% τον Οκτώβριο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 610000 κατοικιών, από 738000 τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2022. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση στις 725000.
“H ‘bull market’ αναμένεται να επεκταθεί και το 2025, λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή ζήτηση για μετοχές από επενδυτές και από τις επαναγορές μετοχών από τις Εταιρείες”, σύμφωνα με την Deutsche Bank που προβλέπει άνοδο του S&P 500 στις 7000 μονάδες.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Ελάχιστη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας των Ευρωπαϊκών Χωρών βλέπει η Fitch Ratings καθώς, ενώ όλες οι Χώρες θα προσπαθήσουν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους, θα υπάρχουν αρκετές αποκλίσεις. Κάποιες Χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, θα επεκτείνουν την ταχεία μείωση του χρέους τους, κάποιες θα συνεχίσουν την πρόοδο που έχουν επιτύχει, όμως και κάποιες θα συναντήσουν δυσκολίες.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της, μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Τράπεζας. Ο Οίκος ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή στα 10,15, από 9,85 ευρώ.
“Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα (DORA), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου οι Εταιρείες να προβούν σε αυτοαξιολόγηση. Αξιολογώντας τις απαντήσεις, καταλήξαμε ότι πρέπει να γίνουν πολλές ενέργειες έως το τέλος του έτους, για να προετοιμαστούν σωστά οι Εταιρείες”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, αναφερόμενη στον κανονισμό DORΑ, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου 2025.
Αισθητή άνοδο της μετοχής της AustriaCard αναμένει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της την οποία έκανε κατόπιν παραγγελίας της Εταιρείας παροχής υπηρεσιών πληρωμών. Βάσει της ανάλυσης της Χρηματιστηριακής, “η μετοχή αναμένεται να αναρριχηθεί σε ένα ‘δίκαιο’ εύρος μεταξύ 7,8 και 9,7 ευρώ, ενώ στο βασικό της σενάριο δίνει τιμή - στόχο στα 8,6 ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα των 8,2 ευρώ των προηγούμενων εκτιμήσεων”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό η ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Eurobank και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Lamda Development, Cenergy, ΔΕΗ, ΟΤΕ.
Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 67 ανοδικούς τίτλους, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.503 συμβόλαια).
Στα 4.426 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.382 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 1.598 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.598 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 445, 399 για τον Δεκέμβριο και 46 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.406,75), κινήθηκε μεταξύ 3.386 και 3.420 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.205,5).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.157,5).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Eurobank, 9.054 ΕΛΧΑ, 10.340 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.504), Πειραιώς (3.078), Εθνική (1.099), Alpha Bank (3.806), ΔΕΗ (247), Ελλάκτωρα (221), Cenergy (165), ΕΛΧΑ (166), ΕΧΑΕ (119), ΓΕΚ (278), Viohalco (241), ΑΔΜΗΕ (137), Ελ. Πετρέλαια (134).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 154.232, Πειραιώς 93.672, ΑΔΜΗΕ 25.172, ΔΕΗ 18.850, Eurobank 18.028, Εθνική 25.908, ΓΕΚ 10.874, Τέρνα Ενεργειακή 16.612.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.612.717 τεμ., (από 57.623.717 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.350.636 τεμ. (63.160.636), ΟΠΑΠ 1.687.989 τεμ. (1.697.989), Εθνική 14.981.949 τεμ. (14.988.803), ΟΤΕ 2.287.697 τεμ. (2.278.854), Πειραιώς 13.182.251 τεμ. (13.212.078), Ελ. Πετρέλαια 1.668.031 τεμ. (1.669.031), Intralot 1.062.878 τεμ. (1.062.878), Motor Oil 1.630.421 τεμ. (1.625.514).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.