Στο όριο των 20 μονάδων ο δείκτης CBOE/VIX, μετά το sell off της Παρασκευής στη Wall Street. Με απώλειες την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται προς τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.
Στην κοινότητα έχει προεξοφληθεί/ενσωματωθεί η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β., με ερώτημα -ήδη- κατά πόσον η επικεφαλής της θα δείξει πως προτίθεται να υιοθετήσει περισσότερο ή λιγότερο επιθετική πολιτική στη συνέχεια. Συνδυαστικά με σχετική χαλάρωση στην ακολουθούμενη ποσοτική σύσφιξη.
Επί ξυρού ακμής η Γαλλία -προφανώς η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ το συνεκτιμά-, σε δυσχερή θέση όμως και η Γερμανία. Περιβάλλον που διευκολύνει περισσότερο τους short παρά τους long, με τον DAX στις 18.301,90 μονάδες -μετά από εβδομαδιαία διόρθωση 3,20%-, με τον CAC40 κατά 2,71% χαμηλότερα στις 7.424,09 και με τον FTSE100 από 2,33% στις 8.181,47 μονάδες. Από τις 5.408,42 μονάδες -μετά από ισχυρή διόρθωση 4,25% την προηγούμενη εβδομάδα ο S&P500.
Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το συν 0,83% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.443,13 μονάδες ήταν ευχάριστη έκπληξη -δεδομένων όσων διαδραματίζονταν στις διεθνείς αγορές-, πλην όμως σε μία τόσο «ρηχή» αγορά αρκούν ένας-δύο διαχειριστές μεσαίου μεγέθους επενδυτικών χαρτοφυλακίων για να διαμορφωθεί τάση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Με εβδομαδιαίες απώλειες 0,90% στις 1.254,20 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με εβδομαδιαία άνοδο 0,89% στις 3.504,57 ο FTSE25, σε μία αρκετά ισορροπημένη μεταξύ πωλητών-αγοραστών σχέση.
Η όποια επιχείρηση υπέρβασης των 1.450 μονάδων θα ήταν πολυτέλεια και ριψοκίνδυνη για τους long -προείχε η επιβεβαίωση των στηρίξεων- η όποια προσπάθεια ανάληψης πιεστικότερης δράσης από τους short δεν θα απέφερε θεαματικό αποτέλεσμα, καθώς στα χαμηλά εβδομάδας ενεργοποιήθηκαν «ισχυρά χέρια».
Μάλιστα, ορισμένες συναλλαγές έγιναν σε συμφωνημένες τιμές -μέσω πακέτων- με αγοραστές διαχειριστές οι οποίοι προσβλέπουν σε «γύρισμα» των ξένων αγορών, αναστροφή τάσης στη Wall Street. Θα μπορούσε οι ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζιτών να είναι η αφορμή για επάνοδο των αγοραστών; Θα φανεί κατ' αρχάς την Πέμπτη/ΕΚΤ, κυρίως όμως την προσεχή εβδομάδα στη συνεδρίαση της Fed.
Στο ΧΑ οι αγοραστές έχουν μικρό προβάδισμα, συν την επιβεβαίωση των κοντινών στηρίξεων, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν και δεύτερη σερί εβδομάδα έναντι του ενδεχόμενου εισαγόμενων πιέσεων.
Από τη ΔΕΘ η κοινότητα δεν περίμενε κάτι διαφορετικό απ' όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δυστυχώς για το ΧΑ ήταν «απών» και αυτή τη φορά -όπως σημειώνει ο ΧΑΜαιλέων. Επιπρόσθετα, όπως παρατηρεί το συμπαθές σαυροειδές, ο πρωθυπουργός επιφύλαξε κρύο ντους στους βιομηχάνους, ενώ επικρέμαται το ενδεχόμενο/κίνδυνος επανάληψης του μέτρου επιβολής έκτακτης φορολογικής εισφοράς στα υπερκέρδη των παραγωγών.
Αρνητικά τα ανωτέρω για την επιχειρηματικότητα, μένει να φανεί εάν θα τιμολογηθούν ανάλογα κυρίως από τους διαχειριστές ξένων funds.
Συνεπώς, εύλογη η επιφυλακτικότητα παραγόντων της αγοράς για το «αποτύπωμα» των όσων δεν εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη, θα φανεί άμεσα-σήμερα-αύριο-.
Παράλληλα, αύριο η κρίσιμη σύσκεψη στη Λευκωσία για την τύχη της διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, με τον Γιώργο Φιντικάκη να έχει το ρεπορτάζ.
Αμεσου επενδυτικού ενδιαφέροντος το θέμα για τον ΑΔΜΗΕ, κοινός τόπος όμως πως το έμμεσο είναι ευρύτερο, άπτεται δε των πολιτικών εξελίξεων.
Στα αμιγώς χρηματιστηριακά, αύριο ανακοινώνει μεγέθη 6μήνου η διοίκηση του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» (7,86 ευρώ), ακολουθούν Fourlis (3,89), ElvalHalcor (1,84), Aegean (11,44), εισηγμένες/μετοχές μεσαίου ειδικού βάρους δεν επηρεάζουν μεν τη γενικότερη τάση, δικαιολογούν όμως επιλεκτικές/στοχευμένες κινήσεις. Δεδομένου του stock picking της προηγούμενης εβδομάδας, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και για την τρέχουσα.