Αιφνιδιαστικό ράλι με… τζίρο για το Χρηματιστήριο

Με οδηγό τις τράπεζες αλλά και ισχυρά blue chip η επιστροφή του ΓΔ στις 1.478 μονάδες. Ψήφος εμπιστοσύνης σε Πειραιώς και Titan. Στα 134 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές. Με κέρδη 5,26% έκλεισε ο Ιούλιος.

Δημοσιεύθηκε: 31 Ιουλίου 2024 - 17:48

Τελ. Ενημ.: 31 Ιουλίου 2024 - 19:48

Load more

Καθαρά ανοδική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, στον απόηχο των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν πριν την έναρξη των συναλλαγών Πειραιώς και TITC και με τους αγοραστές να παίρνουν βοήθειες και από την επιστροφή των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών σε θετικό βηματισμό.

Ξεκινώντας από τις τελευταίες και την θετική τους διάθεση, οι ενεργοί επενδυτές τιμολογούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στην Ζώνη του Ευρώ, περιμένοντας τις βραδινές ανακοινώσεις της Fed (21.00), αλλά και τις δηλώσεις Πάουελ που θα ακολουθήσουν. Αύριο (14.00) οι ανακοινώσεις από την BoE. Την Παρασκευή θα δημοσιευτεί η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Η προσοχή των traders στην κλιμακούμενη ένταση στην Μέση Ανατολή, στα αποτελέσματα του Τεχνολογικού κλάδου στις ΗΠΑ, αλλά και στη συνεχιζόμενη, ήπια, αποκλιμάκωση των αποδόσεων, στην Αγορά ομολόγων.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΚ στην Ευρωζώνη έτρεξε με ρυθμό 2,6% ετησίως τον Ιούλιο, ελαφρώς υψηλότερα από το 2,5% του περασμένου μήνα, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε μικρή μείωση στο 2,4%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν “γεμάτη Πειραιώς” και με τους αναλυτές να σημειώνουν πως “η υπεραπόδοση έναντι στόχων και προβλέψεων που έδειξαν τα αποτελέσματα της Πειραιώς για το δεύτερο τρίμηνο, ανοίγουν τον δρόμο για αναθεώρηση των προβλέψεων για το σύνολο του έτους και εμπεδώνουν την προοπτική μερίσματος και για την τρέχουσα χρήση”.

Υπενθυμίζεται πως μετά το κλείσιμο της Αγοράς δημοσιεύει αποτελέσματα και η Eurobank, θα ακολουθήσει τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών στις 18.30, με τους αναλυτές να παραμένουν και σε αυτή την περίπτωση εξ ίσου αισιόδοξοι, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την προεξόφληση θετικών ειδήσεων και το τράβηγμα του Τραπεζικού κλάδου προς υψηλότερα επίπεδα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +2,15% του Τραπεζικού δείκτη (υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτη ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,26%).

Παρά την επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αρκετά από τα θεωρούμενα “διορατικά” χαρτοφυλάκια, συνεχίζουν να “χτίζουν” θέσεις στην μετοχή της TITC, στον απόηχο των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Εισηγμένη (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), αλλά και ανεβάζοντας “πονταρίσματα” εν όψει ανακοινώσεων MSCI.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Οι ανακοινώσεις για πιθανές αναδιαρθρώσεις αναμένονται από τον Οίκο στις 12/8, το rebalancing στις 30/8 και η εφαρμογή των νέων αλλαγών και σταθμίσεων στις 2/9, με όλο και περισσότερους traders να ποντάρουν στην είσοδο της TITC στον MSCI Standard Greece. Υπενθυμίζεται ότι τον δείκτη MSCI Standard Greece απαρτίζουν οι: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil και Jumbo.

Η Εθνική θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2024 αύριο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 10.30 της ίδιας ημέρας, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων. Αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα και η Optima bank.

Η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2024, την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024, στις 08.00, ενώ στις 12.00 θα ακολουθήσει ενημέρωση αναλυτών και Θεσμικών επενδυτών, μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

Λόγω της περιόδου Θερινών διακοπών, οι παρουσιάσεις στους Ξένους επενδυτές και οι αναθεωρήσεις στόχων, έχουν προγραμματιστεί από Σεπτέμβριο.

“Προσδοκίες επιχειρηματικών ειδήσεων - εξελίξεων δεν υπάρχουν και όπου υπάρχουν σενάρια, η υλοποίησή τους μετατίθεται για το Φθινόπωρο”, σύμφωνα με έμπειρο παράγοντα της Αγοράς, οπότε το όποιο ενδιαφέρον θα περιοριστεί σε κινήσεις επιμέρους τίτλων, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται.

Μένει να φανεί αν τα Τραπεζικά αποτελέσματα θα αφυπνίσουν μερίδα επενδυτών και αν η όποια ανοδική αντίδραση θα επιδείξει συνέχεια και συνέπεια.

Από την άλλη και παρά την κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με θετικό πρόσημο, εξαιρετικά περιορισμένο παρέμεινε το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, διατηρώντας σε ρόλο θεατή τους “κωδικούς λιανικής”, που έχουν πιστωτικά υπόλοιπα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όμως είναι προαπαιτούμενο η διάρκεια, καθώς σε άλλη περίπτωση θα επιβεβαιωθούν οι υποψιασμένοι που θεώρησαν τη σημερινή ανοδική αντίδραση να υποβοηθείται και από τις λίγες διαθέσεις για “καλλωπισμό” των αποτιμήσεων, λόγω λήξης χρηματιστηριακού επταμήνου.

Να σημειωθούν και οι σημαντικές βοήθειες που έδωσαν στο κλείσιμο οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά. Μόλις χθες, οι τελικές δημοπρασίες είχαν κλείσει τους βασικούς δείκτες κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Όπως προαναφέρθηκε, συνεχίζεται η ήπια αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες, εν όψει ανακοινώσεων από Fed και BoE. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,36% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,13% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,320% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, στο 3,23% διαμορφώθηκε η απόδοση των εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων 500 εκατ. ευρώ, στη σημερινή δημοπρασία που διενέργησε ο ΟΔΔΗΧ, έναντι απόδοσης 3,42% στην αμέσως προηγούμενη, ισόποση, δημοπρασία.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1476,39 μονάδες (+1,09%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1476,38 (+1,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1478,17 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,21%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, στα 132,6 εκατ., από τα οποία τα 12,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΠΕΡΦ, OPTIMA, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΜΟΗ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 132,6 εκατ., τα 124,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού επταμήνου.

Ο Ιούλιος διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο μηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαία κέρδη 5,26% και τον Τραπεζικό δείκτη κέρδη 7,56%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 14,31% και ο ΔΤΡ κέρδη 22,94%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού επταμήνου η DotSoft με κέρδη 194,81%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Υποτονικά κυλούν οι τελευταίες ημέρες του Ιουλίου στην Ελληνική Αγορά. Ο Γενικός Δείκτης, από τις αρχές του μήνα, καταγράφει κέρδη λίγο πάνω από το 4%, παρά τις αποκοπές μερισμάτων – επιστροφές κεφαλαίου, το διεθνές ασταθές κλίμα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Η αυτονόμηση της Ελληνικής Αγοράς θα συνεχίζεται, για όσο διάστημα οι τιμές που λαμβάνει ο Δείκτης διατηρούνται υψηλότερα των 1450 μονάδων. Το ‘κενό τιμών’ μεταξύ 1475 και 1480 μονάδων θα καθορίσει την συνέχεια της βραχυπρόθεσμης πορείας. Η στάση αναμονής συνεχίζει να είναι η καλύτερη τακτική την περίοδο που διανύουμε”, όπως εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Ανοδική κίνηση στις Ευρωπαϊκές Αγορές, επηρεασμένη από το θετικό κλίμα στην Ασία μετά την αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας και εν όψει της σημερινής απόφασης της FED για τα επιτόκια”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Θετική αντίδραση από το Χ.Α. με τις TITC, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima Bank.

Οι ανακοινώσεις της TITC και της Τράπεζας Πειραιώς για το δεύτερο τρίμηνο, πριν το άνοιγμα της αγοράς, διαμόρφωσαν τη μέρα. Σημειώστε ότι τα αποτελέσματα της Πειραιώς θα έχουν πολλές αναγνώσεις και για τις άλλες συστημικές Τράπεζες οι οποίες θα δημοσιεύσουν μέχρι την Παρασκευή 2 Αυγούστου”, επισημαίνει η Beta Sec.

Τα αποτελέσματά τους για το 1ο εξάμηνο ανακοίνωσαν σήμερα η Πειραιώς και TITC, το απόγευμα αναμένεται η Eurobank, ενώ η Federal ανακοινώνει στις ΗΠΑ την επιτοκιακή της πολιτική. Παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την κατεύθυνση του ΓΔ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πιέσεις είδε χθες το βράδυ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος βρίσκεται σε φάση διόρθωσης. Αυτό φαίνεται και από την αντίδραση των Αγορών στην μικρή επιβράδυνση της ανάπτυξης των εσόδων της Azure της Microsoft από 31% το α΄ τρίμηνο, στο 29% (cloud computing service) το β΄. Οι απαιτητικές αποτιμήσεις είναι εύθραυστες και για τον λόγο αυτό αναμένουμε να συνεχιστεί η αυξημένη μεταβλητότητα στον κλάδο. Ωστόσο, μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα στην συνεδρίαση της FED, καθώς επικρατεί η πεποίθηση ότι, πιθανότατα, ο Πάουελ θα δώσει σήμα για την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, μετά και τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα. Στο εσωτερικό, έχουμε εισέλθει σε περίοδο αποτελεσμάτων με την TITC σήμερα το πρωί να ανακοινώνει άλλο ένα εξαιρετικό β΄ τρίμηνο με λειτουργικά EBITDA στα 172 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 96 εκατ. ευρώ. Σήμερα μετά την συνεδρίαση ανακοινώνει αποτελέσματα και η Eurobank. Σήμερα αναμένονται και τα αποτελέσματα της META”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Αδιαμφισβήτητα, λείπει η βασική βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ελέω Θερινής ραστώνης, όπως επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Ωστόσο, το κλίμα συντηρείται ιδανικό για μια ανοδική συνέχιση, εν ευθέτω χρόνω, καθώς αφενός η συμπεριφορά των περισσοτέρων Εισηγμένων (και δη Δεικτοβαρών) είναι καλή, αφετέρου οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β’ τριμήνου παραπέμπουν σε διατήρηση της ήδη ισχυρής μετοχικής βάσης.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η προσπέλαση των 1460 έχει ανοίξει τον δρόμο για τη ζώνη των 1600, με πρώτη στάση τις 1510. Κάποιες από τις μετοχές που “αξίζουν προσοχής” αυτό το διάστημα είναι οι ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, CENER, ΚΡΙ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, TITC, ΙΝΤΕΚ.

Ειδική μνεία στην ΠΕΡΦ, που μετακόμισε στην Κύρια Αγορά, αναμένοντας περαιτέρω βελτίωση της εμπορευσιμότητάς της, δίνοντάς της ένα ακόμα πλεονέκτημα.

Ο ΟΤΕ φαίνεται να “ξύπνησε από τον λήθαργο”, αφήνοντας (μετά τα 14 ευρώ) την διετή πλαγιοπτωτική του κίνηση, όπου είχε αφήσει αρκετά χαρτοφυλάκια “παραπονεμένα”, που “έχασαν” το μεγάλο πολύμηνο ανοδικό ράλι της λοιπής Αγοράς.

ΕΛΠΕ και ΜΠΕΛΑ σε τεχνικές στηρίξεις, μετά από εβδομάδες ρευστοποιήσεων, αμφότερες αξίζουν κάτι καλύτερο.

Ο κίνδυνος που προέκυψε αρχικά από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σε συνακόλουθα από την πολιτική ασάφεια στη Γαλλία δεν έχει απομακρυνθεί. Όμως, τα ασφάλιστρα κινδύνου επανήλθαν στα προ ευρωεκλογών επίπεδα, κάτι που αποτυπώθηκε κυρίως στην Αγορά Κρατικών ομολόγων, η οποία εξάλλου ήταν και η πρώτη “ενδιαφερόμενη”.

Κατά τα λοιπά, βρισκόμαστε σε περίοδο όπου θα δικαιολογείτο περαιτέρω μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, παρά το ότι το σενάριο μηδενικών επιτοκίων είναι πολύ μακρινό, προσώρας.

Κι όμως, η Αγορά ήδη προεξοφλεί τα βασικά επιτόκια της Τράπεζας 75 - 100 μ.β. χαμηλότερα σε βάθος λίγων μηνών, τουλάχιστον με τα υφιστάμενα δεδομένα, κάτι που διατηρεί ελκυστικά τα ομόλογα πολλών Ευρωπαϊκών Χωρών”, όπως σημειώνει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,9), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (6), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,6), TITC (2,6), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,3), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΠΕΙΡ (+3,50%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (+2,22%), ΕΤΕ (+1,35%) και ΕΥΡΩΒ (+2,32%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1305,43 μονάδες (+2,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1304,92 (+2,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1305,2 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,15%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1267 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1252, 1200, 1177 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1168 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “οι ισχυρές επιδόσεις της Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο καταδεικνύουν ότι οι στόχοι του 2024 θα υλοποιηθούν και ίσως ξεπεραστούν. Στόχος είναι η αύξηση της κερδοφορίας και η επιβράβευση των μετόχων’, τόνισε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου”.

“Η Eurobank κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 20 σεντς, η ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή αυξήθηκε στα €2,25, ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων έφτασε στο 18,5%. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στη διατήρηση του θετικού οικονομικού περιβάλλοντος, οδηγώντας μας στην προς τα άνω αναθεώρηση του στόχου μας για απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 16,5% περίπου για το 2024”, δήλωσε ο CEO, κ. Φωκίων Καραβίας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου της Τράπεζας.

Με σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,35%), ΒΙΟ (-0,51%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,61%), ΟΤΕ (-0,39%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,10%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι πωλήσεις του Ομίλου TITC (+2,81%) αυξήθηκαν κατά 7,6%, σε €1.323,0 εκατ. με όλους τους γεωγραφικούς τομείς να καταγράφουν άνοδο, ενώ και οι όγκοι ήταν συνολικά υψηλότεροι για όλα τα προϊόντα του Ομίλου. Η περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός χαμηλού δείκτη καθαρού δανεισμού/EBITDA σε 1,1x. Στα 52,4 εκατ. ευρώ τα κέρδη πρώτου τριμήνου, στα 96,3 εκατ. ευρώ τα κέρδη του δεύτερου και στα 148,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, αυξημένα κατά 34,1%. Εντός του πρώτου εξαμήνου 2025 η είσοδος στη Wall Street της Titan America.

Εννοείται ότι στον απόηχο των παραπάνω αποτελεσμάτων, σημειώθηκε επιστροφή των αγοραστών, με τον τίτλο να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνει στις συναλλαγές σε νέα υψηλά 201 μηνών με την αμέσως επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση να εντοπίζεται στα 33,07 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 28,50 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Αναμένονται νέες αναθεωρήσεις των τιμών – στόχων από Επενδυτικούς Οίκους.

Με μικρά διορθωτικά διαλείμματα, συνεχίζει την πλαγιοανοδική της πορεία η μετοχή της ΕΕΕ (+1,80%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 53 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 34,88 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 31,48 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 12,7 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, ίσως αξίζουν υποσημείωσης οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή του Ελλάκτωρα (-0,61%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+194,81%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+140,11%), MONTA (+92,67%), ΚΟΥΑΛ (+91,78%), SOFTWEB (+90,07%), ΦΒΜΕΖΖ (+77,92%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+59,9%), OPTIMA (+56,92%), TITC (+53,38%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, το σύνολο των μετοχών της Performance Technologies (-0,70%) μεταφέρθηκαν στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., με τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής ίση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της 30/7/2024. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.

Να σημειωθεί ότι πέρασαν για την ΠΕΡΦ δύο “πακέτα” συνολικά 50000 τεμ. στα 7,20 ευρώ. Όσοι περίμεναν κάτι εντυπωσιακότερο από την μετοχή, στο ντεμπούτο της στην Κύρια Αγορά, μάλλον απογοητεύτηκαν.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΙΝ (+5,83%), ΣΕΝΤΡ (+1,44%), ΠΛΑΚΡ (+1,31%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+2,48%), ΓΚΜΕΖΖ (+0,96%), ΣΠΙ (+8,46%), ΛΟΓΟΣ (+2,16%), ΒΙΟΤ (+8,47%), ΤΖΚΑ (+1,37%), ΦΡΙΓΟ (+2,73%).

Επιστροφή αγοραστών σε Lavipharm (+1,48%), Ιντρακόμ (+0,76%), ΟΛΠ (+1,37%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” επιχείρησαν αντίδραση οι SOFTweb (+2,88%) και ΕΚΤΕΡ (+0,48%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Μπήτρος (+9,45%), αλλά όσοι σπεύδουν να τοποθετηθούν, θα πρέπει να ξέρουν πως οι περαιτέρω εξελίξεις θα χρειαστούν σημαντικό χρόνο.

Με ελάχιστες συναλλαγές, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Λάμψα (+2,20%).

Αύξησαν συναλλαγές Intralot (0%), Realcons (+1,88%) και ΑΔΜΗΕ (+1,58%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1438 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400 - 1395 και 1374 - 1366 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3380, 3337 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3319 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street, με τον Nasdaq να ηγείται της ανοδικής κίνησης.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, στο 1,0825 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Τιμές πάνω από τα $2470 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $28,95 αντιδρά το Ασήμι.

Προς τα $66500 προσπαθεί να ισορροπήσει το Bitcoin, προς τα $3315 θέλει να κρατηθεί το Ethereum.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκια της στο 0,25%, από 0% με 0,1% που ήταν προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα τα διατηρήσει σταθερά στο εύρος 0% - 0,1%. Πρόκειται για τα υψηλότερα επιτόκια της BoJ από το 2008, όταν ήταν στο 0,3%. Η Κεντρική Τράπεζα δημοσιοποίησε ταυτόχρονα τα σχέδιά της για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε τον Ιούλιο, με τον επίσημο δείκτη των υπευθύνων αγορών της Μεταποίησης να διαμορφώνεται στο 49,4, από 49,5 τον Ιούνιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πως ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στο 49,3%.

Στην Αυστραλία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3,8% σε σύγκριση με πέρυσι. Τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 3,8%, έναντι 4% τον Μάιο.

Ο Γαλλικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε κατά 2,6% τον Ιούλιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει μέτρηση 2,8%.

Οι Αμερικανικές Επιχειρήσεις πρόσθεσαν 122000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο. Η άνοδος ήταν η μικρότερη των τελευταίων έξι μηνών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι θέσεις εργασίας θα ενισχυθούν κατά 150000 τον περασμένο μήνα.

Το κόστος πρόσληψης του μέσου Αμερικανού εργαζομένου αυξήθηκε κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον δείκτη κόστους εργασίας. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν άνοδο 1%. Σε ετήσια βάση το κόστος απασχόλησης αυξήθηκε κατά 4,1%.

O αριθμός των συμβολαίων για αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ τα οποία θα εκτελεστούν μετά από έναν ή δύο μήνες κατέγραψε άνοδο τον Ιούνιο. Ειδικότερα, η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, ενισχύθηκε 4,8%, σε σχέση με τον Μάιο, στις 74,3 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο 1,5%. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 2,6%.

Η Fitch προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μία μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και μία τον Δεκέμβριο. Ο Οίκος αξιολόγησης αναμένει “ομαλή προσγείωση” της Αμερικανικής Οικονομίας με την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 2,1% για το 2024, από 2,5% το 2023.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,1 δισ., στα 102,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2024 διαμορφώθηκε στο 3%. Επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 2,5% για την Ελλάδα.

Για ισχυρά μεγέθη στο εξάμηνο της Πειραιώς κάνει λόγο η Deutsche Bank. Διατηρεί σύσταση “buy” με τιμή - στόχο στα 4,77 ευρώ.

Η Citi κάνει λόγο για ισχυρά αποτελέσματα που στηρίζουν τη θετική της στάση απέναντι στη μετοχή (“buy” με στόχο τα 5 ευρώ). Ο Οίκος τονίζει ότι αναμένει μικρή αύξηση στις συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών για τα μεγέθη της Τράπεζας.

“Η Αγορά θα καλωσορίσει τα αποτελέσματα”, τονίζει η Mediobanca, η οποία διατηρεί σύσταση “neutral” με στόχο τα 4,1 ευρώ.

Η Jefferies (“buy” με στόχο τα 5,4 ευρώ) επισημαίνει ότι “η Τράπεζα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις σε όρους κερδών προ προβλέψεων”, ενώ στέκεται και στην αναβάθμιση του guidance από την Τράπεζα.

Η UBS κάνει λόγο για ισχυρές επιδόσεις από την Τράπεζα, που είναι σε τροχιά για να ξεπεράσει και το αυξημένο guidance για το 2024. Διατηρεί σύσταση “buy” και τιμή - στόχο στα 5,5 ευρώ.

Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η Τράπεζα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κατά 20% σε όρους καθαρών κερδών και ανέβασε το guidance. Διατηρεί σύσταση “buy” με στόχο τα 5,49 ευρώ.

Η JP Morgan (“buy” με τιμή - στόχο στα 5,35 ευρώ) επισημαίνει την πολύ ισχυρή ανάκαμψη για την Τράπεζα. Πρόκειται για “επίπεδα άνεσης” για τη Διοίκηση και τους επενδυτές, που μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για να κλείσει η ψαλίδα αποτίμησης με τις Εθνική και Eurobank.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΤΕΝΕΡΓ και με το αρνητικό οι ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Autohellas, Cenergy, TITC και στο χαμηλό οι Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα από 69 ανοδικούς τίτλους, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση επιστροφής των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.414 συμβόλαια).

Στα 3.076 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.044 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.238 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.238 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 572, 481 για τον Αύγουστο και 91 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.607), κινήθηκε μεταξύ 3.559,25 και 3.607 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.251,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.537,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.837), Πειραιώς (4.126), Εθνική (1.157), ΔΕΗ (361), Alpha Bank (4.467), Μυτιληναίο (104), Ελλάκτωρα (357), ΟΠΑΠ (167), Motor Oil (193).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 166.254, Πειραιώς 100.775, Eurobank 26.070, Τέρνα Ενεργειακή 21.457, ΑΔΜΗΕ 24.336, ΓΕΚ 14.225, ΔΕΗ 31.400, Εθνική 16.955.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 64.122.035 τεμ., (από 64.122.035 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.468.344 τεμ. (1.468.344), Eurobank 35.713.587 τεμ. (35.713.587), ΟΠΑΠ 1.778.553 τεμ. (1.791.511), Εθνική 11.653.627 τεμ. (11.247.113), ΟΤΕ 1.631.462 τεμ. (1.643.027), Πειραιώς 13.473.195 τεμ. (13.473.195), Optima bank 1.279.947 τεμ. (1.306.370), Motor Oil 1.136.638 τεμ. (1.171.575), Ελ. Πετρέλαια 1.012.897 τεμ. (1.001.897).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων