Νέα πτώση με οδηγό τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Το θετικό ξεκίνημα διαδέχτηκε νέο κύμα πωλήσεων. Κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ οι καθαρές συναλλαγές. Αντεξαν ΟΤΕ, Coca Cola, Aegean, Σαράντης. Τα δεδομένα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Δημοσιεύθηκε: 23 Οκτωβρίου 2024 - 17:42

Τελ. Ενημ.: 23 Οκτωβρίου 2024 - 20:16

Load more

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με αθροιστικές απώλειες 2,52%, ενώ ισόποσες αρνητικές συνεδριάσεις έχει χρεωθεί και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με τις αθροιστικές απώλειες να φθάνουν στο 4,64%, ενώ το σημερινό -1,47% του Τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος κλάδος συνέχισε να ηγείται της πτωτικής κίνησης.

Και μπορεί σήμερα και χθες να υπάρχει το άλλοθι της επιφυλακτικής εικόνας των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως όλο και περισσότεροι traders, αλλά και επαγγελματίες του χώρου δηλώνουν απογοητευμένοι από την βραχυπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σημειώνοντας πως η γενικότερη εικόνα της Εγχώριας Αγοράς, παραπέμπει σε γενικότερη μείωση θέσεων από Ξένους διαχειριστές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τελευταία placement και οι Α.Μ.Κ., ή οι είσοδοι στο Χ.Α. απογοήτευσαν (ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΜΠΕΛΑ, BOCHGR, ΕΤΕ, CENER), με μοναδική θετική εξαίρεση την περίπτωση της Κρι Κρι και αυτό έχει επιδράσει αρνητικά, δημιουργώντας βραχυπρόθεσμη κρίση εμπιστοσύνης στις τάξεις των ενεργών επενδυτών.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ανακοινώθηκε και η ομολογιακή έκδοση της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της Αγοράς, “οι μεγάλοι traders είναι ‘φουλ από χαρτιά’ και πρέπει να δημιουργήσουν ‘χώρο’, για να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε νέα εταιρική έκδοση και αυτό γίνεται με ρευστοποιήσεις άλλων, πιθανότατα κερδοφόρων παλαιών, θέσεων”.

Στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθούν η εξασθένηση της ψυχολογίας, αλλά και αρκετά “margin calls” που ενεργοποιεί η τελευταία σημαντική υποχώρηση.

Την ίδια ώρα και βάσει των τελευταίων εκθέσεων, το κλίμα δείχνει να βαραίνει για τις Ευρωπαϊκές μετοχές, λόγω των επερχόμενων Αμερικανικών Προεδρικών εκλογών, αλλά και των συνεχιζόμενων εκθέσεων από Επενδυτικούς Οίκους, που εκφράζουν ανησυχίες, για την επίπτωση στην κερδοφορία των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, από ενδεχόμενη ταχεία αποκλιμάκωση επιτοκίων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., από πλευράς αποτελεσμάτων εννεαμήνου, σήμερα το πρωί ανακοίνωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα η Σαράντης και αύριο ακολουθεί η Μυτιληναίος.

Οι κινήσεις των αγοραστών παραμένουν απόλυτα επιλεκτικές στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, χωρίς διαθέσεις αλλαγής η επιφυλακτική εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, ενώ συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Με μικτή εικόνα, οι διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, καθώς οι traders εκτιμούν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα κινηθούν λιγότερο επιθετικά, όσον αφορά τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων, ιδιαίτερα η Fed αν εκλεγεί στην Προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,05% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,24% ανηφορίζει αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,166% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Εν τω μεταξύ, στο 2,71% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη δημοπρασία στα τέλη Σεπτεμβρίου η απόδοση ήταν στο 2,85%.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους και λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος στο Χ.Α., η στήλη αποφάσισε να φιλοξενήσει σχόλιο για τα Κρατικά ομόλογα, που δείχνουν να ενδιαφέρουν όλο και περισσότερους “ραντιέρηδες”.

Άνευ ετέρου, η κυριότερη μεταβλητή στην τρέχουσα περίοδο είναι η μεταβαλλόμενη, υπέρ χαμηλότερων επιτοκίων, νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, εστιάζοντας μοιραία στις Fed και ΕΚΤ, σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Η δικαιολογητική βάση εδράζεται επί των ελεγχόμενων, πλέον, ρυθμών πληθωρισμού στα μεγάλα αυτά Οικονομικά Συστήματα, επιτρέποντας και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις.

Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ φαίνεται να “προηγείται” με τρεις διαδοχικές μειώσεις, με το ενδεικτικό επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης (MRO) να βρίσκεται στο 3,40%, μειωμένο κατά 70 μ.β. σε μόλις τρεις μήνες, την ίδια ώρα που η Fed έχει παρέμβει μειώνοντας μόνο μία φορά κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο 2024, στο τρέχον 4,75% - 5%.

Παράλληλα, η πιθανότητα να συνεχιστούν τέτοιες πολιτικές είναι μεγάλη και ιδιαίτερα στην ΕΚΤ, βάσει των μακροοικονομικών δεδομένων στην Ευρωζώνη. Ενδεικτικά, ο περί ου ο λόγος γενικός πληθωρισμός κατήλθε στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο, με τον δομικό στο 2,7%, από 2,8%.

Προσέτι, αφενός το Δολάριο ΗΠΑ παραμένει ισχυρό, παρά τις προβλέψεις για μέτρια υποτίμηση στην Αγορά Συναλλάγματος, με την ισοτιμία έναντι του Ευρώ στη ζώνη των $1,076, αφετέρου οι αποδόσεις στα Αμερικανικά ομόλογα παραμένουν εξόφθαλμα υψηλές, συγκριτικά με το, επί παραδείγματι, Γερμανικό bund.

Η γενικότερη εικόνα θέλει τις περισσότερες εκδόσεις ομολόγων να είναι ελκυστικές σε αποδόσεις στη λήξη, αλλά και σε υπεραπόδοση τιμής, καθώς αναμένεται συνέχιση τοποθετήσεων, λόγω του ότι υφίστανται επιτόκια κουπονιών ιδιαίτερα υψηλά και σίγουρα υψηλότερα από εκείνα των νεότερων σειρών που θα εκδοθούν στο εγγύς μέλλον.

Ειδικότερα για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, που ενδιαφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων επενδυτών, χάρη στην ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση (αφορολόγητο κουπόνι) και την απουσία συναλλαγματικού κινδύνου, ενδέχεται να υπάρχουν υπεραποδόσεις από την αναμενόμενη αύξηση τιμής στη Δευτερογενή Αγορά, συνυπολογίζοντας την, ούτως ή άλλως, σταθερή απόδοση υψηλών επιτοκίων κουπονιών.

Υπερτονίζεται ότι η Ελλάς έχει πλέον αξιόχρεο σε επενδυτική βαθμίδα εδώ και πολλούς μήνες, καθώς οι επιλέξιμοι από την ΕΚΤ Οίκοι Αξιολόγησης (πλην Moody’s) έχουν αναγνωρίσει τα θετικά βήματα στην Οικονομία της Χώρας.

Έτι περαιτέρω, το spread του Ελληνικού 10ετους ομολόγου αναφοράς, έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού, έχει κατέλθει σε υπερπολυετή χαμηλά, προ εποχής μνημονίων επίπεδα, στην περιοχή των 90 μ.β., κάτι που αποδεικνύει την ευρεία επενδυτική αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων” σύμφωνα με την άποψη του κ. Μαυρουδή (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1419,95 (+0,37%) και 1405,39 μονάδων (-0,65%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1406,53 (-0,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1407,14 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,53%.

Να σημειωθεί ότι η απώλεια της στήριξης στις 1411 μονάδες, ανοίγει δρόμο για δοκιμασία των 1400 μονάδων.

Ο τζίρος στα 118,6 εκατ., από τα οποία τα 20,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΚΑΤ, ΕΛΠΕ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 118,6 εκατ., τα 110,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Για γερά νεύρα και δυνατούς λύτες με λεφτά η Αγορά, συνεχίζει να ταλαιπωρείτε στους πρόποδες του 1400. Μπορεί ο ΓΔ να συντηρείται, παρόλα αυτά οι ‘ουρές’ από πωλήσεις σε ‘τριτοδεύτερους’ τίτλους και τα κτυπήματα από διάσπαρτα margin υπάρχουν στην Αγορά. Οι όποιοι αγοραστές φοβούνται και κάθε φορά περιμένουν να ‘δουν φως’ πριν κινηθούν διστακτικά. Η Αγορά, σε κάθε περίπτωση για να αλλάξει επίπεδο και να πάρει τάση, θα πρέπει να κατοχυρώσει το 1470 και από την άλλη να διασώσει την ζώνη του 1400”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Το Χ.Α. παρέδωσε χθες, σχεδόν αμαχητί, τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, αλλά ακόμα παραμένει εντός του εκτιμώμενου εύρους τιμών. Από την άλλη, περισσότερο σταθεροποιητική είναι η εικόνα στο εξωτερικό, καθώς οι Αγορές αξιολογούν τις χθεσινές προβλέψεις του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία. Υπερτονίζουμε ότι η Ευρώπη υπολείπεται για άλλη μία φορά στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ο Σαράντης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο του έτους με τα EBITDA να ανέρχονται στα 21,3 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Stella Pack, ενώ οριακή μείωση εμφάνισαν τα EBITDA στα 18,5 εκατ. ευρώ χωρίς την εξαγορά. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν αναμένουμε κρίσιμη αυτονόμηση του ΓΔΧΑ το επόμενο διάστημα”, αναφέρει η Depolas Investment Services.

Oι επενδυτές μετριάζουν τον ενθουσιασμό τους, ενόψει των στοιχείων PMI των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα”, όπως εκτιμά η Eurobank Equities.

Η απουσία επαρκούς βάθους της Αγοράς, μπορεί να είναι ο βασικός λόγος για την υποχώρηση. Δε βλέπουμε κάποιους σημαντικούς λόγους που να σχετίζονται με την απότομη πτώση και περιμένουμε ότι η Αγορά θα αντιδράσει με μέτρια ανάκαμψη” αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Η αναπροσαρμογή προς τα κάτω των τιμών - στόχων από δύο μεγάλους Διεθνείς Οίκους, τη Morgan Stanley και τη Goldman Sachs ήταν ένας λόγος της οπισθοδρόμησης του ΓΔ, από κοινού με την απογοήτευση για την πορεία βασικών μετοχών όπου στο προηγούμενο διάστημα διενεργήθηκε placement, ή A.M.K. Η προσοχή στην επόμενη στήριξη των 1411 μονάδων”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τα επιτόκια στης Κεντρικές Τράπεζες αποκλιμακώνονται, ενώ τα επιτόκια της Αγοράς (αποδόσεις 10ετων ομολόγων) αυξάνονται από το 3,64% πριν 40 μέρες, στο 4,21% που είναι σήμερα. Προσπαθώντας να βρούμε απάντηση (στα ψιλά γράμματα στην NEW YORK FED) καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει ενόχληση στη ζήτηση χρήματος, από την μειωμένη προσφορά, λόγω της επικρατούσας ποσοτικής σκλήρυνσης. Το "reserve demand elasticity" δείχνει ότι μέσα στο 2025, αν δεν υπάρξει οικονομικό σοκ, θα είναι πολύ ομαλό. Οι μεγάλοι παίκτες ομολόγων φαίνεται ότι δεν είναι ενοχλημένοι από τις κινήσεις της Fed, που έκανε εξαιρετική δουλειά, αλλά ανησυχούν από την γενικότερη κατάσταση (διόγκωση χρεών και ενδεχόμενη άνοδος των τιμών των Πρώτων Υλών) που επικρατεί τριγύρω μας, με αποτέλεσμα να απαιτούν μεγαλύτερες αποδόσεις για να δανείσουν τα κεφαλαία τους”, όπως επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Η προσπάθεια ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη απέτυχε σε πρώτη φάση, με αποτέλεσμα να επιστρέψει και πάλι στην βάση του κοντά στις 1400 μονάδες, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Το ερώτημα αν θα συνεχίσει να κινείται εντός του trading range των τελευταίων μηνών με πλαγιοκαθοδική κίνηση για την πλειοψηφία των μετοχών, ή αν έχει έρθει η στιγμή να διορθώσει την περσινή ανοδική κίνηση, παραμένει.

Η περιοχή των 1400 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 1200 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη, καθώς σε αυτά τα σημεία εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον φέτος.

Η εικόνα του Τραπεζικού δείκτη προβληματίζει περισσότερο, αφού κινείται πλέον κάτω από τις 1200 μονάδες και οι Τράπεζες που πραγματοποίησαν placement, κινούνται αρκετά χαμηλότερα από τις τιμές του placement.

Το γεγονός ότι η Ελληνική Αγορά τους τελευταίους μήνες αρνείται να κινηθεί ανοδικά, παρά το πολύ καλό κλίμα στις Αγορές του εξωτερικού, σίγουρα προβληματίζει.

Από τις επιμέρους μετοχές, ξεχώρισε αυτή την εβδομάδα η ΚΟΥΕΣ, που μετά το διπλό deal της εξαγοράς του Μπενρουμπή και της πώλησης της ACS, προσέγγισε το υψηλό έτους παρά το αρνητικό κλίμα”, όπως επισημαίνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7), ΕΤΕ (6,7), ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,5), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΑΛΦΑ (3,4), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (ΑΛΦΑ -1,91%, ΕΤΕ -0,70%, ΕΥΡΩΒ -3,05%, ΠΕΙΡ -0,54%).

Μεταξύ 1203,39 (+0,46%) και 1177,26 μονάδων (-1,72%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1179,48 (-1,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1180,33 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,47%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 1204 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1234 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οριακά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό FTSE25, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+0,39%), ΕΕΕ (+0,42%), ΟΤΕ (+0,06%), ΣΑΡ (+0,18%).

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γ.σ. της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, όπου οι μέτοχοι ενέκριναν την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στη Masdar. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Γεώργιος Περιστέρης, “η εν λόγω πώληση θα ενισχύσει την ταμειακή θέση της εταιρείας κατά 900 εκατ. ευρώ και θα μειώσει την δανειακή επιβάρυνση κατά 1,1 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση”.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, “στο διαδικαστικό σκέλος αναμένεται μια κανονιστική έγκριση από τις Πολωνικές Αρχές (σ.σ. ο Ελληνικός Όμιλος έχει και εκεί παρουσία) και ακολούθως η Masdar θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για το 67% της Εισηγμένης”.

Για τον τίτλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,46%) η επόμενη στήριξη στη ζώνη 16,19 – 16,15 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 17,76 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Ισχυρά αποτελέσματα εννεαμήνου ανακοίνωσε ο Όμιλος Σαράντη, λόγω και της συνεισφοράς της Stella Pack, η οποία εξαγοράστηκε φέτος. Ο στόχος για EBIT 61 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης φαίνεται πως μπορεί εύκολα να επιτευχθεί, όταν στους 9 μήνες είχε 48 εκατ. ευρώ. Μόλις στα 12,4 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός. Ο τζίρος πάνω κατά 27,9% και τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 31,7%.

Μετά από δύο ήπια πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα ο τίτλος του ΣΑΡ (+0,18%) επέστρεψε σε θετικό πρόσημο. Το ημερήσιο “stop short” στα 11,60 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 10,56 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο τίτλος της ΕΛΧΑ (-0,66%). Η μετοχή έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,906 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 1,88 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στα 1,95 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Εν τω μεταξύ, στις Αγορές βγήκε σήμερα η ΔΕΗ, με έκδοση επταετούς senior ομολόγου, μη ανακλήσιμου πριν την τριετία, με την Επιχείρηση να αποσκοπεί στην άντληση 500 εκατ. ευρώ και να “σηκώνει” τελικώς 600 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίτερα, με τις αρχικές σκέψεις για την τιμολόγηση (ΙΡΤ) να κινούνται στην περιοχή του 5%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στην περιοχή του 4,75% (+/- 12,5 μονάδες βάσης). Εν τέλει η τιμολόγηση του τίτλου “κλείδωσε” στο 4,625%.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+152,2%), ΑΤΤ (+111,56%), MONTA (+91,62%), ΦΒΜΕΖΖ (+90,87%), SOFTWEB (+82,56%), ΚΟΥΑΛ (+80,92%), OPTIMA (+63,59%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,74%), TITC (+50,82%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της ΕΛΒΕ (-9,01%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,40 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,38 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΙΝ (+7,14%), ΠΡΟΝΤΕΑ (+3,76%), ΧΑΙΔΕ (+3,36%), ΠΑΙΡ (+3,10%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,73%), ΒΙΟΣΚ (+0,97%), ΕΛΣΤΡ (+0,49%), ΔΡΟΜΕ (+1,41%), ΑΣΤΑΚ (+0,56%), ΑΒΕ (+0,62%), ΛΕΒΠ (+14,62%).

Σε υψηλά 7μηνου η Βιοτέρ (+5,42%).

Στο -10,45% η ΑΤΤ, στο -37,5% το ΑΤΤΔ.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΡΙΓΟ (-3,51%), τέσσερις για ΦΒΜΕΖΖ (-1,32%).

Αγορές από “insiders” στην Ιντρακάτ (+1,29%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+0,37%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις ΕΥΑΘ (+1,88%) και BOCHGR (+0,94%).

Σε χαμηλά 2,5 μηνών η ΕΧΑΕ (-0,68%).

Αίσθηση έκανε η εντολή αγοράς, περίπου, 20000 τεμ. στα 1,53 ευρώ (+0,39%) για την ΕΚΤΕΡ (+1,31%).

Η ΙΝΤΚΑ (-0,69%) συνεχίζει να αγοράζει ΙΝΛΟΤ (+1,89%).

Με αυξημένες συναλλαγές επέστρεψαν οι αγοραστές σε Ικτίνο (+3,03%) και Profile (+1,92%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1421 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1398 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3523 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 3450 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη στήριξη στις 3396 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ελεγχόμενη υποχώρηση στην Ευρώπη, με αρνητικό βηματισμό και οι δείκτες στην Wall Street.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, στο 1,078 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, πιέζουν προς τα $2730 τον Χρυσό, προς τα $33,95 διορθώνει το Ασήμι.

Προς τα $66000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2530 διορθώνει το Ethereum.

Η Deutsche Bank ξεπέρασε τις προσδοκίες για επιστροφή της στα κέρδη τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, αφού είχε διακόψει το σερί κερδοφορίας 15 τριμήνων στο β΄ τρίμηνο του έτους. Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους ανήλθαν σε 1,461 δισεκατομμύρια ευρώ το γ΄ τρίμηνο, έναντι 1,047 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμενόταν σε δημοσκόπηση της LSEG από αναλυτές. Τα έσοδα έφτασαν τα 7,5 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης αναλυτών της LSEG για 7,338 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια διπλασιάστηκαν στα 494 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2024, έναντι 245 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2023. Οι αναλυτές προέβλεπαν ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 482 εκατ. ευρώ.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική, όσον αφορά τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων και να στηρίζεται στα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία”, επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Νέα πτώση κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, υποχώρησαν κατά 1% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 3,84 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Εθνική Ένωση Μεσιτών. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2010. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,6 δισ., στα 108,6 δισ. ευρώ (προσαρμοσμένες τιμές αν ολοκληρωθεί η Α.Μ.Κ. στην Τρ. Αττικής).

Η JP Morgan συνεχίζει να συστήνει τις Ελληνικές Τράπεζες, καθώς οδεύουμε προς τις ανακοινώσεις για τα κέρδη του γ' τριμήνου και εκτιμά ότι η πρόσφατη πτώση του κλάδου προσφέρει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για τις Ελληνικές μετοχές, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή δυναμική των κερδών και τις συνεχείς ανοδικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή από τις αρχές του έτους, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις Τράπεζες της αναπτυγμένης Ευρώπης. διατηρεί την "overweight" σύσταση για τον κλάδο και δεν προχωρά σε κάποια αλλαγή των τιμών - στόχων.

Οι Ελληνικές Τράπεζες παραμένουν η “αγαπημένη επιλογή” των αναλυτών της JP Morgan για την Περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

Στο τρέχον διάστημα προτιμά τις μετοχές των Eurobank και Πειραιώς σε σύγκριση με αυτές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας.

Σε αναθεώρηση των προβλέψεων της τιμής - στόχου της Μυτιληναίος για τα επόμενα έτη προχώρησε η Alpha Finance. Η νέα τιμή - στόχος διαμορφώνεται στα €47,70 ανά μετοχή, από €31,40 προηγουμένως, καθώς η Χρηματιστηριακή θεωρεί ότι οι συνέργειες μεταξύ των κλάδων του και το καθετοποιημένο μοντέλο ανάπτυξης επιτρέπουν στον Όμιλο να επιτυγχάνει υψηλή διατηρήσιμη κερδοφορία υπό διαφορετικές συνθήκες. Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση της Alpha Finance, ο “Όμιλος προετοιμάζεται για το μεγάλο βήμα εισαγωγής στο Λονδίνο, θέτοντας ως στόχο να αναπτυχθεί στο εξωτερικό, με τις Αγορές της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να αποτελούν τις κύριες Αγορές δραστηριοποίησης”.

Η Pantelakis Sec., για την μετοχή της Optima bank, συστήνει “buy” με τιμή - στόχο τα €18, καθώς θεωρεί ότι:

H Optima bank θα έχει μια ακόμη χρονιά ρεκόρ το 2024 σε κερδοφορία με 140 εκατ., σε σχέση μετά 108 εκατ. του 2023.

Η Τράπεζα θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία με τις καταθέσεις να φτάνουν τα 6,5 δισ. το 2026.

Τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξάνονται κατά 20% κατά μέσο όρο την περίοδο 2023 - 2026.

Σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ προβλέπει από φέτος έως και το 2029 το ΔΝΤ για την Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση Fiscal Monitor που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Μάλιστα εκτιμά ότι το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα (που λαμβάνει υπόψη την πορεία της Οικονομίας) θα κινηθεί μεταξύ 1,8% και 2,1% του ΑΕΠ για την περίοδο έως το 2029.

Το Ταμείο προβλέπει και ραγδαία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. Από το 159% του ΑΕΠ που αναμένεται να κλείσει στο τέλος της φετινής χρονιάς, θα υποχωρήσει στο 152,9% του ΑΕΠ το 2025 και στο 149,1% την αμέσως επόμενη χρονιά. Για το 2027 το χρέος υπολογίζεται στο 145,4%, το 2028 στο 142,3% και το 2029 στο 139,4% του ΑΕΠ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΥΔΑΠ και με το αρνητικό οι ΕΕΕ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΑΑ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Autohellas.

Κακή η τελική εικόνα, με 38 ανοδικούς τίτλους, έναντι 90 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.651 συμβόλαια).

Στα 3.845 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.867 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.650 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.655 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 745, 562 για τον Νοέμβριο και 183 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.399,75), κινήθηκε μεταξύ 3.395 και 3.493 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.216,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.253,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.684), Πειραιώς (4.335), Εθνική (1.992), Alpha Bank (11.658), ΔΕΗ (514), Ιντρακάτ (200), Μυτιληναίο (214), ΑΔΜΗΕ (899), Cenergy (356), ΕΛΧΑ (232).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 184.127, Πειραιώς 88.199, ΑΔΜΗΕ 28.281, ΔΕΗ 21.133, Eurobank 17.843, Εθνική 19.915, ΓΕΚ 11.468, Τέρνα Ενεργειακή 16.627.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 64.212.012 τεμ., (από 64.481.289 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 52.182.782 τεμ. (52.182.782), ΟΠΑΠ 1.670.613 τεμ. (1.670.613), Εθνική 13.097.735 τεμ. (13.338.946), ΟΤΕ 1.987.032 τεμ. (1.974.192), Πειραιώς 13.323.927 τεμ. (13.323.927), Ελ. Πετρέλαια 1.310.341 τεμ. (1.329.474), Intralot 1.200.272 τεμ. (1.146.148), Motor Oil 1.449.596 τεμ. (1.468.528), Cenergy 1.043.064 τεμ. (1.133.890).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων