Χρηματιστήριο: Οι πωλητές είχαν το πάνω χέρι στα blue chips

Συνεδρίαση ρευστοποιήσεων με περιορισμένες απώλειες σε επίπεδο δεικτών χάρις σε Coca Cola και Εθνική. Ποιοι τίτλοι δέχτηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Δημοσιεύθηκε: 27 Αυγούστου 2024 - 17:40

Τελ. Ενημ.: 27 Αυγούστου 2024 - 19:27

Load more

Χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να κινείται χωρίς δυνάμεις και την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων να ταλαιπωρείται από ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές και κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος.

Με τον τζίρο να ανακυκλώνεται στα ίδια, ή και χαμηλότερα επίπεδα, μάταια οι επαγγελματίες του χώρου περιμένουν σχετική συναλλακτική αφύπνιση.

Είναι περισσότερο από ευδιάκριτο ότι τόσο οι Ξένοι Επενδυτές, όσο και οι Εγχώριοι κωδικοί λιανικής έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, ενώ τα Εγχώρια Θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν περιορίσει τις κινήσεις τους στο ελάχιστον δυνατόν.

Από την άλλη, η μίνι έκπληξη της συνεδρίασης ήλθε από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας επτά μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου) και κοντά στο χαμηλό ημέρας τους δείκτες ΓΔ και FTSE25.

Μένει να φανεί αν θα υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις από τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν από σήμερα και μετά (σήμερα Cenergy και στις 28/8 η ενημέρωση των αναλυτών, αύριο Motor Oil μ.σ. και στις 29/8 η ενημέρωση των αναλυτών και στις 29/8, π.σ., θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα α΄ εξαμήνου τα Ελ. Πετρέλαια.

Σε αντίθετη περίπτωση και αν οι ανακοινώσεις των παραπάνω Εισηγμένων περάσουν “ντούκου” από την Αγορά, η επόμενη αναπήδηση του τζίρου αναμένεται στις 30/8 και στο rebalancing του MSCI (η εφαρμογή των νέων αλλαγών και σταθμίσεων στις 2/9). Υπενθυμίζεται ότι τον δείκτη MSCI Standard Greece θα απαρτίζουν οι: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo, μετά την αποχώρηση της Motor Oil.

Από την άλλη, οι επόμενες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, μέχρι το τέλος του 2024, είναι προγραμματισμένες: DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τις σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών: η Millennium International Management LP αύξησε για τρίτη φορά την καθαρή αρνητική της θέση στην Motor Oil από 0,75931%, σε 0,87725%.

Σαφώς προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, που συνεχίζουν να εκτιμούν πως το επόμενο ορόσημο για το Χ.Α., εκτός από τις “ετυμηγορίες” των Ξένων Οίκων αξιολόγησης που αναφέρθηκαν παραπάνω, αποτελεί το χρονοδιάγραμμα για το placement μετοχών της Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες και ενδείξεις συντείνουν στο συμπέρασμα ότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει μεταβληθεί. Στόχος παραμένει η διάθεση να διενεργηθεί τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με χρηματιστές, “η διάθεση αναμένεται να ενισχύσει την εμπορευσιμότητα των Τραπεζικών τίτλων, όπως συνέβη με τα προηγούμενα placements Εθνικής και Πειραιώς. Δεν είναι τυχαίο ότι η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, σε συνεργασία με τους Συμβούλους της, επιδιώκουν να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χ.Α. πριν το placement και πιο συγκεκριμένα στις 23/9. Την ίδια ημέρα ξεκινά στο Λονδίνο το ετήσιο event της BofA για τον Χρηματοοικονομικό κλάδο, που θα διαρκέσει ως τις 26 Σεπτεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί, στις 5 – 6 Σεπτεμβρίου το event, με Διοργανωτή την Citi, στις ΗΠΑ”.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και παραμένει ζητούμενο η περαιτέρω πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και πολύ περισσότερο η συναλλακτική του δραστηριότητα και η επιστροφή στην “κανονικότητα”, αν συνυπολογιστεί ότι απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού μήνα.

Με διαθέσεις νέας ανοδικής κίνησης, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,95% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,84% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,321% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1447,64 (+0,69%) και 1432,78 μονάδων (-0,34%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1433,7 (-0,28%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά ημέρας στις 1432,31 μονάδες (-0,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1432,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,36%.

Ο τζίρος στα 69,6 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΙΝΤΚΑ), ενώ οι ΜΟΗ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 69,6 εκατ., τα 62,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι επενδυτές σε στάση αναμονής, ενόψει των αυριανών αποτελεσμάτων της Nvidia και των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ενώ παρακολουθούν στενά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Η συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα είναι το επικρατέστερο σενάριο, καθώς οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής ενόψει των επερχόμενων αποτελεσμάτων”, εκτιμά η Beta Sec.

Η σημερινή ατζέντα δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να ξεκολλήσει τις Αγορές, καθώς περιλαμβάνει τον δείκτη τιμών κατοικίας Ιουνίου, την καταναλωτική εμπιστοσύνη Αυγούστου και τον δείκτη Μεταποίησης Richmond Αυγούστου στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται στο κλείσιμο του Χ.Α. Σημαντικό σημείο δυσκολίας για τον ΓΔΧΑ η περιοχή των 1460 μονάδων”, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services.

Από τον Οκτώβριο του 2018 και απαρχή την τιμή των $1160 ανά ουγκιά, ο Χρυσός βρίσκεται σε μια νέα μακροχρόνια ανοδική Αγορά (Bull Market). H καταγραφή τον Αύγουστο του 2020 της τιμής $2050 ανά ουγκιά, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός πρώτου ανοδικού σκέλους. Μετά από σταθεροποιητικές διακυμάνσεις 3,5 ετών, ακολούθησε ανοδική διάσπαση της τιμής $2050 τον Μάρτιο του 2024 και τέθηκε σε ενέργεια ένα 2ο ανοδικό σκέλος με επόμενο στόχο τα $2700 - $2800.

Στατιστικά οι κινήσεις της τιμής του Χρυσού είναι ισχυρά συσχετισμένες, ή κατά διαστήματα επηρεασμένες, με την κίνηση των πραγματικών επιτοκίων (επιτόκια μείον πληθωρισμός). Με άνοδο δηλαδή των πραγματικών επιτοκίων η τιμή του Χρυσού υποχωρεί και με την πτώση τους η τιμή του ανεβαίνει. Mε την κίνηση του Δολαρίου. Η άνοδος της τιμής του Δολαρίου, οδηγεί στην πτώση της τιμής του Χρυσού και αντίστροφα. H άνοδος της τιμής του Χρυσού συμβαδίζει με τις γεωπολιτικές εντάσεις, όπου εκεί λειτουργεί σαν ‘καταφύγιο’ και γενικότερα συνιστά ελκυστικότατη επιλογή σε περιόδους αβεβαιότητας. Σαν ενσώματο Περιουσιακό Στοιχείο, με περιορισμένη προσφορά, σε αντίθεση με τα Κρατικά ομόλογα, χρησιμοποιείται από την Κίνα, την Ινδία και άλλες Αναδυόμενες Αγορές, σαν επένδυση μείωσης της εξάρτησής τους από την κυριαρχία του Δολαρίου. Η υποχώρηση της τιμής του Δολαρίου είναι η κυρίαρχη αιτία της πρόσφατης ανόδου, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες Αμερικανικές εκλογές, όπου η προσοχή εστιάζεται πλέον στις εκάστοτε οικονομικές πολιτικές των υποψηφίων για την Προεδρία. Για διαφορετικούς λόγους για παράδειγμα, η απειλή επιβολής υψηλότερων δασμών από τον Trump, ή ο έλεγχος των τιμών από την Harris, ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τον Χρυσό. Στην συνέχιση της ανοδικής πορείας του Χρυσού, το επόμενο διάστημα, θα μπορούσε να συντελέσει η αυξανόμενη ανησυχία για τα διογκούμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και η αύξηση των αναλογιών δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ των Αναπτυγμένων Οικονομιών και ειδικά των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι επειδή ιστορικά, η τιμή του Χρυσού ‘προαισθανόταν’ μέχρι και 2 χρόνια νωρίτερα την εμφάνιση σοβαρών πληθωριστικών κυμάτων, πιθανότατα και στην τρέχουσα συγκυρία, διακρίνεται κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, της ενεργοποίησης δηλαδή ενός δεύτερου ανοδικού κύματος του πληθωρισμού μετά την πρόσφατη υποχώρησή του”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HellasFin Investment Services.

Ο Τζερόμ Πάουελ ανήγγειλε από το Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ την έναρξη της μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal στις 18 Σεπτεμβρίου, έχοντας πεισθεί ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς το 2%, ενώ παράλληλα η Οικονομία επιβραδύνει το βηματισμό της. Με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αποφασιστεί μείωση του ύψους 5,25% επιτοκίου αναχρηματοδότησης ακόμη και κατά 50 μ.β. (πιθανότητα 30% περίπου), όπως αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το ίδιο σκεπτικό ισχύει και για την Ευρώπη που συνεχίζει να απειλείται από το σενάριο της ύφεσης (στο 0,3% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2ο τρίμηνο) αν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες τόνωσαν την Οικονομία τον Αύγουστο. Είναι επομένως πιθανό η ΕΚΤ να σπεύσει στις 12 Σεπτεμβρίου να μειώσει πάλι τα παρεμβατικά της επιτόκια (στο 4,25% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μετά τη μείωση της 6ης Ιουνίου κατά 25 μ.β.).

Την ίδια ώρα, “ωκεανός αβεβαιοτήτων” κατά την έκφραση του Μοχάμεντ Ελ Αριάν κατακλύζει το διεθνές περιβάλλον: ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται μετά την κατάληψη Ρωσικών εδαφών από την Ουκρανία, ενώ στη Μ. Ανατολή η εκεχειρία στη Γάζα παραμένει ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις, αλλά την ίδια ώρα κλιμακώνεται η ένταση καθώς η Χεζμπολάχ εκτοξεύει από το Λίβανο πυραύλους σε Ισραηλινούς στόχους.

Παράλληλα, το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία παραμένει ασταθές, καθώς δεν έχει οριστεί νέος Πρωθυπουργός, ενώ στη Γερμανία η Κυβέρνηση Σολτς αντιμετωπίζει νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, που οδηγούν σε δημοσκοπική άνοδο της Ακροξεξιάς.

Τα παραπάνω δεδομένα που διαμορφώνουν σκηνικό αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας, εν μέσω της συνεχιζόμενης προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να διαμορφώσουν αναταράξεις στις Αγορές. Ωστόσο, οι τελευταίες διατηρούν την ψυχραιμία τους, με τους δείκτες μάλιστα στη Ν. Υόρκη να κινούνται προς τα υψηλά τους και πάλι.

Παράλληλα, η υποχώρηση του Δολαρίου, ενόψει της υποχώρησης των επιτοκίων είναι ελεγχόμενη, ενώ η τιμή του Πετρελαίου brent μόλις τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε τα $80/βαρέλι και η “Χρυσόφιλη διάθεση” αποκλιμακώνει τη δυναμική της, προσώρας τουλάχιστον, με την τιμή να είναι λίγο πάνω από τα $2500/ουγκιά.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η Αυγουστιάτικη ραστώνη συνεχίζει να διαμορφώνει χαμηλές ημερήσιες συναλλαγές που δύσκολα ξεπερνούν τα €70 εκατ. Μετά την αποκατάσταση των ύψους 90 μονάδων απωλειών της “Μαύρης Δευτέρας” 5/8 (από τις 1430 μονάδες, στις 1340 για το ΓΔ), η στάση αναμονής είναι το κυρίαρχο σκηνικό. Αν και οι Ελληνικές μετοχές παραμένουν οι φθηνότερες στην Ευρωζώνη, οι τιμές - στόχοι για τις Τράπεζες και άλλα blue chips διαμορφώνονται από τους Διεθνείς Οίκους ψηλότερα και η S&P αναβαθμίζει την TITC, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ισχύει η ρήση “το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής”: οι αγοραστές αποπειρώνται στις πρώτες ώρες να οδηγήσουν το ΓΔ ψηλότερα, αλλά σύντομα οι πωλητές ανακτούν την υπεροπλία και ακυρώνουν το εγχείρημα, καθώς με τους παρόντες τζίρους, ακόμη και η υπέρβαση των 1440 μονάδων συνιστά ακατόρθωτο άθλο!

Ωστόσο, οι αναμενόμενες θετικές επιδόσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων για κορυφαία blue chips όπως είναι η Cenergy, η Motor Oil και η Helleniq Energy, η είσοδος της Cenergy στο δείκτη Large Cap και της Intralot στο Mid Cap του Οίκου FTSE Russell και το rebalancing του MSCI στις 30/8 είναι πιθανό να προσφέρουν θετικούς καταλύτες για την αναζωογόνηση της Αγοράς. Διαφορετικά, θα χρειαστεί να αναμείνουμε την ετυμηγορία της Moody’s στις 13/9, που είναι ο μόνος Οίκος πιστοληπτικής ικανότητας που δεν έχει ακόμη αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία, το δημόσιο χρέος της οποίας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να υποχωρήσει περισσότερο από εκείνο της Ιταλίας (στο 138,8% το Ελληνικό, έναντι 144,9% της Ιταλίας το 2029), όπως προβλέπει το ΔΝΤ”, υπενθυμίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,7), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (6), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,1), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι μικτή και να επιβεβαιώνει την έλλειψη διάθεσης για κάτι καλύτερο (Alpha Bank -0,25%, Εθνική +0,07%, Eurobank +0,72%, Πειραιώς -1,82%).

Μεταξύ 1292,68 (+0,69%) και 1276,14 μονάδων (-0,60%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1280,66 (-0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1281,75 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,16%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1294 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1252, 1200, 1195 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1189 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικό πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,11%), ΕΕΕ (+1,39%), ΕΥΔΑΠ (+0,72%), ΜΟΗ (+0,65%), ΜΠΕΛΑ (+0,44%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (+1,39%), επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τον ρόλο του “σωματοφύλακα” της Αγοράς. Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 34,00 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 31,60 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Τρεις συνεχόμενες, ήπια, πτωτικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε η μετοχή του ΟΠΑΠ (-0,12%). Οι επόμενες στηρίξεις στα 15,45 – 15,40 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 14,56 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στα 16,20 ευρώ.

Αίσθηση προκάλεσε ο πωλητής που έβγαλε η Cenergy (-3,32%), μετά τις 15.00 και εν όψει των σημερινών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, με την μετοχή να υποχωρεί μέχρι τα 9,57 ευρώ (-3,72%). Εκτός και αν επέστρεψαν οι φήμες για πιθανό placement σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Στα 8,18 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) η πρώτη σημαντική στήριξη, στα 10,18 ευρώ η τελευταία αντίσταση. Σήμερα ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+208,96%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+115,38%), MONTA (+106,28%), SOFTWEB (+105,35%), ΚΟΥΑΛ (+93,09%), ΦΒΜΕΖΖ (+81,53%), OPTIMA (+60,26%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,51%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της ΕΥΑΘ (+0,31%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,0276 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,02622 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΑΥΠ (+3,78%), ΛΟΥΛΗ (+0,77%), ΞΥΛΠ (+2,05%), ΑΣΚΟ (+0,36%), ΠΑΙΡ (+0,99%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,68%), ΓΕΒΚΑ (+1,57%), ΜΕΝΤΙ (+2,16%).

Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,64 ευρώ (-6,57%) και σε νέα χαμηλά 7 μηνών, για να ακολουθήσει αντίδραση στην Doppler (+3,65%).

Αύξησαν συναλλαγές Ικτίνος (+3,43%), Realcons (+1,66%), ACAG (-1,53%).

Επιστροφή αγοραστών σε Παπουτσάνη (+5,22%) και Foodlink (+3,98%).

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΙΝΚΑΤ (-2,74%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1479 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400 - 1395 και 1387 - 1381 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1455 – 1463 (gap) και οι επόμενες στις 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3609 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3380, 3368 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3356 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Αξιοσημείωτες απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,1168 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Goldman Sachs και Morgan Stanley κατεβάζουν τις προβλέψεις για τις τιμές του Πετρελαίου, καθώς αυξάνονται οι Παγκόσμιες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τον ΟΠΕΚ+. Οι δύο Οίκοι προβλέπουν τώρα ότι το Παγκόσμιο σημείο αναφοράς, το Brent, κατά μέσο όρο θα κυμανθεί κάτω από τα $80 το βαρέλι το 2025, με την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Goldman να το κατεβάζει στα $77, ενώ η Morgan Stanley βλέπει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να κυμαίνονται από $75 έως $78.

Θέλει να επιστρέψει υψηλότερα των $2550 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $30,45 ισορροπεί το Ασήμι.

Κάτω από τα $61800 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2590 υποχωρεί το Ethereum.

“Ο Nasdaq ζητά το ‘πράσινο φως’ από τις Ρυθμιστικές Αρχές για την έναρξη εμπορίας options σε δείκτη Βitcoin”, μεταδίδει το Reuters. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) δεν έχει ακόμη εγκρίνει Παράγωγα που βασίζονται σε οποιοδήποτε από τα μεμονωμένα ETF που διαπραγματεύονται που συνδέονται με τιμές Βitcoin και έκαναν ντεμπούτο τον Ιανουάριο, όπως το iShares Bitcoin Trust ETF της BlackRock, αξίας $21,3 δισ.

“Η Γερμανική Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,1% περιελάμβανε βουτιά 2,2% στις επενδύσεις κεφαλαίου και πτώση 0,2% στην Ιδιωτική κατανάλωση. Οι Κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ διορθωμένο ως προς τις τιμές αυξήθηκε κατά 0,3%. Προσαρμοσμένο σε τιμές και την εποχή, παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2023”, σύμφωνα με την Destatis.

Οι τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούνιο για 17ο διαδοχικό μήνα, σκαρφαλώνοντας σε νέο επίπεδο - ρεκόρ. O δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller, ο οποίος καταγράφει τις τιμές σε 20 Μητροπολιτικές Περιοχές, ενισχύθηκε 0,4% τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μάιο. Η άνοδος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 διαμορφώθηκε στο 6,5%. Ο ευρύτερος Εθνικός δείκτης κατέγραψε άνοδο των τιμών κατά 5,4% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 99,9 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΟΤΟΕΛ και με το αρνητικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, TITC, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος και Σαράντης.

Δεν θεωρείται ικανοποιητική η τελική εικόνα με 54 ανοδικούς τίτλους, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να μειώνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.924 συμβόλαια).

Στα 3.812 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.656 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 1.252 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.253 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 690, 508 για τον Σεπτέμβριο και 182 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.493), κινήθηκε μεταξύ 3.493 και 3.535 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.258).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.387,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (635), Πειραιώς (2.233), Εθνική (849), Alpha Bank (4.518), Motor Oil (311), Ελλάκτωρα (102), Cenergy (173), Μυτιληναίο (148), ΔΕΗ (220), ΟΤΕ (106), Ελ. Πετρέλαια (129).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 158.441, Πειραιώς 66.015, Eurobank 16.386, Τέρνα Ενεργειακή 20.451, ΑΔΜΗΕ 21.995, ΓΕΚ 11.862, ΔΕΗ 25.249, Εθνική 13.538.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 65.888.695 τεμ., (από 65.835.374 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.719.484 τεμ. (3.719.484), Eurobank 57.980.082 τεμ. (57.980.082), ΟΠΑΠ 1.744.099 τεμ. (1.733.099), Εθνική 11.897.448 τεμ. (11.830.685), ΟΤΕ 1.579.636 τεμ. (1.569.255), Πειραιώς 13.569.246 τεμ. (13.569.246), Optima bank 1.039.727 τεμ. (1.042.519), Motor Oil 2.260.794 τεμ. (2.502.366), Ελ. Πετρέλαια 1.263.140 τεμ. (1.187.886).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                             Name of Issuer               NSP            Date

Millennium International Management LP

Motor Oil

0,87725%

 2024/8/26

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων