Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, για το 5 στα 5 ετοιμάζονται οι short στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου είχε να καταγραφεί ανάλογο πτωτικό σερί στο ΧΑ, σηματοδοτώντας το «γύρισμα» της τάσης που με δύο φάσεις διόρθωσης βρίσκει πλέον τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και των 1.400 μονάδων.
Στις 25 Σεπτεμβρίου, με τον ΓΔ έως τις 1.464,74 μονάδες -ημέρα Πέμπτη- ενεργοποιήθηκε ο πρώτος γύρος ρευστοποιήσεων, με πωλητές σχεδόν αποκλειστικά διαχειριστές ξένων funds. Ακολούθησε διόρθωση έως τις παρυφές των 1.405 μονάδων, με ανοδική διόρθωση έως τις 1.444,46 της προηγούμενης Παρασκευής, για να ενεργοποιηθεί ο δεύτερος με πωλητές αυτή τη φορά και εγχώριους θεσμικούς.
Σε δύο φάσεις, λοιπόν, με ενδιάμεση ανοδική διόρθωση, η υποχώρηση στο ΧΑ, σε μία περίοδο που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street οι long συνέχιζαν με διαδοχικά υψηλά. Ευδιάκριτο το discount του ΧΑ έναντι των ξένων αγορών, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση όσων αναφέρονται κυρίως σε εγγενείς λόγους και αφορμές για αυτή την κατάσταση. Ασχετα εάν το τελευταίο διάστημα, πωλητές κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά και μετοχές βιομηχανικών ομίλων βγαίνουν και σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, η διόρθωση για το ΧΑ έχει ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα.
Είναι το αφήγημα που γκριζάρει; Είναι ο μετριασμός των εκτιμήσεων για τα τραπεζικά κέρδη, σε περιβάλλον προοπτικής μείωσης επιτοκίων; Είναι τα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζει η εγχώρια επιχειρηματικότητα; Το ακριβό κόστος χρήματος για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων; Η βραδύτητα με την οποία πόροι/χορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνουν στην «τελική γραμμή»; Είναι η «αφαίμαξη» ρευστότητας από ένα «ρηχό» χρηματιστήριο που στερείται ουσιαστικών νέων εισροών; Είναι τα συμπτώματα α λα Attica Bank; Είναι λίγο ως πολύ όλα και μαζί, συνθέτοντας ένα αποθαρρυντικό επενδυτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί εδώ και ένα μήνα.
Στο στόχαστρο των πωλητών κατ' αρχάς και σταθερά ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στις 1.139,94 μονάδες να μετρά απώλειες 10,91% σε διάστημα μηνός.
Νωρίτερα, με πωλητές και στις 4 τραπεζικές μετοχές, η Εθνική υποχωρούσε επικίνδυνα προς τα 7 ευρώ -στα 7,026 χαμηλό ημέρας-, η Πειραιώς στα 3,54 ευρώ -αμφότερες με αυξημένες συναλλαγές και σημαντικά πακέτα. Ενδεικτικά, ένα των 420 χιλ. μτχ. στα 7,154 για την ΕΤΕ και ένα του 1 εκατ. μτχ. στα 3,573 για την Πειραιώς.
Με αυξημένες συναλλαγές και ένα μεγάλο πακέτο (για 495 μτχ. στα 8,92 ευρώ) διόρθωνε η μετοχή της Cenergy Holdings, τρίτη στη σχετική κατάταξη. Eurobank στο 1,86 (-2,11%) και Alpha Bank στο 1,393 (-1,45%) συμπληρώνουν το τραπεζικό καρέ.
Πωλητές και σε Metlen (32,58), Motor Oil -σε νέα χαμηλά των 20,08 ευρώ-, ΟΤΕ (15,75), ΟΠΑΠ (15,69), ΔΕΗ (11,77), ΤΙΤΑΝ (32,10), ElvalHalcor (1,77), Jumbo (24,56), HelleniQ Energy (6,845) κ.α., με το ταμπλό να «κοκκινίζει» όλο και περισσότερο, μετά τις 14:15.
Μέσα σε όλα είναι και η αργία της Δευτέρας, το 3ήμερο -που αναφερόταν από νωρίς ο ΧΑΜαιλέων-, που έχει εντείνει τις ρευστοποιήσεις από την πλευρά και εγχώριων θεσμικών.
Δεδομένης της ρευστότητας διεθνώς, της σταθερής πωλητικής στάσης των διαχειριστών, αρκετοί θεσμικοί επιλέγουν να μειώσουν ή και να «κλείσουν» θέσεις.
Στα 52,5 εκατ. η αξία συναλλαγών νωρίτερα, στις 14:30 -στα 15,4 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών.