Πού στόχευσαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Μαζεύτηκαν στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες για τον ΓΔ. Ποιες τράπεζες και blue chips πιέστηκαν περισσότερο. Πακέτα 20 εκατ. ανέβασαν το τζίρο μια ανάσα από τα 100 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύθηκε: 4 Σεπτεμβρίου 2024 - 17:42

Τελ. Ενημ.: 4 Σεπτεμβρίου 2024 - 20:02

Load more

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI του Institute for Supply Management (ISM) διαμορφώθηκε στις 47,2 μονάδες τον Αύγουστο, μετά το χαμηλό οκτώ μηνών του Ιουλίου στις 46,8 μονάδες. Σημειώνεται ότι μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση του Μεταποιητικού τομέα. Ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ISM, επαναφέροντας τις ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ, με τον S&P 500 (-2,12%) να καταγράφει, χθες, τη χειρότερη συνεδρίασή του από το “sell-off” της 5ης Αυγούστου, όταν ο εν λόγω δείκτης είχε σημειώσει πτώση 3% στις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Περίπου $279 δισ. κεφαλαιοποίησης της Nvidia (-9,5%) χάθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, στη μεγαλύτερη πτώση κεφαλαιοποίησης σε μία ημέρα για Αμερικανική μετοχή στην ιστορία, με τις πιέσεις να συνεχίζονται και μετασυνεδριακά, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο “η Εταιρεία έλαβε κλήτευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ως μέρος μιας έρευνας κατά μονοπωλιακών πρακτικών”.

Από πλευράς στατιστικής, ο Σεπτέμβριος θεωρείται ένας δύσκολος μήνας για το NYSE (γνωστά τα “Autumn Blues” του Σεπτεμβρίου) με τον S&P 500, τα τελευταία 10 χρόνια, να χάνει 2,3% (κατά μέσο όρο), με χειρότερη επίδοση το 2022 όταν “βούλιαξε” 9,3%.

Άλλωστε μόλις χθες η JP Morgan προειδοποιούσε πως “οι Αγορές σε καμία περίπτωση δεν έχουν ξεφύγει τον κίνδυνο και ο Σεπτέμβριος είναι ιστορικά ένας δύσκολος μήνας για τις μετοχές. Η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της, αλλά ως απάντηση στην αποδυνάμωση της ανάπτυξης, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να οδηγήσει σε νέα ανοδική φάση τις Αγορές”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πιέσεις μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί στην Ασία, με τον Ιαπωνικό Nikkei να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με απώλειες 4,24%, ενώ σαφώς ηπιότερες απώλειες καταγράφουν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές (αρνητικά επιδρά και η ανακοίνωση της Volkswagen, σύμφωνα με την οποία “εξετάζει το ενδεχόμενο πρωτοφανούς κλεισίματος εργοστασίων στη Γερμανία”).

Με τα παραπάνω δεδομένα διεξήχθησαν οι σημερινές συναλλαγές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με πτωτικό “gap”, με τους όποιους αγοραστές να “κάνουν ένα βήμα πίσω” και τους εν δυνάμει πωλητές να ανακτούν τον έλεγχο της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στα πρωινά χαμηλά, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ η σημερινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε από ευδιάκριτη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) και χαρακτηρίστηκε και από την αντίδραση δεικτών και επιμέρους τίτλων, από τα πρωινά χαμηλά, ενώ δεν απειλήθηκε η πρώτη στήριξη στις 1420 μονάδες.

Η προσοχή των επαγγελματιών της Αγοράς θα είναι στραμμένη στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και τα οποία θα κρίνουν το ποσοστό της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, ενώ όπως επισημαίνουν όλο και περισσότεροι διαχειριστές, “μια μείωση του επιτοκίου 5,25%, κατά 25 μονάδες βάσης, είναι λίγο έως πολύ προεξοφλημένη. Επίσης, τα σύννεφα για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας πυκνώνουν, με την τιμή του Brent να υποχωρεί στα $73 το βαρέλι”.

“Το γεγονός ότι ορισμένοι δείκτες - σηματωροί των Αγορών (Dow Jones, DAX, EuroStoxx 600), μέχρι πρόσφατα, κατέγραφαν νέα ιστορικά υψηλά, αυξάνει τα περιθώρια διόρθωσης, σε περίπτωση υποτροπής του διεθνούς κλίματος και της ψυχολογίας των ενεργών traders, με τις Αγορές να δείχνουν πιο ‘ευάλωτες’ στα αρνητικά νέα”, σημειώνουν αρκετοί αναλυτές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το, “ευαίσθητο” στις πτωτικές κινήσεις, Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Από την άλλη και σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, “η ατζέντα του μήνα που ξεκίνησε είναι αρκετά φορτωμένη και αυτό ίσως βοηθήσει στην σταδιακή επιστροφή του ενδιαφέροντος, αν σε αυτή την κίνηση συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα”.

Αξίζουν υπενθύμισης οι προγραμματισμένες παρουσιάσεις στο εξωτερικό από Citigroup (5 – 6/9 στις ΗΠΑ) και BofA (23 – 26/9 στο Λονδίνο), το αναμενόμενο placement μετοχών της Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ, η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. (23/9), αλλά και οι εξελίξεις, όσον αφορά την συγχώνευση Τρ. Αττικής – Παγκρήτια. Στα υπ΄ όψιν και οι αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου από DBRS (6 Σεπτεμβρίου) και Moody’s (13 Σεπτεμβρίου), που φορτώνουν ακόμα περισσότερο την ατζέντα του ερχόμενου μήνα.

Αν όλα τα παραπάνω τα περάσει “ντούκου” η Εγχώρια Αγορά, ασφαλώς και οι εκτιμήσεις για κάτι καλύτερο μέχρι το τέλος του χρόνου, θα μειωθούν δραματικά.

Μεταφορά κεφαλαίων από τις μετοχές στα ομόλογα, έχει σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,84% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,82% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,288% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,82%, από 3,34% στην αντίστοιχη έκδοση του Ιουνίου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1426,87 μονάδες (-1,33%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1435,59 (-0,73%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1435,79 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,71%.

Ο τζίρος στα 98,6 εκατ., από τα οποία τα 20,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΒΙΟΚΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ), ενώ ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 98,6 εκατ., τα 92,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σήμερα, η Αγορά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθοδηγούμενη από μία διάθεση για μείωση ρίσκου, μετά το χθεσινό ξεπούλημα στις ΗΠΑ, καθώς εμφανίζονται και πάλι ανησυχίες για μία οικονομική ύφεση”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Πτωτική κίνηση, οδηγούμενη από την αρνητική ψυχολογία στο εξωτερικό, λόγω των ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη. Ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να έχει καλή απόδοση, λόγω των δυνατών κερδών και του καλύτερου των εκτιμήσεων μερίσματος”, αναφέρει η Piraeus Sec.

Συνεδρίαση υποχώρησης, με αιτία τη μεγάλη πτώση των κύριων Αμερικανικών δεικτών, καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές της Παγκόσμιας ανάπτυξης αυξάνουν τα ασφάλιστρα κινδύνου της Αγοράς. Ωστόσο, σε μια απότομη πτώση στη σημερινή συνεδρίαση, θα πρέπει να αναζητήσουμε επίπεδα εισόδου σε Εταιρείες με θετικές επιδόσεις και προοπτικές κερδών πρώτου εξαμήνου και συγκεκριμένα σε ΟΠΑΠ, Cenergy, Σαράντης και Τράπεζα Πειραιώς”, σημειώνει η Beta Sec.

Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία της Μεταποίησης δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικά, οδηγώντας σε υποχώρηση του δείκτες στη Wall Street. Ανοικτό σε όλα τα σενάρια το σκηνικό για τη βραχυπρόθεσμη πορεία στο Χ.Α.”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας ιδιαίτερα φτωχός μήνας για τις μετοχές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο δείκτης φόβου της Wall Street, ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe ή VIX, αυξάνεται κάθε Σεπτέμβριο από το 2021. Ο κύκλος χαλάρωσης στα επιτόκια των ΗΠΑ θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα, με περίπου μία στις τέσσερις πιθανότητες περικοπής κατά 50 μονάδες βάσης Οι ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ απομακρύνονται επίσης. Τα Χρηματιστήρια βέβαια αναμένουν τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας στις ΗΠΑ του Αυγούστου, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, για να επιβεβαιώσουν την αισιοδοξία. (αναμένεται ποσοστό ανεργίας 4,2% τον Αύγουστο, από 4,3% τον Ιούλιο). Από την άλλη, η Οικονομία της Κίνας δημιουργεί ερωτηματικά με την εξασθένηση της δυναμικής της. Επίσης ερωτηματικά δημιουργούν η γεωπολιτική αστάθεια και οι εκλογές στην Αμερική”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Μετά από ένα εξαιρετικό 2023, τα έως τώρα άριστα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα των Εισηγμένων προδιαθέτουν για μια ακόμη καλύτερη συνέχεια, όπως εκτιμά ο Συμεών Μαυρουδής.

Μολονότι βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα της περιόδου ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου (ή/και β’ τριμήνου), μολαταύτα, τα έως τώρα ευρήματα είναι το λιγότερο αισιόδοξα. Και μάλιστα, εκπλήσσοντας θετικά ακόμα και εκείνους που έβλεπαν από την αρχή του έτους “μισογεμάτο το ποτήρι”.

Εν πάση περιπτώσει, όλα φαίνεται να ενδυναμώνουν το σενάριο της ανοδικής συνέχισης στο Χ.Α. για το τελευταίο τετράμηνο του 2024, καθώς τα χρηματοοικονομικά στοιχεία βοηθούν, παρέα με πλήθος άλλων γεγονότων, όπως α) την αξιολόγηση από τους Οίκους (6/9 από DBRS, 13/9 από Moody’s), β) τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ (12/9) και Fed (18/9) με μεγάλο ενδιαφέρον για τη νομισματική πολιτική τους εν μέσω μειώσεων (ή όχι) επιτοκίων και γ) την έντονη κινητικότητα που θα προέλθει από ΕΤΕ (αποεπένδυση ΤΧΣ), Attica - Παγκρήτια (διαδικασία συγχώνευσης) και Τράπεζα Κύπρου (εισαγωγή στο Χ.Α.)”, όπως επισημαίνει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η Ελληνική Αγορά, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, κινείται σε ένα πολύ στενό trading range αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις οποιεσδήποτε εξελίξεις, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Είναι προφανές ότι, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και αναγκαστικά θα πρέπει να πάρει κάποια κατεύθυνση.

Το πιθανότερο είναι η κατεύθυνση αυτή να έρθει από τις Διεθνείς Αγορές, όπου η μεταβλητότητα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με κύριο παράγοντα το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων από την FED στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αλλά και την πιθανότητα εισόδου σε ύφεση της Αμερικανικής Οικονομίας.

Οι Αγορές προεξοφλούν πλέον ως σίγουρη την μείωση των επιτοκίων, το Σεπτέμβριο, κατά 0,25%, με σοβαρή πιθανότητα για μείωση κατά 0,50%.

Το γεγονός αυτό όμως δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς τα τελευταία μάκρο από την άλλη Πλευρά του Ατλαντικού δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα πλέον οι Αγορές, κατά την ανακοίνωση των μάκρο, να τιμολογούν περισσότερο την πιθανότητα ύφεσης, παρά την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων.

Είναι χαρακτηριστικό το χτεσινό παράδειγμα, όπου η ανακοίνωση του μεταποιητικού δείκτη στις 47,2 μονάδες τον Αύγουστο, που αποτελεί ιδιαίτερα χαμηλή τιμή δείχνοντας ότι η πιθανότητα ύφεσης της Αμερικανικής Οικονομίας είναι ιδιαίτερα υψηλή, οδήγησε σε ‘sell off’ τις Αμερικανικές Αγορές και τα Commodities, με το Πετρέλαιο να καταγράφει χαμηλό εξαμήνου”, όπως σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,4), ΕΤΕ (7,1), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (6), ΠΕΙΡ (5), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,1), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των “sellers”, παρά την αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά (ΑΛΦΑ -1,27%, ΕΤΕ -1,90%, ΕΥΡΩΒ -0,98%, ΠΕΙΡ -0,23%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1247,74 μονάδες (-2,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1260,52 (-1,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1261,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,05%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1293 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1204 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1194 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, “το ΤΧΣ σχεδιάζει την πώληση ποσοστού 10% - 13% της Εθνικής Τράπεζας στις αρχές Οκτωβρίου, ολοκληρώνοντας την αποστολή του. Το ακριβές ποσοστό και η ημερομηνία θα αποφασιστούν την ερχόμενη εβδομάδα”, είπαν στο Reuters αξιωματούχοι με γνώση της διαδικασίας.

Το ΤΧΣ κατέχει ποσοστό 18,4% της Εθνικής και μετά την πώληση, το υπολειπόμενο 5,4% θα μεταφερθεί στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, το Υπερταμείο, που θα απορροφήσει και το ΤΧΣ. Το ΤΧΣ έχει προσλάβει την JP Morgan ως Σύμβουλο για την πώληση.

Οριακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΟΤΕ (+1,28% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), ΣΑΡ, CENER (+0,83% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Αμετάβλητη η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ.

Σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 63.574 νέες (ΚΟ) μετοχές της ΕΕΕ (-0,18%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan). Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 373.239.562 (ΚΟ) μετοχές.

Από εκεί και πέρα, η πρώτη μετοχή, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που γύρισε σε θετικό πρόσημο, ήταν αυτή του ΟΤΕ (+1,28%). Η επόμενη αντίσταση στα 15,27 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 14,62 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μάζεψε τις αρχικές απώλειες και προς στιγμήν, γύρισε και σε θετικό πρόσημο η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-0,09%), στον απόηχο της χθεσινής είδησης για επένδυση στη χαμηλού κόστους Ισπανική Αεροπορική Εταιρεία “Volotea”. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 10,47 ευρώ και τις επόμενες, βραχυπρόθεσμες, αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 11,45 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 11,85 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Jumbo (-0,61%), “συνολικά για τον Όμιλο, ο Αύγουστος 2024 καταγράφει αύξηση πωλήσεων κατά 8%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, οι πωλήσεις 8μηνου του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά 7% περίπου. Οι διελεύσεις Εμπορευμάτων από τη Διώρυγα του Σουέζ δεν έχουν ομαλοποιηθεί και οι μεγάλες αρρυθμίες στην Εφοδιαστική Αλυσίδα δεν αποκαταστάθηκαν. Γι΄ αυτό και η εκτίμηση της Διοίκησης, ως προς τα συνολικά μεγέθη του έτους, παραμένει ως έχει ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων του 2024 θα είναι της τάξης του +4%, με την κερδοφορία να φλερτάρει με τα επίπεδα του 2023. Η Διοίκηση του Ομίλου συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για τις 26 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα προτείνει την έγκριση προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών με διάρκεια 2 ετών και μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, με σκοπό την ακύρωσή τους. Ως κατώτατη τιμή αγοράς τους προτείνεται το ποσό του 1 ευρώ /μετοχή και ως ανώτατη τιμή αγοράς τους το ποσό των 27,20 ευρώ η κάθε μία”.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+125,27%), MONTA (+108,9%), ΦΒΜΕΖΖ (+92,14%), SOFTWEB (+90,12%), ΚΟΥΑΛ (+87,5%), OPTIMA (+69,23%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+59,67%), ΒΙΟΣΚ (+52,47%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΠΑΙΡ (+6,12%), ΞΥΛΠ (+5,56%), ΜΕΝΤΙ (+0,82%), ΜΟΝΤΑ (+1,27%), ΚΥΡΙΟ (+1,35%), ΕΛΒΕ (+1,75%), ΜΕΒΑ (+1,55%), ΤΖΚΑ (+1,10%).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 28/8 για ΞΥΛΚ (+5,35%), που σήμερα διακίνησε τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου 4μηνου και έκλεισε σε υψηλά 5 μηνών.

Επιστροφή αγοραστών στην Βιοκαρπέτ (+3,57%), μετά το πέρασμα “πακέτου” 200000 τεμ. με σημαντικό premium και πιο συγκεκριμένα στα 2,20 ευρώ.

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Αττικής (+4,89%), χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε αισθητά από τα υψηλό ημέρας των 10,95 ευρώ (+11,51%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Optima bank (+1,54%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΑΔΜΗΕ (+0,90%), τρεις για ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,30%) και τέσσερις για Profile (+3,11%).

Μαζεύτηκε όλη προσφορά χαμηλότερα των 0,40 ευρώ και έκλεισε στο υψηλό ημέρας το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,74%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1447 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1420, 1400 - 1395 και 1393 - 1384 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3384 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3363 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Πιέσεις στην Ευρώπη, με τους δείκτες να έχουν αναδυθεί από τα πρωινά χαμηλά, μικτά τα πρόσημα για τους κύριους δείκτες στην Wall Street.

Παραμένουν οι πιέσεις στο Πετρέλαιο, στο 1,10795 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

“Ο ΟΠΕΚ+ ρίχνει στο τραπέζι την καθυστέρηση στην αύξηση της παραγωγής Πετρελαίου που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, αφού οι τιμές Πετρελαίου κατηφόρισαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών”, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές από τον Όμιλο των Πετρελαιοπαραγωγών.

Προς τα $2525 προσπαθεί να αντιδράσει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $28,50 το Ασήμι.

Χαμηλότερα των $58000 το Bitcoin, προς τα $2440 διορθώνει το Ethereum.

“Η Γερμανική Κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει μερίδιο 3% έως 5% στην Commerzbank”, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Το Βερολίνο κατέχει σήμερα περίπου 16,5% στην Commerzbank, αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Χρηματοοικονομικός Οργανισμός της Χώρας που διαχειρίζεται τη συμμετοχή, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τη θέση του, χωρίς να αποκαλύψει κατά πόσο.

Ο Ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης κατέγραψε αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της S&P Global και της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB). Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) αυξήθηκε στο 51, από 50,2 τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης PMI Υπηρεσιών αυξήθηκε κατά μία ολόκληρη μονάδα, στο 52,9.

Οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,8% τόσο στη Ζώνη του Ευρώ, όσο και στην ΕΕ τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Σε ετήσια βάση, οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 2,1% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 1,9% στην ΕΕ τον Ιούλιο.

Το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία προβλέπει ότι το Γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί και φέτος κατά 0,1%, έχοντας διολισθήσει 0,3% πέρυσι. Στην προηγούμενη έκθεσή του προέβλεπε αύξηση 0,2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του έτους. Για το 2025, οι προσδοκίες ανάπτυξης έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό, από 1,1%, σε 0,5%.

Τo εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 7,9%, στα $78,8 δισ., από $73 δισ. τον Ιούνιο και έναντι πρόβλεψης για 79 δισ.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5% τον Ιούλιο, περισσότερο από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές, μετά από δύο μήνες πτώσης. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο κατά 4,7%.

Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι ετών και μειώθηκαν στα 7,7 εκατ. τον Ιούλιο, από 7,9 εκατ. τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Η επίδοση ήταν χαμηλότερη από όλες τις εκτιμήσεις οικονομολόγων του Bloomberg.

Η Τράπεζα του Καναδά (BoC) μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 4,25%, από 4,5%, μετά την πτώση του Καναδικού πληθωρισμού στο 2,5% τον Ιούλιο. Πρόκειται για την τρίτη συνεχή μείωση επιτοκίων

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 99,9 δισ. ευρώ.

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών προχώρησε η Fitch, δίνοντας μάλιστα σε όλες θετικό outlook.

Με τα νέα δεδομένα, η Εθνική Τράπεζα κατατάσσεται πλέον στην κλίμακα “BB+” (μια ανάσα από το investment grade) από “BB”, όπως και η Eurobank. Στο “BB”, από “ΒΒ-” προηγουμένως τοποθετεί την αξιολόγηση της Alpha Bank, όπως και της Τράπεζας Πειραιώς.

“Αναμένουμε ότι η Ελληνική Οικονομία θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της Χώρας, αυτό θα πρέπει να υποστηρίξει την ικανότητα των Τραπεζών να αξιοποιούν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες”, αναφέρει ο Οίκος.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Autohellas, Cenergy, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ.

Καλύτερη της αρχικής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 31 ανοδικούς τίτλους, έναντι 88 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

----ΧΠΑ

Νεότερη συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν οριακή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.135 συμβόλαια).

Στα 3.879 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.826 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 1.264 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.264 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 556, 462 για τον Σεπτέμβριο και 94 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.483), κινήθηκε μεταξύ 3.463 και 3.483 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.262), κινήθηκε μεταξύ 1.257 και 1.262 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.354,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.028), Πειραιώς (5.858), Εθνική (1.568), Alpha Bank (6.863), Motor Oil (146), ΑΔΜΗΕ (261), Ελλάκτωρα (111), ΔΕΗ (588), ΟΤΕ (107).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 161.280, Πειραιώς 67.140, Eurobank 18.089, Τέρνα Ενεργειακή 19.843, ΑΔΜΗΕ 22.483, ΓΕΚ 11.729, ΔΕΗ 24.832, Εθνική 15.010.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 65.946.832 τεμ., (από 65.835.374 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.719.484 τεμ. (3.719.484), Eurobank 57.962.699 τεμ. (57.980.057), ΟΠΑΠ 1.689.765 τεμ. (1.713.099), Εθνική 11.992.584 τεμ. (11.931.009), ΟΤΕ 1.569.715 τεμ. (1.575.728), Πειραιώς 14.357.557 τεμ. (13.857.557), Optima bank 1.010.716 τεμ. (1.006.303), Motor Oil 2.706.613 τεμ. (3.728.944), Ελ. Πετρέλαια 1.345.801 τεμ. (1.324.448).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων