Επιφυλακτικοί αγοραστές στα ευρωπαϊκά, πρώτοι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τα futures του S&P500 από 0,12% χαμηλότερα, ο DAX διαμορφώνεται στις 19.208 (0,08%) και ο CAC40 στις 7.601 (0,36%).
Εύλογα διστακτικοί οι επενδυτές στην εξέλιξη της πρώτης ώρας συνεδρίασης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, υπό τη σκιά όσων διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή. Ανάλογα με τη ροή πληροφοριών, ειδήσεων, οι κινήσεις των πιο βραχυπρόθεσμων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη μεταβλητότητα, επικινδυνότητα όσων ενεργούν σε σύντομο χρόνο.
Με εντολή πώλησης μάλλον από εγχώριο διαχειριστή ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ΧΑ, με συνέπεια τη διόρθωση όλων των κύριων δεικτών. Συγκεκριμένη εντολή με τη μορφή «καλαθιού» βγήκε τόσο σε τραπεζικά χαρτιά όσο και σε blue chips, γεγονός που διαμόρφωσε κλίμα και τάση από την αρχή κιόλας.
Στις 1.437 (-0,66%) ο Γενικός Δείκτης, στις 1.229 (-0,70%) ο Δείκτης Τραπεζών, στις 3.484 (-0,78%) ο FTSE25 και στις 2.315 (-0,68%) ο FTSEMidCap.
Mε γρήγορη ροή εντολών, οι περισσότερες στη μετοχή της Εθνικής, ενώ ακολουθούν Eurobank, Πειραιώς και ΔΕΗ, ΟΤΕ, Metlen κ.α.
Στο 7,40-7,65 ευρώ το νέο πιο στενό εύρος για το placement του 10%, από την αναθεώρηση/επικαιροποίηση και μόνο φαίνεται πως οι αρχικές εκτιμήσεις των καθ' ύλην αρμοδίων δεν ήταν ορθές. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, όταν αλλάζουν οι όροι της διαδικασίας τη δεύτερη -από τις τρεις- μέρα, για τη γενικότερη αίσθηση που δίνεται σε διαχειριστές και «ισχυρά χέρια».
Παράπλευρη συνέπεια η επιμονή συγκεκριμένων να μειώνουν θέσεις και στα άλλα τρία τραπεζικά χαρτιά όπως και στην πλειονότητα των blue chips. Ενδεικτική η περίπτωση της Eurobank, με τους πωλητές να ξεκινούν από τα 2 χαμηλώνοντας προς το 1,9705 ευρώ.
Βραχυπρόθεσμη τάση, διακριτά short
Είναι οι αρρυθμίες με το placement της ΕΤΕ, προστίθενται οι γεωπολιτικές ανησυχίες, για να κάνουν λίγο πίσω οι δυνητικοί αγοραστές, εκτιμώντας πως θα βρουν χαμηλότερες τιμές σε αυτόν τον κύκλο συνεδριάσεων. Με τη βραχυπρόθεσμη τάση διακριτά short, κυρίως σε εβδομαδιαία μέτρηση, οι επενδυτές δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να βγουν τώρα αγοραστές σε μετοχές του δείκτη.
Στο μείον 4,42% η εβδομαδιαία διόρθωση για τον ΔΤΡ, στο 2,47% για τον FTSE25, ξεκάθαρα short αμφότεροι, δύσκολα θα μπορούσε να αναστραφεί η τάση μέχρι και την Παρασκευή.
Στο -4,88% η εβδομαδιαία διόρθωση για τη μετοχή της Eurobank, που λίγο μετά τις 10:45 βρέθηκε στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βάσει των συναλλαγών, στο -3,03% για την Εθνική, στο -4,52% για την Πειραιώς και στο -6,94% (!) για την Alpha Bank.
Στο τραπεζικό καρέ οι περισσότερες συναλλαγές, με σταθερές ρευστοποιήσεις στο ημίωρο, που δύσκολα θα αντισταθμιστούν στη συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης. Χρηματιστές αποδίδουν μέρος των πωλήσεων και στις αστοχίες -όπως αποδεικνύεται- με τη διάθεση του 10% της ΕΤΕ, κάτι σαν «τιμωρητικές» εντολές όσων βιάστηκαν να τοποθετηθούν προς τα υψηλά της Δευτέρας.
Πρακτικά όσοι διαχειριστές hedge funds αγόρασαν έως τα 7,974 ευρώ είναι σήμερα, δεύτερη μέρα μετά, είτε εγκλωβισμένοι είτε «γράφουν» τις υποαξίες τους. Στραβό το κλήμα, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο, παρασύρει και την πλειονότητα των blue chips.
Μόλις 3 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη με θετικό πρόσημο (ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ, Sarantis), σε όλες τις μετοχές αιχμής οι εντολές από την πλευρά των πωλητών, δίνονται έως 2,46% χαμηλότερα. Μεγαλύτερη διόρθωση (2,46%) για τον τίτλο της Aegean -ακολουθώντας την πτώση των ευρωπαϊκών του κλάδου αερομεταφορών-, ακολουθούν ΟΤΕ (15,49), ElvalHalcor (1,852), Jumbo (25,80), ΔΕΗ (11,80) κ.α.
Μόλις 16 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 64 με αρνητικό με τη συμπλήρωση των πρώτων 35' συνεδρίασης. Στα 13,2 εκατ. η αξία συναλλαγών, στα 2,07 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών, στις 10:54 πραγματοποιήθηκε μία για 1 εκατ. μετοχές της Eurobank στο 1,975 ευρώ.