Επιμένουν στα ρεκόρ στη Wall Street, στις 5.732,93 (0,25%) ο S&P500, με τα futures του δείκτη στο συν 0,23% νωρίτερα.
Ανοδικά οι αγορές στην Ασία, μετά την ανακοίνωση μέτρων τόνωσης της ρευστότητας που ανακοίνωσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, από δεύτερη σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο στα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 1.454,10 (0,80%) ο Γενικός Δείκτης.
Νέο ανοδικό βήμα στο ΧΑ, και αυτή τη φορά με τον τραπεζικό κλάδο και την Εθνική σταθερά στη θέση του οδηγού.
Στις 1.269,52 (1,60%) ο Δείκτης Τραπεζών, στις 3.544,41 (1,01%) ο FTSE25 παραμένει το premium των τραπεζικών έναντι των blue chips, με την τάση -κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- long για τον δεικτοβαρή κλάδο και μάλιστα με φορά και για τις τέσσερις μετοχές του.
Στο επίκεντρο η διάθεση του 10%+2% του μ.κ. της Εθνικής, διαδικασία που εκτιμάται πως θα (υπερ)καλυφθεί πλήρως (και για το 12%) σε τιμές που θα αντιστοιχούν σε χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη των 7 δισ. με το ανάλογο premium για διαχειριστές και ιδιώτες.
Το άνοιγμα της διαδικασίας και στο retail θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας, μεταβλητότητας, ότι θα προσελκύσει και «νέο χρήμα», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία αγορά που χρειάζεται «βάθος» μεγαλύτερο των 80-90 εκατ. σε αξία συναλλαγών.
Το γεγονός πως τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις ο τζίρος έχει ενισχυθεί σημαντικά είναι ισχυρή ένδειξη ενεργοποίησης traders, επενδυτών. Από τα 211 εκατ. ευρώ την Παρασκευή (τα 110 εκατ. πραγματοποιήθηκαν λόγω rebalancing), τα 129,5 εκατ. τη Δευτέρα και τα 146 εκατ. εχθές Τρίτη δημιουργούν μέγεθος ικανό να στηρίξει την αγορά προς τιμές υψηλότερες των 1.450 μονάδων.
Η εκτίμηση μερίδας αναλυτών ότι όλο αυτό οφείλεται στο placement της Εθνικής έχει βάση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Διακριτή η προσπάθεια «ισχυρών χεριών» να διαμορφωθεί κλίμα, να γίνει μόχλευση, να πετύχει η διάθεση του 10%+2%, πλην όμως είναι και οι εισροές «νέων κεφαλαίων» σε μετοχές-σηματωρούς με ενδεικτική την περίπτωση των Metlen (35,94), TCI (33,55), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (17,72), ΔΕΗ (12,21), Cenergy Holdings (9,92), Viohalco (5,83), Lamda Development (7,53), Jumbo (25,36), ElvalHalcor (1,878), ΟΠΑΠ (15,93) κ.α.
Θα αναφερθώ ως πιο ενδεικτική στην περίπτωση της Metlen και αυτό λόγω της υπεραπόδοσης της μετοχής μετά από περίοδο συσσώρευσης. Με συνοπτικές διαδικασίες στο συν 8,19% σε μέτρηση εβδομάδας, με αυξημένες συναλλαγές, απόρροια ενισχυμένων σταθερών εισροών με την NBG Securities να δίνει τιμή-στόχο τα 51,3 ευρώ (10/9), τη Morgan Stanley τα 47 ευρώ (19/9), προσελκύοντας νέα επενδυτικά κεφάλαια από τα επίπεδα των 33,2 ευρώ και άνω.
Ανάλογες οι περιπτώσεις των ΔΕH με 8,34%, TCI με 3,23%, Jumbo με 3,93%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 2,19% (σε διάστημα εβδομάδας). Σημαντική άνοδος για μετοχές εταιρειών με βαριές αποτιμήσεις, που για να επιτευχθεί απαιτεί εισροές/κεφάλαια.
Ενισχυτικά της επανενεργοποίησης «ισχυρών χεριών» τόσο τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου/εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης 2024 και προοπτικών για το 2025, όσο και οι διεργασίες/εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Κοινή εκτίμηση στην κοινότητα πως η απόφαση της κυβέρνησης να αποφασίσει την επιτάχυνση της διαδικασίας απόδοσης της Αττικής Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έδειξε αντανακλαστικά που είχαν χαθεί τις προηγούμενες εβδομάδες. Τα σχέδια της ΔΕH για μεγάλες επενδύσεις σε φράγματα, αντλιοαποταμίευση που αναφέρει ο Γιώργος Φιντικάκης επίσης διευκολύνουν την προσέλκυση κεφαλαίων.
Ζητούμενη η διάρκεια, δηλαδή κατά πόσον θα μπορούσε να διατηρηθεί αυτό το πιο... ανοιξιάτικο κλίμα στο ΧΑ, μετά από παρατεταμένη περίοδο... ξηρασίας. Σαφώς και το placement της Εθνικής είναι ένας από τους λόγους αναθέρμανσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Δεν είναι όμως ο μόνος. Σε κάθε περίπτωση, βοηθά διαχειριστές, θεσμικούς και λοιπούς να κλείσουν με θετικό ταμείο τον Σεπτέμβριο, το τρίτο 3μηνο, το 9μηνο, με καταληκτική τη συνεδρίαση της Δευτέρας.