Χρηματιστήριο: Άντεξε στις εισαγόμενες πιέσεις με οδηγό τον ΟΤΕ

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση αλλά και κλείσιμο στα υψηλά ημέρας σήμερα για τον ΓΔ, με την άνοδο του ΟΤΕ (+3,4%) να απορροφά τις πιέσεις. Μεγάλη πτώση για Eurobank λόγω μερίσματος.

Δημοσιεύθηκε: 25 Ιουλίου 2024 - 17:38

Load more

Καθαρά πτωτική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τον Γενικό Δείκτη να δίνει σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, βρίσκοντας μία πρώτη στήριξη στην περιοχή των 1450 μονάδων και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας.

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που θεωρούν την διόρθωση απόλυτα “εισαγόμενη”, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στον Τεχνολογικό κλάδο, έθεσαν υπό αμφισβήτηση τις στρατοσφαιρικές αποτιμήσεις που είχαν δημιουργηθεί στον Nasdaq, με τις πιέσεις να μεταφέρονται σήμερα το πρωί στην Ασία και αργότερα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τα τελευταία να δείχνουν διάθεση σχετικής αντίδρασης από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Όμως αξίζει να επισημανθεί πως εδώ και αρκετό καιρό οι Ευρωπαϊκές Αγορές έδειχναν αδύναμες να ακολουθήσουν τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραφαν οι δείκτες στην Wall Street και στην Ιαπωνία και ο Γαλλικός CAC 40, σε πολλές από τις τελευταίες συνεδριάσεις, δείχνει διαθέσεις πτωτικής υπεραπόδοσης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στο μέτωπο των οικονομικών ανακοινώσεων, οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα σημερινά στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η Αμερικανική Οικονομία ανέβασε ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αναπτυσσόμενη με ρυθμό 2,8%, έναντι 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη 2%.

Η προσοχή και στις υπόλοιπες των “υπέροχων 7’’, (Apple, Microsoft, Amazon, Meta) οι οποίες ανακοινώνουν αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, εικόνα που βελτιώθηκε στην πορεία.

Από εκεί και πέρα, πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, αλλά και από τα αναμενόμενα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των εγχώριων Τραπεζών, για τα οποία επικρατεί αισιοδοξία για ένα ακόμα ισχυρό σετ, που θα θέσει τις βάσεις για μία πιθανή ανοδική αναθεώρηση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου 2024 της Eurobank θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών στις 18.30.

Η Εθνική θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2024 την Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 10.30 της ίδιας ημέρας, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.

Η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2024, την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024, στις 08.00, ενώ στις 12.00 θα ακολουθήσει ενημέρωση αναλυτών και Θεσμικών επενδυτών, μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

Λόγω της περιόδου Θερινών διακοπών, οι παρουσιάσεις στους Ξένους επενδυτές και οι αναθεωρήσεις στόχων, έχουν προγραμματιστεί από Σεπτέμβριο.

Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τις γνωστές παθογένειες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως η συντονισμένη οπισθοχώρηση των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, στην πρώτη υποτροπή του κλίματος.

Μικτές οι διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,42% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,26% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,454% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1450,32 μονάδες (-1,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1463,53 (-0,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1463,82 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,20%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, στα 96 εκατ., από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, CENER, ΙΝΛΟΤ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 96 εκατ., τα 90,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το Χ.Α. θα ακολουθήσει την τάση των Ξένων Αγορών, που πλέον αναζητούν φρέσκο περιεχόμενο από εταιρικά αποτελέσματα. Μυτιληναίος και Μοτοδυναμική ξεκινούν τις εγχώριες εταιρικές ανακοινώσεις β' τριμήνου σήμερα, παρέχοντας κάποια κίνητρα για επιλεκτικό ενδιαφέρον”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Σημαντική υποχώρηση είδαν χθες οι βασικοί μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να χάνει περισσότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες. Τα φώτα πλέον θα πέσουν στις υπόλοιπες των “υπέροχων 7’’, (συγκεκριμένα αναφερόμαστε στις Apple, Microsoft, Amazon, Meta) οι οποίες ανακοινώνουν αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε βαρύτητα θα δοθεί στα μεγέθη του πληθωρισμού προσωπικής κατανάλωσης Core PCE στις ΗΠΑ σήμερα (Β΄ τριμήνου) και αύριο (Ιουνίου). Στο εσωτερικό ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Metlen, με τα EBITDA εξαμήνου να ανέρχονται στα 474 εκατ. ευρώ +8% έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου. Για το Β΄ τρίμηνο ελαφρώς χαμηλότερα κινήθηκαν τα EBITDA του κλάδου της Ενέργειας κατά 15 εκατ. ευρώ τα οποία αντισταθμίστηκαν από βελτίωση του κλάδου Μεταλλουργίας (+11 εκατ. ευρώ) αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα στη διαχείρισης των συνεργειών των 2 κλάδων λειτουργίας της Εισηγμένης”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Η Wall Street ‘θυμήθηκε’ χθες Τετάρτη τι σημαίνει βαθιά πτωτική συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους περί ‘παραφουσκωμένων’ αποτιμήσεων και προσδοκιών στις μετοχές του Τεχνολογικού κλάδου, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ασφαλώς, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν άγεται και φέρεται από τον εγχώριο Τεχνολογικό κλάδο σε όρους κεφαλαιοποίησης και ειδησεογραφίας, αλλά προφανώς και δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορο στις βίαιες μεταστροφές του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος.

Καθώς η διαδικασία επανάκτησης της εμπιστοσύνης των “κωδικών λιανικής” παραμένει επίπονη, όλοι μπορούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που ενέχει η “ρηχότητα” της Αγοράς μας, σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της Παγκόσμιας διάθεσης για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Τα νέα που ανακοινώνουν οι Ελληνικές Εισηγμένες παραμένουν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά, αλλά όσο ο στόχος των 1500 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν επανεπιτυγχάνεται, όλο και περισσότεροι αγοραστικοί θα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να “πάνε ταμείο” μετά το εντυπωσιακό “bull market” της Λεωφόρου Αθηνών σε υψηλά 13 ετών.

Βέβαια, ας μην ξεχνούμε ότι η αποκοπή μερισμάτων - ρεκόρ έχει τεχνικώς “αφαιρέσει” αρκετές μονάδες από τον ΓΔ. Αυτό συνεπάγεται ότι ο “δείκτης - βιτρίνα” του Χ.Α. θα μπορούσε να έχει ήδη υπερκεράσει εκ νέου το συγκεκριμένο ορόσημο, με ότι αυτό θα σήμαινε για την ψυχολογία των επαγγελματιών και των ιδιωτών επενδυτών, αλλά και για τα διαγραμματικά “σινιάλα” ανοδικής διάσπασης (breakouts).

Στον αντίποδα, η αισιόδοξη σχολή σκέψης επισημαίνει ότι η απουσία ευρείας συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χ.Α. σημαίνει πως αυτό δεν βρίσκεται ακόμη σε φάση “ολικής υπερθέρμανσης” και άρα το Ελληνικό δομικό ράλι δεν μπορεί να θεωρείται “ξοφλημένο”.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι πέραν του μεγάλου “comeback” των συστημικών Τραπεζών και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της Ελληνικής Οικονομίας από τους Ξένους Οίκους αξιολόγησης, για την ώρα απουσιάζει ο σημαντικός εκείνος καταλύτης, που θα μπορέσει να “πάρει πάνω του” την γενικευμένη συνέχιση της ανόδου.

Όπως και να έχει, στην τρέχουσα απαιτητική συγκυρία συνιστάται επενδυτική νουνέχεια.

Διαγραμματικά, ο ΓΔ έχει σημαντικές στηρίξεις στις 1438 και 1400 μονάδες, με τις αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1487 και 1500, αντίστοιχα”, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από ΕΤΕ (7,7), EΥΡΩΒ (7,6), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,6), TITC (2,5), ΔΑΑ (2,3), ΕΛΠΕ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), CENER (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΥΡΩΒ (από σήμερα οι μετοχές ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το καθαρό μέρισμα ύψους €0,08866393 ανά μετοχή) και ΠΕΙΡ, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ και ΕΤΕ.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί αντέδρασαν σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα η ΑΛΦΑ (-0,24%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,642 ευρώ (-2,55%), η ΕΤΕ (+0,98%) μέχρι τα 8,214 ευρώ (-1,63%), η ΕΥΡΩΒ (-5,53%) μέχρι τα 2,026 ευρώ (-6,64%) και η ΠΕΙΡ (-0,24%) μέχρι τα 3,727 ευρώ (-2,18%).

Αύριο αποκόπτει καθαρό μέρισμα €0,024725188 ανά μετοχή η ΑΛΦΑ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1280,97 μονάδες (-2,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1298,74 (-1,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1300,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,32%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1267 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1252, 1200, 1172 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1160 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, «το μακροοικονομικό περιβάλλον της Χώρας προβλέπεται να είναι σταθερό και ευοίωνο τα επόμενα χρόνια και αυτό θα δημιουργήσει ισχυρή ζήτηση για δάνεια. H Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στη χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών, με κεντρικό στόχο την επιβράβευση της εμπιστοσύνης των μετόχων και τη μετεξέλιξή της σε Τράπεζα πρώτης επιλογής για τους πελάτες», δήλωσε στη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας ο CEO, Παύλος Μυλωνάς.

Με θετικό πρόσημο, από το ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (+0,85%), ΕΕΕ (+0,48%), ΜΥΤΙΛ (+0,56%), ΟΤΕ (+3,44%), CENER (+0,21%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Για τον περιορισμό των σημερινών απωλειών στους βασικούς δείκτες, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο τίτλος του ΟΤΕ (+3,44%). Να σημειωθεί ότι η μετοχή ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά έτους. Η επόμενη αντίσταση στα 14,91 και οι στηρίξεις στα 13,80 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 13,52 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 13,16 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Ισχυρά και ανώτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου που ανακοίνωσε η Μυτιληναίος (+0,56%), σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών, όμως θα τιμολογηθούν καλύτερα σε δεύτερη φάση και όταν θα επιστρέψει η ηρεμία στις Αγορές.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το “flash note” που δόθηκε στην δημοσιότητα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €2.482 εκατ., σε σύγκριση με €2.516 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2023, παρά τη σημαντική μείωση των τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου.

Στα €474 εκατ. τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), έναντι €437 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με παράλληλη αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 169 μονάδες βάσης.

Στα €282 εκατ. τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, έναντι €268 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2023. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €2,04, έναντι €1,94 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο καθαρός δανεισμός, σε προσαρμοσμένη βάση, διαμορφώθηκε στα €1.774 εκατ., εξαιρουμένου του δανεισμού χωρίς αναγωγή (non-resource).

«Δυνατό το πρώτο εξάμηνο της Μυτιληναίος, με ακόμη ισχυρότερο δεύτερο εξάμηνο εν όψει, κάτι που αποτελεί εχέγγυο για την επίτευξη του guidance για EBITDA 1,1 δισ. ευρώ», τονίζουν σε εκθέσεις τους η Euroxx Sec. και η NBG Securities.

Η Euroxx Sec. διατηρεί σύσταση “overweight” και τιμή - στόχο στα 48,2 ευρώ για τη μετοχή. Η NBG διατηρεί σύσταση “outperform” με τιμή - στόχο στα 51 ευρώ για τη μετοχή.

H Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα εξαμήνου ξεπέρασαν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις ενώ και οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο δείχνουν ισχυρές εν μέσω αυξανόμενων τιμών Ενέργειας και ενισχυμένης παρουσίας στις ΑΠΕ. Ο Οίκος διατηρεί σύσταση “overweight” με τιμή - στόχο στα 46 ευρώ.

Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 34,44 ευρώ και ενδιάμεση στήριξη στα 35,62 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 36,46 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+194,81%), ακολουθούμενη από SOFTWEB (+153,37%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+133,52%), ΚΟΥΑΛ (+96,38%), MONTA (+93,19%), ΦΒΜΕΖΖ (+79,62%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+58,23%), OPTIMA (56,41%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας «IDEAL HOLDINGS A.E.» (+0,68%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,40 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,20 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 5,8700.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΑΥΠ (+3,22%), ΕΛΤΟΝ (+2,12%), ΜΙΓ (+1,52%), ΟΛΘ (+0,48%), ΠΑΠ (+1,28%), ΚΟΥΑΛ (+0,67%), ΣΕΝΤΡ (+0,58%), ΓΚΜΕΖΖ (+1,10%), ΦΒΜΕΖΖ (+0,48%), ΑΣΚΟ (+0,71%).

Η ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε., Θυγατρική της ΑΒΑΞ ΑΕ (-0,42%) κατά 100%, ανακοίνωσε την επιτυχή έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ, διάρκειας 7 ετών. Η έκδοση καλύφθηκε πλήρως από τις Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική, Κύπρου και Αττικής, με Συντονιστή διοργάνωσης και Εκπρόσωπο διαχειριστή την Πειραιώς.

Θα προσέχεται όταν πλησιάζει τα 1,41 ευρώ ο Κέκροπας (+3,72%). Το θέμα είναι αν θα βρεθεί το “νέο αφήγημα” που θα επαναφέρει ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Με έξι πτωτικές, στις τελευταίες απτά συνεδριάσεις η ΠΕΡΦ (-0,89%).

Ημέρας διόρθωσης για Softweb (-12,84%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ευρωσυμβούλους (+1,17%) και Unibios (+1,80%).

Βγήκε μικρό “bid” στην ΦΡΙΓΟ (+7,62%).

Συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ για ΑΤΤ (+2,73%).

Προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -4,06% για Αλουμύλ (+2,20%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1438 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400 - 1395 και 1370 - 1360 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3380, 3327 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3303 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές ΑσίαςΕιρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με τους δείκτες να έχουν αντιδράσει από τα πρωινά χαμηλά, έντονη νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων στην Wall Street.

Μικτά πρόσημα στο Πετρέλαιο, στο 1,0860 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2365 βουλιάζει ο Χρυσός, προς τα $28,00 το Ασήμι.

Στα $64750 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $3150 το Ethereum.

Με τα crypto φλερτάρει ο Τραμπ. Ετοιμάζεται να παραστεί σε τριήμερο Συνέδριο στο Νάσβιλ.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο δανεισμού της μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού (MLF) ενός έτους από 2,5% σε 2,3%.

Η εμπιστοσύνη των Γαλλικών και Γερμανικών Επιχειρήσεων μειώθηκε απότομα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι δύο μεγαλύτερες Οικονομίες της Ευρωζώνης οδεύουν προς ύφεση. Η Insee, η Γαλλική Στατιστική Υπηρεσία, δήλωσε ότι το μέτρο της εμπιστοσύνης μεταξύ των Γάλλων επιχειρηματιών μειώθηκε από 99, σε 94, το χαμηλότερο επίπεδο για περισσότερα από τρία χρόνια. Το Ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο ανακοίνωσε ότι ο δείκτης της Γερμανικής επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μειώθηκε από 88,6, σε 87, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο και αψηφώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων για άνοδο στο 88,9.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας διολίσθησε στις 235000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουλίου, από 245000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 238000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 101,8 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Viohalco.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικούς τίτλους, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.866 συμβόλαια).

Στα 3.002 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.996 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.233 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.233 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 568, 513 για τον Αύγουστο και 55 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.540,5), κινήθηκε μεταξύ 3.507 και 3.546,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.281), κινήθηκε μεταξύ 1.281 και 1.281 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.604,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.995), Πειραιώς (9.819), Εθνική (1.056), ΔΕΗ (689), Alpha Bank (7.889), ΓΕΚ (402), ΕΧΑΕ (237), Ελ. Πετρέλαια (208), Cenergy (176), Αεροπορία Αιγαίου (210), Ελλάκτωρα (102), ΟΤΕ (291), Motor Oil (105), Μυτιληναίο (107).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 165.107, Πειραιώς 91.942, Eurobank 19.944, Τέρνα Ενεργειακή 21.762, ΑΔΜΗΕ 24.270, ΓΕΚ 14.619, ΔΕΗ 31.163, Εθνική 16.996.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.343.995 τεμ., (από 62.356.004 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.468.344 τεμ. (1.468.344), Eurobank 34.847.460 τεμ. (34.847.460), ΟΠΑΠ 1.788.887 τεμ. (1.796.119), Εθνική  11.246.613 τεμ. (11.246.613), ΟΤΕ 1.665.711 τεμ. (1.678.216), Πειραιώς 13.651.414 τεμ. (13.651.414), Optima bank 1.330.917 τεμ. (1.330.251), Motor Oil 1.097.992 τεμ. (1.064.280).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων