Χρηματιστήριο: Τράπεζες και Jumbo στο στόχαστρο των πωλητών

Νέα διολίσθηση για τον Γενικό Δείκτη παρά την αντίδραση που βγήκε σε blue chips. Τα 122 εκατ. ευρώ άγγιξαν οι συναλλαγές. Ισχυρά κέρδη για Cenergy.

Δημοσιεύθηκε: 24 Οκτωβρίου 2024 - 17:45

Τελ. Ενημ.: 24 Οκτωβρίου 2024 - 20:10

Load more

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 2,52% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από ισόποσες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,64% και δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούσαν σαν πιθανή μία προσπάθεια αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, βασιζόμενοι και στον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Όμως παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, μετά τις 12.30 οι εν δυνάμει πωλητές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες και με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό -1,40% του Τραπεζικού δείκτη, πίεσαν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα βασικούς δείκτες και επιμέρους τίτλους. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, ήταν πιο ελεγχόμενη, καθώς οι περισσότερες μετοχές απέφυγαν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές με αξιοσημείωτες απώλειες.

Έτσι η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη να έχει συμπληρώσει “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 2,84% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών με ισόποσες πτωτικές συνεδριάσεις και αθροιστικές απώλειες 5,98%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε χαμηλά 2,5 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 12/8 (1398,2 μονάδες), ενώ θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί ότι, ενδοσυνεδριακά, ο Δείκτης δοκίμασε και τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων, ενεργοποιώντας “αντανακλαστικά επιβίωσης”.

Σε χαμηλά 2,5 μηνών και ο Τραπεζικός δείκτης, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/8 (1159,77 μονάδες).

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που συνεχίζουν να αναζητούν τα αίτια για την εικόνα που παρουσιάζει το Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και τα σενάρια που διακινούνται είναι αρκετά.

Σύμφωνα με ένα από αυτά, “η ‘ρηχότητα’, αλλά και το ‘στέγνωμα’ της Εγχώρια Αγοράς δεν βοηθά στην απορρόφηση της όποιας προσφοράς προκύπτει στις τελευταίες συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα και οι λίγες ρευστοποιήσεις, να έχουν σαφώς μεγαλύτερο αντίκτυπο στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ”.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός πως οι εν δυνάμει πωλητές γίνονται πιο επιθετικοί προς το τέλος των συναλλαγών, με τις πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία να αναφέρονται σε μειώσεις θέσεων από μικρά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, οι οποίες ενεργοποιούν και εγχώρια “margin calls”.

Οι ανησυχίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε εμπροσθοβαρή αποκλιμάκωση επιτοκίων, ώστε να υποβοηθήσει Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, οδηγούν τους Ξένους επενδυτές σε πωλήσεις Ευρωπαϊκών Τραπεζών και σε αυτές συμπεριλαμβάνουν και Εγχώριους Τραπεζικούς τίτλους, παρά τις διαβεβαιώσεις των Διοικήσεων των Εγχώριων Ιδρυμάτων, για συνεχιζόμενη ανάπτυξη και κερδοφορία.

Η προσοχή των traders και στις επερχόμενες Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές, στις 5 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ίδια ημέρα είχε αποφασίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου η Εθνική Τράπεζα, αλλά μετέθεσε την ημερομηνία ανακοινώσεων στις 7 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα η Eurobank, στις 8/11 η Alpha Bank, ενώ την “αυλαία” των Τραπεζικών ανακοινώσεων θα ανοίξει η Τράπεζα Πειραιώς την 1η Νοεμβρίου.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την ισχυρή πιστωτική επέκταση και τη δυνατότητα να βελτιώσουν το ποσοστό καθαρών κερδών που θα διανείμουν στους μετόχους τους, πρόκειται να προτάξουν οι Διοικήσεις των Εγχώριων Τραπεζών, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, επιδιώκοντας να αναδείξουν καθοριστικές παραμέτρους διαφοροποίησης του επενδυτικού τους αφηγήματος, έναντι αυτού των Ευρωπαϊκών Τραπεζών. Αυτή τη στιγμή, η πλειονότητα των επενδυτών εκτιμά ότι στο τέλος της επόμενης χρονιάς (2025) το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ θα έχει προσγειωθεί στα επίπεδα του 2%, από 3,25% σήμερα, με εμπροσθοβαρή μάλιστα κίνηση. Το παραπάνω consensus προκαλεί επί τα χείρω αναθεωρήσεις για τα επίπεδα κερδοφορίας, δείγματα του οποίου αποτέλεσαν οι πρόσφατες περικοπές τιμών - στόχων για τους τίτλους των Eurobank, ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha από τις Morgan Stanley και Goldman Sachs”.

Από εκεί και πέρα, η εικόνα του Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει ενεργοποιήσει συζητήσεις και βραχυπρόθεσμη κρίση εμπιστοσύνης στις τάξεις των ενεργών επενδυτών, καθώς οι αλλεπάλληλες μεγάλες διαθέσεις τίτλων, έχουν κουράσει τους traders που έλαβαν μέρος και οι οποίοι γράφουν συνεχόμενες υποαξίες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τελευταία placement και οι Α.Μ.Κ., ή οι είσοδοι στο Χ.Α. απογοήτευσαν (ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΜΠΕΛΑ, BOCHGR, ΕΤΕ, CENER), με μοναδική θετική εξαίρεση την περίπτωση της Κρι Κρι που συνεχίζει να κινείται προς νέα ιστορικά και το placement 6 εκατ. ιδίων μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, σε ένα επίλεκτο pool 10 μεγάλων Επενδυτών από Ευρώπη και ΗΠΑ και αυτό έχει επιδράσει αρνητικά, δημιουργώντας βραχυπρόθεσμη κρίση εμπιστοσύνης στις τάξεις των ενεργών επενδυτών.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ολοκληρώθηκε και η ομολογιακή έκδοση της ΔΕΗ, που “σήκωσε” 600 εκατ. ευρώ, ενώ είναι σε εξέλιξη η Α.Μ.Κ. της Τρ. Αττικής.

Απόλυτα ενδεικτική της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και η άποψη του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.) που σημειώνει πως “έχοντας απωλέσει κάθε συσχέτιση με το εξωτερικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο και με το πολιτικό, θεμελιώδες, και συστημικό ρίσκο να είναι σε ύφεση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί μια πειστική δικαιολογία για αυτό που συμβαίνει στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Επιμέρους, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις που να αυτονομούνται από το κλίμα αδυναμίας και αυτό επίσης δεν δημιουργεί ένα θύλακα ενδιαφέροντος, παρά τα καλά λόγια που συστηματικά διατυπώνονται σε αξιολογήσεις και αναλύσεις. Μάλιστα, η εικόνα αυτή τείνει να απαξιώσει τη σημασία των αναλύσεων, αφού τα αντανακλαστικά της Αγοράς δεν δείχνουν να ανταποκρίνονται, άμεσα, σε οποιαδήποτε θετική σύσταση. Η όποια διαθέσιμη ρευστότητα, πιθανότατα να αξιοποιηθεί προς το τέλος της χρονιάς για να βοηθήσει και τις αποδόσεις της διαχείρισης. Όσο για τους μικροεπενδυτές, η ζωή έχει δείξει ότι πάντα δραστηριοποιούνται σε δεύτερο χρόνο, αναμένοντας την Αγορά να ξεκινήσει μπαίνοντας μετά το μέσον μιας κίνησης”.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, ενώ συνεχίζει να βαίνει μειούμενο το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Σε θετικό βηματισμό οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς traders να ανεβάζουν ψυχολογία από τα, καλύτερα του αναμενομένου, αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Unilever, Hermes, Renault και Barclays.

Αλλαγή σκηνικού, με υποχώρηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,04% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,19% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,111% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1415,71 (+0,61%) και 1398,58 μονάδων (-0,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1402,69 (-0,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1402,6 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,32%.

Ο τζίρος στα 121,3 εκατ., από τα οποία τα 17,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΒΙΟ, ΙΝΚΑΤ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 121,3 εκατ., τα 113,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ΓΔ έκλεισε και ένα μικρό ‘χάσμα’ από τις 14 Αυγούστου στο 1404 και συνεχίζει να διολισθαίνει χωρίς ανάσα. Το 1416 έχει γίνει κοντινή αντίσταση στην παρούσα που μόνο κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει εκ νέου μία κίνηση στην ζώνη του 1430. Οι 1397 μονάδες είναι επόμενη στήριξή του. Η Αγορά χρειάζεται, αν μη τι άλλο, ένα δυνατό γύρισμα με όγκο, αν θέλει να αποτρέψει την συνέχιση της κατάστασης που έχει βρεθεί. Ο ΔΤΡ έχει μπει σε επιθετική πτωτική τάση και χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τις 1178, αν θέλει να ανατρέψει την εικόνα, σε πρώτη φάση. Ο Τραπεζικός κλάδος έχει το μεγαλύτερο βάρος στην στάθμιση του ΓΔ. Πλέον από τα χαμηλά του Αυγούστου απέχει 3%, με τον ΓΔ να απέχει περίπου 6%. Ο ΓΔ αυτή την στιγμή είναι 3 ταχυτήτων μιας και υπάρχουν τίτλοι που έχουν συντηρήσει τα κέρδη τους από το Καλοκαίρι και συνεχίζουν και αμύνονται στην πτωτική κίνηση της Αγοράς και άλλοι που έχουν ήδη έρθει και δοκιμάζουν τα επίπεδα του Αυγούστου. Αν ο Τραπεζικός κλάδος δεν ‘σφυρίξει’ λήξη της πτώσης, δεν πρόκειται να δούμε την Αγορά να αλλάζει ρότα”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Το αρνητικό κλίμα στην Wall, μπορεί να διατηρήσει την επιφυλακτικότητα στην Εγχώρια Αγορά. Η αβεβαιότητα σχετικά με την αμφίρροπη Προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ και ένας πιθανός βραδύτερος ρυθμός μείωσης των επιτοκίων, μπορεί να κρατήσει τους επενδυτές στο περιθώριο”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Η παραβίαση της στήριξης των 1411 μονάδων συντελέστηκε. Στις 1404 - 1394 μονάδες μεταφέρεται πλέον η πλησιέστερη ισχυρή και κρίσιμη στήριξη του ΓΔ”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Αυξημένες απώλειες ‘είδαν’ χθες οι βασικοί Αμερικανικοί μετοχικοί δείκτες, κάτι που βλέπουμε ως φυσιολογικό εν όψει και των Προεδρικών εκλογών. Επί της ουσίας, η συνολική εικόνα των Διεθνών Αγορών δεν εμφανίζει ουσιαστική διαφοροποίηση. Στο εσωτερικό, ο Τραπεζικός δείκτης προσεγγίζει την ευαίσθητη περιοχή των 1160 - 1140 μονάδων, η οποία αποτελεί απαραβίαστο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου. Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων ο ΜΥΤΙΛ ανακοίνωσε EBITDA γ΄ τριμήνου στα 289 εκατ. ευρώ, ενώ βελτίωση εμφανίζουν και οι 2 τομείς δραστηριότητας του Ομίλου. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 200 εκατ. ευρώ, έναντι 193 εκατ. ευρώ του περσινού γ΄ τριμήνου”, όπως επισημαίνει η Depolas Investment Services.

Το επικίνδυνο ‘φλερτ’ του Γενικού Δείκτη με την κρίσιμη στήριξη των 1400 μονάδων συνεχίζεται, με το σενάριο της καθοδικής διάσπασης να επιτείνει την αβεβαιότητα των επενδυτών, όπως εκτιμά ο Πέτρος Στεριώτης.

Παράλληλα, η απουσία "φρέσκων καταλυτών", που θα προσέλκυαν νέους αγοραστές, βάζει "φρένο" στις όποιες πρωτοβουλίες ανάληψης επιπλέον συστημικού και μη-συστημικού ρίσκου.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, ας μην ξεχνούμε ότι πολλοί Θεσμικοί Διαχειριστές "κλείνουν βιβλία" λίγο πριν το τέλος του έτους, τόσο για "κλειδώσουν" τα έως τώρα κέρδη μιας ακόμη ιδιαίτερα "γενναιόδωρης" χρονιάς στις Παγκόσμιες Κεφαλαιαγορές, όσο και διότι σωρεία υπαρκτών γεωπολιτικών κινδύνων δικαιολογημένα "τρομάζει" πολλά χαρτοφυλάκια.

Στον αντίποδα, η αναμονή ενός ακόμη “Santa Claus Rally” δεν στερείται βάσης, ενόσω η τάση σε σηματωρούς δείκτες και σε "πολυαγαπημένες" μετοχές Τεχνολογικών Κολοσσών στις ΗΠΑ είναι συνολικά ανοδική.

Στα καθ' ημάς, η αποκλιμάκωση του spread του Ελληνικού δεκαετούς, η πορεία των ντόπιων Εισηγμένων προς μια νέα χρονιά – ρεκόρ, από άποψη κερδοφορίας, η "μεγάλη επιστροφή" των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και τα ευοίωνα εταιρικά outlook σε τμήματα του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα της Οικονομίας, δεν μπορούν παρά να διατηρήσουν μέσο-μακροπρόθεσμα το Χρηματιστήριό μας στο "ραντάρ" όλο και περισσότερων, θεμελιωδώς σκεπτόμενων, επενδυτών.

Βέβαια, το αντεπιχείρημα που προτάσσει η συντηρητικότερη σχολή σκέψης είναι, ότι το μεγάλο ράλι που "τριπλασίασε" την τιμή του ΓΔ την τελευταία πενταετία απαιτεί επιπλέον χρόνο και νεοεισερχόμενα κεφάλαια για να "χωνευτεί", ενώ οι μεγάλες, για τα Ελληνικά δεδομένα, εταιρικές πράξεις που "αποστράγγισαν" ρευστότητα από τους συμμετέχοντες, "ζορίζουν" την χαμηλής εμπορευσιμότητας Λεωφόρο Αθηνών και φέρνουν στο επίκεντρο του trading μία στερούμενη φαντασίας και προοπτικής "ανακύκλωση" τίτλων.

Τα γραφήματα τιμών "μιλούν", με τις ενδείξεις κόπωσης, ή ακόμη και (ας μας επιτραπεί η χρηματιστηριακή αργκό) "χωσίματος χαρτιών" να μην περνούν απαρατήρητες.

Τη στιγμή λοιπόν που κάποιοι επενδυτές ‘βλέπουν’ μια νέα ‘επίσκεψη’ της συνολικής Αγοράς και του Τραπεζικού Δείκτη στα φετινά υψηλά τους, υπάρχουν άλλοι οι οποίοι θεωρούν λογική μία σημαίνουσα διόρθωση, δίχως να είναι ξεκάθαρο το εάν αυτή θα αποτελέσει ξεκάθαρη αγοραστική ευκαιρία, εν μέσω του ακάθεκτου δομικού ανοδικού ‘market’, ή εάν η ισχύς της θα είναι τέτοια που θα βάλει την μακροπρόθεσμη τάση σε ‘περιπέτειες", όπως επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7), ΟΤΕ (6,6), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,5), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΑΛΦΑ (3,3), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” ο τίτλος της ΕΤΕ (-2,32%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (-1,70%), ΕΥΡΩΒ (+0,50%) και ΠΕΙΡ (-2,43%).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 6μηνου.

Μεταξύ 1183,59 (+0,28%) και 1156,17 μονάδων (-2,05%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1164,15 (-1,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1163,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,4%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 1203 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1235 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1123 μονάδες.

Καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΒΙΟ (-0,73%), ΕΕΕ (-0,54%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,67%), ΕΛΠΕ (-0,14%), ΜΟΗ (-0,68%), ΜΠΕΛΑ (-2,44%), ΟΠΑΠ (-0,19%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΔΑΑ, ΕΛΧΑ και ΣΑΡ.

Σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση των αναλυτών, λίγο καλύτερα από τις εκτιμήσεις ήταν τα αποτελέσματα ενεαμήνου που ανακοίνωσε η Μυτιληναίος. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €4.203 εκατ., σε σύγκριση με €4.088 εκατ. το εννεάμηνο του 2023 (+3%). Στο +6% η αύξηση των EBITDA που ανήλθαν σε €763 εκατ., έναντι €722 εκατ. στο εννεάμηνο του 2023. Στα €482 εκατ. τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, έναντι €462 εκατ. στο εννεάμηνο του 2023 (+4%). Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €3,49, έναντι €3,34 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου 2024, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την υποκείμενη κερδοφορία και καλύτερα από το αναμενόμενο για τα καθαρά κέρδη. Η Εταιρεία εμφάνισε νέο ρεκόρ κερδοφορίας σε περίοδο 9μηνου που υποστηρίζει το guidance της Διοίκησης για EBITDA €1,1 δισ. στο σύνολο της χρήσης”, σημειώνει η Beta Sec.

Ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (+1,09%) είναι σε ημερήσιο “long” με “stop”στα 32,46 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 34,90 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 36,02 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνο λίγες δεν είναι οι έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που συμπλήρωσε ο τίτλος της Jumbo (-2,44%). Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 26,18 ευρώ και ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 25,28 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 25,91 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (-1,67%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 10 μηνών. Το ημερήσιο “stop short” στα 2,03 ευρώ (σε αυτό το επίπεδο συμπίπτει και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), με ενδιάμεση αντίσταση στα 1,964 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,48 ευρώ.

Έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-0,14%). Το ημερήσιο “stop short” στα 7,175 ευρώ, αλλά για να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα ο τίτλος, πρέπει να υπερκεράσει την ζώνη 7,50 – 7,70 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΜΟΗ (-0,68%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 22 μηνών. Η επόμενη στήριξη στα 19,02 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 21,28 ευρώ (ημερήσιο “stop short).

Πρώτη ουσιαστική αντίδραση για την μετοχή της Cenergy (+3,02%). Όσοι κινούνται με πιο αργά “αντανακλαστικά”, καλό θα είναι να περιμένουν ο τίτλος να επιστρέψει σε κλεισίματα υψηλότερα των 9,00 ευρώ (τιμή πρόσφατης Α.Μ.Κ.).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+144,51%), ΑΤΤ (+111,56%), MONTA (+91,10%), ΦΒΜΕΖΖ (+90,66%), SOFTWEB (+81,4%), ΚΟΥΑΛ (+79,28%), OPTIMA (+64,87%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+51,07%), TITC (+51,05%), BIOT (+50%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. οι 57.008.929 νέες (ΚΟ) μετοχές της “MED” (0%), που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση των μη Εισηγμένων Εταιρειών “ΟΝΥΞ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ”, “GREEN HOPE ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ” και “ΑΓΑΝΩΡ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ”. με βάση την εγκεκριμένη σχέση ανταλλαγής μετοχών. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της “MED” ανέρχεται σε 68.926.799. Η Εισηγμένη ανακοίνωσε την υπογραφή Σύμβασης Παροχής Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών με την “Deloitte Business Solutions Α.Ε.”, στο πλαίσιο του θεσμού των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Η σύμβαση αυτή, η οποία υπογράφηκε από τις Εταιρείες “ΟΝΥΞ Α.Ε.”, “GREEN HOPE” και “ΑΓΑΝΩΡ”, αφορά την υποστήριξη της Διοίκησης, για την προετοιμασία και υποβολή αίτησης δανεισμού για τη χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου. Η νέα επένδυση περιλαμβάνει την ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων, συγκεκριμένα Ξενοδοχειακής Μονάδας και βιλών, στην περιοχή Σάνη Χαλκιδικής. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται μεταξύ 120 και 145 εκατομμυρίων ευρώ, με πιθανή προσαύξηση για λειτουργικές δαπάνες και το δάνειο του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης θα συμβάλει καθοριστικά στην χρηματοδότηση του έργου.

Η υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 3 χρόνια για την πρώτη λειτουργία και 5 χρόνια για την πλήρη ολοκλήρωση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω ανωτέρας βίας.

Στο πλαίσιο της ως άνω σύμβασης , η συνεργασία με την “Deloitte Business Solutions Α.Ε.” επεκτείνεται, μεταξύ άλλων, στην επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου των συγχωνευμένων πλέον Εταιρειών και στην ανάπτυξη των σχετικών οικονομικών προβλέψεων για την Εισηγμένη.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΤΟΠΛΕΡ (+1,98%), ΤΖΚΑ (+1,45%), ΣΙΔΜΑ (+1,60%), ΙΑΤΡ (+0,34%), ΔΡΟΜΕ (+1,05%), ΚΛΜ (+0,97%), ΛΕΒΠ (+2,01%), ΛΟΥΛΗ (+1,85%), ΓΕΒΚΑ (+1,89%).

Συνεχίζονται οι αγορές από τον CEO στην Μοτοδυναμική (-0,19%).

Έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά για την ΚΟΥΑΛ (-0,91%).

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές για ΦΡΙΓΟ (-1,82%), πέντε για ΦΒΜΕΖΖ (-0,11%) και τέσσερις πτωτικές για ΟΛΥΜΠ (-0,41%), ACAG (-0,18%) και ΦΡΛΚ (-3,05%).

Σε νέα υψηλά 7 μηνών η Βιοτέρ (+2,86%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χθεσινά ιστορικά χαμηλά από την Noval (+2,86%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για BOCHGR (+0,93%).

Με συνολικό όγκο 583 τεμ., η ΑΤΤ (0%) κατόρθωσε να κινηθεί μεταξύ 5,00 (-16,67%) και 7,80 ευρώ (+30%).

Οι συνεχείς αγορές ΙΝΛΟΤ (+0,37%) από την ΙΝΤΚΑ (-1,05% και χαμηλά 10,5 μηνών) αρχίζουν να μην αρέσουν στην Αγορά.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1422 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1398 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3523 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 3396 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3453 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Σε θετικό βηματισμό, αλλά μακριά από τα αρχικά υψηλά η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες απώλειες στο Πετρέλαιο, στο 1,08 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Η επιστροφή των αγοραστών, επαναφέρει πάνω από τα $2740 τον Χρυσό, προς τα $33,6 διορθώνει το Ασήμι.

Τιμές πάνω από τα $67600 δοκιμάζει το Bitcoin, προς τα $2520 διορθώνει το Ethereum.

Η Νότια Κορέα απέφυγε οριακά μια τεχνική ύφεση με το ΑΕΠ της στο τρίτο τρίμηνο να αυξάνεται κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά από συρρίκνωση 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, έχασε τις εκτιμήσεις του Reuters για ανάπτυξη 0,5%. Σε ετήσια βάση, η Οικονομία της Χώρας αναπτύχθηκε κατά 1,5%, επίσης βραδύτερα από την αύξηση 2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Εταιρείας S&P Global:

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, αυξήθηκε οριακά στις 49,7 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 49,6 τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης παρέμεινε χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για δεύτερο συνεχή μήνα. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 49,8 μονάδες.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα Υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,2 μονάδες αυτόν τον μήνα, από τις 51,4. Στις 51,5 μονάδες τον ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Ο PMI για τη Μεταποίηση ανήλθε τον Σεπτέμβριο στις 45,9, από τις 45,0 ένα μήνα νωρίτερα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για πιο μέτρια αύξηση στις 45,3 μονάδες.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να κινηθεί πολύ βιαστικά με τις μειώσεις επιτοκίων”, τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, σε δηλώσεις του στο Bloomberg.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 227000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Οκτωβρίου, από 242000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες στις 242000.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 4,1% τον Σεπτέμβριο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 738000, κατοικιών από 709000 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 720000.

“H Παγκόσμια Οικονομία κινδυνεύει να κολλήσει σε ένα μονοπάτι χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους”, τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε δηλώσεις που έκανε στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 108,4 δισ. ευρώ (προσαρμοσμένες τιμές αν ολοκληρωθεί η Α.Μ.Κ. στην Τρ. Αττικής).

Η Scope Ratings επισημαίνει ότι “η μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ενισχύει τις θετικές προοπτικές (αξιολογηση BΒB-) της Ελλάδας. Το πιο ανθεκτικό Τραπεζικό Σύστημα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βοηθούν σημαντικά για την αντιμετώπιση των οικονομικών αδυναμιών. Τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα θα διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια και ο δείκτης χρέους της Χώρας θα μειωθεί στο 150,5% του ΑΕΠ έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 132,8% έως το 2029”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Lamda Development, “προχώρησε στην υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης μεταξύ της κατά 100% Θυγατρική της Εταιρείας στη Σερβία ‘SINGIDUNUM - BUILDINGS D.O.O.’ και της Σερβικών συμφερόντων Εταιρείας ‘SPARK INVESTMENT D.O.O.’ για την πώληση εκτάσεων συνολικού εμβαδού περίπου 2,7 εκατ. τ.μ. εκ των οποίων περίπου 1,4 εκατ. τ.μ. είναι μη-οικοδομήσιμη έκταση (πράσινοι/κοινόχρηστοι χώροι, οδικά δίκτυα, αγροτεμάχια). Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε €36 εκατ. σε μετρητά, ίσο με τη λογιστική καθαρή αξία του ακινήτου την 30/6/2024. Μέρος του τιμήματος, περίπου €6,8 εκατ., θα δοθεί για την ολοκληρωτική εξόφληση του δανείου της ‘SINGIDUNUM - BUILDINGS D.O.O.”

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Jumbo και στο υψηλό οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, Lamda Development, Cenergy.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα, με 43 ανοδικούς τίτλους, έναντι 81 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.626 συμβόλαια).

Στα 3.901 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.845 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.650 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.650 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 907, 678 για τον Νοέμβριο και 229 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.398), κινήθηκε μεταξύ 3.374 και 3.425 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 40, 40 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.169,5), κινήθηκε μεταξύ 1.169,5 και 1.177 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.199).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Ιντρακάτ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.225), Πειραιώς (10.078), Εθνική (1.673), Alpha Bank (11.286), ΔΕΗ (784), Ελλάκτωρα (202), Μυτιληναίο (218), ΑΔΜΗΕ (352), Ελ. Πετρέλαια (167), ΕΛΧΑ (117).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 184.506, Πειραιώς 86.806, ΑΔΜΗΕ 28.202, ΔΕΗ 20.876, Eurobank 19.183, Εθνική 19.163, ΓΕΚ 11.482, Τέρνα Ενεργειακή 16.627.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 64.212.012 τεμ., (από 64.212.012 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 52.327.010 τεμ. (52.182.782), ΟΠΑΠ 1.667.529 τεμ. (1.670.613), Εθνική 12.630.948 τεμ. (13.097.735), ΟΤΕ 2.166.190 τεμ. (1.987.032), Πειραιώς 13.323.927 τεμ. (13.323.927), Ελ. Πετρέλαια 1.305.341 τεμ. (1.310.341), Intralot 1.165.272 τεμ. (1.200.272), Motor Oil 1.451.790 τεμ. (1.449.596), Cenergy 884.856 τεμ. (1.043.064).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων