Υψηλό 37 συνεδριάσεων έπιασε το Χρηματιστήριο

Δίπλωσε την ανοδική κίνηση η Εθνική στην πορεία προς το placement. Καλύτερη η εικόνα και σε επίπεδο συναλλαγών. Metlen, ΔΕΗ και Titan στους κερδισμένους. Πίεση στην Coca Cola.

Δημοσιεύθηκε: 24 Σεπτεμβρίου 2024 - 17:43

Τελ. Ενημ.: 24 Σεπτεμβρίου 2024 - 20:00

Load more

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΓΔΧΑ κατά τις σημερινή συνεδρίαση και η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε πάνω από την “στοιχειωμένη” αντίσταση των 1450 μονάδων και σε υψηλά 37 συνεδριάσεων (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 1/8 και στις 1474,44 μονάδες.

Σημαντικές βοήθειες από τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +1,60% του ΔΤΡ, αλλά και από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Το Χ.Α. αργά, αλλά σταθερά μπαίνει στην περίοδο Εθνικής, όπου όλα θα κινούνται με βάση τις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του επερχόμενου placement και μένει να φανεί αν η βελτιωμένη εικόνα θα διατηρηθεί και μετά την διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ και θα επεκταθεί και σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, ή πρόκειται για πρόσκαιρη “αναλαμπή”, απλά για την δημιουργία θετικού κλίματος και διαθέσεων.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή της Αγοράς και αφού είχαν προηγηθεί triple witching Σεπτεμβρίου και rebalancing FTSE Russel, “το κλίμα στο Χ.Α. άλλαξε μετά τις πρώτες πληροφορίες για διάθεση ποσοστού 10% της ΕΤΕ. Αν η ζήτηση είναι τόσο ισχυρή, που επιτρέπει την πώληση επιπρόσθετου έως 2%, χωρίς να υπάρξει επίπτωση στην τιμή, θα διατεθεί 12%. Ενισχυτικά λειτούργησαν οι διαρροές περί πρόθεσης της Κυβέρνησης να ‘κλειδώσει’ το εναπομείναν ποσοστό (6,39% έως 8,39%) του ΤΧΣ ( σ.σ. από 1/1/2025 θα περάσει στο Υπερταμείο), προκειμένου, είτε να διατεθεί, κάποια στιγμή, σε ‘cornerstone investor’, είτε να παραμείνει στο Δημόσιο”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην τελική ευθεία εισέρχεται το εγχείρημα διάθεσης πρόσθετου ποσοστού μετοχών Εθνικής (10%), κυριότητας ΤΧΣ. Την Τετάρτη ξεκινά η διαδικασία του ‘wall crossing’, ώστε να αποτυπώσει η JP Morgan, που ενεργεί ως Σύμβουλος διάθεσης, τη ζήτηση μετοχών, βάσει soft commitments καθώς και το εύρος τιμών στο οποίο εκδηλώνεται. Βάσει των αποτελεσμάτων του ‘σκιώδους’ βιβλίου, το ΔΣ του Ταμείου θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συνεδριάσεις το Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή αναμένεται να οριστικοποιήσει το προς διάθεση ποσοστό και το εύρος τιμής για την Ιδιωτική τοποθέτηση. Ανοικτό παραμένει το αν προσδιορισθεί εξαρχής ένα πρόσθετο ποσοστό διάθεσης (σ.σ. ως 2%), στην περίπτωση που διαπιστωθεί υπερβάλλουσα ζήτηση. Βασικός σχεδιασμός Ταμείου και JP Morgan, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η συνδυασμένη προσφορά μετοχών σε εξωτερικό και Ελλάδα να ξεκινήσει τη Δευτέρα 30/9 και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 2/10. Εναλλακτικά, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 2/10 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Στην Ελλάδα θα ‘τρέξει’ δημόσια προσφορά, με τιμή διάθεσης αυτή που θα προκύψει από την Ιδιωτική τοποθέτηση. Το εγχώριο βιβλίο, με βάση τις ως τώρα ζυμώσεις, εκτιμάται ότι θα αποτελεί το 15% με 20% της διάθεσης. Το τελικό ποσοστό της κατανομής θα οριστικοποιηθεί την προσεχή Κυριακή”.

Σε κάθε περίπτωση, οι χρηματιστές περιμένουν πως το θετικό momentum στην Αγορά θα μπορούσε να συνεχιστεί με τις Τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο. Αν ο Γενικός Δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1450 μονάδων, η ανοδική κίνηση θα επιταχυνθεί και από εισροές κεφαλαίων, από χαρτοφυλάκια που ακολουθούν την τάση.

Ανοδικές οι διαθέσεις και για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά την ανακοίνωση ενός νέου πακέτου στήριξης από την Τράπεζα της Κίνας, προκειμένου να προσφέρει ώθηση τόσο την Οικονομία όσο και στην Αγορά της Χώρας.

Πιο συγκεκριμένα ο Pan Gongsheng, διοικητής της PBOC, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο ανέφερε ότι “θα μειωθεί ο δείκτης υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) κατά 50 μονάδες βάσης για να απελευθερωθεί 1 τρισεκατομμύριο γουάν (128 δισ. ευρώ). Ενδέχεται να υπάρξει άλλη μια μείωση του RRR αργότερα φέτος, κυμαινόμενη από 0,25 έως 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε κατάλληλη στιγμή. Το επταήμερο επιτόκιο αντίστροφης αναφοράς θα μειωθεί στο 1,5%, από 1,7%. Αυτή η κίνηση θα καθοδηγήσει τη μείωση του κόστους δανεισμού της μεσοπρόθεσμης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης της Κεντρικής Τράπεζας κατά 30 μονάδες βάσης”.

Υπενθυμίζεται ότι Dow Jones και S&P 500, ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ κλείσιμο σε νέα ιστορικά διεκδίκησε σήμερα και ο Γερμανικός DAX, που έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Εν τω μεταξύ, σε “ανοιχτή γραμμή” με το Λονδίνο είναι οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, καθώς ξεκίνησε και ολοκληρώνεται στις 26/9 το roadshow της Bank of America, όπου είναι τουλάχιστον σημαντικός ο αριθμός των ραντεβού, που έχουν κλείσει Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Κύπρου.

Παρά την συνέχιση της αντίδρασης και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1450 μονάδων, αλλά και την σταθεροποίηση του τζίρου σε υψηλότερα επίπεδα, με ΕΤΕ και ΠΕΙΡ να αποσπούν την “μερίδα του λέοντος” στις συναλλαγές, χωρίς διαθέσεις βελτίωσης παρέμεινε η εικόνα για τους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επέκταση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, αλλά και την επαναδραστηριοποίηση των “κωδικών λιανικής”.

Αλλαγή σκηνικού, με τις αποδόσεις να επιστρέφουν σε ανοδική κίνηση στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,61% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,80% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,153% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 1453,14 μονάδες (+0,74%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1451,79 (+0,64%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1454,31 (+0,82%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1454,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,80%.

Ο τζίρος στα 146 εκατ., από τα οποία τα 20,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΔΜΗΕ, BOCHG, ΠΕΙΡ, OPTIMA, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 146 εκατ., τα 135,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Αγορά διαπραγματεύθηκε σε επίπεδα αντίστασης (1450 μονάδες) και μία επιβεβαιωμένη διάσπαση θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω ενδιαφέρον από επενδυτές τάσης. Οι Περιφερειακές Αγορές έλαβαν κάποια θετικά στοιχεία από τα ήπια κέρδη που είχε η Wall Street, με τις Αμερικανικές να παραμένουν σε ιστορικά υψηλά”, όπως επισημαίνει η Beta Sec.

Το Χ.Α. είναι πιθανό να συνεχίσει την ανοδική του τάση, καθώς το διεθνές κλίμα ενισχύεται από τις προσδοκίες για τα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας στην Κίνα”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, με τις Τράπεζες και κυρίως την Εθνική να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima Bank.

Περιμένουμε η Αγορά να επεκτείνει τα κέρδη της, υποστηριζόμενη από τη βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό”, σημειώνει η Piraeus Sec.

H δρομολόγηση της διάθεσης του 10% της Εθνικής από το ΤΧΣ που μπορεί να αυξηθεί σε 12%, ή 13% αναβαθμίζει την επενδυτική ψυχολογία στο Χ.Α.. Η υπέρβαση των 1446 μονάδων του ΓΔ, μπορείο να σηματοδοτήσει συνέχιση της ανοδικής κίνησης”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες εισόδου στην κρίσιμη, για την μεσοπρόθεσμη τάση, περιοχή αντίστασης των 1470 - 1500 μονάδων. Άλλωστε, υποστηρικτική είναι και η εικόνα των Διεθνών Αγορών στην παρούσα φάση. Αξίζει να αναφερθούμε στις Αγορές της Ασίας, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας συνεχίζει τις προσπάθειες αναζωπύρωσης της Οικονομίας μειώνοντας επιτόκια, αλλά και με παρεμβαίνοντας στα Χρηματιστήρια. Τελευταία, φαίνεται ότι εξετάζεται η δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα μπορεί να αγοράζει μετοχές. Ως αποτέλεσμα, οι βασικοί μετοχικοί δείκτες της Περιοχής, Shangai Shenzen CSI 300 και Hang Seng να κλείσουν με κέρδη υψηλότερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων. Παρά ταύτα, οι παρεμβάσεις χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία λειτουργούν θετικά μόνο προσωρινά”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Ηλίας Ζαχαράκης, “εφ΄ όλης της ύλης”:

Επιβεβαιωμένο κλείσιμο του ΓΔ πάνω από το “make or” break του 1450, θα ανοίξει τον δρόμο προς τις 1470 – 1475 μονάδες, με το 1444 να είναι κοντινή επιθετική στήριξη.

Ο ΔΤΡ έχει μπροστά του το 1267 - 1270 επίπεδο να διαχειριστεί σε πρώτη φάση. Τα ραντεβού στο roadshow του Λονδίνου “πάνε τρένο” και πλέον λείπει η ολοκλήρωση του πακέτου της ΕΤΕ. Είναι ο κλάδος που μπορεί να κάνει την διαφορά. Έχουμε επισημάνει ότι στο τέλος του έτους οι δυνατοί γίνονται ακόμα δυνατότεροι σε αποδόσεις.

Με περίπατο θα καλύψει το 10% η ζήτηση για την Εθνική και κατά την γνώμη μας θα πιάσει και το 12% που θέλει.

Τα εισηγμένα ομόλογα “τσιμπάνε” συνεχώς σε τιμές, μιας και οι αγοραστές βλέπουν ότι μπορούν να “κλειδώσουν” για 3 - 5 χρόνια επιτόκια από το 3,5% - 4,5%. Η πτώση των επιτοκίων στο μέλλον θα τους δώσουν κεφαλαιακά κέρδη και φυσικά θα είναι εύκολο να αποχωρήσουν με κέρδος + επιτόκιο αν χρειαστούν το κεφάλαιο. Έτσι λοιπόν ένα χαρτοφυλάκια δομημένο με τέτοια ομόλογα προσφέρει υψηλές αποδόσεις, αλλά και σημαντική διασπορά για τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με το κυνήγι των βραχυπρόθεσμων εντόκων που σταδιακά θα χάνουν αποδόσεις το επόμενο διάστημα.

Η Ιντρακόμ παλεύει να ξεπεράσει το 10% στην ΙΝΛΟΤ, οπότε σε τυχόν πώληση του ποσοστού στο μέλλον να μην φορολογηθεί η υπεραξία. Ο Όμιλος συνεχίζει να “βγάζει λαγούς από το καπέλο”, με το ΚΛΜ να προσπαθεί να πάρει ένα σημαντικό κομμάτι της ασφαλιστικής πίτας, με τα μάτια στραμμένα και στην ασφάλιση πλοίων. Αυτά κάνουν οι συνέργειες και τα σωστά μοιράσματα ποσοστών. Για τον τίτλο της ΚΛΜ, το 1,60 είναι κοντινή στήριξη στην παρούσα και η κατοχύρωση του 1,66 και μάλιστα με όγκο, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για το 1,82 σε πρώτη φάση. Το 1,70 είναι κοντινή αντίσταση, που κατοχύρωση σε κλείσιμο θα κάνει πιο επιθετική την κίνηση.

Η Αττικής φαίνεται να ισορροπεί στην ζώνη του 4,50 – 4,70 και προφανώς αυτό είναι και το επίπεδο βάσης για την όλη διαδικασία της Α.Μ.Κ. Μόνο κατοχύρωση του 5,30 μπορεί να δώσει και πάλι μία ανοδική κίνηση, αν και λογικό είναι να “χωνέψει” τα επίπεδα περιμένοντας την διαδικασία.

Η ΜΟΗ συνεχίζει να “βαριανασαίνει” και να προσπαθεί να συντηρήσει το 20,70 επίπεδο. Τυχόν διάσπαση μπορεί να βγάλει περαιτέρω πωλήσεις, παρόλα αυτά τα επίπεδα θα δικαιώσουν τους υπομονετικούς, μιας και ο χρόνος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και όχι η τιμή αγοράς.

Ακόμα μία “νεκρανάσταση” για την "θρυλική" ΦΡΙΓΟ με τους περισσότερους traders να την έχουν “πληρώσει” ανά διαστήματα. Η Εταιρεία, αρκετά μεγάλη για να πέσει εύκολα και μετά από μία τέτοια πτώση τους τελευταίους μήνες, με συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, θα μπορούσε να δώσει σημαντική αντίδραση, με βάση τις τελευταίες ειδήσεις - εξελίξεις.

Εν “υπνώσει” η ΛΑΒΙ στην ζώνη του 0,80 θα μπορούσε να δοκιμάσει μία κίνηση στο 0,87. Αγοραστικό σήμα έχουμε με κλείσιμο πάνω από το 0,82. Μοναδική Εισηγμένη στον κλάδο, δείχνοντας ότι πλέον έχει αλλάξει σελίδα, με το business plan να υλοποιείται, σχεδόν, “by the book”.

Ο αγοραστής στην ΑΣΚΟ φαίνεται ιδιαίτερα προσεχτικός, μην πούμε και "τσιγγούνης". H Εταιρεία έχει προοπτικές, απλά δύσκολα να προσεγγίσει traders, με τον τρόπο που κινείται, παρά μόνο συνειδητοποιημένους επενδυτές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Τέσσερις μήνες μετά το placement, η ACAG κάνει προσπάθεια να μπει και πάλι στην ζώνη 6,10. Μία κατοχύρωση μπορεί να κάνει και την διαφορά”, όπως σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η Federal εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός δεν συνιστά πλέον απειλή, ενώ από την άλλη πλευρά τα στοιχεία της Αγοράς εργασίας και της βιομηχανικής παραγωγής μεταδίδουν, ως πρόδρομοι δείκτες, το μήνυμα της επιβράδυνσης της οικονομίας στις ΗΠΑ. Επέλεξε επομένως τη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (στο 5% για δανεισμό), με τους αναλυτές να πιθανολογούν ότι η διαδικασία επιθετικών μειώσεων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι Αγορές υποδέχθηκαν με θέρμη τις ανακοινώσεις του Τζέρομ Πάουελ, με τους δείκτες στη Wall Street να καταγράφουν νέα ιστορικά ψηλά. Στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι τίποτε δεν δείχνει ότι η συνεννόηση των Κρατών θα οδηγήσει στην εφαρμογή του οδηγού επιβίωσης που συνέταξε ο Μάριο Ντράγκι, εφαρμόζοντας επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, οι Αγορές συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση.

Στη Γερμανία δε, όπου η ανάπτυξη τείνει προς το μηδέν, ο δείκτης DAX καταγράφει επίδοση 11,7% από την αρχή του έτους!

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ολοκλήρωσε τη μετακύλιση των ΣΜΕ του τρέχοντα μήνα και τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE Russell, από τους παθητικούς επενδυτές που προσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους σύμφωνα με τους δείκτες που ακολουθούν. Με τον ΓΔ να κινείται ως την Παρασκευή σε μικρό εύρος διακύμανσης, της τάξης των 10 μονάδων και τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς καμία διάθεση ανάληψης πρόσθετων επενδυτικών κινδύνων στην Ελληνική Αγορά.

Το σκηνικό άλλαξε χτες, καθώς ο καταλύτης που επιζητούσε η Αγορά, η αναγγελία για το placement των μετοχών της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ συντελέστηκε: θα διατεθεί το 10% - 12% των μετοχών, με την επιτυχή διαδικασία που είχε διατεθεί το 22% το Νοέμβριο, την έκδοση να υπερκαλύπτεται τότε κατά 8 φορές και το ΤΧΣ να εισπράττει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Στην παρούσα φάση, θα διατεθεί με book building το 80% σε Διεθνείς επενδυτές και το 20% σε Εγχώριους.

Το placement των μετοχών της Εθνικής μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για τη διενέργεια και άλλων τοποθετήσεων που έχουν ήδη αναγγελθεί, όπως του ΚΡΙ-ΚΡΙ, της Trade Estate στο εγγύς μέλλον και πιθανόν της Helleniq Energy αργότερα, ενώ άμεσα θα δρομολογηθεί η Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Αττικής, που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον 5ο Τραπεζικό πόλο στο Τραπεζικό Οικοσύστημα και εκείνη της Cenergy ύψους 200 εκατ. ευρώ, με την έλευση νέων επενδυτών που θα ασκήσουν τα δικαιώματα του κυρίου Μετόχου, του Ομίλου Viohalco δηλαδή.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο Γ.Δ, ξεπερνάει επιτυχώς τις 1450 μονάδες, σε συνέχεια των αποτυχημένων προσπαθειών κατά το προηγούμενο διάστημα. Θα χρειαστεί ωστόσο η συντήρηση των συναλλαγών πάνω από 100 εκατ. ευρώ ημερησίως και η δραστηριοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, ώστε να εδραιωθεί η συνέχιση της ανοδικής κίνησης.

Διαδικασία που απαιτεί την αυξημένη διάθεση για μετοχικές τοποθετήσεις, στάση που δυσχεραίνεται από τη επιδείνωση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, με τα χτυπήματα του Ισραήλ στο Λίβανο να αυξάνουν την ένταση και τις αυξημένες τοποθετήσεις σε Χρυσό να οδηγούν την τιμή του σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ανοικτά επομένως όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια στο Χ.Α. παρά τη διατήρηση των θετικών στοιχείων για το αφήγημα της Ελληνικής Οικονομίας και των Εισηγμένων Εταιρειών”, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τζάνα (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7), ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,7), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και τη σημερινή περιήγηση από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+1,25%) μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκαν ΕΤΕ (+2,67%), ΕΥΡΩΒ (+1,22%) και ΠΕΙΡ (+1,01%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1269,01 μονάδες (+1,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1265,34 (+1,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1269,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,6%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1217 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1199 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφέστατο πλεονέκτημα των τίτλων με θετική μεταβολή, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΕΕΕ (-0,86%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,30%), ΕΛΠΕ (-0,71%), ΜΟΗ (-0,10%), ΟΤΕ (-0,32%), ΟΤΟΕΛ (-0,54%), ΣΑΡ (-0,18%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,05%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Μυτιληναίος (+2,57%), που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά ενάμιση μήνα. Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 33,22 ευρώ και με ενδιάμεση στήριξη στα 35,18 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 36,32 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για την μετοχή της Viohalco (+1,92% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Το ημερήσιο “stop short” στα 6,06 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 5,83 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 5,49 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών στον τίτλο της TITC (+2,44%) και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά 205 μηνών. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 34,15 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 31,50 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+114,29%), ΚΟΥΑΛ (+103,95%), MONTA (+103,14%), SOFTWEB (+97,67%), ΦΒΜΕΖΖ (+81,74%), OPTIMA (+67,95%), TITC (+56,41%), ΒΙΟΣΚ (+53,74%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+50,36%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα REALCONS (+2,73%), ΜΙΝ (+17,48%), ΚΥΡΙΟ (+3,41%), ΛΑΝΑΚ (+3,41%), ΙΑΤΡ (+2,61%), ΟΛΘ (+1,96%), ΑΒΕ (+1,96%), ΕΒΡΟΦ (+1,61%), ΛΟΥΛΗ (+1,21%), ΣΠΕΙΣ (+0,95%), ΙΚΤΙΝ (+2,85%).

Σήμερα η ΦΡΙΓΟ (+8,99%), με επιστολή προς την Ε.Κ. έδωσε λεπτομέρειες για την ανακοινωθείσα συγχώνευση. Είπε πως “δεν έχουν σχέση οι Εταιρείες με τους μετόχους της Εταιρείας και πως ο τζίρος και των δύο είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ με κέρδη προ φόρων 1,2 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 9,5 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση ικανοποιητικού οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου δέουσας επιμέλειας (due diligence) των εξαγοραζόμενων Εταιρειών έως τα τέλη Οκτωβρίου 2024.

Ολοκλήρωση της αποτίμησης των εξαγοραζόμενων Εταιρειών, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ελληνικού Νόμου 4548/2018, έως τα μέσα Νοεμβρίου 2024.

Η γ.σ. για την έγκριση της Α.Μ.Κ. και τη διάθεση νέων μετοχών στους μετόχους των εξαγοραζόμενων Εταιρειών έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2024.

Εγκρίσεις από Ρυθμιστικές Αρχές για την Α.Μ.Κ. και τη Συναλλαγή (π.χ. Υπουργείο Ανάπτυξης, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστήριο Αθηνών κ.λπ.) εντός Ιανουαρίου 2025.

Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός Φεβρουαρίου 2025”.

Ήπιο “profit taking” στην ΠΡΟΦ (-1,48%), μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Μόλις χθες ισοφάρισε το κλείσιμο στις 26/8, που ήταν και χαμηλό 3ετιας και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης στην Medicon (+3,46%), με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 13 μηνών. Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή.

Κάτι κινείται στην Doppler (+1,67%), αλλά θέλει πειστικότερο “bid”.

Αύξησε συναλλαγές η Έλαστρον (+1,47%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΚΛΜ (+1,83%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά σε CPI (+0,99%), με αξιοσημείωτο “bid”.

Επιστροφή αγοραστών σε Q&R (+4,73%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Χαϊδεμένο (+9,37%, σήμερα ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 7 μηνών).

Αίσθηση προκάλεσε η εντολή αγοράς 150000 τεμ. στα 0,387 ευρώ (+1,31%) σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,09%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1416 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1406 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1390 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3424 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3413 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3377 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, ήπια κέρδη στην Wall Street.

Επιστροφή των αγοραστών στο Πετρέλαιο, στο 1,1148 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Δοκιμάζει τιμές πάνω από τα $2670 και νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $32,00 ανηφορίζει το Ασήμι.

Υψηλότερα από τα $63000 ισορροπεί το Bitcoin, προς τα $2610 διορθώνει το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) αποφάσισε να μην αλλάξει τη ρύθμιση της νομισματικής της πολιτικής τον Σεπτέμβριο, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση. Τα επιτόκια παρέμειναν στο 4,35%. “Η βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο εντός ενός εύλογου χρονικού πλαισίου παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου. Η πολιτική θα πρέπει να είναι επαρκώς περιοριστική έως ότου το ΔΣ βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το εύρος στόχου”, δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα.

Επιδείνωση για τέταρτο διαδοχικό μήνα κατέγραψε τον Σεπτέμβριο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo υποχώρησε τον τρέχοντα μήνα στις 85,4 μονάδες, από τις 86,6 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μέτρηση 86,0.

Ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι “τα επιτόκια είναι απίθανο να υποχωρήσουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς άλλη μια περίοδο οικονομικών κρίσεων στην κλίμακα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ή της πανδημίας”.

Οι τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούλιο σε νέα επίπεδα ρεκόρ. O δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller, ο οποίος αξιολογεί τις τιμές σε 20 Μητροπολιτικές Περιοχές, ενισχύθηκε 0,3% τον Ιούλιο, σε σχέση με τον Ιούνιο. Η άνοδος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023 διαμορφώθηκε στο 5,9%. Ο ευρύτερος Εθνικός δείκτης κατέγραψε άνοδο των τιμών κατά 5% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,7 δισ., στα 102,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “η Eurostat θα εγγράψει αναδρομικά από το 2012 τους αναβαλλόμενους τόκους του δεύτερου μνημονίου ύψους 12,4 δισ. ευρώ στο ύψος του δημόσιου χρέους στις 31/12/2023 και μένει να φανεί εάν η ανακοίνωση θα γίνει εντός Οκτωβρίου, ή θα αναβληθεί για τον ερχόμενο Απρίλιο. Η απόφαση της Eurostat είναι οριστική και κοινοποιήθηκε στις Ελληνικές Αρχές, οι Οποίες με τη σειρά τους έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τις Αγορές. Η ενσωμάτωση των τόκων θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες, από 161,9% πέρυσι, σε περίπου 167%, αλλά η επιβάρυνση αυτή δεν αποκλείεται ακόμα και να εξουδετερωθεί πλήρως (ή τουλάχιστον μερικώς), εξαιτίας της παράλληλης τακτικής αναθεώρησης της Eurostat στη βάση υπολογισμού του ΑΕΠ (από το 2015 στο 2020) για όλα τα Κράτη - Μέλη. Αρμόδιες πηγές σπεύδουν να διευκρινίσουν πως η στατιστική ενσωμάτωση των τόκων στο δημόσιο χρέος δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα, ούτε στο ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, ούτε στις δημοσιονομικές ανάγκες, καθώς οι επιβαρύνσεις τόκων έχουν ληφθεί υπόψη σε δεδουλευμένη βάση, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat”.

H UBS παραμένει αγοραστής στις Ελληνικές Τράπεζες και εκτιμά ότι οι μετοχές τους είναι “φθηνές” και θα ανατιμηθούν στο ταμπλώ του Χ.Α.

Οι κορυφαίες επιλογές της από τον Τραπεζικό κλάδο είναι η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ οι συστάσεις και για τις τέσσερις μετοχές είναι “buy”. Οι τιμές - στόχοι είναι τα 11,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, τα 5,70 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 2,32 ευρώ για την Alpha Bank και τα 2,74 ευρώ για τη Eurobank.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Lamda Development, TITC, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και στο χαμηλό ο Σαράντης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 70 ανοδικούς τίτλους, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.128 συμβόλαια).

Στα 3.474 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.544 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.335 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.314 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 613, 608 για τον Οκτώβριο και 5 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.545), κινήθηκε μεταξύ 3.516 και 3.545,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.275), κινήθηκε μεταξύ 1.270,25 και 1.275 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.413,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.400), Πειραιώς (3.846), Εθνική (2.677), Alpha Bank (4.734), ΔΕΗ (850), Αεροπορία Αιγαίου (124), ΑΔΜΗΕ (645), Άβαξ (111), Lamda Development (177), Motor Oil (227), Ελλάκτωρα (154), ΓΕΚ (206), Μυτιληναίο (367).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 148.662, Πειραιώς 68.514, ΑΔΜΗΕ 22.399, ΔΕΗ 21.234, Eurobank 16.269, Εθνική 21.539, ΓΕΚ 10.980, Τέρνα Ενεργειακή 17.001.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.327.272 τεμ., (από 66.496.798 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 35.967.395 τεμ. (35.947.657), ΟΠΑΠ 1.687.412 τεμ. (1.687.904), Εθνική 12.679.875 τεμ. (12.592.621), ΟΤΕ 1.635.840 τεμ. (1.641.093), Πειραιώς 14.468.762 τεμ. (14.468.762), Ελ. Πετρέλαια 1.276.179 τεμ. (1.257.529), Intralot 1.040.384 τεμ. (1.595.769).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων