Χρηματιστήριο: Καθίζηση τζίρου και νέα διόρθωση

Συνεχίζεται η τραπεζική αδυναμία, με την Εθνική στο στόχαστρο των πωλητών. Ρευστοποιήσεις και σε ΔΕΗ, Cenergy. Αντίβαρο η Coca Cola. Προσπάθεια αντίδρασης για Aegean, Autohellas.

Δημοσιεύθηκε: 14 Οκτωβρίου 2024 - 17:42

Τελ. Ενημ.: 14 Οκτωβρίου 2024 - 19:52

Load more

“The Markets do not favor you with profits, just because you need them, but only when they judge the juncture of many factors to be positive. Stock Market predictions give, even more value to astrology”. “Οι Αγορές δεν σας κάνουν το χατίρι να προσφέρουν κέρδη, μόνο και μόνο επειδή τα χρειάζεστε, αλλά μόνο όταν αυτές κρίνουν θετική την συγκυρία πολλών παραγόντων. Οι χρηματιστηριακές προβλέψεις, δίνουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στην αστρολογία”, είναι μερικά από τα πιο γνωστά αποφθέγματα που ακούγονται στην Wall Street.

Στην Wall Street η οποία, παρεμπιπτόντως, οδηγεί τους βασικούς της δείκτες σε συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, ενώ την ίδια ώρα, μάταια οι αναλυτές περιμένουν κάποια αντανακλαστική αντίδραση από τους κύριους Ευρωπαϊκούς δείκτες και κατ΄ επέκταση και από τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η σημερινή αρνητική έκπληξη στο Χ.Α. δεν ήλθε από το γύρισμα του Δείκτη και την απώλεια των αρχικών κερδών, που εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, αλλά από την εμφατική βύθιση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων).

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, η καθαρή αξία συναλλαγών είχε πάρει τον κατήφορο, όμως αυτό “κρυβόταν” από τα σημαντικά “πακέτα”. Η σημερινή συρρίκνωση των “πακέτων”, απλά έδειξε την συναλλακτική “γύμνια” του Χ.Α., αναγκάζοντας πολλούς επαγγελματίες του χώρου να επισημάνουν πως, “με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα και αν δεν υπάρξει κάποιος θετικός καταλύτης, οι πιθανότητες για ουσιαστική ανοδική διαφυγή είναι περιορισμένες, αν όχι ελάχιστες”.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την απουσία διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, παρά την σχετική συμπίεση των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί, ενώ οι σημαντικές αντλήσεις κεφαλαίων που έχουν λάβει χώρα, έχουν περιορίσει σημαντικά το χρήμα που ανακυκλώνεται στο Χ.Α.

Ελπίδες και βλέμματα είναι στραμμένα στην ολοκλήρωση της εξαγοράς, τουλάχιστον του 67%, της ΤΕΝΕΡΓ από την Masdar, κίνηση που θα οδηγήσει στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, με τους αναλυτές να ευελπιστούν ότι μέρος της ρευστότητας που θα προκύψει, θα μετακυλιστεί από την μετοχή της Τέρνας Ενεργειακή, σε άλλες επενδυτικές θέσεις.

Να σημειωθεί ότι τα χρονοδιαγράμματα δείχνουν, πλέον, σφιχτά, καθώς πλησιάζουν οι Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές (5/11), με αρκετούς Διαχειριστές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ισχυρή διόρθωση, ανάλογα με το πως θα τιμολογήσουν οι Αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα και εν συνεχεία το κλείσιμο βιβλίων, από 30/11 έως 15/12 για την πλειονότητα των Ξένων Επενδυτικών Οργανισμών.

Μάλιστα, σύμφωνα με την “υποψιασμένη σχολή σκέψης” “η έκρηξη της συναλλακτικής δραστηριότητας, που έφερε το πρόσφατο placement της ΕΤΕ, αλλά και τα συνεχόμενα rebalancing, έδωσαν την ‘ευκαιρία’ σε Ξένα χαρτοφυλάκια να μειώσουν σχεδόν ‘αναίμακτα’ θέσεις στο ‘ρηχό’ Χ.Α. και σε Δεικτοβαρείς τίτλους, εν όψει επερχόμενων αστάθμητων παραγόντων και λήξης της χρηματιστηριακής χρονιάς”.

Άλλωστε τα Ξένα χαρτοφυλάκια, παρέμεναν στην πλευρά των πωλητών εδώ και πέντε μήνες, σύμφωνα με το AXIANumbers Σεπτεμβρίου 2024, με συνολικές εκροές 440 εκατ. ευρώ και ίσως τους δόθηκε ευκαιρία για πιο επιθετικές μειώσεις θέσεων.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής, με την σημαντική αύξηση του “ειδικού του βάρους” στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., έχει εξελιχθεί σε απόλυτο “σηματωρό” της Αγοράς και δεν αναμένεται ουσιαστική βελτίωση, όσο η μετοχή της ΕΤΕ παραμένει χαμηλότερα από την τιμή του πρόσφατου placement, στα 7,55 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Εθνικής (-2,47%) κινείται σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 7,65 ευρώ (κλείσιμο 2/12), ενώ σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,264 ευρώ (-2,50%).

Από την άλλη, πλην Κρι Κρι, όλες οι τελευταίες εισαγωγές και τα placements, σε μικρό χρονικό διάστημα, υποχωρούν χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής, προκαλώντας απογοήτευση στους επενδυτές που σπεύδουν να μειώσουν θέσεις, για να προστατεύσουν το κεφάλαιό τους”.

Εκτός από την μετοχή της ΕΤΕ, η προσοχή των traders στην ερχόμενη Παρασκευή, όπου είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της S&P για το Ελληνικό αξιόχρεο, ενώ την ίδια μέρα θα έχει προηγηθεί η λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου, στην Αγορά Παραγώγων.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από τον χαμηλότερο τζίρο και τις επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα πρέπει να καταχωρηθεί η σχετική αύξηση της κινητικότητας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια.

Με συνεχείς εναλλαγές προσήμων και μικρά κέρδη, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Σύμφωνα με την Beta Sec.,τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου των Εταιρειών στις ΗΠΑ αναλαμβάνουν ρόλο οδηγού των τάσεων την εβδομάδα που ξεκίνησε, με έντονο Τραπεζικό χρώμα. Στις κυριότερες ανακοινώσεις επισημαίνονται οι Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, Johnson & Johnson, United Health (15/10), Abbot Laboratories (16/10), Morgan Stanley, Netflix, Blackstone (17/10) και American Express, P&G, (18/10)”.

Το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το μήνα Οκτώβριο την Πέμπτη, 17/10, οπότε και αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μ.β. Θα έχει προηγηθεί ο δείκτης για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου την Τετάρτη, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις ΗΠΑ δεν αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις για αυτή την εβδομάδα.

Μάλλον σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,96% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,10% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,179% αποκλιμακώνεται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1424,19 (+0,52%) και 1410,77 μονάδων (-0,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1412,49 (-0,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1411,49 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,37%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 82,2 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ), ενώ οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 82,2 εκατ., τα 75,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η τιμή του Χρυσού έχει εκπλήξει θετικά τους επενδυτές, καθώς καταγράφει ολοένα και υψηλότερα ιστορικά υψηλά. Και μάλιστα, η ένταση της ανοδικής κίνησης του Πολύτιμου Μετάλλου είναι άνευ προηγουμένου, καθώς μέχρι στιγμής έχει σημειώσει απόδοση 52 εβδομάδων +42%, μια από τις μεγαλύτερες στη σύγχρονη ιστορία του, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Οι λόγοι μιας τόσο ισχυρής τάσης είναι, πλην άλλων, το ενδογενές χαρακτηριστικό του αντιπληθωριστικού μέσου και η παραδοσιακή αίσθηση “ασφαλούς καταφυγίου” που προσφέρει.

Ως προς τον πρώτο λόγο, σε ένα περιβάλλον όπου τα μεγάλα οικονομικά συστήματα αντιμετώπισαν (αποτελεσματικά, όπως φαίνεται) υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, είναι λογικό για πολλά χαρτοφυλάκια να είχαν στραφεί σε αυτό το επενδυτικό όχημα.

Παράλληλα, η μειωμένη ορατότητα των επενδυτών για τη συντήρηση των τιμών σε αυτά τα, πλέον ανεκτά, όρια, ενδυναμώνει την απροθυμία των κατόχων Χρυσού να αποεπενδύσουν, ώστε να μην εμφανίζεται κρίσιμη μάζα πωλητών, που θα μπορούσε να αποσυμπιέσει το ανοδικό ράλι.

Ως προς τον δεύτερο λόγο, η κρισιμότητα της εξεύρεσης αμυντικών επενδύσεων (όπως και ο Χρυσός) προκύπτει από την εν εξελίξει γεωστρατηγική κρίση στη Μέση Ανατολή, που στέκει απειλητικά πάνω από τις Χρηματαγορές. Οι προεκτάσεις ενός απευκταίου σεναρίου κλιμάκωσης σε ευρύτερη γεωγραφική κλίμακα είναι σημαντικές, καθώς θα πλήττονταν αρχικά και άμεσα οι Αγορές ομολόγων και μετοχών λόγω αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Ο επενδυτής, στη σημερινή εποχή, έχει πολλούς τρόπους να επενδύσει σε Χρυσό. Η βασική κατηγοριοποίηση είναι η μορφή, καθώς μπορεί να επενδύσει σε υλική μορφή και σε άυλη μορφή”, όπως σημειώνει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εβδομάδα περιλαμβάνει κρίσιμα μάκρο, όπως πληθωρισμό Σεπτεμβρίου (3η μέτρηση) και βιομηχανική παραγωγή Αυγούστου (αύριο)στην Ευρωζώνη, λιανικές πωλήσεις σε ΗΠΑ και Κίνα, αλλά και ΑΕΠ και βιομηχανική παραγωγή για την τελευταία. Ωστόσο, αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου αναμένεται περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25μβ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Επίσης, η Επενδυτική Κοινότητα θα επικεντρωθεί, κυρίως από αύριο, στα εισερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου, ορισμένα εκ των οποίων αποτελούν σημείο αναφοράς για τις Αγορές. Μερικά από αυτά είναι η Bank of America (αύριο), Johnson & Johnson (αύριο), Goldman Sachs (αύριο), United Health (αύριο), αλλά και οι ASML (Τετάρτη) και TSMC (Πέμπτη) από τον κλάδο της τεχνολογίας ημιαγωγών. Στο εσωτερικό, αναμένουμε την εισαγωγή των μετοχών της Cenergy την Πέμπτη, ενώ η εβδομάδα θα λήξει με την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο S&P, την Παρασκευή το βράδυ. Για τον ΓΔΧΑ, εκτός απροόπτου, δεν βλέπουμε λόγο σημαντικής υποχώρησης από τα τρέχοντα επίπεδα”, αναφέρει η Dopolas Investment Services.

Η ΕΚΤ ανακοινώνει, εκτός απροόπτου, την Πέμπτη μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μ.β. Την Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ του Σεπτεμβρίου και η S&P ανακοινώνει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Πλησιέστερη ισχυρή και κρίσιμη στήριξη ο ΜΚΟ των 200 ημερών στις 1396 μονάδες του ΓΔ” σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές αξιολογούν τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, γύρω από το σχέδιο τόνωσης της Κίνας και τις πιθανές επιπτώσεις του στις Παγκόσμιες Αγορές”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Στην εβδομάδα που ξεκίνησε, εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, αναμένεται η εισαγωγή των νέων μετοχών της Cenergy, από την αύξηση κεφαλαίου, την Τετάρτη και η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P, την Παρασκευή”, επισημαίνει η Optima Bank.

Παρά την εγχώρια αδυναμία και την απουσία ισχυρής δυναμικής, που θα μπορούσε να δώσει περισσότερα κίνητρα συμμετοχής, αναμένουμε ότι η Αγορά θα σταθεροποιηθεί και θα ακολουθήσει τις Ξένες Αγορές, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Αν κάποιος δει όλα τα δεδομένα της Αγοράς, μπορεί από την μία να φοβίζει ότι αν συμβεί κάτι στο εξωτερικό το Χ.Α. θα πιεστεί, αλλά από την άλλη τόσο τα αποτελέσματα όσο και τα placements του τελευταίου διαστήματος δεν δείχνουν ότι το σενάριο αυτό είναι εύκολο να πάρει σάρκα και οστά, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το πιο πιθανό είναι ότι οι αγοραστές εμφανίζονται επιλεκτικά ανά μετοχή, χωρίς να τοποθετούνται στο σύνολο της Αγοράς μαζικά.

Από την άλλη, την περίοδο αυτή έχουμε ουρές από funds που έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα και πουλάνε Ελλάδα αλλά και γενικά Αναδυόμενες Αγορές μεταφέροντας επενδύσεις προς την Ασία.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα μπροστά της έχει την είσοδό της και πάλι στις Αναπτυγμένες Αγορές, γεγονός που αν συμβεί, αλλά και πριν να συμβεί, θα δώσει την αφορμή για είσοδο νέων κεφαλαίων στο σύστημα.

Για αυτό και τα “πακέτα” που βγαίνουν προς πώληση είτε στον Τραπεζικό, είτε σε άλλους κλάδους απορροφούνται άμεσα.

Το πιο πιθανό είναι όλο αυτό το σκηνικό συσσώρευσης των τελευταίων μηνών, να είναι περισσότερο τεχνικό, παρά ουσιαστικό. Άλλωστε το ράλι που κατέγραψε η Αγορά σε κάποιες Εταιρείες το προηγούμενο διάστημα, χρειάζεται και τον χρόνο του.

Να θυμίσουμε ότι η Αγορά μας είναι “ρηχή” και αυτό την κάνει εύκολα χειραγωγίσιμη.

Στο ταμπλώ δεν είδαμε κάτι σπουδαίο για αναφορά, με εξαίρεση την κίνηση της τράπεζας Αττικής και την αντίδραση από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά. Θυμίζουμε ότι η Α.Μ.Κ. θα αντλήσει κοντά στα 700 εκατ. ευρώ, με τους παλαιούς ελάχιστούς μετόχους να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ή να πουλήσουν δικαιώματα. Για πρώτη φορά θα δούμε ένα δικαίωμα να διαπραγματεύεται σε υψηλότερη τιμή από την μετοχή όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και μάλιστα με free float σχεδόν μηδενικό.

Έτσι λοιπόν αυτοί που αγοράζουν μετοχές είναι είτε συνειδητοποιημένοι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην Α.Μ.Κ,, ή traders που απλά αρέσκονται σε volatility με πιθανό γρήγορο κέρδος.

Στο τεχνικό σκέλος τώρα, το κλείσιμο της Παρασκευής έδωσε το έναυσμα για μία πιθανή αντίδραση και πάλι, έχοντας μπροστά μας το 1440 επίπεδο σαν αντίσταση. Μόνο μία κατοχύρωση σε κλείσιμο του 1405 μπορεί να δώσει συνέχιση της πτωτικής κίνησης.

Η προσφορά σε κάποιους τίτλους φαίνεται να μην μπορεί να τους ωθήσει χαμηλότερα και φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να βγάλουν αντίδραση και πάλι.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Eurobank και ΔΕΗ είναι κάποια παραδείγματα που στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν διάθεση για αντίδραση.

Από την άλλη οι όγκοι στην παρούσα φαίνεται να μειώνονται πτωτικά και περισσότερο βλέπουμε μικρές πωλήσεις φόβου ή μην ανοχής υψηλών “margins”. Παρόλα αυτά η Αγορά χρειάζεται άμεσα μία αντίδραση, αν θέλει και πάλι να ξεφύγει από την ζώνη φόβου που εύκολα, με ένα γεγονός, μπορεί να βγάλει πανικό”, όπως σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,6), ΟΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,4), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΑΛΦΑ (3,5), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), CENER (1,7), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να είναι μικτή και να επιβεβαιώνει την έλλειψη διάθεσης για ουσιαστικότερη αντίδραση (ΑΛΦΑ +0,17%, ΕΤΕ -2,47%, ΕΥΡΩΒ -1,81%, ΠΕΙΡ -0,70%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,518 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,567 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,614 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,40 ευρώ.

Σε ημερήσιο “short” η ΕΤΕ, με “stop” τα 7,798 ευρώ. Οι ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 7,383 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,538 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενες στα 8,01 8,22, 8,36, 8,49 και 8,60 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στα 7,18 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 1,924 ευρώ και τις ενδιάμεσες στηρίξεις στα 1,953 – 1,93 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,263 και 2,30 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,792 και την επόμενη αντίσταση στα 4,047 και 4,22 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στα 3,652 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η ενδιάμεση αντίσταση στα 3,76 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μεταξύ 1216,38 (+0,80%) και 1191,21 μονάδων (-1,29%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1193,09 (-1,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1189,54 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,43%.

Η στήλη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως για το πως θα κινηθούν τα χαρτοφυλάκια που έχουν σαν πυξίδα τις τεχνικές ενδείξεις, ιδιαίτερα αν ο ΔΤΡ ξεκινήσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1200 μονάδων.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1232 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Η ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 1203 - 1229 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, η επόμενη στήριξη στις 1189 μονάδες.

Μικτή είναι η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή και αξιοσημείωτα κέρδη ξεχώρισαν οι ΑΡΑΙΓ (+1,89%), ΕΕΕ (+1,40%) και ΟΤΟΕΛ (+1,13%).

Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και το κλείσιμο της Παρασκευής σε χαμηλά 12μηνου, σήμερα αντέδρασε ο τίτλος της ΑΡΑΙΓ (+1,89%) κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 11,27 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 11,72 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, η επόμενη στήριξη στα 10,03 ευρώ.

Σε υψηλά τριμήνου βρέθηκε πρόσφατα η τιμή του Αλουμινίου και η κίνηση αυτή είχε αντίκτυπο και στη μετοχή της Μυτιληναίος, η οποία σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Να σημειωθεί η ευδιάκριτη υποχώρηση από το σημερινό υψηλό ημέρας των 33,64 ευρώ (+2,25%) και το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, αλλά και το γεγονός ότι πριν τις δύο τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και εννέα πτωτικές στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 36,44 ευρώ και ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 35,05 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 36,16 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 32,46 ευρώ.

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 10,06 ευρώ (κλείσιμο 27/9) η μετοχή της Cenergy (-2,78%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε χαμηλά διμήνου. Η επόμενη στήριξη στα 9,00 ευρώ. Καθοδική διαφυγή θα πιέσει προς τα 8,56 ευρώ. Στις 16 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Σε χαμηλά 23 μηνών, ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές η μετοχή της Motor Oil (-0,96%). H επόμενη στήριξη στα 20,12 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 21,28 (ημερήσιο “stop long”), 23,45 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 24,63 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+227,83%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+153,3%), ΦΒΜΕΖΖ (+99,15%), SOFTWEB (+95,93%), MONTA (+93,19%), ΚΟΥΑΛ (+91,12%), OPTIMA (+65,13%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+58,47%), TITC (+51,28%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΚΥΡΙΟ (+3,21%), ΕΒΡΟΦ (+2,37%), ΚΕΠΕΝ (+3,90%), ΜΙΝ (+2,78%), ΦΛΕΞΟ (+1,99%), ΛΕΒΚ (+2,29%), ΚΟΡΔΕ (+1,18%), ΕΛΣΤΡ (+0,99%), ΜΙΓ (+0,16%), ΜΟΝΤΑ (+2,79%), ΛΕΒΠ (+11,93%).

Το ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Τρ. Αττικής, για την Α.Μ.Κ. με έκδοση νέων μετοχών και warrants που θα μετατραπούν σε νέες μετοχές. Σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο, “στις 16 Οκτωβρίου οι μετοχές θα σταματήσουν να διαπραγματεύονται προκειμένου να γίνει το reverse split, ενώ παράλληλα θα γίνει και η αποκοπή του δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου. Στις 21/10 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών μετά το reverse split (100 παλιές γίνονται 1 νέα) και θα αρχίσει και το δικαίωμα να διαπραγματεύεται. Ημερομηνία λήξης της περιόδου διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης έχει οριστεί η 30/10/2024 και ως ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης η 4/11/2024”.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΑΤΤ (+3,05%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά σήμερα υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας των 3,40 ευρώ (+29,77%).

Την εξαγορά του 70% της Εταιρείας Μπενρουμπή έναντι 27,2 εκατ. ανακοίνωσε η Quest Συμμετοχών (+5,12% και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), ενώ η συνολική επένδυση ενδέχεται να ανέλθει έως το ποσό των ευρώ 29,2 εκατ. εντός του επόμενου έτους, λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τις μετόχους μειοψηφίας συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της Μπενρουμπή Α.Ε. H συμφωνία προβλέπει δυνατότητα απόκτησης του υπολειπόμενου 30% κατά το 2027.

Η Μπενρουμπή Α.Ε. κατά το 2023 παρουσίασε πωλήσεις ευρώ 25 εκατ., EBITDA ευρώ 5,2 εκατ. και ΕΒΤ ευρώ 3,8 εκατ., ενώ κατά το 2024 εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί αύξηση των μεγεθών αυτών.

Επειδή για την είδηση ήταν προϊδεασμένη η Αγορά, η σημερινή ανοδική κίνηση αποδίδεται στην επιστροφή των φημών – εκτιμήσεων για πώληση της ACS.

Αγορές από Γιάννο Κοντόπουλο στην ΕΧΑΕ (+1,03%).

Συνεχίζει η ΙΝΤΚΑ (-0,17%) να αγοράζει ΙΝΛΟΤ (+0,55%).

Μία “κατηγορία μόνοι τους” οι ΜΕΖΖεδες, όπου σήμερα έδειξαν να επαναφέρουν τους αγοραστές, πάντα με άγνωστο επενδυτικό ορίζοντα, όσο οι κινήσεις στο ταμπλώ, δεν συνοδεύονται από τις ανάλογες ειδήσεις. Τον όμιλο των ΜΕΖΖ οδήγησε το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,24%), ακολουθούμενο από ΓΚΜΕΖΖ (+8,96%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,40%) και ΦΒΜΕΖΖ (+4,57%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές και υψηλά 6μηνου για τον Λούλη (+5,17%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασαν Q&R (+0,17%) και Fourlis (+2,13%).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 27/9 για AVE (+0,38%). Ίσως αξίζει μιας ματιάς, οι τιμές από τις τελευταίες Α.Μ.Κ. τις οποίες τις έχουν καλύψει οι βασικοί μέτοχοι.

Μετά από πτωτικό “πενταρέ” και χαμηλά 14 μηνών, αντέδρασε η Δομική Κρήτης (+5,49%).

Σε νέα χαμηλά 24 μηνών τα ΠΛΑΘ (-0,42%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 1396 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1417 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 3391 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 3440 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες και σημαντικότερες στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Θετικός βηματισμός και ήπια κέρδη στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Συνεχίζονται οι κινήσεις “profit taking” στο Πετρέλαιο, στο 1,090 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της Παγκόσμιας ζήτησης Πετρελαίου το 2024. Εκτιμά ότι η Παγκόσμια ζήτηση Πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,93 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, από την αύξηση των 2,03 εκατομμυρίων bpd που ανέμενε τον περασμένο μήνα. Ο ΟΠΕΚ μείωσε επίσης την εκτίμησή του για την αύξηση της Παγκόσμιας ζήτησης το 2025 σε 1,64 εκατ. bpd, από 1,74 εκατ. bpd.

Προς τα $2660 υποχωρεί ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,25 το Ασήμι.

Πάνω από τα $66000 αναπηδά το Bitcoin, πάνω από τα $2635 το Ethereum.

“Η Κίνα θα διαθέσει σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα στη διάρκεια των τριών προσεχών μηνών. Τους τρεις προσεχείς μήνες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνολικά 2.300 δισεκατομμύρια γουάν ειδικών ομολόγων”, ανακοίνωσε ο Κινέζος Υπουργός Οικονομικών, Λαν Φόαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο.

“Το Πεκίνο θα αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους για τις Τοπικές Αρχές, για να τους επιτρέψει να δαπανήσουν περισσότερα στις Υποδομές και να ευνοήσουν την απασχόληση, ενώ οι μεγαλύτερες Τράπεζες της Κίνας θα μειώσουν τα επιτόκια στην πλειονότητα των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων από τις 25 Οκτωβρίου, ακολουθώντας τις οδηγίες που εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο από την Κινεζική Κεντρική Τράπεζα”, μετέδωσε το Κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η Goldman Sachs Group αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2024 και το 2025, αφού το Πεκίνο παρουσίασε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Η Τράπεζα αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας θα αυξηθεί κατά 4,9% φέτος, από 4,7% προηγουμένως και κατά 4,7% το επόμενο έτος, από 4,3%.

Η Fitch Ratings υποβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της Γαλλίας από "σταθερές", σε "αρνητικές", μόλις μια μέρα αφότου η νέα Κυβέρνηση Μπαρνιέ παρουσίασε τον Κρατικό προϋπολογισμό για το 2025. Η Fitch διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας αμετάβλητη, στο “ΑΑ-”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 99,1 δισ. ευρώ.

Νέες, υψηλότερες τιμές - στόχους δίνει για τις Τραπεζικές μετοχές η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί συστάσεις “buy” και για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει. Ειδικότερα, η Χρηματιστηριακή ανεβάζει την τιμή - στόχο για την Alpha Bank στα 2,56, από 2,41 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 10,97, από 10,37 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 6,24, ευρώ από 5,78 ευρώ.

Η Eurobank Equities χαρακτηρίζει πρόσκαιρη την πρόσφατη υποαπόδοση των Τραπεζικών μετοχών, αποδίδοντάς την σε τεχνικούς παράγοντες (πώληση μετοχών από ΤΧΣ) οι οποίοι επισκιάζουν την αύξηση των μερισμάτων και την ανθεκτικότητα των κερδών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΔΑΑ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό η ΔΕΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Viohalco, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Σαράντης και στο υψηλό η ΕΥΔΑΠ.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα, με 68 ανοδικούς τίτλους, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.600 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.998 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.032 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.565 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.562 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.756, 1.082 για τον Οκτώβριο και 674 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.422), κινήθηκε μεταξύ 3.420,5 και 3.459 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 37, 37 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.208,75), κινήθηκαν μεταξύ 1.208,75 και 1.224,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.269,75).

Αυξήθηκε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 ΟΤΕ, 10.000 Eurobank, 85.000 Motor Oil, 100.000 Cenergy), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (654), Πειραιώς (5.514), Εθνική (2.003), Alpha Bank (3.971), ΔΕΗ (277), Ελλάκτωρα (144), Μυτιληναίο (146), Cenergy (198), Motor Oil (126).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 178.859, Πειραιώς 87.844, ΑΔΜΗΕ 28.929, ΔΕΗ 21.084, Eurobank 19.172, Εθνική 17.959, ΓΕΚ 11.197, Τέρνα Ενεργειακή 16.632.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 67.409.559 τεμ., (από 67.529.862 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 50.005.168 τεμ. (49.903.674), ΟΠΑΠ 1.669.296 τεμ. (1.669.296), Εθνική 14.032.734 τεμ. (15.200.156), ΟΤΕ 1.899.360 τεμ. (1.901.069), Πειραιώς 13.323.499 τεμ. (13.323.499), Ελ. Πετρέλαια 1.309.277 τεμ. (1.310.171), Intralot 1.157.793 τεμ. (1.166.442), Motor Oil 1.445.374 τεμ. (1.443.534).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων