Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενες πιέσεις με μείωση συναλλαγών

Πάνω από την τιμή του placement το κλείσιμο για τη μετοχή της Εθνικής παρά την μείωση. Πωλητές σε Coca Cola, Titan, Cenergy. Αντίδραση για Lamda, ΓΕΚ Τέρνα.

Δημοσιεύθηκε: 8 Οκτωβρίου 2024 - 17:43

Τελ. Ενημ.: 8 Οκτωβρίου 2024 - 19:59

Load more

Με αρνητικό βηματισμό, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να παρακολουθούν, με αυξημένη ανησυχία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την πορεία των τιμών του Πετρελαίου και τις πιθανολογούμενες “αναταράξεις” στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και στην Παγκόσμια Οικονομία.

Την ίδια ώρα, οι traders μειώνουν τα “στοιχήματα” για νέα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας στην Κίνα, αλλά και για νέα μείωση επιτοκίων κατά 50μβ, από την Fed.

Από την άλλη και σύμφωνα με την Beta Sec., “ξεκινούν οι πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου των Αμερικανικών Εταιρειών. Συγκεκριμένα σήμερα ανακοινώνει η Pepsico, την Πέμπτη (10/10) η Delta Airlines και την Παρασκευή (11/10) οι BlackRock, JP Morgan και Wells Fargo”.

Καθαρά πτωτική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως οι απώλειες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “ελεγχόμενες”, καθώς οι εν δυνάμει πωλητές δεν κινήθηκαν με ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις, ενώ σημειώθηκε ευδιάκριτη αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά.

Όλα τα παραπάνω, την ώρα που δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το παρατεταμένο “τεστ ρευστότητας”, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Πέρα από τον τίτλο της Εθνικής (-1,53%) που και σήμερα συνέχισε να κινείται σε ρυθμούς placement, καθώς και οι Εγχώριοι επενδυτές μπορούσαν από σήμερα να ρευστοποιήσουν τα νέα κομμάτια (ο τίτλος της ΕΤΕ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,512 ευρώ, -2,47%), οι ενεργοί επενδυτές κλήθηκαν να τιμολογήσουν και άλλες επιχειρηματικές εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι traders εστιάζουν στο deal μεταξύ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,28%) και του Latsco Family Office, συμφερόντων της κ. Μαριάννας Λάτση, για την απόκτηση, από το Δεύτερο, ποσοστού 10% στην Αττική Οδό. Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί σε premium 15% έναντι της αρχικής δεσμευτικής επένδυσης που έχει ήδη καταβληθεί από την ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων και στην ολοκλήρωση σχετικών διαδικασιών, όπως προβλέπονται μεταξύ άλλων και από τη σύμβαση παραχώρησης.

Από την άλλη, σήμερα ξεκίνησε η περίοδος δημόσιας προσφοράς σε Βέλγιο και Ελλάδα, με λήξη στις 10 Οκτωβρίου 2024, για την Α.Μ.Κ. της Cenergy, έως 200 εκατ. ευρώ. Οι νέες μετοχές θα προσφερθούν σε τιμή διάθεσης η οποία δεν είναι υψηλότερη από 9,86 ευρώ ανά μετοχή. Η Ιδιωτική τοποθέτηση θα διενεργηθεί, μέσω βιβλίου επιταχυνόμενων προσφορών.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Euronext Βρυξελλών και την Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιών του Χ.Α., στις 16/10.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος της Cenergy κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας των 9,55 ευρώ (-2,05%), ενώ συμπλήρωσε έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά.

Με μόνη εξαίρεση την πρόσφατη διάθεση μετοχών της Κρι – Κρι, όλες οι υπόλοιπες προσφορές μετοχών είναι κάτω από τις αρχικές τιμές πώλησης. Για έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή αυτό ίσως να μην αποτελεί θέμα, ωστόσο λειτουργεί ανασταλτικά σε όσους επιθυμούν να πάρουν ρευστότητα, για να ακολουθήσουν άλλα εγχειρήματα διάθεσης μετοχών. Τα οποία στην παρούσα φάση δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα νούμερα της συμμετοχής του πρόσφατου placement της Εθνικής Τράπεζας: Οι Εγχώριοι κωδικοί (3.630) είναι ακριβώς οι μισοί από αυτούς που αιτήθηκαν μετοχές στην πρώτη διάθεση μετοχών της ΕΤΕ από το ΤΧΣ και 34% λιγότεροι από όσους αιτήθηκαν να αγοράσουν μετοχές στη δημόσια προσφορά των μετοχών της Τρ. Πειραιώς. Και αυτό είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη και ένα ‘καμπανάκι’ σε όσους πιστεύουν ότι οι δυνατότητες της Αγοράς είναι απεριόριστες”, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται η “ετυμηγορία” του Οίκου FTSE Russel που θα ανακοινώσει τις αλλαγές στην κατάταξη των Αγορών με μικρή πιθανότητα, σύμφωνα με αναλυτές, να εντάξει το Χ.Α. σε “watch list”.

Η Ελληνική, είναι η μοναδική Κεφαλαιαγορά εντός Ευρωζώνης που δεν είναι στις Ανεπτυγμένες, αλλά στις Αναδυόμενες.

“Είτε μπει σε ‘watch list’, είτε όχι, το Χ.Α. έχει ανάγκη από νέες εισροές χρήματος, προκειμένου να ανέβουν οι αποτιμήσεις. Καλές οι αναβαθμίσεις στις τιμές – στόχους από Ξένους και Εγχώριους Επενδυτικούς Οίκους, αλλά από μόνες τους δεν φτάνουν”, τονίζει παλαιός αναλυτής – συνεργάτης της στήλης.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στο γεγονός ότι αύριο Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί από την ΕΧΑΕ το roadshow Εισηγμένων στη Φρανκφούρτη. Θα συμμετάσχουν οι: ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Ελ. Πετρέλαια, Lamda Development, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Optima bank, OΛΠ, Profile, Πλαστικά Θράκης, Μυτιληναίος, AustriaCard.

Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα 2 - 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το καθιερωμένο ραντεβού Εταιρειών από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με Διεθνή funds, σε συνεργασία με την Morgan Stanley και στις 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη θα συνεχιστεί η προβολή Εισηγμένων στο Χ.Α. με εκπροσώπηση Εταιρειών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στην αρχή του 2025 και στη Νέα Υόρκη, είναι προγραμματισμένο το roadshow που διοργανώνει η JP Morgan.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα πρέπει να καταχωρηθούν οι, ευδιάκριτα, χαμηλότερος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων) και η μικτή εικόνα στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Να σημειωθεί ότι στα αρχικά χαμηλά, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος.

Χωρίς διάθεση αλλαγής της εικόνας μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ σημαντικός αριθμός τίτλων, με λίγες εντολές πώλησης, δοκιμάζει τιμές σε πολυετή χαμηλά.

Πρόκειται για παρατεταμένη “αποψίλωση” των αποτιμήσεων, η οποία καλύπτεται από την σχετικά ελεγχόμενη εικόνα που παρουσιάζουν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί η προσπάθεια αντίδρασης λίγων μετοχών, που πιέστηκαν σημαντικά και επί πολλές συνεδριάσεις, με πρώτο ζητούμενο την διάρκεια στην επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Συνεχίζεται η ανοδική κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,99% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,05% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,215% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1418,87 μονάδες (-0,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1427,27 (-0,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1427,29 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,17%.

Ο τζίρος στα 100,5 εκατ., από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, BOCHGR, ΛΑΜΔΑ, ΙΝΛΟΤ, ΜΠΕΛΑ, CENER), ενώ οι ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 100,5 εκατ., τα 89,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι επενδυτές κράτησαν επιφυλακτική στάση στη σημερινή συνεδρίαση, λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του Πετρελαίου και της αδυναμίας στις Αμερικανικές Αγορές. Οι τοποθετήσεις, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και οι προσφορές ομολόγων ενδέχεται να επηρεάσουν τη ρευστότητα στην Κύρια Αγορά”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

Από τα καλύτερα γραφήματα στο ταμπλώ και πρώτος σε ετήσια απόδοση από όλον τον 25αρη, ο τίτλος της TITC. Σήμερα συνάντησε την επιθετική στήριξη στα 33,60 - 33,50, με επόμενο στόχο τη ζώνη των 37 ευρώ”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Σημείο κλειδί παραμένουν οι 1414 μονάδες του ΓΔ, που αποτελεί την πλησιέστερη ισχυρή στήριξη”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Αδυναμία ανόδου παρατηρήθηκε χθες στο Χ.Α., με την ΕΤΕ να μονοπωλεί το ενδιαφέρον με βάση το ποσοστό συμμετοχής της στον ημερήσιο τζίρο συναλλαγών. Σταθεροποιητική ήταν η εικόνα στην Ευρώπη, ενώ πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, καθώς ‘ξεφουσκώνουν’ οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων κατά 50μβ, μετά τα τελευταία καλά στοιχεία της Αγοράς εργασίας. Αυξημένη μεταβλητότητα σημειώθηκε στις μετοχές στην Κίνα με τον Hang Seng να υποχωρεί σημαντικά (-9,41%) και τον Shenzhen CSI 300 να κερδίζει περισσότερο από 4 ποσοστιαίες μονάδες, αν και το άνοιγμα ήταν αρκετά υψηλότερα, περί το +11%. Η συνολική εικόνα διεθνώς δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά και το πιθανότερο σενάριο για το Χ.Α. είναι οι διακυμάνσεις εντός εύρους τιμών”, εκτιμά η Depolas Investment Services.

Η διαδικασία του placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ολοκληρώθηκε, με το ΤΧΣ να μεταβιβάζει το 10% σε Διεθνείς και Έλληνες επενδυτές, με το 8,38% να παραμένει στο χαρτοφυλάκιό του. Λαμβάνοντας δε υπόψη τις απροσδόκητα αρνητικές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή που ξεκίνησαν από την περασμένη Τρίτη, η υπερκάλυψη κατά 10,4 φορές της έκδοσης, με τη στήριξη των Διεθνών επενδυτών, συνιστά επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, με το ΤΧΣ να εισπράττει €690 εκατ. και την τιμή των €7,55 να είναι λίγο μόνο χαμηλότερη από το αρχικά ανώτατο όριο των €7,98, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Σαν αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας, ο Όμιλος Viohalco έκρινε ότι είναι δυνατή η διαδικασία της Α.Μ.Κ. και της Cenergy που επιθυμεί να αντλήσει €200 εκατ., για να δρομολογήσει την επένδυση παραγωγής καλωδίων στη Βαλτιμόρη, καθώς ο ενεργειακός μετασχηματισμός είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλο τον Πλανήτη.

Με την Α.Μ.Κ. να ακολουθεί το ίδιο μοντέλο με εκείνο του placement των μετοχών της Εθνικής, ανοίγοντας βιβλίο προσφορών για Θεσμικούς και Ιδιώτες επενδυτές, με ανώτατο όριο τιμής και παραίτηση των παλαιών Μετόχων, με προνομιακή μεταχείριση μόνο για τους μετόχους μειοψηφίας που μπορούν να διατηρήσουν το ποσοστό τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ευοίωνες προοπτικές για τα προϊόντα της Εταιρείας, καλώδια και σωλήνες που ήδη προτιμώνται από 55 Χώρες, εκτιμάται ότι η Α.Μ.Κ. θα στεφθεί από επιτυχία. Με τη μετοχή να κατατάσσεται ήδη στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Russell και να θέτει προσεχώς υποψηφιότητα και για το δείκτη MSCI Standard Greece.

Παράλληλα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει συνταχθεί, με την παραδοχή ότι η μέση τιμή του Πετρελαίου θα είναι περί τα $85 το 2025, προβλέποντας ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα φτάσει το 2,3%, στο βαθμό που οι επενδύσεις αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 8,4%, όταν ωστόσο ο φετινός ρυθμός αύξησης, που εκτιμάται στο 6,7%, είχε αρχικό στόχο διψήφιο ποσοστό τον περσινό Οκτώβριο.

Με αυτά τα δεδομένα η προσπάθεια προσέγγισης των 1500 μονάδων, για μια ακόμη φορά ακυρώθηκε.

Το σκηνικό στη Μ. Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, κόβει την ανάσα, καθώς διατελούμε εν αναμονή των αντιποίνων που θα επιλέξει το Ισραήλ.

Σαν αποτέλεσμα, το κύμα ρευστοποιήσεων οδήγησε σε οπισθοδρόμηση του ΓΔ προς την περιοχή των 1400 μονάδων, όπου προσώρας επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρές στηρίξεις και το σενάριο της ελεγχόμενης κίνησης του ΓΔ μεταξύ 1400 - 1450 μονάδων να είναι, βραχυπρόθεσμα, το πιθανότερο.

Είναι ωστόσο φανερό ότι η αβεβαιότητα έχει εκτοξευθεί και συνιστά αισιόδοξο σενάριο η μη δρομολόγηση αρνητικών εξελίξεων, με τη μορφή των αυξημένων προσφυγικών & μεταναστευτικών ροών και της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Στο βαθμό που η τιμή του Πετρελαίου ξεπεράσει τα $80/βαρέλι, σαν αποτέλεσμα διαταρακτικών παραγόντων που οδηγήσουν σε προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό. Από την άλλη πλευρά, ουδείς επιθυμεί τη γενικευμένη ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή και ιδιαίτερα η Κίνα και η Ευρώπη που πλήττονται από τη λιγότερη παγκοσμιοποίηση, με τον ρόλο ωστόσο των ΗΠΑ να είναι κομβικής σημασίας, καθώς έχει ήδη επιδείξει διαθέσεις προς τον απομονωτισμό.

Με το σκηνικό αυτό, ο βαθμός αποστροφής προς τους επενδυτικούς κινδύνους θα συνεχίσει να διαμορφώνει επί το συντηρητικότερο τις επενδυτικές στρατηγικές των περισσότερων Διαχειριστών, των ισχυρών Επενδυτικών Φορέων του Πλανήτη”, όπως εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,9), ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,4), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΑΛΦΑ (3,5), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,4) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΑΛΦΑ (+0,77%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν ΕΤΕ (-1,53%), ΕΥΡΩΒ (-0,58%) και ΠΕΙΡ (-0,88%).

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΑΛΦΑ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,4655 ευρώ (-1,64%), όμως ήταν αυτή που γύρισε πρώτη σε θετικό πρόσημο από τον κλάδο και ηγήθηκε της προσπάθειας αντίδρασης.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1209,29 μονάδες (-1,30%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1215,32 (-0,81%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1216,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,68%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1287 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες και ενδιάμεση αντίσταση στις 1227 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, η επόμενη στήριξη στις 1203 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ισχυρή παραγωγή οργανικού κεφαλαίου υπόσχεται για τις επόμενες δύο χρήσεις η Εθνική, εξέλιξη που θα της επιτρέψει να αυξήσει το payout ratio στο 50% των καθαρών κερδών χρήσης 2025, ακόμη και αν χρειαστεί να ‘κάψει’ εποπτικό κεφάλαιο για ταχύτερη αποαναγνώριση του DTC (αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση) και να αξιοποιήσει τυχόν ευκαιρίες εξαγορών ή/και στρατηγικών επενδύσεων”.

Καλύτερη της αρχικής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΑΡΑΙΓ (-1,34%), ΒΙΟ (-0,36%), ΕΕΕ (-1,77%), ΜΠΕΛΑ (-0,39%), ΜΥΤΙΛ (-0,42%), ΟΠΑΠ (-0,94%), ΟΤΟΕΛ (-0,19%), CENER (-2,05%), TITC (-1,32%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Autohellas (-0,19% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά διμήνου. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 11,20 ευρώ, ενώ η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 10,40 ευρώ.

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 35,70 ευρώ (κλείσιμο 30/9) κινείται η μετοχή της TITC, χωρίς να ανεβάσει τον όγκο συναλλαγών. Στα 31,50 το ημερήσιο “stop long”, στα 35,80 η πρώτη αντίσταση.

Αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,42 ευρώ (-1,07%), οι αγοραστές επέστρεψαν στον τίτλο της Lamda Development (+2,67%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά 37 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 7,82 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 7,34 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+227,83%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+138,46%), ΚΟΥΑΛ (+98,03%), ΦΒΜΕΖΖ (+92,78%), MONTA (+92,67%), SOFTWEB (+91,86%), OPTIMA (+65,9%), TITC (+56,41%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 385033 νέες (ΚΟ) μετοχές της Fourlis (-2,06%), που προέκυψαν από Α.Μ.Κ. λόγω κεφαλαιοποίησης αποθεματικού για δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη της Εταιρείας. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 52516977.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΙΝΤΕΤ (+1,74%), ΣΠΙ (+1,94%), ΛΑΝΑΚ (+0,56%), ΦΛΕΞΟ (+1,38%), ΚΟΡΔΕ (+2,85%), ΕΛΣΤΡ (+0,76%), ΝΑΥΠ (+0,80%), ΞΥΛΚ (+1,11%), ΕΛΒΕ (+2,68%), ΝΑΚΑΣ (+2,84%), ΙΑΤΡ (+0,68%), ΑΑΑΚ (+2,75%), ΕΥΑΠΣ (+1,25%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με στόχο την έναρξη της διαδικασίας για την Α.Μ.Κ. σε δύο εβδομάδες από τώρα, κινούνται οι μέτοχοι της νέας Τράπεζας που προέκυψε από τη συγχώνευση της Τρ. Αττικής (-30% και νέα ιστορικά χαμηλά) με την Παγκρήτια, με απώτερο στόχο την εισαγωγή των νέων μετοχών στα τέλη του Οκτωβρίου”.

Σημαντική αντίδραση για την BOCHGR (+7,54%), που επέστρεψε ψηλότερα από την τιμή εισαγωγής των 4,78 ευρώ.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 27/9 για την AVE (+1,04%).

Σε υψηλά 7,5 μηνών η Ίλυδα (+4,97%).

Σε χαμηλά διμήνου οι ΙΝΤΚΑ (-1%), ΠΕΡΦ (-2,30%) και REALCONS (-2,81%), σε χαμηλά 3,5 μηνών η ΡΕΒΟΙΛ (-2,62%), σε χαμηλά 8 μηνών η ΙΝΚΑΤ (-2,76%), 10 μηνών η ΙΝΛΙΦ (-1,13%), σε νέα χαμηλά 88 μηνών η ΙΚΤΙΝ (-4,40%, ενώ συνεχίζονται οι πωλήσεις από “insiders”).

Μετά από επτά πτωτικές συνεδριάσεις, προσπάθησαν να αντιδράσουν οι Ευρωσύμβουλοι (+1,29%).

Βγήκε μικρό “bid” στην Βιοκαρπέτ (+1,53%).

Με την πρώτη εντολή πώλησης 11 τεμ., βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 39,60 ευρώ (-10%) η ΜΕΡΚΟ (-7,27%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 1414 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1395 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3434 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3389 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αρνητικός βηματισμός στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης δείκτες στην Wall Street.

Επιθετικό “profit taking” στο Πετρέλαιο, στο 1,0966 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2630 υποχωρεί ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $30,50 το Ασήμι.

Προς τα $62300 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2420 το Ethereum.

Ο Zheng Shanjie, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας, υποσχέθηκε μια σειρά ενεργειών για την ενίσχυση της Οικονομίας της Χώρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα επιταχύνει την έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού στις Τοπικές Κυβερνήσεις, για να υποστηρίξει την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, με τον ανώτερο αξιωματούχο να προσθέτει ότι η Κεντρική Κυβέρνηση θα δημοσιεύσει ένα επενδυτικό σχέδιο 100 δισεκατομμυρίων γουάν για τον επόμενο χρόνο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, σταμάτησε να ανακοινώνει τυχόν νέα σημαντικά σχέδια τόνωσης, αποδυναμώνοντας το ράλι στις Αγορές της Ηπειρωτικής Κίνας.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οικονομική ανάπτυξης της Κίνας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2025, παρά την προσωρινή ώθηση από μια σειρά πρόσφατων μέτρων τόνωσης της Οικονομίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα μειωθεί στο 4,3% το επόμενο έτος, από το προβλεπόμενο 4,8% το 2024.

Σε αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για την αύξηση του φετινού ΑΕΠ, προχώρησε η Τράπεζα της Ιταλίας, αναφέροντας πως “βάσει νέων στοιχείων του Ινστιτούτου Στατιστικής της Χώρας, η αύξηση του ΑΕΠ φέτος δεν αναμένεται να είναι της τάξης του 1%, αλλά του 0,8%”.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας, Μάρτινς Κάζακς, παρατήρησε ότι “τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο”.

O πρόεδρος της Bundebbank, Γιοακίμ Νάγκελ, δήλωσε ότι “είναι πρόθυμος να συζητήσει μια μείωση επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε 11% τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα υποχώρησε στα $70,4 δισ. τον Ιούνιο, από $78,9 δισ. τον Ιούλιο.

H Goldman Sachs αναβάθμισε ξανά την πρόβλεψή της για τον S&P 500, καθώς είναι πιο αισιόδοξη για τα εταιρικά κέρδη το 2025 και 2026. Ειδικότερα, αναμένει τώρα ότι ο δείκτης θα ανέλθει στις 6000 μονάδες σε τρεις μήνες από τώρα και στις 6300 μονάδες σε δώδεκα μήνες. Τα κέρδη ανά μετοχή στον S&P 500 θα ανέλθουν στα $268 το 2025 και στα $288 το 2026, υψηλότερα από ότι προβλέπουν άλλες Επενδυτικές Τράπεζες της Wall Street.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 99,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος έφτασε τα 3,958 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του 2024, από 3,341 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με σημαντική αύξηση 18,5%. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο στο τέλος Ιουνίου, ήταν στα 107,085 δισ. ευρώ.

Ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για το 2024 προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με το εύρος των προβλέψεων να εκτείνεται από 2,1%, έως και 2,7% και τον επικεφαλής του Γραφείου, καθηγητή Ιωάννη Τσουκαλά, να αφήνει περιθώριο καλύτερης επίδοσης. Η πρόβλεψη είναι ελαφρά υψηλότερη από την αντίστοιχη του προσχεδίου προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου όπου ο πήχης, μετά από καθοδική αναθεώρηση από το 2,5%, τίθεται στο 2,2% για φέτος.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΟΤΟΕΛ, CENER, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Lamda Development, Autohellas, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΠΑΠ, Cenergy.

Καλύτερη της αρχικής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 51 ανοδικούς τίτλους, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.924 συμβόλαια).

Στα 4.216 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.264 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.560 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.437 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 525, 458 για τον Οκτώβριο και 67 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.448), κινήθηκε μεταξύ 3.432 και 3.452 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.227), κινήθηκε μεταξύ 1.227 και 1.227 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.327,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (283), Πειραιώς (1.304), Εθνική (540), Alpha Bank (5.247), ΔΕΗ (347), ΕΛΧΑ (102), Μυτιληναίο (101), Cenergy (189), Lamda Development (105), ΓΕΚ (144).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 175.957, Πειραιώς 86.712, ΑΔΜΗΕ 28.724, ΔΕΗ 21.448, Eurobank 20.921, Εθνική 17.720, ΓΕΚ 11.100, Τέρνα Ενεργειακή 16.645.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 68.092.847 τεμ., (από 67.778.052 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 50.047.295 τεμ. (50.242.593), ΟΠΑΠ 1.669.296 τεμ. (1.660.280), Εθνική 19.303.151 τεμ. (17.042.740), ΟΤΕ 1.909.795 τεμ. (1.898.275), Πειραιώς 13.508.111 τεμ. (13.507.411), Ελ. Πετρέλαια 1.323.437 τεμ. (1.318.437), Intralot 1.195.426 τεμ. (1.163.366), Motor Oil 1.442.343 τεμ. (1.436.324).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων