Χρηματιστήριο: Αδύναμος κρίκος οι τράπεζες, χάθηκαν οι 1.400 μονάδες

Στις 1.390 μονάδες προσγειώθηκε ο Γενικός Δείκτης. Lamda και ΕΥΔΑΠ οι μόνο τίτλοι με θετικό πρόσημο στον FTSE 25. Ρευστοποιήσεις σε Cenergy, Metlen, Aegean. Στα 130 εκατ. οι συναλλαγές.

Δημοσιεύθηκε: 25 Οκτωβρίου 2024 - 17:41

Τελ. Ενημ.: 25 Οκτωβρίου 2024 - 20:11

Load more

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 2,84% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από ισόποσες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,98% και δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούσαν σαν πιθανή μία προσπάθεια αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Αντ΄ αυτού, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, το θετικό πρόσημο κράτησε λίγα λεπτά και από εκεί και πέρα οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα.

Οι κινήσεις “stop loss”, τα συνεχιζόμενα “margin calss”, η παραβίαση σημαντικών στηρίξεων, αλλά και το επερχόμενο τριήμερο αργίας (αρκετοί traders επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με μειωμένες θέσεις), έπαιξαν τον ρόλο τους στην πιο αποφασιστική μείωση θέσεων και αυτό φάνηκε και στην σχετική ενίσχυση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Η προσοχή των traders και στις επερχόμενες Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές, στις 5 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ίδια ημέρα είχε αποφασίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου η Εθνική Τράπεζα, αλλά μετέθεσε την ημερομηνία ανακοινώσεων στις 7 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα η Eurobank, στις 8/11 η Alpha Bank, ενώ την “αυλαία” των Τραπεζικών ανακοινώσεων θα ανοίξει η Τράπεζα Πειραιώς την 1η Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε χαμηλά 2,5 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/8 (1383,31 μονάδες).

Σε χαμηλά 9 μηνών ο Τραπεζικός δείκτης, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 29/1 (1139,17 μονάδες).

Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση ενέτεινε τους υφιστάμενους προβληματισμούς, καθώς έδειξε ότι οι εν δυνάμει πωλητές, κατά κύριο λόγο Ξένα χαρτοφυλάκια, αλλά και Εγχώριοι Θεσμικοί που μειώνουν θέσεις, επιδιώκοντας να διαφυλάξουν τα όποια κέρδη της χρονιάς, έχουν πλουραλισμό στις κινήσεις τους και ταυτόχρονα τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Από την άλλη, παρά τη σημαντική υποχώρηση των αποτιμήσεων, δεν φαίνεται οι αγοραστές να βάζουν “φρέσκο χρήμα”, σπεύδοντας να εκμεταλλευτούν τις χαμηλότερες τιμές.

Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. ήταν πάντα τασική Αγορά, με τους περισσότερους traders να ακολουθούν την τάση συντασσόμενοι με την μία, ή την άλλη πλευρά.

Αναμφίβολα ό Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που συνεχίζει να δημιουργεί αρνητικό κλίμα και διαθέσεις, όμως και σε αρκετά από τα μη Τραπεζικά blue chips, η τεχνική εικόνα έχει αρχίσει να “γέρνει” επικίνδυνα.

Από εκεί και πέρα, η εικόνα του Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει εντείνει την βραχυπρόθεσμη αρνητική διάθεση στις τάξεις των ενεργών επενδυτών, καθώς οι αλλεπάλληλες μεγάλες διαθέσεις τίτλων, έχουν κουράσει τους traders που έλαβαν μέρος και οι οποίοι γράφουν συνεχόμενες υποαξίες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τελευταία placement και οι Α.Μ.Κ., ή οι είσοδοι στο Χ.Α. απογοήτευσαν (ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ACAG, NOVAL, ΜΠΕΛΑ, BOCHGR, ΕΤΕ, CENER), με μοναδική θετική εξαίρεση την περίπτωση της Κρι Κρι που συνεχίζει να κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά και το placement 6 εκατ. ιδίων μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, σε ένα επίλεκτο pool 10 μεγάλων Επενδυτών από Ευρώπη και ΗΠΑ και αυτό έχει επιδράσει αρνητικά, δημιουργώντας βραχυπρόθεσμη κρίση εμπιστοσύνης στις τάξεις των ενεργών επενδυτών.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ολοκληρώθηκαν και οι ομολογιακές εκδόσεις των Μυτιληναίου και ΔΕΗ, ενώ είχαν προηγηθεί αυτές των Autohellas και Intralot.

Με μικτά πρόσημα, ήπιες μεταβολές και έκδηλη νευρικότητα, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ ο κλάδος της Αυτοκινητοβιομηχανίας ηγείται των απωλειών.

Σύμφωνα με αναλυτή που διατηρεί “ανοιχτή γραμμή” με Ξένους Διαχειριστές, “οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν για τον αν κινήσεις μείωσης των επιτοκίων από την Fed, θα είναι τόσο επιθετικές, όσο αρχικά περίμεναν. “Οι Αγορές τιμολογούν, επί του παρόντος, περίπου 85% πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον επόμενο μήνα και κατά περίπου 135 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2025. Βραχυπρόθεσμα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μεταβλητότητα, δεδομένων των αβεβαιοτήτων γύρω από τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας”, σημειώνει ο εν λόγω αναλυτής.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα, στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ στο περιθώριο του ενδιαφέροντος παραμένουν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Με μικτές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,05% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,20% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,144% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, ποσού 500 εκατ. ευρώ, θα διενεργήσει την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου ο ΟΔΔΗΧ.

Όπως ενημέρωσε ο Οργανισμός, “παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα και σε Φυσικά Πρόσωπα (Ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε Φυσικό Πρόσωπο τα 15000 ευρώ”.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1404,54 (+0,14%) και 1387,42 μονάδων (-1,08%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1389,6 (-0,93%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1309,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,88%.

Ο τζίρος στα 130,2 εκατ., από τα οποία τα 22,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (CENER, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΦΡΛΚ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Από τον συνολικό τζίρο των 130,2 εκατ., τα 121,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.

Αξιοσημείωτο ότι σήμερα η μετοχή της Εθνικής απασχόλησε το 25,6% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, βοηθούντων και των πακέτων, ενώ διακίνησε και τον υψηλότερο μικτό τζίρο (33,5 εκατ.) των τελευταίων 12 συνεδριάσεων (ο αμέσως υψηλότερος στις 9/10 με 51,8 εκατ.). Ο τίτλος συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 6μηνου στα 7,054 ευρώ.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χρέωσε τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαίες απώλειες 3,69%, με τους πωλητές να πετυχαίνουν το 5Χ5. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 7,20%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 7,51% και ο ΔΤΡ κέρδη 8,20%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι πωλήσεις είναι δεδομένο ότι είναι από funds, ή etfs που αναγκαστικά πουλάνε. Ο Τραπεζικός έχει την μερίδα του λέοντος σε πωλήσεις, αλλά και την μεγαλύτερη στάθμιση στον Δείκτη. Σε πρώτη φάση η αντίστασή μας, σε περίπτωση αντίδρασης, είναι η ζώνη του 1184. Η επενδυτική ψυχολογία είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η Αγορά χωρίς αγοραστικές πρωτοβουλίες, λόγω του επερχόμενου τριημέρου. Στο επίκεντρο τα επερχόμενα αποτελέσματα που μπορεί να προκαλέσουν κάποιο επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Οι ρευστοποιήσεις Τραπεζών συνεχίζονται, συμπαρασύροντας το ΓΔ, με δεδομένο το Βαρύδεικτο του Τραπεζικού δείκτη και μη πειστικό να αποδίδεται στην μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που θα επιφέρει μείωση της οργανικής κερδοφορίας τους”, είναι η άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πιθανότερο σενάριο είναι αυτό το πτωτικό μοτίβο να συνεχίσει, εκτός απροόπτου, μέχρι και τις Αμερικανικές εκλογές”, εκτιμά η Depolas Investment Services.

Πτωτική εβδομάδα για τον ΓΔ, με την μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα να βρίσκεται κοντά στα €100 εκατ. και με τον Τραπεζικό κλάδο να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Αν και το κλίμα είναι αρνητικό, το επόμενο διάστημα θα έχουμε σημαντικά γεγονότα όπως Αμερικανικές εκλογές, αποτελέσματα Τράπεζων - blue chips, καθώς και την επικαιροποίηση των business plans - οικονομικών στόχων αρκετών Εισηγμένων στην Επενδυτική Κοινότητα, εξελίξεις που θα μπορούσαν να δώσουν νέο ενδιαφέρον στην Αγορά μας, ή επιλεκτικό ενδιαφέρον σε κάποιους ποιοτικούς τίτλους. Στα θετικά της εβδομάδας, το σχέδιο που παρουσίασε η Κυβέρνηση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Χώρας μας. Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα 9Μ, οι ΔΑΑ (30/10), ΕΕΕ (31/10) και ΠΕΙΡ (1/11). Τεχνικά, τα επόμενα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1388 και 1368 μονάδες, ενώ και ο ΚΜΟ200 βρίσκεται στις 1422 μονάδες”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Οι πωλητές έκαναν το 5x5, κλείνοντας αρνητικά όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας, καθώς ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο δεν κατάφερε να υπερβεί τα συνήθη επίπεδα αντίστασης, που επί έξι μήνες δοκιμάζει η Αγορά να διασπάσει, αλλά υποχώρησε κάτω και από τα όρια της πολύμηνης συσσώρευσης, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι αγοραστές υπέστησαν (ένα ακόμα) σκωτσέζικο ντους, αφού η άνοδος της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε συνέχεια, ενώ εμφατική ήταν η αδυναμία του Χ.Α. να παρακολουθήσει την τάση των Ξένων Αγορών, ή τα επιμέρους εγχώρια επιχειρηματικά νέα.

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η Αγορά υπερεκτίμησε τις δυνατότητές της, ως προς την απορρόφηση των μετοχών που είτε διατέθηκαν σε δημόσιες προσφορές, είτε ήταν προϊόν αυξήσεων κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα deal σημαντικής προστιθέμενης αξίας που ανακοινώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, η μετοχή της Quest εξάντλησε την δυναμική της ανακοίνωσης πώλησης της Θυγατρικής της ACS σε μια μόλις συνεδρίαση, ενώ απώλεσε το σύνολο των χρηματιστηριακών κερδών στις επόμενες συνεδριάσεις. Το γεγονός αυτό δείχνει πολύ χαμηλά επενδυτικά αντανακλαστικά, καθώς και ότι η Αγορά έχει ενδεχομένως άλλες προτεραιότητες που συνδέονται με την ολοκλήρωση του κύκλου αποεπένδυσης Δεικτοβαρών χαρτοφυλακίων, ενόψει της αλλαγής του status της Ελληνικής Αγοράς.

Η δυναμική της πτώσης μπορεί να αλλάξει, ή να αναχαιτιστεί μόνο αν αλλάξει η ατζέντα της Αγοράς και αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως με την επιβεβαίωση των ισχυρών επιδόσεων που αναμένονται για το 2024, μέσα από τις ανακοινώσεις του γ’ τριμήνου και την ύπαρξη αγοραστικού αντίβαρου στις πιέσεις.

Η εκκίνηση των ανακοινώσεων των Τραπεζικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου την προσεχή Παρασκευή 1η Νοεμβρίου (Τρ. Πειραιώς πριν το άνοιγμα) είναι ίσως κομβική για την πορεία της Αγοράς, καθώς η πρόσφατη πίεση είχε επίκεντρο τις μετοχές του Τραπεζικού κλάδου. Τα κύρια στοιχεία τα οποία θα εστιάσει η Αγορά είναι τα εξής:

α) το βαθμό μείωσης των εσόδων από τόκους β) το νέο καθεστώς τιμολόγησης ειδικών κατηγοριών των Τραπεζικών προμηθειών που απευθύνονται στην Λιανική γ) την ποιότητα του ενεργητικού δ) το ενοποιημένο σχήμα Eurobank – Ελληνικής ε) το πλάνο μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογίας και στ) την επικαιροποίηση επίτευξης των ετήσιων στόχων.

Για το σύνολο του γ’ τριμήνου, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες αναμένουν καθαρά κέρδη 1,15 δισ. ευρώ, σταθεροποίηση των NPEs στο 3,6% και οριακή αύξηση των χορηγήσεων κατά 0,3%.

Τεχνικά, η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση έχει μπει σε αμφισβήτηση, μετά την καθοδική διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών στις 1398 μονάδες. Η πτώση έχει ακόμα δυναμική, καθώς παρατηρούνται συνεχόμενα πτωτικά κλεισίματα κοντά στα χαμηλά ημέρας με αυξημένο τζίρο, ο οποίος επιταχύνει προς το τέλος των συνεδριάσεων.

Πρώτο επίπεδο στήριξης είναι οι 1350 μονάδες και δεύτερο οι 1320 που οριοθετούται από τα χαμηλά του Αυγούστου, ωστόσο από την άλλη πλευρά ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον πολλαπλά επίπεδα αντίστασης να αντιμετωπίσει, εφόσον αντιδράσει ανοδικά, με κυριότερο τις 1420 μονάδες.

Προς το παρόν δεν διαφαίνεται να υπάρχει ολοκλήρωση της εκτόνωσης, καθώς διαγραμματικά δεν έχει υπάρχει η ημέρα ισορροπίας που θα δώσει μια ένδειξη αναχαίτισης της προσφοράς.

Οι πιθανότητες είναι με την πλευρά των πωλητών, καθώς ακόμα οι ημερήσιοι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει σε ζώνες υπερβολής και η προβολή τους δείχνει ότι η πιθανότερη περιοχή έναρξης μιας ανοδικής αντίδρασης είναι οι 1350 - 1340 μονάδες.

Τα αποτελέσματα των Εταιρειών στις ΗΠΑ συνεχίζονται, καθώς οδεύομε στον πυρήνα των ανακοινώσεων των Εμποροβιομηχανικών Εταιρειών. Στις κυριότερες ανακοινώσεις επισημαίνονται οι Ford Motor (28/10), Pfizer, McDonald's, Caterpillar, PayPal, AMD (29/10) AbbVie, Amgen, Meta Platforms, Eli Lilly & Co, ADP (30/01) Bristol-Μyers Squibb, Estee Lauder, Merck, Apple (31/10) Chevron (01/11).

Στο εξωτερικό, εκτός από τα εταιρικά αποτελέσματα, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί την προσεχή Τετάρτη στην ανακοίνωση της αναθεωρημένης εκτίμησης για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ (αρχ. 2,8% και εκτ. 3,0%) ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

Την Πέμπτη η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδριάζει για τα επιτόκια του γιέν, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία απασχόλησης για τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ με την εκτίμηση να κινείται στις 140000 νέες θέσεις εργασίας, που θα είναι και η τελευταία κρίσιμη μέτρηση πριν την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της FED στις 7 Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανεβάζουν στροφές την ερχόμενη εβδομάδα και στο Χ.Α.. Στις κυριότερες ανακοινώσεις επισημαίνονται οι ΔΑΑ (30/10), Coca Cola, Mermeren (31/10) και Τράπεζα Πειραιώς (1/11)”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,9), ΟΤΕ (6,5), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,6), ΔΕΗ (4,5), ΠΕΙΡ (4,4), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΑΛΦΑ (3,3), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,2), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (-1,05%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (-0,92%), ΕΤΕ (-1,40%) και ΠΕΙΡ (-1,93%).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 6μηνου, ενώ σε χαμηλά 11μηνου, κινείται ο τίτλος της ΑΛΦΑ.

Μεταξύ 1167,06 (+0,28%) και 1139,94 μονάδων (-2,05%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1150,68 (-1,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1148,7 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,30%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 1203 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1235 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1123 μονάδες.

Οριακά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΥΔΑΠ (+0,35%) και Lamda Development (+0,14%).

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της Viohalco (-1,65%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε χαμηλά 2,5 μηνών. Ο τίτλος έδωσε ημερήσιο πωλητικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 6,06 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 5,72 – 5,85 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 5,10 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Cenergy (-3,72%) επέστρεψε εντόκως το χθεσινό +3,02%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί έως τα 8,40 ευρώ (-5,41%). Η μετοχή σε νέα χαμηλά 5 μηνών.

Σε νέα χαμηλά 22 μηνών η ΜΟΗ (-1,92%), σε νέα χαμηλά 10 μηνών ο Ελλάκτωρ (-0,11%).

Με επτά συνεχόμενες πτωτικές, σε χαμηλά 2,5 μηνών τα Ελ. Πετρέλαια (-1,01%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+141,21%), ΑΤΤ (+111,56%), MONTA (+97,38%), ΦΒΜΕΖΖ (+90,45%), SOFTWEB (+77,91%), ΚΟΥΑΛ (+72,7%), OPTIMA (+64,10%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+51,07%), BIOT (+50%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 107468 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της BOCHGR (-0,23%). Το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 442419082.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΛΕΒΠ (+11,84%), ΝΑΥΠ (+4,69%), ΜΟΝΤΑ (+3,29%), ΚΕΚΡ (+3,45%), ΠΑΙΡ (+2,91%), ΜΕΝΤΙ (+2,68%), REALCONS (+2,35%), ΚΑΡΕΛ (+1,79%), ΜΙΝ (+3,41%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε ο ΑΔΜΗΕ (+1,07%), μετά από τέσσερις το ΓΚΜΕΖΖ (+1,64%) και από τα χαμηλά 15 μηνών η Δομική Κρήτης (+2,70%).

Στα υψηλά ημέρας, με την βοήθεια των δημοπρασιών, η Profile (+2,29%).

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (-0,11%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακάτ (+3,72%).

Ανέβηκαν οι αγοραστές στην Doppler (+5,83%).

Συνεχίζονται οι αγορές από τον CEO στην ΜΟΤΟ (-1,34%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η “χαλκέντερη” Κρι Κρι (+3,72%).

Εξαφανίστηκαν οι αγοραστές στην ΒΙΟΤ (0%) και αυτό δεν είναι καλό σημάδι για όσους έσπευσαν να πάρουν θέσεις. Να σημειωθεί ότι σήμερα διακίνησε μόλις 700 κομμάτια στα 0,3240 ευρώ (-10%), αλλά λόγω χαμηλών συναλλαγών, ο τίτλος έκλεισε αμετάβλητος, με ανεκτέλεστο προς πώληση 28600 τεμ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 1398 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1422 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1375 μονάδες. Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3523 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 3395 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3453 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 3204 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές διαθέσεις και ήπιες μεταβολές στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,08 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2750 ο Χρυσός, οριακά χαμηλότερα των $34,00 το Ασήμι.

Τιμές πάνω από τα $67600 συνεχίζει να δοκιμάζει το Bitcoin, προς τα $2520 κινείται το Ethereum.

Η Ιαπωνία δημοσίευσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Πρωτεύουσας της Χώρας, Τόκιο, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της τάσης σε Εθνικό επίπεδο. Ο γενικός πληθωρισμός της Πόλης υποχώρησε στο 1,8% τον Οκτώβριο, από 2,2% τον προηγούμενο μήνα, με τον πυρήνα του πληθωρισμού να διαμορφώνεται επίσης στο 1,8%, από 2%, ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις αναλυτών του Reuters για 1,7%. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, τέλος, αναμένεται να συνεδριάσει για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της στις 30 - 31 Οκτωβρίου.

Οι καταναλωτές στη Βρετανία βρίσκονται σε “κακή διάθεση” καθώς τα Νοικοκυριά προετοιμάζονται για αυξήσεις φόρων στον προϋπολογισμό την επόμενη εβδομάδα. Η μηνιαία έρευνα της Εταιρείας Ερευνών GfK για το ηθικό των καταναλωτών υποχώρησε αυτόν τον μήνα, στις -21 μονάδες, το χαμηλότερο σημείο φέτος.

Ο δείκτης για το επιχειρηματικό κλίμα του Ifo, στη Γερμανία, ανέβηκε στις 86,5 μονάδες, σε σχέση με 85,4 τον προηγούμενο μήνα, ενώ αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στο 85,6.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών που περιλαμβάνουν είδη μακράς διαρκείας, όπως αεροπλάνα και συσκευές, κινήθηκαν χαμηλότερα τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι παραγγελίες διολίσθησαν κατά 0,8%, όσο και τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 1%.

Ανοδικά αναθεωρήθηκε η μέτρηση για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν αυξήθηκε στις 70,5 μονάδες, από 70,1 τον Σεπτέμβριο. Η αρχική μέτρηση ήταν 68,9 μονάδες. Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 74,1 μονάδες, από 74,4 τον Σεπτέμβριο.

“Τo χάσμα ανάμεσα στο ΑΕΠ της Ευρώπης και των ΗΠΑ αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω έως το τέλος της δεκαετίας”, προειδοποίησε το ΔΝΤ, κρούοντας τον “κώδωνα του κινδύνου” για την έλλειψη δυναμισμού της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,9 δισ., στα 107,5 δισ. ευρώ (προσαρμοσμένες τιμές αν ολοκληρωθεί η Α.Μ.Κ. στην Τρ. Αττικής).

Η Morgan Stanley μείωσε τις τιμές - στόχους για Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil. Η σύσταση για τη Motor Oil παραμένει “overweight” με νέα τιμή - στόχο τα 27 ευρώ, από 29 ευρώ πριν. Στο θετικό σενάριο για τη μετοχή της Motor Oil, η τιμή - στόχος είναι τα 39 ευρώ, ενώ στο αρνητικό σενάριο, η τιμή - στόχος μειώνεται στα 15 ευρώ. Για τα ΕΛΠΕ, η σύσταση διατηρείται “equalweight” με μείωση της τιμής - στόχου στα 7 ευρώ, από 8 ευρώ πριν. Στο θετικό σενάριο για τη μετοχή των ΕΛΠΕ η τιμή - στόχος είναι τα 12 ευρώ, ενώ στο αρνητικό σενάριο, η τιμή - στόχος κατεβαίνει στα 4,50 ευρώ.

Η MS επικαιροποεί τα ποσά πληρωμής φόρου αλληλεγγύης για ΕΛΠΕ και την MΟΗ και σημειώνει πως “τα χαμηλότερα περιθώρια Διύλισης είναι ο κύριος λόγος για τις χαμηλότερες τιμές - στόχους στο βασικό, θετικό και αρνητικό σενάριο για τις Εταιρείες”.

Η Bank of Αmerica, στο πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα, επιβεβαίωσε την άποψή της ότι η Ελληνική Οικονομία θα παραμείνει σε θετική πορεία. Η ανάκαμψη από τα διπλά σοκ της Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται σε καλό δρόμο και η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να ξεπερνά τη συνολική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και το 2025 - 2026. O Οίκος προβλέπει ανάπτυξη 1,4% φέτος, 1,6% το 2025 και 1,9% το 2026.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΟΤΟΕΛ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα, με 46 ανοδικούς τίτλους, έναντι 83 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η επικράτηση των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.676 συμβόλαια).

Στα 4.026 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.901 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.610 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.650 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.302, 1.211 για τον Νοέμβριο και 91 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.341), κινήθηκε μεταξύ 3.341 και 3.394 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 22, 22 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.163,25), κινήθηκε μεταξύ 1.163,25 και 1.172,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.161).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 Ιντρακάτ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.477), Πειραιώς (9.495), Εθνική (1.910), Alpha Bank (11.814), ΔΕΗ (567), Ελλάκτωρα (175), Μυτιληναίο (432), ΑΔΜΗΕ (512), Ελ. Πετρέλαια (339), ΕΛΧΑ (139), Cenergy (306), Motor Oil (243), Viohalco (218), ΓΕΚ (192), Ιντρακόμ (235), Ιντρακάτ (231).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 190.558, Πειραιώς 92.713, ΑΔΜΗΕ 28.173, ΔΕΗ 20.726, Eurobank 20.023, Εθνική 19.710, ΓΕΚ 11.462, Τέρνα Ενεργειακή 16.627.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 64.375.013 τεμ., (από 64.212.012 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 52.472.944 τεμ. (52.327.010), ΟΠΑΠ 1.663.529 τεμ. (1.667.529), Εθνική 12.360.948 τεμ. (12.630.948), ΟΤΕ 2.176.190 τεμ. (2.166.190), Πειραιώς 13.276.930 τεμ. (13.323.927), Ελ. Πετρέλαια 1.305.093 τεμ. (1.305.341), Intralot 1.215.272 τεμ. (1.165.272), Motor Oil 1.420.701 τεμ. (1.451.790).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων