Όπως μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο Ουκρανικά ΜΜΕ (RBC Ukraine), “η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραύλους ATACMS για να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Περιφέρεια του Μπριάνσκ, εντός των Ρωσικών συνόρων”.
Η είδηση έφερε πιέσεις στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, οι οποίες μεταφέρθηκαν και στο “ευαίσθητο” στις αρνητικές ειδήσεις Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η αύξηση των γεωπολιτικών ανησυχιών βρήκε το Χ.Α. εξαιρετικά “πρόθυμο” να κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η κίνηση χαμηλότερα των 1381 μονάδων (θεωρούμενη ισχυρή στήριξη που είχε δοκιμαστεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά και στα χαμηλά του Αυγούστου), ενεργοποίησε και κινήσεις “stop loss”, με αποτέλεσμα την ευδιάκριτη αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών.
Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις αναλυτών, “η έλλειψη θετικών καταλυτών, σε συνδυασμό με την επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, καθιστούν την κατάσταση δύσκολη, αλλά όχι μη αναστρέψιμη. Η προσδοκία για καλύτερες ημέρες, δείχνει να μετατίθεται στο 2025”.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, “οι Ξένοι πουλάνε Ελλάδα, όχι λόγω αδύναμων θεμελιωδών μεγεθών, αλλά διότι φοβόνται επιδείνωση του κλίματος και σε αυτή την περίπτωση, πρώτη επιλογή στις πωλήσεις είναι οι Αγορές με ‘στενή θύρα εξόδου”.
Η Εγχώρια Αγορά έχει περάσει σε φάση ψυχολογίας, δεν υπάρχει αντίβαρο στις πιέσεις από πλευράς αγοραστών, με αρκετούς Εγχώριους Θεσμικούς να ακολουθούν την πτωτική τάση και σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, ακόμα και αν είναι ικανοποιητικά, θα εξεταστούν σε “δεύτερο χρόνο”.
Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έρχονταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 2,69% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 5,64% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.
Σήμερα η Αγορά ξεκίνησε με αδύναμες διαθέσεις αντίδρασης, όμως πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν το έλεγχο της ημερήσιας τάσης, με αποτέλεσμα την εύκολη επικράτησή τους. Έτσι ήλθε το πτωτικό "πενταρέ”, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει αθροιστικές απώλειες 4,49% και τον ΔΤΡ απώλειες 6,72%.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε χαμηλά επταμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 17/4 (1365,48 μονάδες), ενώ στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται με θετικό πρόσημο και οι πτωτικές μετοχές ήταν, περίπου, δεκαπλάσιες των ανοδικών (!)
Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί η αντίδραση των Βαρύδεικτων Τραπεζικών μετοχών από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, αλλά και η μεταφορά των πιέσεων σε άλλα, μη Τραπεζικά, blue chips.
Προσοχή, τέτοιου είδους πτωτικές κινήσεις, δεν εκτονώνονται μέσα σε λίγες συνεδριάσεις.
Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.) “όταν πέφτουν βόμβες, πέφτουν και οι τιμές των μετοχών. Η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες στο κυβερνών κόμμα και το μεταβατικό status της Ελληνικής Αγοράς είναι, επί του παρόντος, οι βασικοί λόγοι της πίεσης που δέχονται οι μετοχές στο Χ.Α. Η χρήση πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς δημιουργεί νέα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Μια ενδεχόμενη μείωση της Κοινοβουλευτικής δύναμης της Ν. Δημοκρατίας κάνει πιο εύθραυστη την Κυβερνητική πλειοψηφία και δημιουργεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Και τέλος, βρισκόμαστε στη φάση αλλαγών, στην Εγχώρια Αγορά, που την καθιστούν ευάλωτη στις εκροές, λόγω συγκυρίας ολοκλήρωσης της χρονιάς, αλλά και χρονισμού με τις εισροές που έχουν διαφορετικό ορίζοντα. Από την άλλη, έχουμε Εισηγμένες Εταιρείες στην καλύτερη στιγμή της ιστορίας τους, κοιτάζοντας την παράμετρο της κερδοφορίας. Πέρα όμως από τα κέρδη, οι Εταιρείες αναθεώρησαν θετικότερα τα επιχειρηματικά τους πλάνα, έδωσαν νέες υποσχέσεις υψηλότερων οργανικών επιδόσεων, πηγαίνοντας τις προσδοκίες σε νέα υψηλά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εταιρειών που έχουν αλλάξει ταχύτητα στις επιδόσεις τους και τις προοπτικές τους, χωρίς, ωστόσο, να έχουν τύχει της αντίστοιχης προσοχής της Αγοράς”.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με την Beta Sec., “οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του βασικού όγκου των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Αύριο δημοσιεύουν οι ΟΠΑΠ, Quest, Motor Oil και Elvalhalcor”.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για το Ελληνικό αξιόχρεο (“ΒΒΒ-” σταθερή προοπτική).
Με δύο πολέμους σε πλήρη εξέλιξη και το Ρωσοουκρανικό μέτωπο να επιστρέφει στο “ραντάρ” των Ευρωπαϊκών Αγορών, απόλυτα αναμενόμενη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κίνηση της Ευρώπης προς χαμηλότερα επίπεδα, με τους ενεργούς επενδυτές να αναμένουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Nvidia, αύριο Τετάρτη, τα οποία θα κρίνουν εν πολλοίς την πορεία των τεχνολογικών μετοχών και ευρύτερα της Wall Street, αλλά και την ανακοίνωση του δείκτη Μεταποίησης (ΡΜΙ) για το μήνα Νοέμβριο την Παρασκευή. Επιπλέον, ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη.
Η επιφυλακτική εικόνα στις Αγορές μετοχών, μεταφέρει κεφάλαια στα Κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα την ευδιάκριτη υποχώρηση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,22% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,34% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,173% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1397,53 (+0,37%) και 1359,95 μονάδων (-2,33%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1166,3 (-1,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1171,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,14%.
Ο τζίρος στα 159,6 εκατ., από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΠΕΙΡ, ΙΝΛΟΤ), ενώ ο τίτλος της Εθνικής απασχόλησε το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 159,6 εκατ., τα 146,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η Τράπεζα Κύπρου φαντάζει ιδιαίτερη φθηνή και με μερισματική απόδοση που φτάνει το 12%. Μπορεί οι Ελληνικές Τράπεζες να φαίνεται ότι έχουν χαμηλό book, παρόλα αυτά μπροστά τους έχουν να κλείσουν τον αναβαλλόμενο φόρο μέσα στην επόμενη 10ετία. Το πιο πιθανό είναι οι αναλυτές να δουν την Τράπεζα και να αρχίσουν να δίνουν ανοδικά report το επόμενο διάστημα. Δύο ‘spike’ σε ωριαίο πάνω στην στήριξη των 1,50 ευρώ για την ΑΛΦΑ, με το 1,58 να είναι πλέον κύρια αντίσταση και ‘stop’ στο intraday. Φτάσαμε στο σημείο να ακούει η Αγορά placement και να τρέχει. Αυτό έχει να κάνει με κακό σχεδιασμό. Είμαστε στην φάση που βλέπουμε που πάει η Αγορά αλλά δεν θέλουμε να το πιστέψουμε”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Τα τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα μπορούν να προσφέρουν έδαφος για μία αντίδραση. Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν”, σημειώνει η Beta Sec.
“Η πιθανή κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, λόγω χρήσης βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και ο φόβος για ενδεχόμενο επανόδου του πολιτικού κινδύνου προκαλούν ρωγμές στη επενδυτική ψυχολογία. Στις 1399 μονάδες η κοντινότερη αντίσταση για το ΓΔ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Στο εσωτερικό, η Cenergy παρουσίασε ένα καλό γ΄ τρίμηνο με λειτουργικά προσαρμοσμένα EBITDA στα 74,3 εκατ. ευρώ αυξημένα, κατά 26% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Αυτό κυρίως είναι που οδήγησε την σημαντική αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 86%, στα 43,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω επενδύσεων και αυξανόμενων αναγκών για κεφάλαιο κίνησης, ο καθαρός δανεισμός παρέμεινε στα επίπεδα του α΄ εξαμήνου. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση για λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) στο τέλος του έτους μεταξύ 245 – 265 εκατ. ευρώ”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Ο Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει το Υπουργικό Συμβούλιο με το οποίο θα κυβερνήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου, οπότε θα ορκιστεί επισήμως ως ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια να προκαλούν ήδη σοβαρούς προβληματισμούς. Ανάμεσά τους, ο νέος Υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι δηλώνει αντιεμβολιαστής, ο νέος Υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ δεν αποδέχεται την κλιματική αλλαγή, ενώ ο πλουσιότερος άνθρωπος του Πλανήτη, ο Ελον Μασκ, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα ‘υπερυπουργού’, ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότητα του Κυβερνητικού έργου, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Επίσης, ουδείς γνωρίζει σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστεί η ρητορική των δασμών, στο 60% για τις Κινεζικές εισαγωγές και στο 10-20% για τις λοιπές εισαγωγές, καθώς ο Τραμπ θεωρεί ότι η πολιτική αυτή θα συμβάλει στην αναγέννηση της Βιομηχανίας των ΗΠΑ, ενώ άγνωστο είναι το μίγμα μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής, έχοντας προαναγγείλει περαιτέρω μειώσεις των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος, για τα Φυσικά Πρόσωπα και τις Εταιρείες.
Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν, Πρόεδρος των ΗΠΑ για 2 ακόμη μήνες, επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, με τους Ρώσους να αντιδρούν, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση της έντασης, στην παρούσα φάση τουλάχιστον.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν διαμαρτύρεται για την αποστολή προμήθειας στρατιωτικού υλικού από το Πεκίνο στη Μόσχα.
Τα παραπάνω δεδομένα διαμορφώνουν ήδη σκηνικό αύξησης του γεωπολιτικού κινδύνου, με την αβεβαιότητα να αυξάνεται στην Παγκόσμια Οικονομία, καθώς η παγκοσμιοποίηση απειλείται και οι Κεντρικές Τράπεζες, ιδιαίτερα η Federal, είναι πιθανό να αναθεωρήσει την πολιτική μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων, σε συνέχεια της μέχρι τώρα εκτίμησης για τιθάσευση του πληθωρισμού.
Σαν αποτέλεσμα, οι Αγορές κινούνται με νευρικότητα, καταγράφοντας εκτεταμένες ρευστοποιήσεις μετά από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις που κατέγραψαν προηγουμένως, ιδιαίτερα οι δείκτες στη Wall Street.
Στην Ελληνική Οικονομία, η εκτίμηση της Ε.Ε. είναι για ρυθμό μεγέθυνσης 2,3% το 2025 και χρέος ως προς το ΑΕΠ που θα υποχωρήσει στο 142,7% το 2026.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Bofa εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% την περίοδο 2024-27, ταχύτερα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές Χώρες, αναβαθμίζοντας τις τιμές - στόχους στις Τράπεζες, αλλά και σε αλλά blue chips όπως το ΔΑΑ και η Jumbo.
Όμως, η Morgan Stanley περικόπτει τις τιμές - στόχους των Τραπεζικών μετοχών, επικαλούμενη την επερχόμενη μείωση των Ευρωπαϊκών επιτοκίων, παρά τις διαβεβαιώσεις των Διοικήσεων ότι σχεδιάζεται πιστωτική επέκταση ύψους 10 δισ. ευρώ για το 2025, για να διασφαλιστεί η συνέχιση της βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας.
Παράλληλα, η καθαρή κερδοφορία Εταιρειών με συμμετοχή πάνω από το 50% της κεφαλαιοποίησης (30 περίπου), φτάνει το 4% για το 9μηνο, προοιωνίζοντας ανάλογη επίδοση για το σύνολο του έτους.
Όμως, τα παραπάνω δεν φαίνεται να προσμετρώνται από τους επενδυτές, καθώς η επενδυτική ψυχολογία συνεχώς επιδεινώνεται, με το κύμα των καθημερινών ρευστοποιήσεων να οδηγεί τον ΓΔ σε πτωτική κίνηση. Είναι το αποτέλεσμα των συσσωρευόμενων “μαύρων κύκνων” του διεθνούς περιβάλλοντος, που μεγεθύνουν καθημερινά την αβεβαιότητα και αυξάνουν την αποστροφή προς τους επενδυτικούς κινδύνους, με τη ρευστότητα ωστόσο να έχει διακόψει τις τοποθετήσεις προς το “επενδυτικό καταφύγιο” που συνήθως προτιμά, δηλαδή τον Χρυσό.
Επιπλέον, η διαγραφή Σαμαρά από το κυβερνών κόμμα, διαμορφώνει σενάρια που επανεισάγουν τον πολιτικό κίνδυνο, ενόψει των συζητήσεων για τις Ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά και για την επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας στους πρώτους μήνες του 2025.
Οι ψυχραιμότεροι ωστόσο επενδυτές που αποφασίζουν με μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν ένα χαρτοφυλάκιο από τα Ελληνικά blue chips Δεικτοβαρών τίτλων και άλλων από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση με ελκυστικές τιμές κτήσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτές είναι απίθανο να γίνουν ακόμη πιο δελεαστικές στη συνέχεια”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,3), ΕΤΕ (6,3), ΟΤΕ (6), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (4,4), ΔΕΗ (4,4), ΠΕΙΡ (4,4), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,3), TITC (2,7), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,1), ΕΛΠΕ (2), BOCHGR (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), CENER (1,7), ΑΤΤ (1,7), BIO (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (0,8 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “sellers”, αλλά αξίζει να σημειωθεί η “ανάδυση” από τα χαμηλά ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-1,73%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,4955 ευρώ (-4,38%), της ΕΤΕ (-0,12%) μέχρι τα 6,736 ευρώ (-2,21%), της ΕΥΡΩΒ (-1,45%) μέχρι τα 1,9535 ευρώ (-2,62%) και της ΠΕΙΡ (-1,72%) μέχρι τα 3,468 ευρώ (-3,59%).
Μεταξύ 1192,83 (+0,70%) και 1154,41 μονάδων (-2,54%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1166,3 (-1,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1171,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,14%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1140 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1202 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1240 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1287 και1311 μονάδες.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στα 2,5 δισ. ευρώ κινήθηκαν οι πληρωμές/αποπληρωμές παλαιών, από τη δεκαετία του 2000, στεγαστικών δανείων το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η καθαρή πιστωτική επέκταση στο κομμάτι των στεγαστικών να παραμένει σε αρνητικό έδαφος. Σύμφωνα με Τραπεζικές πηγές, η ζήτηση για νέα στεγαστικά παραμένει αδύναμη και αυτό αποδίδεται αφενός στο περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, αφετέρου στις δυσθεώρητα υψηλές τιμές για την αγορά Ακινήτου, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο, για τα δεδομένα της Αγοράς, αριθμό Ακινήτων”.
Κακή η τελική εικόνα και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκα μόνο η ΣΑΡ (+1,76%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ.
Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Lamda Development (-3,60%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε χαμηλά διμήνου, στον απόηχο των φημών που έκαναν τον γύρο της Αγοράς και σύμφωνα με τις οποίες “ενδεχόμενο private placement μετοχών Lamda, από τη Voxcove, εντός των επόμενων συνεδριάσεων, θα κλείσει την χρονιά. Η Voxcove Holdings απέκτησε στις 21 Δεκεμβρίου 2017, 10.227.206 μετοχές Lamda και ελέγχεται από κοινού και συντονισμένα κατά 50% από τη Grey Squirrel Ltd ( Olympia Group) και κατά 50% από VNK Capital (Οικογένεια Κάτσου). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε private placement επιδιώκει να προχωρήσει μόνο η πλευρά Πάνου Γερμανού (Grey Squirrel Ltd)”.
Η μετοχή της ΛΑΜΔΑ είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 7,44 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση την ζώνη 7,04 – 7,06 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 6,88 ευρώ.
Η ΕΕΕ ανακοίνωσε τους τελικούς όρους, με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2024, σε σχέση με το οκταετές ομόλογο που εκδίδει. Μέσω της συγκεκριμένης έκδοσης, η Εταιρεία θα αντλήσει το ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το κουπόνι διαμορφώνεται σε 3,125%, με τις ομολογίες να έχουν ημερομηνία λήξης την 20ή Νοεμβρίου 2032. Το ομόλογο θα εκδοθεί από την Coca-Cola HBC Finance B.V. στο πλαίσιο του προγράμματος μεσοπρόθεσμων ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ, με την εγγύηση της Coca-Cola HBC AG.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΕΕ (-0,73%) συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Στα 31,90 το ημερήσιο “stop long”, στα 34,48 η πρώτη αντίσταση.
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές και πέντε στις τελευταίες έξι για την Αεροπορία Αιγαίου (-3,20%) που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 18 μηνών. Η επόμενη στήριξη στα 8,01 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 9,67 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
Σε χαμηλά 17 μηνών η μετοχή της Μυτιληναίος (-4,89%). Η επόμενη στήριξη στα 30,26 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 34,14 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+126,37%), SOFTWEB (+102,33%), ΦΒΜΕΖΖ (+86,62%), MONTA (+84,82%), ΚΟΥΑΛ (+64,47%), OPTIMA (+61,03%), TITC (+58,74%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα CNLCAP (+2,10%), ΑΚΡΙΤ (+2,21%), ΠΑΠ (+0,85%), ΦΟΥΝΤΛ (+0,29%), ΚΑΡΕΛ (+0,59%).
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ποσοστό της τάξης του 4,75% απέκτησε το fund “Wellington Management Group” στην Τράπεζα Κύπρου. To fund συμμετείχε στο placement της BOCHGR (-2%) για το 4,8% του μετοχικού κεφαλαίου, με την απόκτηση 20992909 μετοχών.
Συνεχίζονται οι μικρές αγορές από “insiders” στην ΔΟΜΙΚ (-7,59%) και οι πωλήσεις από τον αντιπρόεδρο του ΔΣ στην REALCONS (-0,97% και νέα χαμηλά 9μηνου).
Σε νέα χαμηλά 10 μηνών οι Performance (-8,59%, με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου τριμήνου) και ΓΚΜΕΖΖ (-7,79%), σε χαμηλά 12 μηνών οι ΙΝΛΟΤ (-2,13%) και ΙΝΤΚΑ (-4,49%), 13 μηνών οι ΕΚΤΕΡ (-6,08%) και ΚΕΚΡ (-8,33%), σε νέα ιστορικά χαμηλά η NOVAL (-2,99%).
Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΚΡΙ (-4,98%) και πέντε για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-9,65%).
Αύξησε συναλλαγές ο Ικτίνος (+0,33%).
Συνεχίζεται η προσγείωση της αποτίμησης για ΑΤΤ (-29,7%).
Επιστροφή αγοραστών στον ΟΛΠ (+2,59%).
Αγορές από τον πρόεδρο σε ΠΡΕΜΙΑ (-0,99%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1432 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1399 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1426 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1432, οι αντιστάσεις στις 1445, 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.
Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3493 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 3396 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3463 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3522 και 3609 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Απώλειες στην Ευρώπη που δείχνει να ανακάμπτει από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.
Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, προς το 1,057 υποχωφρεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Τιμές υψηλότερα των $2625 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,2 υποχωρεί το Ασήμι.
Προς τα $92300 θέλει να ανηφορίσει το Bitcoin, προς τα $3110 διορθώνει το Ethereum.
“Η Εταιρεία Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης του Ντόναλντ Τραμπ, ‘Truth Social’, φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Εταιρείας συναλλαγών Κρυπτονομισμάτων. Η ‘Trump Media and Technology Group’, η οποία διαχειρίζεται την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ‘Truth Social’ του Τραμπ, βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της Bakkt”, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.
Η Κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) πρόκειται να αποφασίσει για το βασικό επιτόκιο αναφοράς, αργότερα αυτή την εβδομάδα, με τους οικονομολόγους να αναμένουν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο, μετά τη μείωση του Οκτωβρίου. Η απόφαση για τα επιτόκια έρχεται την ώρα που τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης από την Κίνα, σε μεγάλο βαθμό, φαίνεται να μην απέδωσαν, με την Οικονομία να δείχνει ελάχιστα σημάδια βελτίωσης. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο, έδειξαν ότι ο αποπληθωρισμός δηλώνει ακόμη παρών.
Απαισιόδοξη εμφανίζεται η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, αναφορικά με την πορεία της Γερμανικής Οικονομίας στο κλείσιμο του 2024, καθώς αναμένει ότι θα παραμείνει στάσιμη κατά το δ΄ τρίμηνο. Παράλληλα, επισείει την προσοχή για το ενδεχόμενο της επιβολής νέων εμπορικών δασμών.
Η Goldman Sachs προβλέπει θετικές, αλλά χαμηλές αποδόσεις για τον δείκτη EuroStoxx 600 το 2025, όπως επισημαίνει στην έκθεσή της για τις προοπτικές του επόμενου έτους. H Goldman υποβαθμίζει ελαφρώς τις τιμές - στόχους στις 500, 520 και 530 μονάδες σε διάστημα 3, 6 και 12 μηνών (από 510/530/540 μονάδες), αντίστοιχα.
Νέα πτώση σημείωσε η κατασκευή νέων κατοικιών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών βούτηξαν 3,1%, στις 1,311 εκατ. μονάδες, από τις 1,353 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στο 1,33 εκατ.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Στις Αγορές βγαίνει το Ελληνικό Δημόσιο αύριο Τετάρτη, καθώς έχει προγραμματίσει δημοπρασία για την επανέκδοση 10ετους Κρατικού ομολόγου, λήξεως 15 Ιουνίου 2034. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ, “το σταθερό επιτόκιο είναι 3,375%, ενώ οι τίτλοι θα διαπραγματευτούν σε άυλη μορφή. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της Δευτερογενούς Αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 250 εκατ. ευρώ”
Νέες, υψηλότερες τιμές - στόχους για τις Τραπεζικές μετοχές δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της. Η Χρηματιστηριακή αναθεωρεί υψηλότερα τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία 2024 των Τραπεζών κατά 5%, μετά τις ισχυρές επιδόσεις στο εννεάμηνο. Ειδικότερα, θέτει νέο στόχο για την Alpha Bank τα 2,58, από 2,56 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 11,18, από 10,97 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 6,31, από 6,24 ευρώ, ενώ και για τις τρεις διατηρεί σύσταση “buy”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ και με το αρνητικό η ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Autohellas.
Κακή η τελική εικόνα, με 21 ανοδικούς τίτλους, έναντι 113 πτωτικών, ενώ 25 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
---ΧΠΑ
Συνεχίστηκαν οι συνεδριάσεις σημαντικής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μένουν σταθερές στο συμβόλαιο του FTSE25 και να σημειώνουν νέα αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.979 συμβόλαια).
Στα 3.923 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.885 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 1.598 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.598 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 670, 557 για τον Δεκέμβριο και 113 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.313,25), κινήθηκε μεταξύ 3.290,25 και 3.380 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 11, 11 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.176), κινήθηκε μεταξύ 1.175,5 και 1.191 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.156,75).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (162.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.562), Πειραιώς (7.804), Εθνική (3.231), Alpha Bank (26.558), ΔΕΗ (1.800), Αεροπορία Αιγαίου (349), Ελλάκτωρα (435), ΑΔΜΗΕ (389), Cenergy (380), Viohalco (296), ΕΧΑΕ (242), Ιντρακόμ (451), Μυτιληναίο (834), Άβακα (115), ΕΛΧΑ (122), ΓΕΚ (627), Ελ. Πετρέλαια (195), ΟΤΕ (301), Lamda Development (448), Motor Oil (520).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 155.235, Πειραιώς 94.537, ΑΔΜΗΕ 25.292, ΔΕΗ 19.371, Eurobank 19.805, Εθνική 25.785, ΓΕΚ 11.278, Τέρνα Ενεργειακή 16.623.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.562.128 τεμ., (από 61.543.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 62.409.876 τεμ. (63.089.333), ΟΠΑΠ 1.718.588 τεμ. (1.717.989), Εθνική 15.258.555 τεμ. (14.608.318), ΟΤΕ 2.247.689 τεμ. (2.240.696), Πειραιώς 13.138.571 τεμ. (13.138.274), Ελ. Πετρέλαια 1.607.066 τεμ. (1.555.639), Intralot 1.112.163 τεμ. (1.112.179), Motor Oil 1.594.765 τεμ. (1.521.873).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.