Χρηματιστήριο: Εκροές 440 εκατ. από τους ξένους στο 5μηνο

Βαριές απώλειες σήμερα για τη μετοχή της Κύπρου, κάτω από την τιμή του placement η Εθνική. Πωλητές σε Motor Oil, Autohellas, Titan. Ανοδος για Jumbo, Coca Cola, Viohalco.

Δημοσιεύθηκε: 9 Οκτωβρίου 2024 - 17:43

Τελ. Ενημ.: 9 Οκτωβρίου 2024 - 19:27

Load more

Σε “watch list” για αναβάθμιση από τις Αναδυόμενες στις Ανεπτυγμένες Αγορές, εντός των επόμενων 12 - 18 μηνών, πρόσθεσε το Χρηματιστήριο Αθηνών ο Οίκος FTSE Russell. Ο FTSE Russell θα παράσχει μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της λίστας παρακολούθησης της Ελλάδας, ως μέρος της ενδιάμεσης ενημέρωσης, τον Μάρτιο του 2025.

Μέχρι πρότινος, μόνο ο Οίκος S&P DJI είχε θέσει το Χ.Α. σε “watch list”, από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, αλλά και τότε η είδηση είχε περάσει “ντούκου” από την Εγχώρια Αγορά.

Όπως τον Αύγουστο, έτσι και σήμερα η Εγχώρια Αγορά δεν “άκουσε” την “ετυμηγορία” από τον FTSE Russell, δείχνοντας ότι η εσωστρέφεια παραμένει η κρατούσα τάση στο Χ.Α., συνεχίζονται οι “αφαιμάξεις” ρευστότητας από Α.Μ.Κ. και ομολογιακές εκδόσεις, ενώ την ίδια ώρα, το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, παραμένει στην συναλλακτική απαξίωση, χωρίς αυτό να εμποδίζει την περαιτέρω “αποψίλωση” των αποτιμήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του placement για το 10% της ΕΤΕ, ξεκίνησε η Α.Μ.Κ. της Cenergy, έως 200 εκατ. ευρώ, η ομολογιακή έκδοση της Μυτιληναίος, έλαβε χώρα το mini placement της BOCHGR και ακολουθεί η Α.Μ.Κ. της Τρ. Αττικής.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το πενταετές πράσινο ομόλογο της Μυτιληναίος. Η Εισηγμένη αντλεί τελικά από τις Αγορές 750 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για άντληση 500 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο της έκδοσης να υποχωρεί τελικώς στα επίπεδα του 4%, έναντι της αρχικής καθοδήγησης για επιτόκιο 4,5%.

Το Χ.Α. έχει ανάγκη από νέες εισροές χρήματος, προκειμένου να ανέβουν οι αποτιμήσεις. Καλές οι υψηλότερες τιμές – στόχοι από Ξένους και Εγχώριους Επενδυτικούς Οίκους και οι αναβαθμίσεις από τους Οίκους αξιολόγησης, αλλά από μόνες τους δεν φτάνουν”, τονίζει παλαιός αναλυτής – συνεργάτης της στήλης.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να κινείται μέσα σε ένα στενό εύρος τιμών, μέχρι οι Διεθνείς Αγορές να σηματοδοτήσουν την επόμενη κίνηση.

Σε παρατεταμένα αδύναμη εικόνα οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με τους βασικούς δείκτες να κρατούν τα προσχήματα από το συνεχιζόμενο “rotation” των αγοραστών, στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, ενώ τα βλέμματα των περισσότερων traders, τράβηξε η σημερινή κίνηση της μετοχής της BOCHGR (Τράπεζα Κύπρου για τους παλαιότερους).

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, αντίδραση ελατηρίου παρουσίασε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της BOCHGR, με κέρδη 7,54%, επιστρέφοντας πάνω από την τιμή εισαγωγής των 4,78 ευρώ, απόρροια της σημαντικής υποχώρησης της μετοχής που είχε προηγηθεί και η οποία ενεργοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετήσεις από active funds, με φόντο την ένταξη του τίτλου στο Γενικό Δείκτη και με “marketmaker” γνωστή Ιδιωτική Χρηματιστηριακή. Ακολούθησε placement για το 3% της Τράπεζας στην τιμή των 4,20 ευρώ (πωλητής η AB CarVal Investors που ελέγχει το 9,12%, με accelerated bookbuilding. Το υπόλοιπο 6,12% υπόκειται σε δέσμευση μη πώλησης 60 ημερών), ενώ μένει να φανεί η στάση που θα κρατήσει η Caius Capital που ελέγχει το 5,44%.

Η είδηση για placement σε τόσο σημαντικό discount, επόμενο ήταν να φέρει πιέσεις στον τίτλο της BOCHGR (-10,52%), που βρέθηκε να υποχωρεί έως και τα 4,28 ευρώ (-11,75%), για να ακολουθήσει σχετική αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της BOCHGR απασχόλησε το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ σήμερα πέρασαν από το Χ.Α. και τα “πακέτα”, συνολικά, 13,5 εκατ. τεμ. στα 4,20 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Σεπτεμβρίου 2024:

Δημιουργήθηκαν 3236 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 1568 νέους λογαριασμούς τον Αύγουστο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,92 δισ. (3,22% της συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου).

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €62,57 εκατ. κατά το μήνα Σεπτέμβριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €62,57 εκατ. τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €45,80 εκατ. κατά το μήνα Αύγουστο, €25,75 εκατ. τον Ιούλιο, €62,47 εκατ. τον Ιούνιο και εκροές €243,40 εκατ. τον Μάϊο.

Στο πεντάμηνο, οι αθροιστικές εκροές ακούμπησαν τα 440 εκατ. (439,99 εκατ.), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 66,97% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 33,03% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 60,05% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Σεπτέμβριο 2024 (σε σχέση με το 59,7% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 40,3% των συναλλαγών (σε σχέση με το 39,95% τον προηγούμενο μήνα).

Με θετικό βηματισμό και μικρά κέρδη οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και να περιμένουν την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed (σήμερα το βράδυ) τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, αύριο Πέμπτη, αλλά και την Παρασκευή, όπου ανακοινώνουν αποτελέσματα γ΄ τριμήνου οι BlackRock, JP Morgan και Wells Fargo”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., σε “ανοιχτή γραμμή” οι επαγγελματίες του χώρου, προκειμένου να αφουγκραστούν τα μηνύματα από το σημερινό roadshow της ΕΧΑΕ στη Φρανκφούρτη, όπου συμμετέχουν οι: ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Ελ. Πετρέλαια, Lamda Development, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Optima bank, OΛΠ, Profile, Πλαστικά Θράκης, Μυτιληναίος, AustriaCard.

Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα 2 - 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το καθιερωμένο ραντεβού Εταιρειών από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με Διεθνή funds, σε συνεργασία με την Morgan Stanley και στις 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη θα συνεχιστεί η προβολή Εισηγμένων στο Χ.Α. με εκπροσώπηση Εταιρειών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στην αρχή του 2025 και στη Νέα Υόρκη, είναι προγραμματισμένο το roadshow που διοργανώνει η JP Morgan.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,96% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,03% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,178% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1430,77 (+0,24%) και 1418,38 μονάδων (-0,62%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1420,61 (-0,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1419,27 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,56%.

Ο τζίρος στα 205,4 εκατ., από τα οποία τα 87,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, BOCHGR, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, TITC), ενώ οι BOCHGR και ΕΤΕ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 205,4 εκατ., τα 132,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Στην Αττικής το ‘παίγνιο’ θα παιχτεί με το δικαίωμα. Οι πωλητές ουσιαστικά κρατάνε όσο αντέχουν για να καλύψουν στην Α.Μ.Κ. Μετά το τέλος των πωλήσεων (float ελάχιστο) ο έλεγχος θα είναι σε λίγα χέρια. Δεν έχει καμία άλλη λογική η πίεση στην μετοχή. Το κόστος κτήσης στους έχοντας θα είναι πολύ χαμηλό, λόγω της μεγάλης αναλογίας στην Α.Μ.Κ. Αυτό που αποφασίστηκε στην Αττικής δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά. Να θυμίσουμε ότι σήμερα η κεφαλαιοποίηση είναι 80,5 εκατ. ευρώ μετά την συγχώνευση με την Παγκρήτια και την περσινή Α.Μ.Κ. που είχε γίνει. Κάποιοι το έχουν καταλάβει και κάποιοι άλλοι θα το καταλάβουν τις επόμενες μέρες. Μόνο μελανό σημείο είναι τα extra warrants που θα πάρουν οι συμμετέχοντες. Την μεγαλύτερη ήττα αντιμετωπίζει το ΤΣΜΕΔΕ, μιας και μετά από τόσα χρήματα που έχει καλύψει στην Τράπεζα στο τέλος χάνει και το ποσοστό του. Ακόμα και αύριο να μας έδινε επενδυτική βαθμίδα η Moody΄s δεν θα άλλαζε τίποτα. Επόμενος σημαντικός στόχος της Αγοράς είναι να μπει και πάλι στις Αναπτυγμένες. Όταν κάποιοι μάθουν τον χρόνο υλοποίησης αυτού του στόχου, θα αρχίζουν να αγοράζουν και επιθετικά. Προς το παρόν, τα μακροπρόθεσμα funds απορροφούν ότι τους ενδιαφέρει, χωρίς να βιάζονται, ενώ τα πιο γρήγορα funds, που έχουν τοποθετηθεί νωρίτερα στην Αγορά και έχουν αποφασίσει να αλλάξουν Ήπειρο ρευστοποιούν. Στην παρούσα βιώνουμε μία κατάσταση φόβου των συμμετεχόντων, μιας και η συσσώρευση στο επίπεδο έχει τραβήξει πολύ και ο φόβος μίας ευρύτερης διόρθωσης στο εξωτερικό θα μπορούσε να βγάλει πιο εύκολα πωλητές”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Το επιλεκτικό ενδιαφέρον και η νέα ροή ειδήσεων στον Τραπεζικό τομέα, μπορεί να αντισταθμίσουν την πίεση των πωλήσεων και να σταθεροποιήσουν την Αγορά”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Στις 1414 μονάδες του ΓΔ η πλησιέστερη και κρίσιμη στήριξη, στις 1438 μονάδες η κοντινότερη αντίσταση. Η υλοποίηση του σχεδίου επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, διαμορφώνει συνθήκες αναμονής σε όλες τις Αγορές του Πλανήτη”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μεγάλη μεταβλητότητα εμφανίζει το Κεντρικό Χρηματιστήριο της Κίνας, κάτι που ενδέχεται να συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχει αμφιβολία για το αν τα μέτρα της Κυβέρνησης της Χώρας, για την Οικονομία, θα είναι αρκετά για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ δείχνει εγκλωβισμένος σε στενό εύρος τιμών, που ακόμα και η χθεσινή θετική εξέλιξη από τον FTSE Russell δεν μοιάζει ικανή να οδηγήσει σε άμεση ανοδική διαφυγή. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα πρακτικά της FED, σήμερα το βράδυ”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Άνευ ετέρου, η κρισιμότερη παράμετρος για τη βραχυπρόθεσμη πορεία στις Χρηματαγορές, αυτό το διάστημα, είναι η ανάφλεξη της γεωστρατηγικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, όπως τονίζει ο Συμεών Μαυρουδής.

Η προβληματική εδράζεται επί των αρνητικών συνεπειών που θα είχε μια κλιμάκωση στις εχθροπραξίες, με απευθείας προεκτάσεις στην τιμή του Πετρελαίου, χωρίς προφανώς να αμελείται η ανθρώπινη τραγωδία.

Κάτι που με τη σειρά του θα αναζωπύρωνε τις πληθωριστικές πιέσεις σε Παγκόσμια κλίμακα, οι οποίες εξαρχής είχαν δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων, με διακρίνον την επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού, μέσω αντίστοιχων νομισματικών πολιτικών από τις Κεντρικές Τράπεζες απανταχού.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι εξόφθαλμη, που μόνο εν μέρει μπορεί να δικαιολογηθεί από την προαναφερθείσα κατάσταση, αναλογιζόμενοι ότι ακόμα και σε τέτοιες περιστάσεις, ενδεικτικά ο S&P 500 “τρέχει” ένα σερί 4 ανοδικών εβδομάδων (7 στις τελευταίες 8) και μάλιστα έχοντας ήδη κλείσει 10 ανοδικούς μήνες στους τελευταίους 11, όντας και στα ιστορικά του υψηλά με ετήσια απόδοση +32%.

Μολονότι το Χρηματιστήριό μας έχει εγκλωβιστεί σε στενό εύρος διακύμανσης και μάλιστα με εμφανή τα σημάδια κόπωσης, αφενός αποδίδει στο εξεταζόμενο διάστημα των 52 εβδομάδων, το διόλου ευκαταφρόνητο +28% (ο ΔΤΡ στο +41%), αφετέρου οι παράγοντες που δικαιολόγησαν έως τώρα τη διετή άνοδο και που δικαιολογούν περαιτέρω ανοδική συνέχιση υφίστανται ακόμα, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το αξιόχρεο της Χώρας, η εν καιρώ ενδεχόμενη αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των περισσοτέρων “ενδιαφερουσών” Εισηγμένων, η ενίσχυση του Τραπεζικού Συστήματος κ.α.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης έχει ως βραχυπρόθεσμο άξονα περιστροφής τις 1420 μονάδες, όπου και ‘πάτησε’ στις αρχές του μήνα, οριοθετώντας την κίνηση. Το πρώτο ‘στοίχημα’ είναι η επαναφορά στη ζώνη των 1470, με ευκταίο στόχο, για το 2024, τα νέα πολυετή υψηλά στο επίπεδο των 1590 – 1605 μονάδων”, σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Ο Γενικός Δείκτης κινείται και πάλι προς την βάση του, στην περιοχή των 1400 μονάδων. Αν μάλιστα δεν ήταν κάποιες Δεικτοβαρείς μετοχές με πολύ καλή συμπεριφορά, όπως ο ΟΤΕ και η TITC, θα τις είχε τουλάχιστον προσεγγίσει, όπως εκτιμά ο Γιώργος Πήττας. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Τραπεζών κινείται στην περιοχή των 1200 μονάδων που έχει αποτελέσει ισχυρή στήριξη στο πρόσφατο παρελθόν.

Και όλα αυτά, μετά το mega placement της ΕΤΕ στα 7,55 ευρώ, με τη μετοχή να κινείται πλέον κάτω από την τιμή του placement, κάτι που ξυπνάει μνήμες από την δημόσια προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς στα 4 ευρώ.

Σαφώς η Αγορά, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, δεν δείχνει ιδιαίτερη δυναμική τους τελευταίους μήνες. Η προσέγγιση όμως επιπέδων που τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει αγοραστικό ενδιαφέρον, δημιουργεί τουλάχιστον την προσδοκία διατήρησης του trading range των τελευταίων μηνών.

Από τις επιμέρους μετοχές, για άλλη μια εβδομάδα θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη μετοχή της ΛΑΜΔΑ, που μέσα σε αυτό το κλίμα υποτονικότητας πραγματοποίησε υψηλό 52 εβδομάδων, τη στιγμή που στην Αγορά γενικότερα έχουν αρχίσει να πληθαίνουν τα χαμηλά 52 εβδομάδων”, σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,8), ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,4), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΑΛΦΑ (3,5), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,4) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα ΕΥΡΩΒ (-0,81%) και ΠΕΙΡ (-0,59%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν ΑΛΦΑ (-1,23%) και ΕΤΕ (-1,95%, έκλεισε χαμηλότερα από την τιμή του πρόσφατου placement στα 7,55 ευρώ).

Μεταξύ 1218,17 (+0,10%) και 1199,04 μονάδων (-1,47%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1204,11 (-1,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1202,72 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,17%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1287 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες και ενδιάμεση αντίσταση στις 1227 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, η επόμενη στήριξη στις 1202 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) – 1200 μονάδες.

Προσοχή, αν ο ΔΤΡ αρχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1200 μονάδων, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν επιθετικές κινήσεις “stop loss”, από χαρτοφυλάκια που κινούνται με αποκλειστικό “πλοηγό” τις τεχνικές ενδείξεις (!)

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “λύση που συνδέει τη δυνατότητα αύξησης της ανταμοιβής μετόχων, μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών, με επιτάχυνση της αποαναγνώρισης των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (Deferred Tax Credits) από τα εποπτικά κεφάλαια των Εγχώριων Τραπεζών, έχει προτείνει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) η Ελληνική Πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προς εξέταση πρόταση προβλέπει αποαναγνώριση πρόσθετου DTC (σ.σ. πέραν αυτού που έχει συμψηφισθεί με φόρους επί των κερδών χρήσης), όταν αυξάνεται σημαντικά το προτεινόμενο payout ratio. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αρθούν οι ανησυχίες του Επόπτη, ως προς την υψηλή συμμετοχή του DTC στα εποπτικά κεφάλαια των Τραπεζών”.

Το μήνυμα ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Alpha Bank και UniCredit ανοίγει μία νέα εποχή για τους Πελάτες τους και ιδίως για την Επιχειρηματικότητα, συμπεριλαμβανομένων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, έστειλαν οι CEOs των δύο Ομίλων, Βασίλης Ψάλτης και Andrea Orcel κατά τις συναντήσεις εργασίας που πραγματοποίησαν στην Αθήνα οι Διοικητικές Ομάδες των δύο Τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασαν από κοινού τα Αμοιβαία Κεφάλαια onemarkets Fund της UniCredit, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα στην Ελληνική Αγορά, αποκλειστικά μέσω της Αlpha Bank.

Σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΒΙΟ (+1,80%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,73%), ΔΕΗ (+0,35%), ΕΕΕ (+1,12%), ΜΠΕΛΑ (+2,10%), ΟΠΑΠ (+0,51%), ΟΤΕ (+0,57%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΣΑΡ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “αύξηση πωλήσεων κατά 6% καταγράφει για το Σεπτέμβριο ο Όμιλος Jumbo, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, οι πωλήσεις του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά 7% περίπου. Οι μήνες Οκτώβριος – Νοέμβριος - Δεκέμβριος κάθε χρόνου σηματοδοτούν την εποχή που, συνήθως, ο Όμιλος πραγματοποιεί το 35% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Ο Όμιλος συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα και υπόσχεται την διατήρηση της στρατηγικής του επιλογής, παρά τα πολλά επιμέρους προβλήματα στις Αγορές”.

Να σημειωθεί ότι μετά την εν λόγω ανακοίνωση ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ (+2,10%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Οι στηρίξεις στα 25,86 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 25,23 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 25,04 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η επόμενη αντίσταση στα 26,68 ευρώ.

Από το σύνολο των μη Τραπεζικών blue chips, ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Autohellas (-2,99%), που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και κινείται σε χαμηλά 20 μηνών. Η επόμενη στήριξη στα 10,14 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 11,20 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+227,83%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+141,76%), ΚΟΥΑΛ (+96,71%), SOFTWEB (+91,86%), ΦΒΜΕΖΖ (+91,51%), MONTA (+90,58%), OPTIMA (+66,67%), TITC (+54,78%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+51,31%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΠΑΙΡ (+2,73%), ΣΠΙ (+1,59%), ΕΛΙΝ (+1,29%), ΚΟΡΔΕ (+3,02%), ΕΛΤΟΝ (+1,20%), ΜΕΝΤΙ (+1,35%), ΒΙΟΣΚ (+0,99%), ΙΚΤΙΝ (+1,64%), ΜΙΓ (+1,23%).

Η Ιντρακόμ (-1,01%), συνεχίζει να αγοράζει Intralot (-1,28%).

Αύξησαν συναλλαγές Centric (-1,75%) και Foodlink (+5,16%).

Μετά από πτωτικό “εξαρέ” αντέδρασε το ΓΚΜΕΖΖ (+1,20%).

Σε υψηλά 7,5 μηνών η Ίλυδα (+1,32%).

Σε χαμηλό 13 μηνών η ΔΟΜΙΚ (-2,30%), σε χαμηλά διετίας τα ΠΛΑΘ (-0,94%), σε χαμηλά 27 μηνών ο ΔΡΟΜΕ (-4,08%).

Προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+0,38%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Βιοκαρπέτ (+4,22%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά η ΑΤΤ (-7,87%), αλλά και σχετική αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά των 1,23 ευρώ (-28,28%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΣΑΝΜΕΖΖ (+2,26%), Άβαξ (+1,24%), Πετρόπουλο (+1,76%), ΕΧΑΕ (+0,34%), Realcons (+2,60%), ΑΣΤΑΚ (+5,43%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,38%) και Lavipharm (+0,39%).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 27/9 για AVE (+1,64%), που δείχνει σχετική αλλαγή συμπεριφοράς με τον νέο ε.δ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 1415 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1395 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3435 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3389 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ν. Κορέα.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, που σταδιακά δείχνει διάθεση αύξησης κερδών, ακόμα ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Πιο ήπιο “profit taking” στο Πετρέλαιο, στο 1,095 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

“Η παραγωγή Αμερικανικού Αργού αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 320000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, πολύ πιο αργά απ' ότι είχε εκτιμηθεί σε προηγούμενες προβλέψεις”, μεταδίδει το Bloomberg.

Θέλει να “πατήσει” στα $2630 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $30,80 αντιδρά το Ασήμι.

Προς τα $62150 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2460 αντιδρά το Ethereum.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι “θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, για να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, που έχει στόχο να ενισχύσει την Οικονομία της Χώρας”.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 4,75%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας κράτησε αμετάβλητο το επιτόκιό της, στο 6,5%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανήλθε σε 22,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, έναντι 16,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 18,9 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2023, όπως ενημέρωσε η Destatis.

Η Γερμανική Κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω, σε συρρίκνωση 0,2%, τις προβλέψεις της για το φετινό ΑΕΠ.

“Η αργή ανάκαμψη είναι πιθανό να φανεί το επόμενο έτος, με ετήσια ανάπτυξη 1,1%, πριν η επέκταση επιταχυνθεί στο 1,6% το 2026”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι αιτήσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 5,1% την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έρευνα της Mortgage Bankers Association (MBA).

“Η Παγκόσμια Οικονομία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με απώλειες $14,5 τρισ. εντός πενταετίας, εφόσον πιθανή γεωπολιτική σύγκρουση προκαλέσει εκτεταμένη αναστάτωση στο Παγκόσμιο Εμπόριο και τις Αλυσίδες Εφοδιασμού”, σύμφωνα με τους Lloyd's του Λονδίνου.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 99,4 δισ. ευρώ.

Υψηλότερη τιμή - στόχο στα 27,40 ευρώ και σύσταση “buy” δίνει για τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ η Axia, μετά την έναρξη λειτουργίας της Αττικής Οδού από τη Θυγατρική της “Νέα Αττική Οδός ΜΑΕ” και την είσοδο στον Αυτοκινητόδρομο της Latsco με ποσοστό 10%.

Η Wood & Company ξεκινά εκ νέου την κάλυψη του ΟΠΑΠ, με αξιολόγηση “buy” και τιμή - στόχο τα €18,9 ευρώ.

“Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα έσοδα, τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη του ΟΠAΠ θα παρουσιάσουν ρυθμό αύξησης 4% για την περίοδο μεταξύ 2023 και 2026” αναφέρει ο Οίκος.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΟΕΛ και με το αρνητικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΑΑ, ΤΕΝΕΡΓ.

Όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 52 ανοδικούς τίτλους, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.985 συμβόλαια).

Στα 4.020 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.216 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.565 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.560 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 756, 667 για τον Οκτώβριο και 89 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.445), κινήθηκε μεταξύ 3.434 και 3.469 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.214), κινήθηκε μεταξύ 1.214 και 1.214 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.297,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.696), Πειραιώς (4.511), Εθνική (1.677), Alpha Bank (10.191), ΔΕΗ (508), ΑΔΜΗΕ (393), Μυτιληναίο (107), Cenergy (151), Lamda Development (183), ΓΕΚ (267), Αεροπορία Αιγαίου (162), Ελλάκτωρα (195), Ελ. Πετρέλαια (461), Ιντρακόμ (123), Motor Oil (209).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 176.521, Πειραιώς 87.468, ΑΔΜΗΕ 28.905, ΔΕΗ 21.464, Eurobank 20.795, Εθνική 17.883, ΓΕΚ 11.173, Τέρνα Ενεργειακή 16.645.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 68.033.843 τεμ., (από 68.092.847 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 49.701.019 τεμ. (50.047.295), ΟΠΑΠ 1.669.296 τεμ. (1.669.296), Εθνική 20.484.967 τεμ. (19.303.151), ΟΤΕ 1.928.076 τεμ. (1.909.795), Πειραιώς 13.508.111 τεμ. (13.508.111), Ελ. Πετρέλαια 1.321.437 τεμ. (1.323.437), Intralot 1.178.606 τεμ. (1.195.426), Motor Oil 1.442.947 τεμ. (1.442.343).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων