Χρηματιστήριο: Βγήκε αντίδραση με αστερίσκο τον τζίρο

Σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος κάλυψε η εγχώρια αγορά με τις συναλλαγές όμως στα όρια των 100 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισαν Titan, Cenergy. Η τεχνική εικόνα και η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Δημοσιεύθηκε: 20 Νοεμβρίου 2024 - 17:44

Τελ. Ενημ.: 20 Νοεμβρίου 2024 - 20:13

Load more

Οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έρχονταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,49% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 6,72% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παρέπεμπε σε χαμηλά 3,5 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/8 (1341,23 μονάδες), ενώ σήμερα, με τις Ευρωπαϊκές Αγορές να κινούνται με μικρά κέρδη, τουλάχιστον μέχρι τις 16.30, επιχειρήθηκε στο Χ.Α. προσπάθεια αντίδρασης, αλλά με σαφώς χαμηλότερο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 9 συνεδριάσεων).

Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, στο χθεσινό πτωτικό “πάρτι” συμμετείχαν Ξένα χαρτοφυλάκια, Εγχώριοι Θεσμικοί, αλλά και Ιδιώτες, στα χαρτοφυλάκια των οποίων ενεργοποιήθηκαν “margincalls”.

Προσοχή, καθώς μετά το ξεκίνημα των συναλλαγών στο NYSE και μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία “οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εκτόξευσαν για πρώτη φορά Βρετανικούς πυραύλους κρουζ σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, όπως δήλωσε δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα στο Bloomberg” οι Ευρωπαϊκές Αγορές γύρισαν σε αρνητικό βηματισμό και ελεγχόμενες απώλειες και αυτό ίσως παίξει τον ρόλο του στην αυριανή συνεδρίαση του Χ.Α., ιδιαίτερα αν διατηρηθεί το επιφυλακτικό κλίμα.

Από εκεί και πέρα και ανεξάρτητα από την σημερινή αντίδραση, αγνώστου διαρκείας, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Ευρωπαϊκές Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχουν εισέλθει σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας, όπου η παραμικρή είδηση από τα πολεμικά μέτωπα, μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στα χρηματιστηριακά ταμπλώ.

Όσον αφορά την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, αυτή μάλλον κινείται σε “εικονική πραγματικότητα” καθώς, μπορεί οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να καταγράφουν κέρδη από την αρχή του χρόνου, όμως, περίπου, το 60% των εισηγμένων μετοχών, καταγράφει απώλειες, με σημείο αναφοράς το κλείσιμο της 29/12, ενώ δεκάδες τίτλοι κινούνται σε πολύμηνα, ή και πολυετή χαμηλά (!)

Κάθε πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και για αυτό τον λόγο, καλό θα είναι τα χαρτοφυλάκια που δεν κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά, να παραμείνουν σε ρόλο θεατή.

Η προσοχή και στην κατάθεση του προϋπολογισμού που προβλέπει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% και συγκράτηση των δαπανών.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης θα δώσουν στη δημοσιότητα τα μεγέθη γ' τριμήνου και 9μηνου οι ΟΠΑΠ, Motor Oil, ElvalHalcor και Quest.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για το Ελληνικό αξιόχρεο (“ΒΒΒ-” σταθερή προοπτική), ενώ οι Έλληνες τραπεζίτες θα βρεθούν Πέμπτη και Παρασκευή, 21 και 22 Νοεμβρίου, αντίστοιχα, στο Λονδίνο, στο road show που διοργανώνει η JP Morgan και είναι το πρώτο μεγάλο road show μετά τις Αμερικανικές εκλογές.

Με αρνητικό βηματισμό και ήπιες απώλειες, όπως προαναφέρθηκε, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως “οι ανησυχίες των Αγορών μετριάστηκαν χθες το βράδυ, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στη Βραζιλία, ότι η Ρωσία θα κάνει ότι είναι δυνατό για να αποτρέψει το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου”.

Σήμερα αναμένονται τα οικονομικά αποτελέσματα της Nvidia, τα οποία θα κρίνουν εν πολλοίς την πορεία των τεχνολογικών μετοχών και ευρύτερα της Wall Street και την Παρασκευή η ανακοίνωση του δείκτη Μεταποίησης (ΡΜΙ) για το μήνα Νοέμβριο.

Επίδειξη νευρικότητας και συνεχείς αλλαγές σκηνικού στην Αγορά ομολόγων, καθώς σήμερα οι αποδόσεις επέστρεψαν σε ήπια ανοδική κίνηση για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,31% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,43% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,224% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε επανέκδοση, μέσω δημοπρασίας, Ελληνικών τίτλων 3,375%, λήξεως 15 Ιουνίου 2034, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η απόδοση ανήλθε σε 3,16%, έναντι 3,11% στην προηγούμενη δημοπρασία, που είχε διενεργηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 957 εκατ. ευρώ

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1389,19 μονάδες (+1,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1386,57 (+1,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1384,6 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,31%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 100 εκατ., από τα οποία τα 10,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (BOCHGR, TITC, REALCONS, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 100 εκατ., τα 89,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο Τραπεζικός είναι ουσιαστικά ο οδηγός στην Αγορά. Δεν κατέγραψε νέο χαμηλό και πρώτος κάνει και την αντίδραση. Το ‘stop’ στο ‘short’ σε intraday το 1193 σε κλείσιμο ώρας. Θυμίζουμε ανεξαρτήτως της ‘V’ κίνησης ότι το ημερήσιο ‘Long’ είναι ακόμα ενεργό, με το ‘stop’ στο 1140. Μένει να δούμε αν η εβδομάδα καταφέρει να σώσει το 1380 επίπεδο στον ΓΔ, ή και να κλείσει αισθητά υψηλότερα αφήνοντας ‘spike’. Έτσι όπως το έκανε η Αγορά οι περισσότεροι στην αντίδραση θα ψάχνουν πωλήσεις. Το θέμα είναι ότι η Αγορά θέλει τον χρόνο της για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Στην χτεσινή συνεδρίαση, η διάσπαση του 1380 πυροδότησε ‘margins’, με αποτέλεσμα να έχουμε τόσο άσχημη εικόνα. Σε κάθε περίπτωση αν κάποιος θέλει να δει την Αγορά με μεγαλύτερη σιγουριά, θα πρέπει να περιμένει. Από την άλλη, οι μεγάλες διακυμάνσεις και οι χαμηλές αποτιμήσεις σε αρκετές των περιπτώσεων, ‘ανοίγουν την όρεξη’ σε χαρτοφυλάκια που έψαχναν τιμές και διόρθωση για να πάρουν θέσεις. Το 2024 έχει αποδειχτεί αρκετά δύσκολο για να βγουν σημαντικές αποδόσεις από τους Διαχειριστές και σίγουρα υπάρχει προβληματισμός και στεναχώρια λίγο πριν το κλείσιμο να πριονίζονται σε μεγάλο μέγεθος οι αποδόσεις. Αν δεν υπάρξουν γεγονότα που να μην το επιτρέψουν, το πιο πιθανό είναι να δούμε μία ωραιοποίηση μέχρι το κλείσιμο έτους. Το θέμα είναι να μην υπάρχουν νέες εκροές λόγω του όποιου φόβου. Τα αποτελέσματα, αλλά και η Οικονομία δεν συνηγορούν πάντως στο να υπάρξει νέα φυγή κεφαλαίων στα επίπεδα, αντιθέτως θα υπάρξουν κεφάλαια που θα θελήσουν να δουν την ‘επόμενη μέρα’. Άλλωστε τα μεγάλα placements μπορεί να προβλημάτισαν την ρευστότητα, από την άλλη όμως δεν παύει να είναι και άμυνα με νέους αγοραστές στην όποια διόρθωση στην Αγορά. Η ΑΛΦΑ μας είχε συνηθίσει να είναι πρώτη στα ‘πτωτικά πανηγύρια’ και το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να αλλάζει την εικόνα της. Χτες είδαμε την σημαντικότατη στήριξη της ζώνης του 1,50 με την αντίδραση να έρχεται, παρόλα αυτά χρειάζεται σε πρώτη φάση να πάρει το 1,57 επίπεδο και για να ‘ανοίξει πανιά’ για το 1,63. Ένα από τα δυνατά εταιρικά πουλέν της Σοφοκλέους που έγινε γνωστό μετά τα 7,50 στο ευρύ κοινό, η Cenergy. Κατάφερε και συγκέντρωσε 200 εκατ. στα 9 ευρώ για νέες επενδύσεις, ενώ τα αποτελέσματά της συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά. Η κίνηση της Αγοράς ανάγκασε αρκετές παλιές θέσεις με χαμηλές κτήσεις να ‘πετάξουν χαρτιά από το παράθυρο’. Τεχνικά το 7,80 – 8,10 έχει σημαντική στήριξη με καλές πιθανότητες να γίνει μια επαναπροσπάθεια για την κύρια ζώνη αντίστασης στους πρόποδες του 9. Το 8,58 κοντινή αντίσταση στην παρούσα. Η TITC χαρακτηριστική περίπτωση του πόσο ‘ρηχή’ Αγορά έχουμε”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες υποδηλώνουν αυξημένη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα. Ο ΟΠΑΠ και η Motor Oil θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα γ' τριμήνου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς”, σημειώνει η Piraeus Securities.

Μεταβλητότητα έναντι θεμελιωδών μεγεθών: Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στις γεωπολιτικές εξελίξεις, επομένως αναμένουμε μία επιφυλακτική στάση παρά τα καλά επίπεδα εισόδου σε αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Η επιδείνωση του γεωπολιτικού κινδύνου προκάλεσε αναταράξεις σε όλες τις Αγορές του Πλανήτη, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να πλήττεται περισσότερο, λόγω της ρηχότητάς του. Στις 1350 μονάδες διαμορφώνεται η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη του ΓΔ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι Αγορές αρχίζουν να τιμολογούν πιθανές διαταραχές στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ έχουν δει εκατοντάδες πολέμους. Ωστόσο, η προοπτική χρήσης πυρηνικών όπλων, είναι κάτι που δεν έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Η αύξηση της γεωπολιτικής έντασης, μετά και την επίθεση της Ουκρανίας, με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, οδήγησε τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. και αντλούσαν ρευστότητα απ' όπου μπορούσαν. Το εκτεταμένο ‘sell off’, λόγω της περιορισμένης εμπορευσιμότητας του Χ.Α., επιβάρυνε την ήδη κακή εικόνα των τελευταίων μηνών. Η αβεβαιότητα δεν επιτρέπει την είσοδο της ρευστότητας, παρά τα θετικότερα των αναμενομένων αποτελέσματα των Εταιρειών. Όμως επιλεκτικές τοποθετήσεις γίνονται από το ‘έξυπνο χρήμα’ χωρίς την πίεση του χρόνου”, όπως σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“H Αγορά συνεχίζει την πλαγιοκαθοδική κίνηση των τελευταίων μηνών με διαθέσεις επιτάχυνσης και δοκιμάζει τη σημαντική στήριξη στις 1360 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και τις 1150 σε επίπεδο Τραπεζικού δείκτη, σύμφωνα με τον Γιώργο Πήττα.

Αφορμή για την τελευταία πτωτική επιτάχυνση αποτέλεσε η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και η διαφαινόμενη μείωση των επιτοκίων που θα επηρεάσει το επιτοκιακό περιθώριο των Τραπεζών, γεγονός που αποτυπώνεται και στις εκθέσεις των Διεθνών Οίκων, αν και οι τιμές παραμένουν υψηλές.

Υπάρχει πλέον μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Αγορών, καθώς μετά την εκλογή Τραμπ οι βασικοί Αμερικανικοί δείκτες πραγματοποίησαν υψηλά ιστορίας, ενώ οι αντίστοιχοι Ευρωπαϊκοί συνεχίζουν την παρατεταμένη διόρθωση. Μέσα στο γενικότερο δυσμενές κλίμα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ξεχωρίζουν ελάχιστες μετοχές με έκθεση στην Αμερική με κύριο εκπρόσωπο την ΤΙΤC που καταγράφει υψηλό 16 ετών και απόδοση YTD 66%.

Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της Αγοράς, το 57% των μετοχών του Χ.Α. παρουσιάζει αρνητική απόδοση το 2024, παρότι ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κοντά στο 7%”, όπως τονίζει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Μπορεί το 2024 να τρέχει με κέρδη της τάξεως του 6% για τον ΓΔ, παρόλα αυτά οι αποδόσεις έχουν έρθει από πολύ συγκεκριμένους τίτλους, μετρημένους στα δάκτυλα των χεριών, σημειώνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η μεγάλη συσσώρευση του τελευταίου 8μηνου, που στην παρούσα φάση μας βρίσκει στο κάτω μέρος της, έχει επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία του Επενδυτικού Κοινού.

Μην ξεχνάμε ότι από το 2020 μέχρι σήμερα έχει λάβει χώρα ένα σημαντικό ράλι από τις 500 μονάδες στις 1500, οπότε και δικαιολογείται μία συσσώρευση τιμών στα πολύ σημαντικά επίπεδα του 1450.

Από αφορμές και αιτίες, άλλο τίποτα, μιας και πλέον το πολιτικό σκηνικό μπήκε για τα καλά στην εξίσωση με τη διαγραφή του Σαμαρά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το τελευταίο διάστημα, από τη μία έχουμε σημαντικούς πωλητές του ταμπλώ και από την άλλη έχουμε σημαντικούς αγοραστές “πακέτων”.

Ουσιαστικά, τους τελευταίους 12 μήνες, η Αγορά έχει σηκώσει μέσω Placements πάνω από 3 δισ. ευρώ και το κακό είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν επανεπενδύονται στην Αγορά, αλλά πάνε είτε στα χέρια του ΤΧΣ, είτε στις τσέπες μεγαλομετόχων.

Έτσι λοιπόν η Αγορά έχει “στεγνώσει” από νέα κεφάλαια, και οι όποιες εκροές για όποιο γεγονός (π.χ. επερχόμενο rebalancing) προβληματίζουν την πολύ “ρηχή” Αγορά μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Χ.Α. έχει λόγους να καταρρεύσει, μιας και τα οικονομικά δεδομένα της Χώρας και των Εταιρειών είναι σταθερά ανοδικά. Παράλληλα οι μερισματικές αποδόσεις, σε πολλές περιπτώσεις, είναι αισθητά μεγάλες, σε σχέση με τον μέσο όρο.

Δεν παύει λοιπόν η Αγορά μας να συνεχίζει να έχει μεγάλο volatility και μονοτασικές κινήσεις, μιας και αυτό θα εξαρτάται από τις εισροές, ή τις εκροές στο σύστημα.

Το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων που πρέπει να αλλάξουν χέρια έχει ολοκληρωθεί, με τη διαφορά να είναι στο ότι οι αγοραστές δεν βιάζονται να γράψουν αποδόσεις και δεν βλέπουν βραχυπρόθεσμα τις τοποθετήσεις τους.

Δεν παύει, παρόλα αυτά, τα μεσομακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια να απορροφούν, όποτε αυτά κρίνουν, τη μεγάλη προσφορά που παρουσιάζεται.

Αυτό θα το δούμε και στο κλείσιμο της Δευτέρας την 25η Νοεμβρίου στο επερχόμενο rebalancing. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί στην παρούσα φάση η Αγορά να δείχνει ότι μπορεί και πάλι να δοκιμάσει τα χαμηλά του Αυγούστου, χωρίς αυτό να είναι δεδομένο, αλλά στο μέλλον θα μας δείξει και το άλλο της “πρόσωπο” μετά την ολοκλήρωση της πολύμηνης συσσώρευσης.

Εν κατακλείδι είναι μία καλή ευκαιρία για χαρτοφυλάκια, που λόγω της μεγάλης ανόδου δεν έβρισκαν ευκαιρίες σε συγκεκριμένους τίτλους, να πάρουν θέσεις, έχοντας πρωτίστως εξετάσει τις Εταιρείες που τους ενδιαφέρουν.

Η ψυχολογία είναι τόσο σημαντική στην Αγορά, που υπάρχουν περιπτώσεις που πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε προσφορά στη ζήτηση και σήμερα 30% χαμηλότερα δεν μπορεί να απορροφηθεί η προσφορά, που αποφάσισε να βγει για τους όποιους λόγους.

Ένα είναι το σίγουρο: το σχέδιό μας (ξεχωριστό για τον καθένα και τις ανάγκες του) πρέπει να παραμένει σταθερό ως προς τον τρόπο που κινείται στην Αγορά, χωρίς οι διακυμάνσεις στις τιμές να οδηγούν σε αλλαγή άποψης μέρα με την μέρα”, όπως τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,3), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,3), ΕΤΕ (6,4), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,6), ΜΥΤΙΛ (4,5), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,3), TITC (2,8), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,1), ΕΛΠΕ (2), BOCHGR (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), CENER (1,8), BIO (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΤΕ (+1,98%) και ΠΕΙΡ (+2,69%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+1,17%) και ΕΥΡΩΒ (+0,96%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1190,46 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1189,2 (+1,55%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1190,2 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,64%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1140 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1202 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1240 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1287 και 1311 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που απευθύνεται τόσο σε εργαζόμενους στα καταστήματα, όσο και σε απασχολούμενους στην Διοίκηση παρουσίασε η Εθνική Τράπεζα. Προσφέρει δυνατότητα άμεσης αποχώρησης, ή μακροχρόνια άδεια με αποδοχές”.

Παντελώς αντίθετη με την χθεσινή, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου “κόκκινη παραφωνία” αποτέλεσε ο τίτλος της ΕΛΧΑ (-0,12%).

Με διαθέσεις αντίδρασης η πλειονότητα των μη Τραπεζικών blue chips, όμως δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως “την παράσταση έκλεψε” η μετοχή της TITC.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, “φλερτάρισε” με νέα υψηλά 208 μηνών, ή νέα ιστορικά υψηλά αν υπολογιστούν τα κλεισίματα μετά την αλλαγή έδρας, αναρριχόμενος μέχρι τα 36,25 ευρώ (+6,46%), αλλά υποχώρησε αισθητά και έκλεισε στα 35,55 ευρώ (+4,41%).

Σύμφωνα με αναλυτές, “ο λόγος της διαφοροποίησης έχει να κάνει με τις ΗΠΑ, τις ισχυρές προοπτικές που έχει εκεί, λόγω των μεγάλων έργων Υποδομών που αναμένονται, αλλά και της επικείμενης εισαγωγής της Titan America στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης”.

Αξίζει υπενθύμισης ότι στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών, η Διοίκηση ανέφερε πως “περιμένει να έχει ολοκληρωθεί η εισαγωγή εντός του πρώτου τριμήνου του 2025”.

Μόνο θεωρητικές οι επόμενες αντιστάσεις στα 38,00 και 40,00 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 32,85 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+125,27%), SOFTWEB (+91,86%), ΦΒΜΕΖΖ (+88,54%), MONTA (+84,82%), ΚΟΥΑΛ (+71,71%), TITC (+65,73%), OPTIMA (+61,54%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΠΑΙΡ (+8,44%), ΔΡΟΜΕ (+2,44%), ΤΖΚΑ (+4,74%), ΣΠΕΙΣ (+0,36%), ΓΕΒΚΑ (+4,40%), ΙΛΥΔΑ (+4,20%), ΕΒΡΟΦ (+3,66%).

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-0,49%) και πέντε για ΜΙΓ (-2,32%).

Σε νέα χαμηλά 20 μηνών η ΙΝΤΕΤ (-4,90%).

Πέντε “πακέτα” συνολικά 500000 τεμ. άλλαξαν χέρια στην BOCHGR (+0,68%) στα 4,23 ευρώ και ένα “πακέτο” 100000 τεμ. στα 4,42 ευρώ.

Από τα χθεσινά χαμηλά 8μηνου αντέδρασε η ΚΟΥΑΛ (+4,40%), 10μηνου οι ΓΚΜΕΖΖ (+1,75%) και ΠΕΡΦ (+1,40%), 13 μηνών οι ΚΕΚΡ (+3,18%) και ΕΚΤΕΡ (+0,14% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και από τα χαμηλά 20 μηνών ο Fourlis (+3,62%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΡΕΒΟΙΛ (+3,61%), ΑΒΕ (+2,23%), ΕΣΥΜΒ (+2,27%), ΜΠΡΙΚ (+2,99%), ΙΑΤΡ (+0,33%), ΚΡΙ (+3,37%), ΚΟΥΕΣ (+3,70%).

Αγορές από “insiders” σε ΙΝΤΚΑ (-0,59% και νέα χαμηλά 12 μηνών), ΔΟΜΙΚ (+2,59%), ΦΟΥΝΤΛ (+1,76%), ΑΣΚΟ (0%) και ACAG (+1,30%).

Συνεχίζεται η προσγείωση της αποτίμησης στην ΑΤΤ (-29,95%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1432 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1398 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1427 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1432, οι αντιστάσεις στις 1445, 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3493 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 3396 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3464 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3522 και 3609 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, με διορθωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές στο Πετρέλαιο, προς το 1,051 υποχωρεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Τιμές υψηλότερα των $2650 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,10 υποχωρεί το Ασήμι.

Πάνω από τα $93500 θέλει να ανηφορίσει το Bitcoin, προς τα $3080 διορθώνει το Ethereum.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ιαπωνία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Χώρας σημείωσαν αύξηση 3,1% τον Οκτώβριο, από ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που περίμεναν να αυξηθούν κατά 2,2%. Οι εισαγωγές επίσης ξεπέρασαν την εκτίμηση των αναλυτών, σημειώνοντας άνοδο 0,4%. Αυτό οδήγησε το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 461,2 δισ. γεν ($2,98 δισ.) τον Οκτώβριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού, μετά τη μείωση του Οκτωβρίου.

Περισσότερο από ότι αναμενόταν ανέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Βρετανία, αναρριχόμενος κατά 2,3%, σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο.

“Η Ευρωζώνη κινδυνεύει με νέα κρίση χρέους, εάν το Μπλοκ δεν μπορέσει να ενισχύσει την ανάπτυξη, να μειώσει το δημόσιο χρέος και να διορθώσει την αβεβαιότητα πολιτικής”, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC), οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια πιο ‘αδύναμη’ μορφή κεφαλαίου κατά την άποψή μας και αυτό ενσωματώνεται στις αξιολογήσεις. Οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς είναι πρόθυμες να επιταχύνουν την απόσβεση των DTC, αναμένοντας να τα μηδενίσουν πριν από τον προκαθορισμένο στόχο για το 2041. Θεωρούμε ότι η αναμενόμενη επιτάχυνση της απόσβεσης DTC είναι πιστωτικά θετική, καθώς αυτό θα επιτρέψει τη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των Τραπεζών, καθώς και την αύξηση των στρατηγικών επιλογών τους”, σημειώνει έκθεση της DBRS.

H UBS παραμένει εποικοδομητική όσον αφορά τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και προβλέπει ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% και 2,3% το 2025 - 2026, η οποία θα οφείλεται στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο Οίκος FTSE Russell ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/XA για την περίοδο Μάϊος - Οκτώβριος 2024.

Για την περίπτωση του FTSE25, θα υπάρξει μία προσθήκη, της Optima bank, μία διαγραφή της Autohellas και μία μεταβολή συντελεστή στάθμισης μετοχών (free float) της Cenergy.

Όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου 2024.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΑΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ, CENER, TITC, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς και Cenergy.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 91 ανοδικούς τίτλους, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του FTSE25 και να σημειώνουν σημαντική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.134 συμβόλαια).

Στα 3.914 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.923 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.598 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.598 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 868, 811 για τον Δεκέμβριο και 57 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.354,25), κινήθηκε μεταξύ 3.315 και 3.366,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 12, 12 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.192), κινήθηκε μεταξύ 1.185 και 1.192 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.053,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.544), Πειραιώς (2.765), Εθνική (1.515), Alpha Bank (6.915), ΔΕΗ (333), Ελλάκτωρα (344), Cenergy (239), Μυτιληναίο (220), ΓΕΚ (274), ΟΠΑΠ (102), Lamda Development (110), TITC (169).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 150.942, Πειραιώς 92.718, ΑΔΜΗΕ 25.183, ΔΕΗ 18.743, Eurobank 18.113, Εθνική 25.171, ΓΕΚ 10.757, Τέρνα Ενεργειακή 16.623.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.958.849 τεμ., (από 58.562.128 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.274.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 62.310.636 τεμ. (62.409.876), ΟΠΑΠ 1.718.588 τεμ. (1.718.588), Εθνική 15.510.798 τεμ. (15.258.555), ΟΤΕ 2.236.876 τεμ. (2.247.689), Πειραιώς 13.139.374 τεμ. (13.138.571), Ελ. Πετρέλαια 1.620.577 τεμ. (1.607.066), Intralot 1.112.163 τεμ. (1.112.163), Motor Oil 1.599.765 τεμ. (1.594.765).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων