Πωλητές οι ξένοι (και) τον Αύγουστο στο Χρηματιστήριο

Με εμφανή υποχώρηση των συναλλαγών ο ΓΔ περιόρισε τις απώλειες στο κλείσιμο. Νέα άνοδος για Jumbo και Σαράντη. Οι πωλητές είχαν το πάνω χέρι στις τράπεζες. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Δημοσιεύθηκε: 6 Σεπτεμβρίου 2024 - 17:38

Τελ. Ενημ.: 6 Σεπτεμβρίου 2024 - 20:07

Load more

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, η Αμερικανική Οικονομία πρόσθεσε 142000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, μετά την καθίζηση του Ιουλίου, ο οποίος τελικά είχε μόλις 89000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την αναθεώρηση των στοιχείων.

Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών, “οι 142000 νέες θέσεις εργασίας του Αυγούστου περιορίζουν μεν τις ανησυχίες, αλλά υπολείπονται αισθητά από την πρόβλεψη των αναλυτών του Reuters για 160000 νέες θέσεις και του Bloomberg για 165000 νέες θέσεις”.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Χώρα υποχώρησε οριακά στο 4,2%, από το 4,3% του περασμένου μήνα.

Δεν ήταν λίγοι οι traders που περίμεναν τα μηνύματα από την άλλη Πλευρά του Ατλαντικού για να αποφασίσουν τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις τους, όμως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν αύξησαν την ορατότητα, με την Ευρώπη να μειώνει τις αρχικές απώλειες και το Χ.Α. να επιμένει σε κίνηση στενού εύρους και μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά με σαφώς ελεγχόμενες απώλειες, περιμένοντας το σημερινό κλείσιμο στην Wall Street.

Από εκεί και πέρα και σήμερα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι παρέμεινε η αδύναμη εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, παρά το συνεχιζόμενο μπαράζ “εισαγόμενων” εκθέσεων, με τους Επενδυτικούς Οίκους του εξωτερικού να δίνουν όλο και υψηλότερες τιμές – στόχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, “η επίσημη ανάθεση από το ΔΣ του ΤΧΣ mandate διάθεσης μετοχών Εθνικής, πυροδότησε πωλήσεις στις Τράπεζες, καθώς αποτελεί ισχυρή ένδειξη για διενέργεια της διάθεσης αρχές Οκτώβρη. Οι πωλήσεις επιτάθηκαν από την είδηση ότι το μέγιστο προς διάθεση ποσοστό φθάνει στο 13%. Το υπόλοιπο 5,39% θα το διατηρήσει το Δημόσιο, μέσω του Υπερταμείου”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πωλητές βγαίνουν και σε ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ, ενώ πιο αμυντικά κινείται η ΠΕΙΡ, καθώς χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν κρίσιμο να διατηρηθεί ο τίτλος πέριξ των 4 ευρώ, εν όψει του placement μετοχών Εθνικής.

Από εκεί και πέρα, εξαιρετικά επιλεκτικές και σαφώς πιο μειωμένες, ήταν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι αγοραστές στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, υποχώρησε η συναλλακτική δραστηριότητα, εναρμονιζόμενη μη την υφιστάμενη επιφυλακτικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το βράδυ αναμένεται η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου από την DBRS, όμως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι όλα τα βλέμματα θα παραμείνουν επικεντρωμένα στις 13 τρέχοντος μήνα, όταν και είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση από τη Moody’s.

Από εκεί και πέρα, υποσημειώνεται ότι στις 23 - 26 Σεπτεμβρίου, οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, μαζί με την Κύπρου θα βρεθούν στο event της BofA στο Λονδίνο. Παρόντες θα είναι fund managers από όλους τους μεγάλους Επενδυτικούς Οίκους.

Επίσης η ΕΧΑΕ έχει προγραμματίσει παρουσιάσεις στις 3 Οκτωβρίου στο Παρίσι, όπου το roadshow θα γίνει σε συνεργασία με τη Societe Generale, στις 9 Οκτωβρίου στη Φρανκφούρτη, στις 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη και στις 2 - 3 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο σε συνεργασία με την Morgan Stanley.

Την ίδια ώρα, παρουσιάσεις σε επενδυτές στο Λονδίνο και άλλα Χρηματοοικονομικά Κέντρα έχει ξεκινήσει η Διοίκηση της Cenergy, ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ.

Στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα του μήνα, θα πρέπει να προστεθούν η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. (23/9) και οι εξελίξεις, όσον αφορά την συγχώνευση Τρ. Αττικής – Παγκρήτια.

Εν τω μεταξύ, οι Ξένοι επενδυτές παρέμειναν σταθερά στην πλευρά των πωλητών, όπως έδειξαν και τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Αυγούστου 2024, με εκροές ύψους €45,8 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί εκροές €25,75 εκατ. τον Ιούλιο, €62,47 εκατ. τον Ιούνιο και εκροές €243,40 εκατ. τον Μάϊο.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Αυγούστου 2024:

Δημιουργήθηκαν 1.568 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 1864 νέους λογαριασμούς τον Ιούλιο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,88 δισ. (3,13% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €45,80 εκατ. κατά το μήνα Αύγουστο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €45,80 εκατ. τον Αύγουστο.

Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 65,53% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 34,47% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 59,7% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Αύγουστο 2024 (σε σχέση με το 57,9% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 40,3% των συναλλαγών (σε σχέση με το 42,1% τον προηγούμενο μήνα).

Σαφώς περισσότερες πρωτοβουλίες, έδειξαν να παίρνουν οι δραστηριοποιούμενοι στην Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να υποχωρούν για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,68% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,70% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,178% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1437,66 μονάδες (-0,62%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1443,02 (-0,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1443,13 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,24%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, υποχώρησε στα 74,6 εκατ., από τα οποία τα 13,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΠΑΠ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 74,6 εκατ., τα 68,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,83%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 0,90%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 11,6% και ο ΔΤΡ κέρδη 18,14%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η ΕΤΕ συνεχίζει να έχει την πιο άσχημη εικόνα εν όψει του πακέτου. Στο intraday, όσο κλείνει κάτω από το 7,66 η τάση είναι επιθετική. Κύρια αντίσταση το 7,94, ενώ ουσιαστικό επίπεδο στήριξης είναι το 7,40. Ο ΟΤΕ είναι αυτός που συντηρεί εδώ και καιρό τον ΓΔ με αποσπασματικές βοήθειες από άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους. Το 1450 του ΓΔ δοκιμάστηκε 3 φορές χωρίς να καταφέρει να κατοχυρωθεί, αν και συνήθως η τρίτη είναι διάσπαση. Το εβδομαδιαίο γράφημα δείχνει ότι ο χρόνος βοηθάει σημαντικά το στήσιμο της Αγοράς. Οι ταλαντωτές είναι σε καλή θέση περιμένοντας το trigger”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, εστιάζοντας στα στοιχεία για την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, η οποία θα επηρεάσει τη μελλοντική πορεία των μειώσεων των επιτοκίων”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Η Αγορά κινήθηκε γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, περιμένοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου και την απασχόληση στις ΗΠΑ”, σημειώνει η Piraeus Securities.

Περιμένουμε οι Διεθνείς Αγορές να δώσουν τον τόνο στο Χ.Α. ενόψει των στοιχείων για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου και την αξιολόγηση της DBRS”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

Όλα τα βλέμματα ήταν επικεντρωμένα σήμερα στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Το Χ.Α. βρίσκεται σε στενή επαφή με τις Αγορές του εξωτερικού και ακολουθεί την τάση, ενώ το επιλεκτικό ενδιαφέρον μπορεί να στηρίξει τα τρέχοντα επίπεδα”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Στις 12.00 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα μεγέθη του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο, ενώ αργά το βράδυ η DBRS ανακοινώνει την έκθεσή της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Παραμένει η ισχυρή αντίσταση των 1450 μονάδων του ΓΔ, για τη υπέρβαση της οποίας θα απαιτηθούν αναβαθμισμένα συναλλακτικά δεδομένα”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Κέρδη είδε χθες ο ΓΔΧΑ, εν αντιθέσει με την πλειοψηφία των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών. Ωστόσο, αυτά οφείλονται κυρίως σε ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ και ΜΟΗ, με την πρώτη μάλιστα να καταγράφει σημαντική άνοδο, με την ανακοίνωση περί αγοράς ιδίων μετοχών. Για σήμερα, αναμφισβήτητα στο επίκεντρο βρέθηκαν οι θέσεις εργασίας του μη αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ και το ποσοστό ανεργίας στην Περιοχή, καθώς μεγάλες αποκλίσεις ενδέχεται να επηρεάσουν την απόφαση της FED για το βασικό επιτόκιο στις 18 Σεπτέμβριου. Μέχρι τώρα δίνονται 35% πιθανότητες για μείωση 50μβ, αλλά η μέτρηση αυτή μπορεί να αυξηθεί μετά τις σημερινές ανακοινώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανό να υπάρξει και αυξημένη νευρικότητα στις Αγορές. Αναμένεται να διατηρήσει το στενό εύρος τιμών μεταξύ 1420 - 1460 μονάδων ο ΓΔΧΑ, τουλάχιστον μέχρι να δοθεί κατεύθυνση από το εξωτερικό”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Ανοδικά ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για το ΓΔ, με την συναλλακτική δραστηριότητα όμως να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Αν και το κλίμα στο εξωτερικό προβληματίζει, αυτή την εβδομάδα είχαμε καλά οικονομικά αποτελέσματα (ΟΠΑΠ), σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις (AEGEAN, ΚΡΙ ΚΡΙ), μπαράζ αναβαθμίσεων στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ η Ελληνική Οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς (για τα δεδομένα της Ευρωζώνης). Τα παραπάνω δίνουν έναν τόνο αισιοδοξίας για την πορεία της Αγορά μας, καθώς διανύουμε μια περίοδο που μέχρι τις Αμερικανικές Εκλογές, θα υπάρχει υψηλή μεταβλητότητα. Απόψε περιμένουμε την έκθεση της DBRS για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος, ενώ στις 13/9 θα δημοσιευτεί η αξιολόγηση της Moody’s (που ακόμα δεν μας έχει αναβαθμίσει). Τηv επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα οι Εισηγμένες: ΔΑΑ, AEGEAN, FOURLIS, ΕΛΧΑ και LAMDA DEVELOPMENT. Τεχνικά τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται, στις 1465 και 1503 μονάδες, με τον ΚΜΟ200 να βρίσκεται στις 1396 μονάδες”, σημειώνει η Merit Sec.

Σε κόντρα των όχι και τόσο ευνοϊκών μακροοικονομικών δεδομένων από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το Χ.Α. βρήκε πατήματα σε εταιρικά αποτελέσματα και θετικά μάκρο (ΑΕΠ, απασχόληση, εκτέλεση προϋπολογισμού, τουριστική κίνηση) περιορίζοντας την ένταση των ‘εισαγόμενων’ πιέσεων την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Η ευκαιρία ωστόσο χτισίματος μιας ανοδικής κίνησης χάθηκε, καθώς η Αγορά δεν έδειξε να έχει δυνάμεις να υποστηρίξει μια αυτόνομη κίνηση, μένοντας στα ίδια σχεδόν επίπεδα διαπραγμάτευσης με το τέλος του προηγούμενου μήνα.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό και από ότι φαίνεται θα παραμείνει αυστηρά εστιασμένο σε μετοχές με μέγεθος και ειδικό βάρος νέων.

Σε μίκρο επίπεδο, η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε από μπαράζ αναβαθμίσεων στον Τραπεζικό κλάδο, κινητικότητα στο επιχειρηματικό πεδίο (Aegean, ΑΔΜΗΕ, Intralot, Κρι – Κρι, Helleniq Energy, Τράπεζα Αττικής) και ικανοποιητικά αποτελέσματα από ΟΠΑΠ, Quest και Σαράντη.

Ο συνδυασμός της θετικής εγχώριας ειδησεογραφίας και των απαισιόδοξων αναγνώσεων του εξωτερικού, εκφράστηκε περισσότερο με αποχή από τις συναλλαγές και κινήσεις μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Τα στοιχεία ανεργίας και Μεταποίησης στις ΗΠΑ τρόμαξαν τις Αγορές, καθώς η πιθανότητα ύφεσης στην Οικονομία αρχίζει να αποκτά βάσιμες πιθανότητες. Οι Αγορές τώρα τιμολογούν με πιθανότητα 51% η FED να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 18 Σεπτεμβρίου, από 40% νωρίτερα.

Για το υπόλοιπο της χρονιάς, οι επενδυτές αναμένουν μείωση κατά 110 μονάδες βάσης στις τρεις συνεδριάσεις της FED.

Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού για το μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ, την προσεχή Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Ο Ιούλιος ήταν μήνας σημαντικής αποκλιμάκωσης, με τον ονομαστικό πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,9% και το δομικό στο 3,2%, οι οποίες είναι οι χαμηλότερες μετρήσεις από το Μάρτιο του 2021.

Οι εκτιμήσεις της Αγοράς βρίσκονται στο 2,6% για τον ονομαστικό και 3,2% για το δομικό πληθωρισμό και τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν θα αποτελέσουν και το κλειδί για το ύψος της μείωσης των επιτοκίων που θα δούμε σε 12 ημέρες.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και προσπάθησε να υπερβεί τις 1450, μονάδες εν τέλει επέστρεψε εκεί που ήταν στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Η εν λόγω ζώνη τιμών δείχνει ιδιαίτερα ανθεκτική, η προσφορά δεν μπορεί εύκολα να απορροφηθεί με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές στο όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά ο νέος σχηματισμός συσσώρευσης, που είναι σε εξέλιξη, δεν έχει χαλάσει, η Αγορά παραμένει σε στενό εύρος διακύμανσης από τις 16 Αυγούστου και αυτό έχει οδηγήσει σε σύγκλιση των κινητών μέσων και της χρονοσειράς του Γενικού Δείκτη.

Η αναποφασιστικότητα που βγάζει το διάγραμμα τιμών, ως προς την βραχυπρόθεσμη επιλογή κατεύθυνσής της τάσης, γίνεται ακόμα πιο έντονη από την αυστηρή εικόνα ουδετερότητας του έχουν οι ταλαντωτές.

Ο MACD εξακολουθεί να δίνει προβάδισμα στους αισιόδοξους, παραμένοντας αγορασμένος από τις 16 Αυγούστου.

Συμπερασματικά, όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται στο εύρος της συσσώρευσης (1423 – 1450) ,τα τεχνικά δεδομένα δεν προκρίνουν καμία από τις δύο τάσεις ως επικρατέστερη. Ωστόσο η διαφυγή από το μοτίβο αυτό, θα “πληρώσει” μια κίνηση στην Αγορά τουλάχιστον 30 μονάδων, από τα όρια του εύρους κίνησης μέχρι την επόμενη στήριξη, ή αντίσταση.

Το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος παίρνει την σκυτάλη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εξαμήνου την προσεχή Τρίτη. Την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει η Fourlis, ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι Elvalhalcor και Αεροπορία Αιγαίου. Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των Ανδρομέδα, Γενική Εμπορίου και Lamda Development.

Χωρίς τις χρηματικές διανομές θα διαπραγματεύονται ο ΑΔΜΗΕ την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου (0,058 ευρώ/μετοχή), η Orilina Properties (0,023 ευρώ/μετοχή) στις 11 Σεπτεμβρίου και οι Εβροφάρμα (0,05 ευρώ/μετοχή) Unibios (0,02 ευρώ/μετοχή) την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου. Κατά τα λοιπά την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s για το Ελληνικό αξιόχρεο. Η Moody’s είναι ο μοναδικός Οίκος αξιολόγησης που δεν έχει τοποθετήσει την Ελληνική Οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα και ως εκ τούτου η απόφασή της αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον.

Στο εξωτερικό, εκτός από τους δείκτες πληθωρισμού των ΗΠΑ, ξεχωρίζει η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη 12/09 με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς να αναμένουν μείωση 25 μονάδων βάσης στο επιτόκιο του ευρώ (3,50%, από 3,75%).

H Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου εμφανίζεται ως πιθανή ημερομηνία του τηλεοπτικού debate των δύο βασικών υποψηφίων για την Προεδρία στις Αμερικανικές εκλογές”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,4), ΕΤΕ (6,9), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (5), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,5), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΠΕΙΡ (-0,28%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν ΑΛΦΑ (-0,70%), ΕΤΕ (-1,30%) και ΕΥΡΩΒ (-1,31%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1252,45 μονάδες (-1,07%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1253,64 (-0,97%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1254,20 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,93%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1293 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1207 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1195 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΔΕΗ (+0,52%), ΕΕΕ (+0,60%), ΕΥΔΑΠ (+0,18%), ΜΟΗ (+0,45%), ΜΠΕΛΑ (+2,14%), ΣΑΡ (+2,02%).

Την Citigroup και την Goldman Sachs επέλεξε η TITC για την εισαγωγή της Θυγατρικής της, Titan America, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, “η Εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει ένα μειοψηφικό μερίδιο και να συγκεντρώσει τουλάχιστον $500 εκατ. Ο στόχος της αποτίμησης στη σχεδιαζόμενη IPO ξεπερνά τα $2 δισ. Η Titan America ανακοίνωσε πωλήσεις περίπου $1,6 δισ. το 2023 και τα κέρδη της προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν $319 εκατ., ενώ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% των συνολικών πωλήσεων της TITC”.

Ο τίτλος της TITC (-0,16%) κινείται σταθερά πλαγιολισθητικά από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά των 33,30 ευρώ (κλείσιμο 27/8). Στα 31,05 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 33,75 ευρώ η επόμενη αντίσταση.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του Σαράντη (+2,02%), συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά διμήνου. Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 12,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+125,27%), MONTA (+101,05%), SOFTWEB (+100,55%), ΦΒΜΕΖΖ (+92,78%), ΚΟΥΑΛ (+88,16%), OPTIMA (+69,23%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+57,04%), ΒΙΟΣΚ (+53,36%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Sato, “εξεδόθη η υπ' αριθμόν 3658/2-09-2024 απόφαση του Εφετείου Αθηνών δια της οποίας επικυρώθηκε η από 18/9/2019 Συμφωνία Εξυγίανσης που είχε επιτύχει η Εταιρεία και εγκρίθηκε το προτεινόμενο από την Εταιρεία σχέδιο εξυγίανσης. Υπενθυμίζεται ότι η επιχειρηματική της δραστηριότητα και το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της μεταφέρονται έναντι τιμήματος σε νέο Φορέα καθώς και μέρος των υποχρεώσεών της. Τόσο το τίμημα, όσο και το προϊόν ρευστοποίησης των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεων της Εταιρείας και στην συνέχεια, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί την 19/9/2019, η Εταιρεία θα τεθεί σε λύση και εκκαθάριση. Η Εταιρεία θα ξεκινήσει να υλοποιεί άμεσα το επικυρωθέν σχέδιο εξυγίανσης και θα ενημερώσει το Επενδυτικό Κοινό για την πορεία υλοποίησης της εξυγίανσής της”.

Από σήμερα και κατόπιν απόφασης του Χ.Α., ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Sato.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΙΝ (+6,19%), ΤΖΚΑ (+4,59%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,88%), ΙΑΤΡ (+1,59%), ΝΑΥΠ (+1,10%), ΣΠΙ (+1,22%), ΛΕΒΚ (+8,33%), ΜΠΤΚ (+4,62%), ΦΛΕΞΟ (+3,95%), ΓΕΒΚΑ (+1,61%), ΚΟΡΔΕ (+1,30%).

Με μόλις 50 τεμ. συνολικό όγκο, στα χαμηλά 10 μηνών η ΜΕΡΚΟ (-7,41%).

Με τους νέους ε.δ., προσπαθεί για ψηλότερα η AS Company (+1,43%).

Επιστροφή αγοραστών σε Lavipharm (+0,24%), Frigoglass (+5,83%) και ΓΚΜΕΖΖ (+0,14%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις SOFTweb (+4,23%), Performance (+2,73%) και ΕΚΤΕΡ (+0,81%).

Συνεχίζονται, ανά τακτά διαστήματα, οι αγορές από insiders στην Μοτοδυναμική (+1,68%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1447 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1420, 1400, 1396 - 1385 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1450, 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3389 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3366 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Βαραίνει το κλίμα στην Ευρώπη, προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Προς νέα χαμηλά 14 μηνών υποχωρεί το Πετρέλαιο, στο 1,10868 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $2530 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $28,5 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $54000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2290 το Ethereum.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε κατά 2,4% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, όπως ενημέρωσε η Destatis. Η παραγωγή της Βιομηχανίας υποχώρησε κατά 5,3% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πριν από ένα χρόνο.

Η δυναμική της Ζώνης του Ευρώ επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, φέρνοντας δυσάρεστα οικονομικά νέα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λιγότερο από το 0,3% που ανέφερε αρχικά η Eurostat.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 100,3 δισ. ευρώ.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) παρουσίασε αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2024, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση αυτά τα δεδομένα για το πρώτο εξάμηνο, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,15%.

Μεταξύ 7,2 ευρώ και 9,5 ευρώ εντοπίζει τη δίκαιη τιμή της Austriacard η Eurobank Equities σε ανάλυσή της για τη μετοχή μετά και τα αποτελέσματα εξαμήνου. Το μοντέλο αποτίμησης που χρησιμοποιεί δίνει τιμή - στόχο τα 8,2 ευρώ. Για το 2024 η Χρηματιστηριακή περιμένει καθαρά κέρδη 21,1 εκατ. ευρώ, από 15,8 εκατ. ευρώ πέρυσι που δίνουν p/e 10,2 φορές, ενώ για την επόμενη χρονιά αναμένει κέρδη 24,9 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΣΑΡ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, CENER.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo και στο χαμηλό ο Ελλάκτωρας.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 56 ανοδικούς τίτλους, έναντι 69 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.873 συμβόλαια).

Στα 3.782 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.857 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 1.266 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.266 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 218, 169 για τον Σεπτέμβριο και 49 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.500), κινήθηκε μεταξύ 3.488 και 3.507 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.270,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.351,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (72.141 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (298), Πειραιώς (1.435), Εθνική (935), Alpha Bank (1.521), Motor Oil (107), ΔΕΗ (567), ΓΕΚ (117), Τέρνα Ενεργειακή (245).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 160.759, Πειραιώς 64.091, Eurobank 17.540, Τέρνα Ενεργειακή 19.801, ΑΔΜΗΕ 22.669, ΓΕΚ 11.763, ΔΕΗ 24.401, Εθνική 15.426.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 65.946.832 τεμ., (από 65.946.832 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (3.719.484), Eurobank 35.949.973 τεμ. (57.945.341), ΟΠΑΠ 1.683.765 τεμ. (1.689.765), Εθνική 12.091.576 τεμ. (12.086.369), ΟΤΕ 1.571.166 τεμ. (1.574.145), Πειραιώς 14.512.149 τεμ. (14.353.450), Optima bank 1.026.183 τεμ. (1.017.824), Motor Oil 1.381.757 τεμ. (7.780.874), Ελ. Πετρέλαια 1.279.901 τεμ. (1.311.456).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων