Μέτριες απώλειες στα ευρωπαϊκά, διευρύνονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Από 0,49% χαμηλότερα τα futures του S&P500, στις 19.419 (-0,19%) ο DAX, στις 7.479 (-0,74%) ο CAC40.
Την ίδια ώρα, στο ΧΑ, βαθαίνει η διόρθωση, με τον τραπεζικό κλάδο στο στόχαστρο των πωλητών, με τις εντολές τους να καλύπτουν όλο και ευρύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Από την προσυνεδρίαση αρνητικό το κλίμα, δεν άλλαξε στην εξέλιξη της συνεδρίασης, αλλά τουλάχιστον μέχρι τις 12:00 η προσφορά ήταν μέτρια, ανάλογη και η διόρθωση για τους κύριους δείκτες.
Επιβαρύνθηκε όμως σταδιακά, με συνέπεια να ενεργοποιηθούν περισσότεροι πωλητές σε τραπεζικά και blue chips. Συμπτωματικά, και στη χθεσινή συνεδρίαση το κύριο μέρος των ρευστοποιήσεων ξεκίνησε μετά τις 12:00, απόρροια μείωσης θέσεων από την πλευρά διαχειριστών ξένων funds αλλά και εγχώριων θεσμικών.
Οι εκτιμήσεις των χρηματιστών για το χάλι της αγοράς διίστανται, άλλοι σημειώνουν πως δεν μπορεί η Eurobank να αποτιμάται περί τα 3,5 δισ. λιγότερα της Attica Bank -άσχετα από τους λόγους της στρέβλωσης-, άλλοι παραπέμπουν στην Goldman Sachs, που νωρίτερα προχώρησε σε μείωση των τιμών-στόχων των τραπεζικών, άλλοι επισημαίνουν την εδώ και καιρό απουσία νέων καθαρών εισροών.
Πάντως, άσχετα για ποιον λόγο το ΧΑ παρουσιάζει αυτή την απαξιωτική εικόνα, η ουσία είναι ότι η αγορά πάσχει. Ενδεχομένως για τον τραπεζικό κλάδο να «ευθύνονται» και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που επιβεβαιώνουν αύξηση των NPLs στο πρώτο 6μηνο, αλλά και νέο σήμα-προειδοποίηση για τον αναβαλλόμενο φόρο.
Η διάθεση μετοχών σε ξένους και εγχώριους, είτε μέσω placement είτε μέσω αμκ, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εγκλωβισμένων. Τόσο στην περίπτωση της Εθνικής η προσφορά σε τιμές παραμένει αστείρευτη σε τιμές χαμηλότερες των 7,55 ευρώ, όσο στη Cenergy Holdings οι πωλητές επιμένουν χαμηλότερα των 9 ευρώ. Μάλιστα, πηγαίνοντας πιο πίσω είναι οι περιπτώσεις της Πειραιώς, του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή ακόμη της HelleniQ Energy. Κοινός παρονομαστής, το discount τρέχουσας τιμής έναντι τιμής αναφοράς.
Επιπρόσθετα, είναι και η κλίση μετοχών, λ.χ. της ΔΕΗ, που από τις 12:00 και μετά έχει πολύ χαμηλή τάση, με τις απώλειες έως και 3,35% να επιτείνουν τον προβληματισμό των επενδυτών. Μία εξήγηση που δόθηκε από χρηματιστή συσχετίζει την προσφορά-κατοχύρωση ρευστότητας με την έκδοση του ομολογιακού (500 εκατ.), προσέγγιση που δεν επιβεβαιώνεται -προσώρας- ως προς τη σύνθεση των πωλητών.
Στα όρια των 1.200 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, έως 2,15% χαμηλότερα, με την Πειραιώς να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Στα 3,755 (-3,10%).
Στις 3.441 (-1,76%) ο FTSE25, στις 1.417,46 (-1,48%) ο Γενικός Δείκτης, με την απώλεια των πρώτων (κοντινών) στηρίξεων να επιτείνει την πωλητική διάθεση.
Μόλις 2 από τις 25 μετοχές του FTSE25 κόντρα στη γενικότερη υποτίμηση: HelleniQ Energy (7,03), Sarantis (11,04) και μόλις 3 από τις 20 του FTSEMidCap: Quest (5,80), ΕΥΑΘ (3,18), ΚΡΙ ΚΡΙ (13,25).
Συνολικά μόλις 5 στις 45 μετοχές εισηγμένων όπου πραγματοποιείται το 98% της ημερήσιας αξίας συναλλαγών.
Από τα συνολικά 47 εκατ. αξίας συναλλαγών, τα μόλις 2,4 εκατ. πραγματοποιούνται σε μετοχές με θετικό πρόσημο.