Με profit taking μπήκε ο Αύγουστος στο Χρηματιστήριο

Μαζεύτηκαν στο τέλος οι απώλειες, ενώ οι συναλλαγές άγγιξαν τα 100 εκατ. ευρώ. Ισχυρά κέρδη για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συνέχισε ανοδικά η Πειραιώς. Πωλητές σε Εθνική, Alpha και ΔΕΗ.

Δημοσιεύθηκε: 1 Αυγούστου 2024 - 17:43

Τελ. Ενημ.: 1 Αυγούστου 2024 - 19:52

Load more

Συνεδρίαση – παράσταση για ένα ρόλο, η πρώτη του μήνα, που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (+3,18%) να είναι ο μοναδικός Τραπεζικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά πενταμήνου, επιστρέφοντας υψηλότερα από το “σκληρό” όριο των 4,00 ευρώ, ενώ απασχόλησε το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το χειρότερο η “μεγάλη εικόνα” στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, αλλά και στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης ειδικότερα, αφ΄ ενός δικαίωσε όσους μιλούσαν χθες για σχετικό “καλλωπισμό” των αποτιμήσεων, λόγω λήξης χρηματιστηριακού επταμήνου και αφ΄ ετέρου ήλθε να επιβεβαιώσει όσους υποστηρίζουν πως “όσοι παρακολουθήσουν τα δρώμενα στο Χ.Α. τον μήνα που ξεκίνησε, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για σημαντικές αυξομειώσεις σε τζίρους και ημερήσιο ενδιαφέρον”.

Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί ότι σήμερα το Χ.Α. δεν πήρε βοήθειες από το κλίμα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς οι εκεί επενδυτές επέλεξαν την στάση αναμονής, τιμολογώντας τα μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών και περιμένοντας τα σημερινά αποτελέσματα των Τεχνικών Κολοσσών.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε, χθες το βράδυ, τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,25% με 5,5%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, αλλά έστειλε σήμα ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο.

“Έχει καταγραφεί περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Η σταθερή πτώση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, έχει δημιουργήσει ισχυρή συναίνεση ότι η μάχη κατά της αύξησης των τιμών πλησιάζει στο τέλος της”, τόνισε σε ανακοίνωση η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για μελλοντικές συνεδριάσεις. Ωστόσο, η γενικότερη αίσθηση στους κόλπους της Fed, είναι ότι μία μείωση επιτοκίων μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο”, υπογράμμισε ο Τζερόμ Πάουελ.

Στην πρώτη μείωση επιτοκίων του τρέχοντος κύκλου της προχώρησε η BoE σε μία απόφαση που, όπως αναμενόταν, λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία, με διαφορά την ψήφο μόλις ενός αξιωματούχου. Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Μ. Βρετανίας αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων της από το υψηλό 16 ετών του 5,25% κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%. Σημειώνεται ότι πριν την απόφαση, έρευνα του Reuters σε οικονομολόγους έδινε πιθανότητες 60% στη μείωση επιτοκίων.

Στις δηλώσεις του, ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, που ψήφισε υπέρ τη μείωσης, τόνισε ότι “η Τράπεζα θα προχωρήσει προσεκτικά στη συνέχεια”.

Να σημειωθεί ότι σήμερα και μετά την λήξη των συναλλαγών στην Wall Street, ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Amazon και Apple”, όπως αναφέρει η Depolas Investment Services.

“H αδύναμη Οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2%. Εξακολουθώ να περιμένω δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, αν η υποχώρηση του πληθωρισμού συνεχίσει όπως αναμένεται”, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στο Γερμανικό οικονομικό newsletter.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., σήμερα το πρωί ανακοίνωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα Εθνική και OPTIMA bank, αλλά δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση στο ταμπλώ, ενώ η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2024 αύριο, στις 08.00, ενώ στις 12.00 θα ακολουθήσει ενημέρωση αναλυτών και Θεσμικών επενδυτών, μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

Λόγω της περιόδου Θερινών διακοπών, οι παρουσιάσεις στους Ξένους επενδυτές και οι αναθεωρήσεις στόχων, έχουν προγραμματιστεί από Σεπτέμβριο.

Από εκεί και πέρα, για πολλοστή συνεδρίαση, εξαιρετικά αδύναμη συνεχίστηκε η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, σαφέστατη ένδειξη ότι η συντριπτική πλειονότητα των “μικρότερων” τίτλων, παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος και χωρίς διαθέσεις να διεκδικήσουν καλύτερες αποτιμήσεις.

Στα θετικά, το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες περιόρισαν σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, παρά το “βαθύ κόκκινο” σε DAX (-1,81%) και CAC 40 (-1,93%)

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,25% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,03% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,316% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1479,01 (+0,06%) και 1463,98 μονάδων (-0,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1472,0 (-0,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1474,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,25%.

Ο τζίρος στα 99,1 εκατ., από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΙΝΛΟΤ, ΑΛΦΑ, REALCONS), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 99,1 εκατ., τα 92,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το ενδεχόμενο της εισαγωγής της Θυγατρικής, Titan America, στις ΗΠΑ θα αποκρυσταλλώσει την αξία που κρύβει ο Όμιλος TITC στον ισολογισμό του: Αν η Αμερική δείξει λειτουργική κερδοφορία κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, θα μπορεί να δικαιολογεί επιχειρηματική αξία εισαγωγής σε Ώριμη Αγορά τουλάχιστον 2,45 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 260 εκατ. ευρώ λειτουργικών κερδών θα έχουν μια αγοραία αξία 760 εκατ. ευρώ. Για να υπάρξει μια στοιχειώδης ισορροπία, η αξία των υπόλοιπων κερδών δεν θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από τις 6 φορές, ήτοι 1,56 δισ. ευρώ, ή 800 εκατ. ευρώ περισσότερα από την τρέχουσα αποτίμηση. Το δυνητικό περιθώριο, μόνο από την άσκηση αυτή βρίσκεται 10 ευρώ υψηλότερα, έχοντας λάβει υπόψη ένα πιο αυστηρό δείκτη αξίας. Επόμενο ραντεβού στις 12 Αυγούστου. Οι προϋποθέσεις για την ένταξη της TITC στον MSCI πληρούνται και αν μη τι άλλο υποστηρίζονται από τα θεμελιώδη. Και η μεγάλη αυτή προσπάθεια αναδιάρθρωσης ήρθε η ώρα να βρει δικαίωση”, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.).

Οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων από τις Ελληνικές Τράπεζες έχουν βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία, ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τα σχόλια Πάουελ, τα οποία έδειξαν πιθανή μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση”, όπως αναφέρει η Eurobank Equities.

Οι Αγορές αντέδρασαν ανοδικά στον απόηχο της είδησης των δραματικών γεωπολιτικών εξελίξεων στην Μ. Ανατολή, ενώ ο Πάουελ πιθανολόγησε μείωση επιτοκίων της Federal το Σεπτέμβριο. Από τεχνική άποψη, οι 1460 μονάδες του ΓΔ μετατρέπονται πλέον στην πλησιέστερη στήριξη. Επόμενος μεγάλος ‘άθλος’ η υπέρβαση των 1481 μονάδων”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μικρή ανοδική εκτόνωση καταγράφηκε χθες στο Χ.Α. με τις Εισηγμένες που έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα να πρωταγωνιστούν. Μικτή ήταν η εικόνα στην Ευρώπη, ενώ αυξημένα κέρδη είδαν οι μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ μετά και το σήμα Πάουελ για μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αν φυσικά τα εισερχόμενα σκληρά μακροοικονομικά μεγέθη το επιτρέπουν. Σημειώνουμε ότι μετά το κλείσιμο των ΗΠΑ ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Amazon και Apple. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα Β΄ τριμήνου της Eurobank κινήθηκαν εν πολλοίς στα ίδια επίπεδα με το Α΄ τρίμηνο του έτους με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη Α΄ εξαμήνου να ανέρχονται στα 732 εκατ. ευρώ. Σημαντική η συνεισφορά από το εξωτερικό, η οποία σε επίπεδο βασικού εισοδήματος προ προβλέψεων και λοιπά εισοδήματα (Core PPI & other income) διαμορφώθηκε στα 149 εκατ. ευρώ, εκ συνόλου 480 εκατ. ευρώ στο Β΄ τρίμηνο. Αναμένουμε να συνεχιστεί η μεταβλητότητα στις Αγορές μετοχών, για τον λόγο αυτό παραμένουμε προσεκτικοί για ψευδείς διασπάσεις τεχνικών στηρίξεων και αντιστάσεων”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να διατηρήσουν το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα. Οι θετικές ενδείξεις και οι αναβαθμίσεις θα διατηρήσουν το θετικό momentum, καθώς περισσότερες Εταιρείες θα κερδίσουν έδαφος, σε όρους συγκριτικής αποτίμησης”, εκτιμά η Beta Sec.

O Γενικός Δείκτης υπεραπόδωσε των αντίστοιχων διεθνών τον Ιούλιο, με κέρδη άνω του 5%, ‘γράφοντας’ 4 σερί ανοδικές εβδομάδες και με καλές πιθανότητες να επιτύχει συνολικά θετικό πρόσημο και την τρέχουσα. Σημαντικό ασφαλώς το επίτευγμα του ΓΔ, δικαίωσε πανηγυρικά όσους παρέμειναν στην Αγορά και δεν πήγαν χρηματιστηριακές διακοπές, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Να σημειώσουμε ότι ο αντιπροσωπευτικός Δείκτης “αντιστάθηκε" στις μερισματικές αποκοπές, το διεθνές πολιτικό ρίσκο και τις πρόσφατες "φουρτούνες" των αποτιμήσεων του Τεχνολογικού κλάδου της Wall Street.

Στον αντίποδα, οι εγχώριες "αρκούδες" έχασαν (για την ώρα) την ευκαιρία που τόσο πολύ περίμεναν, αναγνωρίζοντας πλέον ότι το momentum είναι συνολικά ανοδικό και ότι "κάτω από τις τιμές" εντοπίζεται σειρά διαγραμματικών στηρίξεων, τις οποίες δημιούργησε το πενταετές ράλι της Λεωφόρου Αθηνών.

Φυσικά, υποστηρικτικό (αλλά και αξιοπρόσεκτο) είναι για το Χ.Α. το, σε γενικές γραμμές, ψύχραιμο κλίμα που επικρατεί στις Διεθνείς Κεφαλαιαγορές, οι οποίες "αγνοούν" πχ. την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και την αποδυνάμωση των μάκρο της Γερμανίας, ενώ έχουν ξεκινήσει να προεξοφλούν την έναρξη κύκλου μείωσης επιτοκίων από τη Fed και την συνέχιση της αντίστοιχης διαδικασίας από την ΕΚΤ, με την επιθετική άνοδο της Τετάρτης στη Wall Street να “δημιουργεί κλίμα”.

Ερωτηματικά και “rotation” συντηρούνται από τις ανακοινώσεις τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, από πλευράς των Εισηγμένων, αλλά, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, η απουσία τζίρου δεν βοηθά στην εξαγωγή "ασφαλέστερων" συμπερασμάτων για την πορεία των αποτιμήσεων, δίχως αυτό να σημαίνει ότι το εκάστοτε “bull market” μπορεί να "τρέξει" μόνο όταν όλοι συμμετέχουν.

Άλλωστε, για να είμαστε ρεαλιστές, ακόμη περισσότεροι Θεσμικοί κωδικοί θα "μπουν στο αθόρυβο" και αυτόν τον Αύγουστο, συνεπώς η διάθεση ανάληψης επιπλέον ρίσκου, με άνοιγμα νέων θέσεων αναμένεται να υποχωρήσει.

Διαγραμματικά, ο ΓΔ συντηρεί τις πιθανότητες επαναδοκιμασίας των φετινών - πολυετών υψηλών που βρίσκονται λίγες μονάδες πάνω από τις 1500, με το πρόσφατο τοπικό υψηλό των 1487 να αποτελεί σημαντικό στόχο τον οποίο καλείται να υπερβεί στον διάβα του.

Στην πλευρά των στηρίξεων, σημαντική η ‘ζώνη τιμών’ 1450 - 1440 μονάδων, αποτελεί ‘ανάχωμα’ πριν έρθει στο προσκήνιο το διπλό χαμηλό Θερινό χαμηλό, πέριξ των 1400” σύμφωνα με την άποψη του κ. Στεριώτη (πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,9), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (5), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,6), TITC (2,6), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί, όπως προαναφέρθηκε, ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΠΕΙΡ (+3,18%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (-0,70%), ΕΤΕ (-1,55%) και ΕΥΡΩΒ (+0,38%).

Μεταξύ 1311,75 (+0,50%) και 1289,45 μονάδων (-1,21%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1305,46 (+0,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1306,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,13%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1267 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1252, 1200, 1178 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1170 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η στρατηγική μας είναι να φθάσουμε στο σημείο να δίνουμε στους μετόχους μας μέρισμα κατά 2/3 σε μετρητά και κατά 1/3 με τη μορφή buy back, όπως συμβαίνει στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα. Το buy back εξαρτάται από την έγκριση των Εποπτικών Αρχών. Το πότε θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζουμε τώρα’, τόνισε στην ενημέρωση των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς.

Η Διοίκηση αύξησε την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή από 1,2 ευρώ περίπου, στα 1,4 ευρώ και την απόδοση των κεφαλαίων από περίπου 15%, σε πάνω από 16%.

Δεν δημιουργεί κύματα ενθουσιασμού η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΔΑΑ (+0,10%), ΒΙΟ (+0,51%), ΕΕΕ (+0,24%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+4,70%), ΟΤΕ (+0,53%), CENER (+2,80%), TITC (+0,30%).

Ο μοναδικός τίτλος, από τα μη Τραπεζικά blue chips που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του Ελλάκτωρα (+4,70%). Αντίδραση μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, εν μέσω ανεπιβεβαίωτων φημών για πιθανή, νέα επιστροφή κεφαλαίου και για ενδιαφέρον εφοπλιστή, να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 2,67 ευρώ.

Τις τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, γλύτωσε στο τέλος ο τίτλος της Viohalco (+0,51). Μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί η ζώνη στήριξης 5,79 – 5,72 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε πρώτη φάση, ο τίτλος πρέπει να επιστρέψει, με κλεισίματα, υψηλότερα των 6,04 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+194,81%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+136,26%), SOFTWEB (+100,00%), ΚΟΥΑΛ (+97,37%), MONTA (+93,72%), ΦΒΜΕΖΖ (+81,32%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+61,1%), OPTIMA (+56,41%), TITC (+53,85%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές των Πλ. Κρήτης (-3,23%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,5001157168 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,4751099310 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΠΤΚ (+8,63%), ΧΑΙΔΕ (+4,92%), ΔΡΟΜΕ (+0,31%), ΦΡΙΓΟ (+1,77%), ΞΥΛΠ (+3,70%), ΑΣΤΑΚ (+1,08%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,75%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+0,81%), ΣΕΝΤΡ (+1,70%), MED (+3,09%), ΜΙΓ (+1,23%), ΛΑΝΑΚ (+1,65%), ΚΟΡΔΕ (+1,63%), ΜΟΝΤΑ (+0,54%).

Ισχυρά αποτελέσματα ανακοίνωσε η OPTIMA bank (-0,33%) με τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο να ανέρχονται στα 69 εκατ. ευρώ και την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να φτάνει στο 26,7%. Η Διοίκηση αναβάθμισε την εκτίμηση για τα καθαρά κέρδη και από περισσότερα των 124 εκατ. ευρώ, τώρα περιμένει κέρδη πάνω από 134 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων θα ξεπεράσει το 24%, από 20% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Θα χρειαστεί το κάτι παραπάνω, για να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 13,20 ευρώ.

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/7 για Realcons (+2,11%).

Δύο στα δύο οι πτωτικές συνεδριάσεις, από την ώρα που ανέβηκε στην Κύρια Αγορά η ΠΕΡΦ (-0,42%). Θα χρειαστεί αυξημένη προσοχή, σε περίπτωση που δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 7,00 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για SOFTweb (+5,22%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΦΒΜΕΖΖ (+1,91%), ΣΙΔΜΑ (+1,50%) και Q&R (+2,92%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1438 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400 - 1395 και 1375 - 1368 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3380, 3340 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3323 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ξεχωρίζει το -2,49% του Ιαπωνικού Nikkei, καθώς το Γεν ενισχύεται στον απόηχο της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας να αυξήσει τα επιτόκια της. Σύμφωνα με αναλυτές, “ένα πιο ισχυρό Γεν πλήττει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών Ιαπωνικών Επιχειρήσεων, ενώ το υψηλότερο κόστος δανεισμού αποτελεί τροχοπέδη για τις Εταιρείες του Real Estate”.

Όλο και πιο χαμηλά οι δείκτες στην Ευρώπη, γύρισαν στο “κόκκινο” και οι δείκτες στην Wall Street.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, στο 1,0788 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Τιμές πάνω από τα $2490 και νέα ιστορικά υψηλά δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου, ενδοσυνεδριακά “ψαχούλεψε” τιμές πάνω από τα $2505), προς τα $28,65 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $63100 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3110 το Ethereum.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης παρέμεινε βυθισμένη στη συρρίκνωση και τον Ιούλιο. Ο τελικός δείκτης διευθυντών προμηθειών (PMI) της HCOB για τη Μεταποίηση στην Ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, διατηρήθηκε τον Ιούλιο στο 45,8 του Ιουνίου, λίγο πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 45,6. Βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για πάνω από δύο χρόνια.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στις 249000 την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουλίου, από 235000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 236000.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, με τον δείκτη ISM να υποχωρεί σε χαμηλό οκτώ μηνών. Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM βούτηξε στις 46,8 μονάδες, από 48,5 έναν μήνα νωρίτερα. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 102,8 δισ. ευρώ.

“Το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται τον Ιούλιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 106,8 μονάδες, από 110,5 μονάδες τον Ιούνιο, στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων πέντε μηνών”, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 5,6, από 5,4 ευρώ, δίνει η Jefferies σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy". Ο Οίκος επισημαίνει ότι η Τράπεζα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις σε όρους κερδών προ προβλέψεων, ενώ στέκεται και στην αναβάθμιση του guidance από την Τράπεζα.

Τη θετική τους στάση για τη μετοχή της Eurobank, μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου και το αναβαθμισμένο guidance της Τράπεζας επαναδιατυπώνουν σε σχετικές εκθέσεις Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Jefferies και Axia.

Για ισχυρές επιδόσεις από την Τράπεζα κάνει λόγο η UBS ενώ στέκεται και στην αναβάθμιση του guidance, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “buy” με τιμή - στόχο στα 2,6 ευρώ.

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι η Eurobank ξεπέρασε τις προβλέψεις τόσο της ίδιας όσο και της Αγοράς το δεύτερο τρίμηνο, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “overweight” με στόχο τα 2,68 ευρώ.

Η Goldman Sachs, σε έκθεσή της, διατηρεί τη σύσταση “buy” και την τιμή - στόχο των 2,5 ευρώ για τη μετοχή, επισημαίνοντας ότι η αναβάθμιση του guidance για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι θετική και αναμένεται θετική αντίδραση στο σετ αποτελεσμάτων.

Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι οι λειτουργικές τάσεις για την Τράπεζα ήταν καλύτερες των εκτιμήσεων το δεύτερο τρίμηνο, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “buy” και τιμή - στόχο στα 2,75 ευρώ.

Η Jefferies τονίζει ότι η Eurobank ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους και τις προμήθειες. Ο οίκος διατηρεί σύσταση “buy” με τιμή - στόχο στα 2,7 ευρώ.

Η Axia σε έκθεσή της επισημαίνει ότι η τράπεζα ανακοίνωσε ισχυρό σετ αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Διατηρεί σύσταση “buy” και τιμή - στόχο στα 3 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΤΕΝΕΡΓ και με το αρνητικό οι ΠΕΙΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy, TITC.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 54 ανοδικούς τίτλους, έναντι 74 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αισθητή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.054 συμβόλαια).

Στα 3.174 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.076 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.238 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.238 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 188, 172 για τον Αύγουστο και 16 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.588), κινήθηκε μεταξύ 3.570 και 3.600 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 10, 10 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.303,25), κινήθηκε μεταξύ 1.303,25 και 1.303,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.622,5).

Αυξήθηκε λίγο ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 ΟΠΑΠ, 150.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.717), Πειραιώς (16.759), Εθνική (2.037), ΔΕΗ (230), Alpha Bank (9.161), Motor Oil (196), Ελλάκτωρα (576), ΓΕΚ (310), Αεροπορία Αιγαίου (121), Ελ. Πετρέλαια (146), Lamda Development (328).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 164.942, Πειραιώς 98.100, Eurobank 23.900, Τέρνα Ενεργειακή 21.457, ΑΔΜΗΕ 24.303, ΓΕΚ 14.214, ΔΕΗ 31.260, Εθνική 17.534.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 64.122.035 τεμ., (από 64.122.035 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.468.344 τεμ. (1.468.344), Eurobank 35.713.587 τεμ. (35.713.587), ΟΠΑΠ 1.770.716 τεμ. (1.778.553), Εθνική 11.653.127 τεμ. (11.653.627), ΟΤΕ 1.625.328 τεμ. (1.631.462), Πειραιώς 13.503.317 τεμ. (13.473.195), Optima bank 1.254.408 τεμ. (1.279.947), Motor Oil 1.155.923 τεμ. (1.136.638), Ελ. Πετρέλαια 1.012.897 τεμ. (1.012.897).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων