“Ρεπετισιόν” του χθεσινού έργου, “παίχτηκε” και σήμερα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με τους λίγους αγοραστές να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και μαζί και εννέα τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).
Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, που συνεχίζει να διαμορφώνεται από τις λίγες πρωτοβουλίες που παίρνουν οι αντισυμβαλλόμενοι προς το τέλος των συναλλαγών, ή στις τελικές δημοπρασίες, το πρώτο ζητούμενο στο Χ.Α. παραμένει η συνέχιση της αντίδρασης, με ταυτόχρονη αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών και την διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, αλλά αυτό, όπως έδειξε και η σημερινή συνεδρίαση, δεν είναι καθόλου σίγουρο, αν δεν υπάρχουν βοήθειες και από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και από νέα ανοδική κίνηση στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ.
“Ο συνδυασμός buyback, αγορών από Έλληνες κυρίως παίκτες και περιορισμού της προσφοράς, μπορούν να δώσουν την ανοδική διαφυγή μετά από την πολύμηνη συσσώρευση”, όμως όσο η καθαρή αξία συναλλαγών παραμένει παγιωμένη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, όλα τα παραπάνω δείχνουν να έχουν υψηλό δείκτη δυσκολίας.
Έτσι, τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, μπορεί να οδηγούν σε υψηλότερες αποτιμήσεις, όποτε το τελικό πρόσημο είναι θετικό, αλλά δρουν αποτρεπτικά σε όσα χαρτοφυλάκια παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ “day by day” και παραμένουν πεισματικά εκτός Αγοράς.
Με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα, ο αριθμός των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών θα παραμείνει περιορισμένος, καθώς το χρήμα που ανακυκλώνεται δεν φτάνει για μεγαλύτερο αριθμό τίτλων που θα μπορούσαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.
Την ίδια ώρα, στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία, συνεχίζεται η παραφιλολογία για το αν θα ευνοηθούν, ή όχι οι Ελληνικές μετοχές από μία πιθανή αναβάθμιση της Αγοράς σε Ανεπτυγμένη, μία διαδικασία που όμως έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της και δεν θα γίνει αύριο.
Από την άλλη, η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από την είσοδο των νέων μετοχών της Cenergy, που προήλθαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ., με τιμή διάθεσης τα 9,00 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 22222222 νέες (ΚΟ) μετοχές της Cenergy, που προέκυψαν λόγω Α.Μ.Κ. με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων της Εταιρείας. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 212.384.903 (ΚΟ) μετοχές.
Στην ανακοίνωση της Εισηγμένης επισημαίνεται ότι από το σύνολο των 22.222.222 νέων μετοχών, το 80% διατέθηκε σε Θεσμικούς επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 20% σε Ιδιώτες επενδυτές.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Cenergy (-1,32%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 8,83 ευρώ (-3,18%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές σχετικά ψηλότερα και στην τιμή της Α.Μ.Κ., ακολουθώντας την “πεπατημένη” προηγούμενων διαθέσεων μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι πλην Κρι Κρι, όλες οι τελευταίες εισαγωγές και τα placements, έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής, χωρίς διαθέσεις άμεσης ανάκαμψης, προκαλώντας εκνευρισμό στους traders που σπεύδουν να μειώσουν θέσεις, για να προστατεύσουν το κεφάλαιό τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.) σύμφωνα με την οποία, “αν και η Αγορά δείχνει σημάδια κόπωσης, η ροή διάθεσης ‘πακέτων’ στο Χ.Α. δείχνει ότι θα συνεχιστεί. Το πρόβλημα που διατρέχει τη συγκύρια είναι ότι οι πρόσφατες διαθέσεις ποσοστών δεν δημιούργησαν θετικό κλίμα για τις επόμενες. Επίσης, παρατηρείται διεύρυνση της έκπτωσης προκειμένου να υπάρξει κάλυψη της προσφοράς. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιλογή της στιγμής για να ανοίξει ένα βιβλίο προσφορών είναι η ‘μισή δουλειά’. Και επειδή η υπόλοιπη μισή δουλειά είναι η προσέλκυση ‘ποιοτικών’ επενδυτών, ο κίνδυνος να γεμίσει το Χ.Α. με κάθε λογής βραχυπρόθεσμους Θεσμικούς ‘τυχοδιώκτες’ είναι ορατός”.
Με τα παραπάνω δεδομένα και με την καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα να απέχει σημαντικά, από το να χαρακτηριστεί αρκετή να δώσει κίνηση σε μεγαλύτερο κομμάτι ημερήσιων πρωταγωνιστών, όλα τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην ολοκλήρωση της εξαγοράς, τουλάχιστον του 67%, της ΤΕΝΕΡΓ από την Masdar, κίνηση που θα οδηγήσει στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, με τους αναλυτές να ευελπιστούν ότι μέρος της ρευστότητας που θα προκύψει, θα μετακυλιστεί από την μετοχή της Τέρνας Ενεργειακή, σε άλλες επενδυτικές θέσεις, όμως και αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο, αν η κρατούσα τάση στο Χ.Α. επιβάλλει την απόλυτη επιφυλακτικότητα.
Η προσοχή στις Διεθνείς Αγορές και στο NYSE, όπου παρά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά που καταγράφουν Dow Jones και S&P 500, όλο και περισσότεροι Διαχειριστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ισχυρή διόρθωση, αν το εκλογικό αποτέλεσμα της 5ης Νοεμβρίου τιμολογηθεί αρνητικά από τις Αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι ακολουθεί το κλείσιμο βιβλίων, από 30/11 έως 15/12, για την πλειονότητα των Ξένων Επενδυτικών Οργανισμών και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κάποιοι Διαχειριστές θα ρισκάρουν τα κέρδη της χρονιάς, προχωρώντας σε τοποθετήσεις της “τελευταίας στιγμής”.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής, με την σημαντική αύξηση του “ειδικού του βάρους” στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., έχει εξελιχθεί σε απόλυτο “σηματωρό” της Αγοράς και δεν αναμένεται ουσιαστική βελτίωση του κλίματος, όσο η μετοχή της ΕΤΕ παραμένει χαμηλότερα από την τιμή του πρόσφατου placement, στα 7,55 ευρώ.
Εκτός από τον Τραπεζικό κλάδο, η προσοχή των traders στην ερχόμενη Παρασκευή, όπου είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της S&P για το Ελληνικό αξιόχρεο, ενώ την ίδια μέρα θα έχει προηγηθεί η λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου, στην Αγορά Παραγώγων.
Σχετικά καλύτερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου καταγράφηκαν κάποιες λίγες πρωτοβουλίες αγοραστών, σε μικρό αριθμό τίτλων.
Συνεχίζεται η μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,92% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,00% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,073% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους και όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, διενεργήθηκε σήμερα επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 3,875%, λήξεως 12 Μαρτίου 2029, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,38%, έναντι 3,11% στη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1420,69 (-0,21%) και 1429,26 μονάδων (+0,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1427,01 (+0,23%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1430,67 (+0,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1430,09 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,45%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 95,1 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, CENER, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ, ΕΤΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 95,1 εκατ., τα 87,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Μακροπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Μεσοπρόθεσμα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη, προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί το 1715 περιοχή τιμών. Βραχυπρόθεσμα, η παραμονή του Δείκτη σε επίπεδο χαμηλότερο του 1423 και η ενδεχόμενη πτωτική παραβίαση του 1405 θα ανοίξει τον δρόμο για τον πυθμένα του Αυγούστου και του Απριλίου στο 1360. Μακροπρόθεσμα, ο S&P 500 καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά έχει εισέλθει από τον Ιανουάριο του 2024, επιβεβαιωμένα σε νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Από το 1950, σύμφωνα με την στατιστική μέση τιμή τους, η διάρκεια αυτών των μακροχρόνιων ανοδικών σκελών ήταν 24 μήνες και η μέση ετήσια απόδοσή τους ήταν 15,6%. Βραχυπρόθεσμα, η συνεχιζόμενη παραμονή του δείκτη σε τιμές υψηλότερα του 5670, δρομολογεί ένα νέο μεσοπρόθεσμο ανοδικό σκέλος με στόχο τις 6000 - 6100 μονάδες. Οποιεσδήποτε ρευστοποιήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον δείκτη μέχρι και την στήριξη των μέσων όρων 50 και 100 ημερών, δηλαδή στην περιοχή 5590, ή 5537 μονάδων, θα ευνοήσουν την τεχνική ευεξία του δείκτη και δεν θα πρέπει να ανησυχήσουν”, σύμφωνα με την HellasFin Investment Services.
“Να θυμίσουμε ότι το 1,5185 είναι κύρια αντίσταση για την ΑΛΦΑ. Αν καταφέρει να κλείσει ημέρα πάνω από αυτό το επίπεδο, δίνει και ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με το 1,452 μετέπειτα ‘stop’. Το 3,66 στο ημερήσιο κράτησε και έδωσε και αντίδραση. Είναι λογικό αρκετά κεφάλαια να στράφηκαν από την Εθνική στην Πειραιώς, μιας και η δεύτερη έχει συσσωρεύσει - διορθώσει για καιρό, κάτω από το palcement. Το 3,80 επίπεδο κοντινή κύρια αντίσταση και ‘stop’ στο ‘short’ σε ημερήσιο κλείσιμο. H πιο αμυντική στον κλάδο, το τελευταίο διάστημα, η ΕΥΡΩΒ, ενώ παραμένει σε ‘long’ κατάσταση, με το ‘stop’ στο 1,9240 σε ημερήσιο. Κίνηση πάνω από το 2,00, που είναι κοντινή αντίσταση, μπορεί να μας φέρει στο 2,06 ή και το 2,13. Στην περίπτωση της ΕΤΕ, μπορεί όλοι να σκέφτονται την συμπεριφορά της Πειραιώς μετά το placement, αυτό δεν σημαίνει πως είναι το ίδιο. Όπως και όταν έγινε η Πειραιώς όλοι σκέφτηκαν την συμπεριφορά της ΑΛΦΑ και έσπευσαν να μπουν. Η κάθε περίοδος είναι διαφορετική. Στο γράφημα το 7,80 είναι το μεγάλο mob και το 7,55 είναι κοντινή αντίσταση λόγω placement. Τo επίπεδο 10,00 λειτούργησε σαν διπλός πυθμένας στην ΑΡΑΙΓ και έδωσε αντίδραση. Πρώτη σημαντικότατη αντίσταση το 10,86. Η διάσπαση του ‘λαιμού’ έβγαλε πτωτική κίνηση με όγκο στην ΠΕΡΦ. Το 6,30 γίνεται αντίσταση, ενώ το 5,90 – 5,80 επίπεδο, έχει όλες τις πιθανότητες να δώσει αντίδραση. Όταν βλέπουμε Εταιρείες να κινούνται διαφορετικά από την Αγορά μας αρέσει. Μάλιστα ο τρόπος είναι ομαλός χωρίς υπερβολές σε μία μικρή μεν, αλλά νοικοκυρεμένη Εισηγμένη Πληροφορικής, όπως είναι η Ίλυδα. Το timing για θέσεις δεν είναι καλό μιας και είναι σε τάση και το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσει το 2,08 επίπεδο, αν μη τι άλλο. Το 1,91 κοντινή και το 1,84 κύρια στήριξη και ‘stop’ σε ημερήσιο γράφημα. Η ΔΕΗ συντήρησε εύκολα το ημερήσιο ‘long’ της, ενώ και πάλι στοχεύει το 12,18 σε πρώτη φάση. Το 14,64 είναι μεγάλος μεσοπρόθεσμος στόχος, με το 12,67 να είναι το υψηλό έτους. Τα 5,52 και 5,85 ευρώ τα δύο κοντινά επίπεδα, για την ΒΙΟ”, όπως εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Η ανακατάληψη του απλού ΜΚΟ 200 ημερών (1418 μονάδες) στέφθηκε με επιτυχία, μετατρέπεται δε και πάλι σε στήριξη. Επόμενος μεγάλος ‘άθλος’ η ανακατάληψη της ζώνης αντίστασης που εκτείνεται από τις 1428 μέχρι και τις 1432 μονάδες του ΓΔ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Επιχείρησε ανοδικά χθες ο ΓΔΧΑ, ενώ αυτό συνοδεύτηκε και με αύξηση του όγκου συναλλαγών. Αντιθέτως, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε, ως επί το πλείστον, η υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ απώλειες είδαν και οι μετοχές στις ΗΠΑ. Η σημαντική υποχώρηση νέων παραγγελιών της ASML πυροδότησε πωλήσεις σε αρκετές συνδεόμενες και μη Εταιρείες Τεχνολογίας. Αυτό ενδεχομένως να είναι ενδεικτικό των γενικότερα χαμηλότερων προσδοκιών, για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας για το 2025. Στο εσωτερικό, η συσσώρευση εντός εύρους τιμών παραμένει το επικρατέστερο σενάριο. Σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την Α.Μ.Κ. της Cenergy Holdings”, σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Οι επενδυτές αναμένουν την αυριανή απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Εν μέσω ενός επιφυλακτικού εξωτερικού κλίματος, θα περιμέναμε επιλεκτικές κινήσεις στην Αγορά”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.
“Περιμένουμε από το Χ.Α. να κινηθεί ανάλογα με τις Διεθνείς Αγορές, με τη Cenergy να είναι στο επίκεντρο”, είναι οι εκτιμήσεις της Optima Bank.
“Οι Τράπεζες θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την πορεία της Αγοράς, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στα επερχόμενα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές τάσεις για το υπόλοιπο του έτους. Επιλεκτικές αγορές ίσως σταθεροποιήσουν την Αγορά”, εκτιμά η Beta Sec.
“Από τα πρώτα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των μεγαλύτερων Τραπεζών του Πλανήτη, παρατηρούμε ότι βγαίνουν καλύτερα των αναμενομένων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο investimg banking και τροφοδοτεί με αισιοδοξία την Διεθνή Επενδυτική Κοινότητα, για νέα μεγάλα deals. Στην δική μας μικρή Αγορά, η εσκεμμένη αδράνεια των τελευταίων μηνών συνεχίζεται, χωρίς ωστόσο να έχει χαλάσει η μακροχρόνια τάση της”, σύμφωνα με την άποψη του τμήματος ανάλυσης της Solidus Sec.
“Σε παρόμοιο και ελαφρώς χειρότερο μοτίβο με αυτό των τελευταίων ημερών κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.
Το ερώτημα στην παρούσα φάση είναι αν θα συνεχίσει να κινείται εντός του trading range των τελευταίων μηνών, με πλαγιοκαθοδική κίνηση για την πλειοψηφία των μετοχών, ή αν έχει έρθει η στιγμή να διορθώσει την περσινή ανοδική κίνηση.
Κομβικό σημείο αποτελεί η περιοχή των 1400 μονάδων. Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός της σαφούς υποαπόδοσης της Ελληνικής Αγοράς, σε σχέση με τις Αγορές του εξωτερικού.
Επιπλέον, αρνητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι μετά από οποιαδήποτε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ή placement μετοχών, η τιμή της μετοχής κινείται κάτω από την τιμή εισαγωγής, με εξαίρεση την ΚΡΙ.
Από τις επιμέρους μετοχές, ξεχωρίζει το υψηλό 52 εβδομάδων του ‘πολύπαθου’ ΑΔΜΗΕ αλλά και η συνεχόμενα απογοητευτική χρηματιστηριακή εικόνα της ΜΟΗ”, όπως επισημαίνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,4), ΕΤΕ (6,7), ΟΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,6), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΑΛΦΑ (3,6), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό πλεονέκτημα στους αγοραστές (ΑΛΦΑ +0,70%, ΕΤΕ -0,22%, ΕΥΡΩΒ +1,56%, ΠΕΙΡ +1,60%).
Μεταξύ 1206,10 (-0,35%) και 1217,77 μονάδων (+0,61%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1215,5 (+0,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1219,28 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,74%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1232 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Η ενδιάμεση αντίσταση στις 1231 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, η πρώτη στήριξη στις 1203 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1189 μονάδες.
Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΑΡΑΙΓ (-0,86%), ΒΙΟ (-0,71%), ΕΕΕ (-0,06%), ΛΑΜΔΑ (-0,53%), CENER (-1,32%).
Τέσσερις συνεχόμενες, ήπια, ανοδικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+0,21%). Το ημερήσιο “stop short” στα 7,175 ευρώ και οι επόμενες και σημαντικότερες αντιστάσεις στα 7,52 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,70 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Επέστρεψαν οι αγοραστές στον τίτλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,46%). Το ημερήσιο “stop short” παραμένει στα 17,96 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 16,12 – 16,04 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+148,9%), MONTA (+98,95%), ΦΒΜΕΖΖ (+97,03%), SOFTWEB (+91,86%), ΚΟΥΑΛ (+91,78%), OPTIMA (+64,10%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+55,61%), TITC (+53,61%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα: α) έπαψε η διαπραγμάτευση των 53.064.387 (ΚΟ) μετοχών της Τρ. Αττικής ονομαστικής αξίας εκάστης €0,05 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 530.644 νέες (ΚΟ) μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €5,00 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της Τράπεζας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με τελική νέα ονομαστική αξία εκάστης €0,05, μετά και την μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής ορίζεται η 21/10/2024, β) για τις μετοχές της ιδίας Εταιρείας αποκόπτεται το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 359.469.360 νέων (ΚO) μετοχών, σε αναλογία 677,4209451157461 νέες (ΚΟ) μετοχές για κάθε 1 παλαιά (ΚΟ) μετοχή σε τιμή διάθεσης μετοχής €1,87, και γ) για τις μετοχές της ιδίας Εταιρείας αποκόπτεται το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με έκδοση 359.469.360 Τίτλων Κτήσης Μετοχών (Warrants) και με μετατροπή τους σε 1.258.142.760 νέες (ΚΟ) μετοχές, σε αναλογία για κάθε 1 νέα (ΚΟ) μετοχή που προκύπτει από την Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών υπό το β), προσφέρεται 1 Τίτλος Κτήσης Μετοχών (Warrants), που παρέχει το δικαίωμα απόκτησης 3,5 νέων (ΚΟ) μετοχών σε τιμή άσκησης €0,05 ανά νέα μετοχή. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής: €0,5240. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 21/10/2024 έως και 4/11/2024 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 21/10/2024 έως και 30/10/2024.
Τιμή εκκίνησης διαπραγμάτευσης δικαιώματος 21/10/2024: €210.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΤΤ, “η Τράπεζα έλαβε και αποδέχθηκε δέσμευση από την Fiera Capital (UK) Limited για τη συμμετοχή της στην Α.Μ.Κ. με ποσό € 12 εκατ., μέσω της κατανομής αντίστοιχου αριθμού αδιάθετων μετοχών. Η κατανομή των μετοχών στην Fiera Capital τελεί υπό την προϋπόθεση της επάρκειας των αδιάθετων μετοχών της Α.Μ.Κ.”
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΠΑΙΡ (+0,61%), ΣΙΔΜΑ (+2,26%), ΤΖΚΑ (+2,40%), ΙΑΤΡ (+2,36%), ΕΛΣΤΡ (+0,49%), ΞΥΛΚ (+0,74%), ΕΛΤΟΝ (+1,43%), ΜΙΓ (+1,54%), ΚΟΡΔΕ (+0,47%), ΛΕΒΠ (+5,74%), ΕΛΒΕ (+2,75%), ΦΟΥΝΤΛ (+0,59%), ΕΒΡΟΦ (+2,32%), ΣΠΕΙΣ (+2,52%), ΙΝΤΕΤ (+3,81%), MED (+1,91%).
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ανακοίνωση της Real Consulting (+5,88%)) “η Εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία, ανάμιξη, ή συμμετοχή σε παράνομες, ή αντιεπαγγελματικές ενέργειες. Ειδικότερα, όσον αφορά το περιεχόμενο πρόσφατων δημοσιευμάτων που αλλοιώνουν την αλήθεια, αναφορικά με δικαστική διαμάχη στην οποία έχει εμπλακεί η Εταιρεία μας, δηλώνουμε ότι ουδεμία δικαστική κύρωση οποιουδήποτε χαρακτήρα επιβλήθηκε στην Εταιρεία”.
Με 300 τεμ. ξεκίνησε τις συναλλαγές στα 3,48 ευρώ (-7,45%) η μετοχή της Moda Bagno, ενώ με “market” εντολές αντέδρασε μέχρι τα 3,84 ευρώ (+2,13%), για να κλείσει στα 3,80 ευρώ (+1,06%). Όλα αυτά με συνολικό όγκο 1641 τεμ. Όλη η ανοδική κίνηση που έχει προηγηθεί, πάντα με “ανοιχτές” εντολές αγορών και ελάχιστες συναλλαγές.
Σε νέα υψηλά 14,5 ετών η Ίλυδα (+5,48%), αλλά σήμερα ενισχύθηκε η προσφορά.
Επαναπροσεγγίζει το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Profile (+1,13%).
Με ελάχιστα κομμάτια, σε νέα ιστορικά υψηλά η DotSoft (+6,47%). Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 46,2 εκατ.
Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΠΕΡΦ (-2,17%) και νέα χαμηλά 6 μηνών.
Αύξησε συναλλαγές (ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου εξαμήνου και αγορές από “insiders”) η Αλουμύλ (+3,82%). Οι δηλώσεις της Διοίκησης για ρύθμιση των δανείων και είσοδο Στρατηγικού Επενδυτή στον κλάδο Χύτευσης δίνουν κίνηση, αλλά ο δανεισμός παραμένει υψηλός.
Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις AS Company (+2,30%) και ΟΛΠ (+0,36%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 7/10 και υψηλά 14 μηνών για ΑΔΜΗΕ (+1,46%).
Έσβησαν οι μηχανές στον Καρέλια (0%). Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με μηδενικές συναλλαγές, επανέρχεται σε γνωστές καταστάσεις μηδενισμού της συναλλακτικής δραστηριότητας. Κρίμα τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε.
Ξαφνική εμφάνιση μικρού “bid” στην Ελινόιλ (+3,54%).
Ακόμα χαμηλότερα η BOCHGR (-0,70%).
Αύξησαν συναλλαγές Trade Estates (+2,24%) και Revoil (-2,08% και χαμηλά 4μηνου).
“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Quest (+4,29% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), καθώς επέστρεψαν δριμύτερες οι φήμες για πιθανό κλείσιμο του deal πώλησης της ACS. Πάντως ορισμένοι traders, πριν ακόμη οριστικοποιηθεί το deal και ανακοινωθεί επίσημα το τίμημα, έχουν αρχίσει να “πλάθουν” τα δικά τους σενάρια: Θα προχωρήσει η Εισηγμένη σε γενναία επιστροφή κεφαλαίου, όπως είχε πράξει κατά το παρελθόν, όταν είχε πουληθεί η Cardlink; Θα χρησιμοποιήσει ο Όμιλος τα χρήματα αυτά για άλλες εξαγορές; Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα…
Η ACS αποτιμάται στα λογιστικά βιβλία της Quest Holdings στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες που κάνουν τον γύρο της Αγοράς, αναμένεται να κλείσει σε αξία (enterprise value) γύρω στα 250 - 300 εκατ. ευρώ.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 1418 - 1396 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 3443 - 3392 μονάδες (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Με μικτές διαθέσεις η Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.
Πλάγια κίνηση στο Πετρέλαιο, στο 1,087 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Δοκίμασε τιμές οριακά ψηλότερα των $2700 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), αλλά υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, προς τα $31,85 ανηφορίζει το Ασήμι.
Ο Χρυσός αναμένεται να σκαρφαλώσει σε νέα ιστορικά υψηλά το επόμενο έτος. Οι εκπρόσωποι στην εκδήλωση London Bullion Market Association στο Μαϊάμι, εκτίμησαν ότι το Πολύτιμο Μέταλλο θα σημειώσει κέρδη φτάνοντας στα $2.917,40 η ουγκιά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του επόμενου έτους. Ο αριθμός βασίζεται σε έναν μέσο όρο προβλέψεων από traders, διυλιστές και ανθρακωρύχους, οι οποίοι ρωτήθηκαν μέσα σε ένα εύρος δύο ημερών από την LBMA στο Συνέδριο.
Ψηλότερα από τα $67600 το Bitcoin, προς τα $2610 κινείται το Ethereum.
“Η Ιταλία σχεδιάζει να αυξήσει τον φόρο κεφαλαιακών κερδών στο Βitcoin στο 42%, από 26%, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η Κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, δεδομένου ότι το φαινόμενο εξαπλώνεται, δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Μαουρίτσιο Λέο.
Οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές της Κίνας κατέγραψαν ετήσια αύξηση 5,3% στο Κινεζικό Νόμισμα (γιουάν) κατά τα τρία τρίμηνα του 2024, διατηρώντας τη σταθερή αύξησή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο όγκος του Εμπορίου των αγαθών αυξήθηκε στα 32,33 τρισ. γιουάν (4,17 τρισ. ευρώ) την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου καταγράφοντας νέο ρεκόρ, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων στην Κίνα (GAC). Οι εξαγωγές κατέγραψαν ετήσια αύξηση 6,2% στα 18,62 τρισ. γιουάν (2,40 τρισ. ευρώ), ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν ετήσια αύξηση 4,1% στα 13,71 τρισ. γιουάν (1,77 τρισ. ευρώ) στα τρία τρίμηνα του έτους.
Απότομη πτώση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο. H πτώση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια δεύτερη μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν ότι θα διαμορφωνόταν στο 1,9%.
Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν τον Αύγουστο για έκτο διαδοχικό μήνα. Η μέση τιμή των κατοικιών αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,8%, στις 293000 λίρες τον Αύγουστο, από αύξηση 1,8% τον Ιούλιο. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών των κατοικιών από τον Φεβρουάριο του 2023, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Το κόστος των εισαγόμενων αγαθών σημείωσε πτώση στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης τιμών εισαγωγών διολίσθησε 0,4% τον περασμένο μήνα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει κατά 0,3%.
“Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην πρόσφατη Ιρανική επίθεση πριν από τις 5 Νοεμβρίου και τις Αμερικανικές εκλογές”, υποστηρίζουν πηγές στο CNN.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,4 δισ., στα 101,3 δισ. ευρώ.
Η Fitch Ratings διατηρεί τη σύστασή της για το Ελληνικό αξιόχρεο σε “BBB-/Stable” και παραμένει σταθερή στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Χώρας με 2,3% για φέτος, 2,4% για το 2025 και 1,9% για το 2026. Ο Οίκος προβλέπει το χρέος να μειώνεται από το 206% το 2020, σε 153,9% του ΑΕΠ φέτος, στο 147,7% το 2025 και στο 143,6% το 2026.
Αναβαθμίζει σε “overweight” τη σύσταση για τη μετοχή του ΔΑΑ η Euroxx Sec. με νέα έκθεσή της στην οποία βάζει τιμή - στόχο για τη μετοχή τα 9,4 ευρώ, αντί 9,2 ευρώ προηγουμένως.
Υποστηρίζει ότι η πορεία της μετοχής, μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, προσφέρει στους επενδυτές τη δυνατότητα να αποκτήσουν έκθεση σε ένα “αμυντικό μακροπρόθεσμο story” με σταθερή ροή μερισμάτων και διατηρήσιμη μερισματική απόδοση πάνω από 8% (και 10,7% με βάση την εκτίμηση για τα κέρδη της φετινής χρονιάς).
Η Alpha Finance, σε νέα της έκθεση, συνεχίζει να βλέπει ισχυρά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή της Jumbo, αυξάνοντας την τιμή - στόχο στα 32,70 ευρώ, από 27,30 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση “buy”. Τονίζει ότι θα διατηρηθεί η υψηλή διανομή μερισμάτων και τα επόμενα χρόνια, υποστηριζόμενη από την ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και την υγιή καθαρή χρηματική θέση της Εταιρείας.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό η CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Jumbo, Autohellas, TITC, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.
Καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα, με 70 ανοδικούς τίτλους, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση – συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.235 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 2.226 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.540 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Στα 1.605 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.600 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.193, 1.145 για τον Οκτώβριο, 958 για τον Νοέμβριο και 90 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.477), κινήθηκε μεταξύ 3.456 και 3.482 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 10, 10 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.226), κινήθηκαν μεταξύ 1.226 και 1.226 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.295).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 ΔΕΗ, 12.628 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.563), Πειραιώς (3.245), Εθνική (1.386), Alpha Bank (4.374), ΔΕΗ (262), ΕΛΧΑ (286), Μυτιληναίο (288), Cenergy (453), Ιντρακόμ (105), ΑΔΜΗΕ (496), Ελ. Πετρέλαια (126), Viohalco (229).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 179.251, Πειραιώς 89.933, ΑΔΜΗΕ 28.936, ΔΕΗ 20.742, Eurobank 19.029, Εθνική 18.763, ΓΕΚ 11.361, Τέρνα Ενεργειακή 16.632.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.696.191 τεμ., (από 67.134.105 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 50.594.558 τεμ. (50.095.842), ΟΠΑΠ 1.674.799 τεμ. (1.660.859), Εθνική 13.807.739 τεμ. (13.865.734), ΟΤΕ 2.011.999 τεμ. (1.905.421), Πειραιώς 13.323.499 τεμ. (13.323.499), Ελ. Πετρέλαια 1.333.020 τεμ. (1.322.870), Intralot 1.091.750 τεμ. (1.097.759), Motor Oil 1.506.171 τεμ. (1.444.971).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.