Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με profit taking και την ΕΤΕ στα €7,84

Εσπασε το ανοδικό σερί για την εγχώρια αγορά με πιέσεις σε Alpha Bank, Viohalco, Motor Oil. Νέο ρεκόρ για Titan. Θετικό κλείσιμο για την Εθνική στο… παρά ένα του placement.

Δημοσιεύθηκε: 27 Σεπτεμβρίου 2024 - 17:41

Τελ. Ενημ.: 27 Σεπτεμβρίου 2024 - 20:42

Load more

Συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από την κίνηση του Δείκτη σε στενό εύρος και από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Τραπεζικό κλάδο, πλην ΕΤΕ (+0,46%), να βγάζει ελεγχόμενη διόρθωση και τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους να αναλώνονται σε κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος.

Θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, ήταν περισσότερο συνεδρίαση αναμονής, με τους αντισυμβαλλόμενους να περιμένουν τις τελευταίες, κρίσιμες, λεπτομέρειες για το επερχόμενο placement της Εθνικής Τράπεζας, τιμολογώντας, ταυτόχρονα, το μπαράζ των αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες.

Με θετικές διαθέσεις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ αξίζει υποσημείωσης ότι σε νέα ιστορικά υψηλά, ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές DAX, EuroStoxx 600 και S&P 500.

Οι ενεργοί επενδυτές καλούνται να τιμολογήσουν τα στοιχεία πληθωρισμού Αυγούστου (PCE), που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) ενισχύθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, έναντι ανόδου 2,5% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί κατά 2,3%.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,1%, όσο ανέμεναν οι αναλυτές. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,7% σε ετήσια βάση, έναντι 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 2,7%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,1%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,2%

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ο συνεχιζόμενος, ικανοποιητικός, τζίρος, η επιλεκτική κινητικότητα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, οι Εταιρείες των οποίων ικανοποίησαν με τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου που ανακοίνωσαν, αλλά και το mini placement της Κρι Κρι (+0,37% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, “σε διάθεση συνολικά 1 εκατ. μετοχών, το 3,03% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, προχώρησαν οι βασικοί Μέτοχοι (η Οικογένεια Τσινάβου κατέχει το 72,8% των μετοχών της Εταιρείας) για την ενίσχυση της διασποράς των μετοχών σε Θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό στην τιμή των 12 ευρώ ανά μετοχή (ποσοστό συμμετοχής 20,3% διατηρούν Νομικά Πρόσωπα, Εγχώριοι και Ξένοι Θεσμικοί και Ιδιώτες έχουν το υπόλοιπο 6,8%).

Η διάθεση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της “ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών”, την οποία επιμελήθηκε η Piraeus Sec. Το σύνολο των προσφορών υπερκάλυψε το ύψος της διάθεσης κατά 50%”.

Τα “πακέτα” πέρασαν σήμερα μέσω του Χ.Α.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί αν η βελτιωμένη εικόνα της Αγοράς θα διατηρηθεί μετά την λήξη του τρίτου χρηματιστηριακού τριμήνου - εννεαμήνου (απομένει μόνο η συνεδρίαση της Δευτέρας), αλλά και μετά την διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ.

Παραμένει ζητούμενο η επέκταση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, κάτι που θα ενεργοποιήσει περισσότερους “κωδικούς λιανικής”, που προς το παρόν παραμένουν σε ρόλο θεατή.

Αν συνδυαστούν όλα τα παραπάνω, δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη η κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα από εισροές κεφαλαίων, χαρτοφυλακίων που ακολουθούν την τάση και τα οποία, περιμένουν τις πρώτες συνεδριάσεις του επόμενου μήνα, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλο και περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι μετά το τελευταίο ανοδικό κύμα, που μπορεί να επεκταθεί και στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, δεν αποκλείεται να σημειωθεί διόρθωση που θα αποφορτίσει τα διαγράμματα και την τεχνική εικόνα. Άλλωστε όπως έχει σημειώσει και η στήλη, “θα χρειαστεί προσπάθεια, προκειμένου ο Δείκτης να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1474 μονάδων”.

Τα στοιχεία πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, δεν άφησαν αδιάφορη την Αγορά ομολόγων, όπου παρατηρείται αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,58% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,75% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,084% αποκλιμακώνεται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 3 Ιανουαρίου 2025. Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε Φυσικά Πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα, ή Χρηματιστηριακή Εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε Φυσικό Πρόσωπο τις 15000 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1474,34 (+0,21%) και 1465,76 μονάδων (-0,37%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1466,64 (-0,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1468,7 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,17%.

Ο τζίρος στα 127,4 εκατ., από τα οποία τα 33,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΚΡΙ, TITC), ενώ ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 127,4 εκατ., τα 107,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, με εβδομαδιαία κέρδη 3,05%, για τον ΓΔ. Στο ίδιο διάστημα, ο ΔΤΡ κατέγραψε κέρδη 4,68%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 13,58% και ο ΔΤΡ κέρδη 20,29%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Πλάγια κίνηση από την ΙΝΚΑΤ για 7 μήνες ,μέσα σε ένα εύρος της τάξεως του 12% από τα υψηλά της. Δεν κινείται μαζί με την Αγορά, αλλά σε δικό της μοτίβο. Τεχνικά, βραχυπρόθεσμα της λείπει μία κατοχύρωση του 5,00 και μεγάλο “make or break” στο 5,18. Η συντήρηση του 13,00 επιπέδου, συντηρεί και την επιθετική τάση της μετοχής της Κρι Κρι, θυμίζοντας ότι ο στόχος μας είναι τα 14,50 ευρώ. Το ‘stop’ σε ημερήσιο παραμένει στην παρούσα στο 12 ευρώ. Βγήκε ανακοίνωση για placement του 3,03% της Εταιρείας στα 12 ευρώ, που συμπτωματικά είναι και το ‘stop’ μας. 1,1750 – 1,1350 είναι τα δύο βασικά μας νούμερα για την ΙΝΛΟΤ. Φαίνεται ότι θέλει τον χρόνο της πριν δοκιμάσει κίνηση. Η μετεξέλιξη του ΚΛΜ σε INKTRACOM PROPERTIES φαίνεται να προηγείται. Όσο συντηρεί το 1,64 η διάσπαση είναι ενεργή, ενώ μια κατοχύρωση του 1,70 θα δώσει συνέχιση της κίνησης πιο επιθετικά. Το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο ΓΔ στην παρούσα έχει σταματήσει την κίνηση, χωρίς παρόλα αυτά να έχει βγει μία διόρθωση. O ταλαντωτής μας ‘φωνασκεί’ ότι χρειάζεται προσοχή βραχυπρόθεσμα. Ας δούμε για μία ακόμα φορά το εβδομαδιαίο γράφημα και το πόσο σημαντικό είναι. Εκτός από το 1474 σαν επίπεδο, σημασία έχουν και οι ταλαντωτές που έχουν διορθώσει ιδανικά μετά από μήνες και καταφέρνουν να δώσουν και ανοδικό έναυσμα. Επισημαίνουμε πως το κάθε κερί είναι 1 εβδομάδα και αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα του σήματος σε χρόνο σε μεγάλη εικόνα. Αυτό θα το καταλάβουμε από την προηγούμενη ανοδική ταλάντωση που κράτησε 4 μήνες από τον Νοέμβριο 2023, μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Σήμερα θέλουμε κλείσιμο πάνω από το 1450. Η πώληση του ‘πακέτου’ της Εθνικής ‘ανακατεύει την τράπουλα’ στον κλάδο. Το 1290 συνεχίζει να είναι το ‘Make or break’ ημερήσιο επίπεδό μας για τον ΔΤΡ, ενώ μία διόρθωση στο 1271, αν μη τι άλλο, είναι στο πρόγραμμα, με το εν λόγω όριο να έχει όλες τις πιθανότητες να βγάλει αγοραστές. Πρώτη στον ‘χορό’ της διόρθωσης η ΑΛΦΑ, μιας και πρώτη ξεκίνησε την τελευταία ανοδική κίνηση, σημειώνοντας ότι είναι και η μόνη Τραπεζική μετοχή που ακόμα δεν έχει αλλάξει επίπεδο ανοδικά, κάτι που θα συμβεί πάνω από το 1,74”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Στις 1474 - 1480 μονάδες οι πλησιέστερες αντιστάσεις, στις 1465 μονάδες η πλησιέστερη στήριξη”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο εσωτερικό τα αποτελέσματα παραμένουν στο επίκεντρο, με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ να καταγράφει ένα σταθεροποιητικό α΄ εξάμηνο σε σχέση με το περσινό, όπου τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες υποχώρησαν ελαφρώς στα 172,2 εκατ. ευρώ, έναντι 177,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ η καθαρή προσαρμοσμένη κερδοφορία ήταν βελτιωμένη στα 55 εκατ. ευρώ, από 47 εκατ. ευρώ πέρυσι. Παραμένουμε σταθερά θετικοί για τις προοπτικές του Ομίλου. Ο ΓΔΧΑ εισήλθε χθες σε περιοχή αυξημένων αντιστάσεων, ήτοι στην ζώνη των 1470 - 1500 μονάδων”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η επενδυτική ψυχολογία ανάληψης κινδύνου παραμένει άθικτη, ειδικά μετά τα μέτρα πολιτικής χαλάρωσης και στήριξης της Κίνας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν επίσης τα στοιχεία αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι θετικά, τα εταιρικά αποτελέσματα έχουν θετικό momentum και τα επερχόμενα γεγονότα (πώληση μεριδίου Εθνικής Τράπεζας, roadshows και αναβαθμίσεις προοπτικών) υποστηρίζουν το θετικό κλίμα”, όπως αναφέρει η Beta Sec.

Σημαντική ανοδική κίνηση για τον ΓΔ αυτή την εβδομάδα που συνοδεύτηκε από αύξηση και της συναλλακτικής δραστηριότητας. Τα καλά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσιεύτηκαν, τα επιχειρηματικά deals που ανακοινώθηκαν (π.χ. ΔΕΗ) καθώς και το υποστηρικτικό κλίμα στο εξωτερικό (μέτρα στήριξης στην Οικονομία από την Κυβέρνηση στην Κίνα) οδηγούν το Χ.Α. κοντά σε υψηλά 8 εβδομάδων. Η Αγορά αφήνει την περίοδο αποτελεσμάτων με σχετική ικανοποίηση (σε αρκετές περιπτώσεις) και εισέρχεται στην περίοδο των placements, την αρχή έκανε σήμερα η ΚΡΙ. Την επομένη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το πολυαναμενόμενο placement της ΕΤΕ. Την Τετάρτη θα γίνει η Ε.Γ.Σ. της CENERGY με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει η παρουσίαση της AUSTRIACARD στην ΕΘΕ. Τεχνικά, τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1482 και 1502 μονάδες, με τον ΚΜΟ200 να βρίσκεται στις 1409 μονάδες”, σύμφωνα με την Merit Sec.

Το άνοιγμα της διαδικασίας για την διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας άλλαξε την διάθεση στο Χ.Α., το οποίο ανέκτησε το βαθμό συσχέτισης με τις Ξένες Αγορές την εβδομάδα που πέρασε, όπως υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Όλα δείχνουν ότι η επόμενη εβδομάδα θα προσδιοριστεί από το εγχείρημα της δημόσιας προσφοράς και τα ειδικά χαρακτηριστικά της, όπως το μέγεθος της αξίας των προσφερόμενων μετοχών, την τιμή που θα κλείσει η συναλλαγή και βέβαια την κάλυψη σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Μέσα στον Οκτώβριο εκκινούν εγχειρήματα αυξήσεων κεφαλαίων (Cenergy, Τράπεζα Αττικής) που η έκβασή τους δεν θα είναι ανεξάρτητη από το βαθμό επιτυχίας της Εθνικής Τράπεζας, που σαν γεγονός θα δοκιμάσει τις αντοχές ρευστότητας του Συστήματος.

Σε αυτή την προσπάθεια σίγουρα θα παίξει ρόλο το κλίμα στο εξωτερικό, το οποίο βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή στιγμή της ιστορίας του σε ΗΠΑ και Γερμανία, οι οποίες διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλά.

Οι οιωνοί επομένως είναι θετικοί και αυτό επέτρεψε μια γενικευμένη αφύπνιση στο ταμπλώ, σπάζοντας ένα υποτονικό κλίμα αδράνειας αρκετών εβδομάδων.

Εκτός από τις διαθέσεις των μετοχικών ποσοστών και τις αυξήσεις κεφαλαίου, τα αποτελέσματα των Εισηγμένων Εταιρειών αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο και να δημιουργήσουν κινητικότητα, με την αναδιάρθρωση θέσεων βάσει προοπτικών, καθώς στις τελευταίες ημέρες του μήνα προστέθηκε σημαντική πληροφορία από το σύνολο της Αγοράς.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Εισηγμένες Εταιρείες δείχνουν ιδιαίτερα ανθεκτικές στις επιδόσεις τους και οδεύουν προς ένα νέο ιστορικό υψηλό κερδοφορίας. Ως το απόγευμα της Παρασκευής, στο 57% του συνόλου των ισολογισμών του Χ.Α. οι 88 Εισηγμένες εμφανίζουν αύξηση εσόδων 4,9%, αύξηση λειτουργικών κερδών 14,8%, στα 7,2 δισ. ευρώ και αύξηση καθαρών κερδών 14,3%, στα 5,6 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα των καθαρών κερδών, που περιλαμβάνει και την Τράπεζα Κύπρου πλέον, οφείλεται στην μεγάλη αύξηση των Τραπεζικών κερδών, η οποία προσεγγίζει στο εξάμηνο το 26%.

Σε ότι αφορά τα λειτουργικά κέρδη η διαφορά έρχεται από τις επιδόσεις των ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, ΔΑΑ, Jumbo, Cenergy και TITC. Παράλληλα η κατανομή των κερδοφόρων Εταιρειών έχει σημαντικό πλειοψηφικό ρεύμα, με ποσοστό 85%.

Με αυτά τα δεδομένα ήδη πλέον καταχωρημένα, η Αγορά έχει σημαντική “πλάτη” από τις θεμελιώδεις επιδόσεις των Εισηγμένων και μια ισχυρή παρακαταθήκη για το δεύτερο μισό της χρήσης.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη ξεπέρασε το βασικό επίπεδο αντίστασης των 1450 μονάδων, μια ζώνη στην οποία η Αγορά είχε δείξει να δυσκολεύεται από τον Ιούνιο και μετά.

Παρόλα αυτά οι αγοραστές έδειξαν χαρακτήρα και με εξαίρεση την συνεδρίαση της Παρασκευής, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε ημερήσια κλεισίματα πολύ κοντά στο υψηλό της ημερήσιας διακύμανσης.

Τα καλά νέα, πλέον, για τους αισιόδοξους έχουν να κάνουν με τα σήματα που έδωσαν σχεδόν ταυτόχρονα όλοι οι βασικοί τεχνικοί δείκτες (MACD, ΚΜΟ-30 και ΚΜΟ-50 ημερών) οδηγώντας σε μια ολική τεχνική επαναφορά του ανοδικού σεναρίου, ενώ οι ταλαντωτές έχουν ακόμα περιθώριο, πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης.

Επόμενη ζώνη αντίστασης είναι το φετινό υψηλό των 1505 μονάδων, η περιοχή αυτή είναι το επόμενο σκληρό πεδίο αύξησης της προσφοράς και το βασικό ζητούμενο είναι η διατήρηση των καλών τζίρων που είδε αυτή την εβδομάδα το Χ.Α., προκειμένου να απορροφηθούν χωρίς κραδασμούς οι κερδισμένοι της πρόσφατης ανόδου.

Η ρηχή διόρθωση της Παρασκευής ήταν μια θετική εξέλιξη, υποστηρικτική του σεναρίου προσέγγισης των 1500 μονάδων, το οποίο έχει πλέον τις πιθανότητες με το μέρος του, σε ότι αφορά την βραχυπρόθεσμη προοπτική του Γενικού Δείκτη.

Με πιθανότερο εύρος τις ημερομηνίες μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης θα διεξαχθεί η δημόσια προσφορά μετοχών για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Στις κυριότερες ανακοινώσεις της τελευταίας ημέρας των αποτελεσμάτων την προσεχή Δευτέρα ξεχωρίζουν οι Intrakat, Interlife, Intracom, EKTEΡ, Ιατρικό Αθηνών, Space και Performance.

Ακόμα, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο το roadshow της ΕΧΑΕ στην Γαλλία, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι εγκρίσεις των γ.σ. για την Α.Μ.Κ. της Cenergy (2/10) αλλά και του ενημερωτικού δελτίου για την Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Αττικής”, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,7), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,7), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,6), TITC (2,8), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΤΕ (+0,46%) και ΠΕΙΡ (-0,51%), ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το “πράσινο” ΑΛΦΑ (-1,97%) και ΕΥΡΩΒ (-1,60%).

Μεταξύ 1287,21 (+0,05%) και 1272,36 μονάδων (-1,10%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1275,6 (-0,85%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1277,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,74%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1220 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1201 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το χειρότερο, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,91%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,11%), ΕΕΕ (+0,56%), ΕΥΔΑΠ (+0,17%), ΜΠΕΛΑ (+1,39%), ΟΤΕ (+0,50%), ΟΤΟΕΛ (+0,18%), ΣΑΡ (+0,74%), CENER (+0,40%), TITC (+1,14%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΛΑΜΔΑ.

Και επειδή “η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως”, η μετοχή της TITC (+1,14%)), ολοκλήρωσε και τις σημερινές συναλλαγές σε νέα υψηλά 205 μηνών.

Μιλώντας κατά την διάρκεια της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης του Ομίλου, ο κ. Απόστολος Βακάκης τόνισε για μία ακόμη φορά την απαισιόδοξη οπτική του, αναφέροντας μάλιστα ότι στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης η ανάπτυξη των πωλήσεων της Jumbo εμφανίζει σχετική επιβράδυνση και υπογραμμίζοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα του εξαμήνου οφείλονται σε έναν βαθμό στην καταβολή των αποζημιώσεων ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, για τα δύο καταστήματα σε Λάρισα και Καρδίτσα που υπέστησαν ζημίες κατά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Φθινοπώρου. Ο κ. Βακάκης τόνισε, ωστόσο, ότι “σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ο Όμιλος οφείλει να οχυρωθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στοιχείο που σχετίζεται με την προτεινόμενη υιοθέτηση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών”, μοναδικό θέμα κατά την χθεσινή γενική συνέλευση το οποίο και υπερψηφίστηκε.

Εξηγώντας το σκεπτικό της πρότασης αυτής, ο πρόεδρος της Jumbo ανέφερε ότι “οι υφιστάμενοι μέτοχοι που παραμένουν πιστοί στον Όμιλο θα πρέπει να ανταμειφθούν για την αφοσίωσή τους”, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “το συγκεκριμένο πρόγραμμα απολαμβάνει πρωτίστως της στήριξης των Θεσμικών επενδυτών”.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ (+1,39%) συμπλήρωσε δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έστω και με χαμηλότερες συναλλαγές. Η επόμενη αντίσταση στα 27,82 ευρώ και οι στηρίξεις στα 25,84 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 25,18 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 23,72 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

“Δεν βάζω ποτέ στόχους 10 - 20 χρόνων, γιατί πιστεύω πολύ στο volatility των Αγορών και της ζωής. Βάζω πιο κοντινούς χρόνους. Μπορώ να πω όμως ότι την επόμενη 3ετία - 5ετία μπορεί να είμαστε μια Εταιρεία δύο και τρεις φορές το (σ.σ. σημερινό) μέγεθός μας. Μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές μας προτεραιότητες είναι η ενίσχυση της παρουσίας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας να εξετάσουμε πιθανή εισαγωγή μας στο London Stock Exchange, με την ελπίδα σύντομα να συμπεριληφθούμε στον υψηλότατου κύρους δείκτη FTSE100, όπως όλοι οι δείκτες μας δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην εκδήλωση “Back to Business” του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και το χθεσινό κλείσιμο σε υψηλά διμήνου, σήμερα διόρθωσε ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (-1,05%). Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 33,22 ευρώ και με ενδιάμεση στήριξη στα 35,20 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 36,32 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+148,35%), ΚΟΥΑΛ (+99,01%), SOFTWEB (+97,67%), MONTA (+96,86%), ΦΒΜΕΖΖ (+88,11%), OPTIMA (+66,15%), TITC (+65,03%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,03%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Μουζάκης (-2,07%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία €0,70 ανά μετοχή (από €1,04).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, “αναστέλλεται η συντηρητική κατάσχεση μισθωμάτων από την Εθνική. Το αρμόδιο Δικαστήριο δικαίωσε την Εισηγμένη και με προσωρινή διαταγή διατάσσει προσωρινά την αναστολή εκτέλεσης της συντηρητικής κατάσχεσης των μισθωμάτων, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής”.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΔΡΟΜΕ (+1,60%), ΒΙΟΚΑ (+1,33%), ΔΟΜΙΚ (+0,31%), ΠΑΠ (+0,43%), ΣΕΝΤΡ (+0,57%), MED (+4,97%), ΣΠΙ (+2,22%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,72%).

Με μηδενικά έσοδα και ίδια κεφάλαια στα 179 εκατ., ολοκληρώθηκε το α΄ εξάμηνο για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,96%), με τον τίτλο να φλερτάρει με κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά. Καμία επίσημη ενημέρωση όσον αφορά τις φήμες - εκτιμήσεις που θέλουν η Εισηγμένη να εισπράττει τώρα τα 200 εκατ. ευρώ από τα χαρτοφυλάκια “Cairo I” και “Cairo II” που πούλησε τον περασμένο Απρίλιο (“project Heliopolis II”) στον Όμιλο EOS, όπως και για την συναλλαγή ύψους 425 εκατ. “project Suez” που ολοκληρώθηκε στις 13 Μαΐου 2024, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Frigoglass (+9,68%) και τρεις για Lavipharm (+1,74%).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 17/9 για Άβακα (+1,43%) και στις 18/9 για Εβροφάρμα (+2,82%).

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου, έφεραν αγοραστικό ενδιαφέρον σε ΕΥΑΘ (+3,80%) και Λούλη (+6,35%).

Προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -29,01% για ΛΕΒΚ (+29,03%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Καρέλια (+1,23%), Πετρόπουλο (+3,50%), ΟΛΠ (+0,54%), Κεπενού (+5,56%) και Realcons (+4,08%).

Δεν έτυχαν θετικής υποδοχής τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΦΛΕΞΟ (-9,94%), αλλά και οι τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΚΤΕΡ (-3,36%).

Έκλεισε κάτω από την τιμή εισαγωγής των 4,78 ευρώ η BOCHGR (-2,69%).

Μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, βγήκε μικρή προσφορά στα 39,00 ευρώ, στην Λάμψα (-1,02%), η οποία απορροφήθηκε από τους αγοραστές.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 1408 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1391 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3420 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3383 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Συνεχίζει ανοδικά η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες στο Πετρέλαιο, στο 1,1159 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Χαμηλότερα των $2670 διορθώνει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), κάτω από τα $32,00 κινείται το Ασήμι.

Υψηλότερα από τα $66200 το Bitcoin, προς τα $2695 ανηφορίζει το Ethereum.

Επιβράδυνση εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Γαλλία τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της INSEE, η εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,5% ετησίως, από το 2,2% του Αυγούστου. Η μέτρηση κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα και από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν επιβράδυνση μεν, αλλά στο 2%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε σταθερή τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελική έκθεση που εξέδωσε. Ο δείκτης διαμορφώθηκε και πάλι σε -12,9 στην ευρωζώνη και -11,7 στην ΕΕ.

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι αναμένει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβεί στην επόμενη μείωση των επιτοκίων της τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για τον Δεκέμβριο. Προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης και διατηρεί την πρόβλεψή της για διαδοχικές μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση, έως ότου φτάσει στο τελικό επιτόκιο του 2%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, σε σχέση με τον Αύγουστο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 70,1 μονάδων, από 67,9 τον Αύγουστο. Η αρχική μέτρηση του δείκτη είχε δείξει άνοδο στις 69 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή αναθεώρηση στις 69,3 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 103,5 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΣΑΡ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, Autohellas, ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Viohalco, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΤΕΝΕΡΓ.

Κατώτερη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων η τελική εικόνα με 57 ανοδικούς τίτλους, έναντι 69 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν οριακή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.838 συμβόλαια).

Στα 4.425 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.790 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.326 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.329 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 507, 371 για τον Οκτώβριο και 136 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.582,5), κινήθηκε μεταξύ 3.575,75 και 3.599,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.306,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.571).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (712), Πειραιώς (2.635), Εθνική (2.957), Alpha Bank (10.353), ΔΕΗ (114), ΑΔΜΗΕ (3.158), Άβακα (110), Motor Oil (300), Ελλάκτωρα (208), Αεροπορία Αιγαίου (521), ΟΤΕ (108), Μυτιληναίο (116).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 151.406, Πειραιώς 79.804, ΑΔΜΗΕ 23.464, ΔΕΗ 21.547, Eurobank 18.693, Εθνική 19.894, ΓΕΚ 11.146, Τέρνα Ενεργειακή 17.015.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.080.110 τεμ., (από 66.052.469 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 35.956.368 τεμ. (36.106.368), ΟΠΑΠ 1.665.078 τεμ. (1.665.078), Εθνική 13.542.603 τεμ. (13.532.278), ΟΤΕ 1.898.344 τεμ. (1.908.750), Πειραιώς 13.775.173 τεμ. (14.077.669), Ελ. Πετρέλαια 1.302.008 τεμ. (1.310.535), Intralot 1.862.548 τεμ. (1.959.848), Motor Oil 1.113.562 τεμ. (998.500).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων