Με απώλειες στα ευρωπαϊκά, σε οριακά θετικό σημείο η εβδομαδιαία μεταβολή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Από 0,28% χαμηλότερα τα futures του S&P500, στις 18.865 (-0,70%) ο DAX και στις 1.424 (-0,24%) ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ.
Σε οριακά υψηλότερες τιμές σε σχέση με την προηγούμενη το «κλείσιμο» αυτής της εβδομάδας, σε ακόμη έναν κύκλο πέντε συνεδριάσεων με βήματα σημειωτόν, δίχως ουσιαστική διαφοροποίηση είτε από την πλευρά των πωλητών είτε των αγοραστών.
Μέτρια η ροή εντολών, από την αρχή μέχρι νωρίτερα, μένει να φανεί εάν προς το τέλος θα έχει συνέχεια η στοχευμένη λήψη θέσεων από «ισχυρά χέρια» σε συγκεκριμένες 6-8 μετοχές του δείκτη.
Και σήμερα η αξία συναλλαγών μέσω προσυμφωνημένων εντολών είναι σημαντική -αναλογικά πάντα- καθώς στα 55 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί 12 εκατ. σε πακέτα. Για ακόμη μία φορά το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε τραπεζικές μετοχές -κυρίως σε Εθνική και Eurobank.
Με περιορισμένο εύρος η διακύμανση αλλά σε θετικό έδαφος μέχρι τις 13:30, με τη φορά να κλίνει χαμηλότερα σε αρνητικό, όπου και συντηρείται μέχρι τώρα.
Στις 1.222 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με οριακά θετικό πρόσημο στην εβδομάδα αλλά short τάση σε διάστημα μηνός. Απόρροια σταθερών ρευστοποιήσεων με συνέπεια την πλαγιοκαθοδική κίνηση για τον ΔΤΡ. Αρνητικό το πρόσημο για τον κλάδο τόσο σε 3μηνιαία όσο και σε 6μηνιαία μέτρηση, παραπέμποντας σε εγκλωβισμό όσων ενεργούν βραχυμεσοπρόθεσμα.
Κοινή εκτίμηση πως η «ταλαιπωρία» για τα τραπεζικά και την πλειονότητα των blue chips οφείλεται στο επικείμενο placement της Εθνικής. Ωστόσο, τα «ζητούμενα κεφάλαια» για το 10% (;) - 12% (;) της ΕΤΕ δεν είναι δα τόσα που να δικαιολογούν την κατάσταση τέλματος για σερί τρίτη εβδομάδα. Εάν αυτό το διάστημα υπήρχαν σημαντικές νέες εισροές, η ζήτηση θα κάλυπτε την προσφορά, δεν θα παρουσιαζόταν αυτή η εικόνα και για την πλειονότητα των blue chips. Ενα placement των 800 εκατ. ακόμη και εάν συνδυάζεται με μία νέα εισαγωγή (Κύπρου), μία αμκ (Cenergy Holdings), όλα συνολικά το πολύ 1,6 δισ., δεν εξηγούν το «στέγνωμα» διαρκείας, ακόμη και σε ανοδικές φάσεις των διεθνών αγορών.
Η απουσία ουσιαστικών κινήτρων/δέλεαρ, η έλλειψη σημαντικών νέων κεφαλαίων συντηρούν την απραξία με απτό το αποτέλεσμα καθημερινά.
Με απώλειες και οι 4 τραπεζικές μετοχές, μοιρασμένη η σχέση για τα blue chips. Στα 7,27 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, «κλειδί» η τιμή της διάθεσης του μειοψηφικού ποσοστού, η απόκλιση που θα αποκτήσουν μερίδια ισχυροί ξένοι με τα 7,2-7,5 ευρώ να είναι το μέσο εβδομαδιαίο εύρος διακύμανσης. Από την αρχή της εβδομάδας σημειώνεται ότι η τιμή δεν μπορεί να είναι σε μη λογική διαφορά από της προηγούμενης διάθεσης.
Στο 1,988 ευρώ η Eurobank, στα 3,804 ευρώ η Πειραιώς -για ακόμη μία εβδομάδα χαμηλότερα των 4 ευρώ του placement-, στο 1,5925 η Alpha Bank, η μόνη με άξια λόγου διακύμανση, στο 5,46% αυτή την εβδομάδα και με 0,66% σε μηνιαία μέτρηση.
Εβδομάδα με θετικό «ταμείο» για όσους έχουν θέσεις σε Cenergy Holdings (στο 4,60% η απόδοση), ΤΙΤΑΝ (3,31%), Viohalco (1,08%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,70%), ΔΕΗ (1,93%), Lamda Development (7,01%), Metlen (0,71%), OTE (3,47%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,77%).
Μετοχές-πρωταθλητές εβδομάδας από τα blue chips η Lamda Development και η Alpha Βank από τα τραπεζικά. Dimand (1,58%), ΑΔΜΗΕ (2,28%), ΕΥΑΘ (0,62%), Ideal (1,18%), ΚΡΙ ΚΡΙ (5,34%), ΟΛΠ (0,19%), Πλαστικά Θράκης (0,78%), Profile (6,68%), Fourlis (1,75%) από τα mid caps.