Χρηματιστήριο: Εισαγόμενο «χτύπημα» σε τράπεζες και blue chips

Κάτω από τις 1.470 μονάδες ο ΓΔ με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Διόρθωσε ο τραπεζικός δείκτης, διασώθηκαν Jumbo, Titan. Αυξημένος ο τζίρος. Τι εκτιμούν οι αναλυτές.

Δημοσιεύθηκε: 24 Ιουλίου 2024 - 17:42

Τελ. Ενημ.: 24 Ιουλίου 2024 - 19:05

Load more

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται από το ξεκίνημα των σημερινών συναλλαγών οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές,, έστω και αν έχουν δώσει μία σχετική αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, καθώς η επιφυλακτικότητα από τα χθεσινά αποτελέσματα Αμερικανικών Τεχνολογικών Κολοσσών πέρασε σήμερα το πρωί στην Ασία και αργότερα στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι των ημερήσιων απωλειών υπεραποδίδει ο Γάλλος CAC 40 και αυτό ίσως να σημαίνει κάτι για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Στο μέτωπο των οικονομικών ανακοινώσεων, η ανακοίνωση για την αύξηση του ΑΕΠ, κατά το δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ (την Πέμπτη) και ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, που ανακοινώνεται την Παρασκευή, θα ολοκληρώσουν την εβδομάδα, την ώρα που οι περισσότεροι επενδυτές περιμένουν μια πρώτη μείωση των Αμερικανικών επιτοκίων, κατά 25 μονάδες, από την Fed, τον Σεπτέμβριο.

Με αρνητικό βηματισμό, από το ξεκίνημα των συναλλαγών και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς η πλειονότητα από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές πιέστηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, ενώ με την βοήθεια των “πακέτων” σχετικά ενισχυμένος δείχνει και ο τζίρος.

Υποσημειώνεται ότι στα πρώτα χαμηλά ημέρας και από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον FTSE25, μόνοι οι ΜΠΕΛΑ (+1,05%) και TITC (+3,41%) διασώζονταν με θετικό πρόσημο.

Το τελευταίο “χτύπημα” στους “long” ήλθε από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας οκτώ τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου) και μαζί τους και τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Και σήμερα η προσοχή των traders ήταν στραμμένη στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, καθώς το σύνολο των αναλυτών είναι πεπεισμένο πως οι ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ να ανακοινώσουν ένα ακόμα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, για το β΄ τρίμηνο, που θα θέσει τις βάσεις για μία πιθανή ανοδική αναθεώρηση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου 2024 της Eurobank θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών στις 18.30.

Η Εθνική θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2024 την Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 10.30 της ίδιας ημέρας, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.

Η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2024, την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024, στις 08.00, ενώ στις 12.00 θα ακολουθήσει ενημέρωση αναλυτών και Θεσμικών επενδυτών, μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

Λόγω της περιόδου Θερινών διακοπών, οι παρουσιάσεις στους Ξένους επενδυτές και οι αναθεωρήσεις στόχων, έχουν προγραμματιστεί από Σεπτέμβριο

Μετά τις γ.σ., χθες Eurobank, σήμερα Αlpha Bank και αύριο Εθνική, ο Ιούλιος θα κλείσει με την επίσκεψη του κλιμακίου του SSM στην Αθήνα. Θα συναντηθούν με τις Διοικήσεις των Τραπεζών και θα ζητήσουν να ενημερωθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις εξελίξεις στην Attica Bank, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα πώλησης του υπολοίπου ποσοστού (σύνολο 18%) των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

“Ισχυρό δεύτερο τρίμηνο θα ανακοινώσουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι Τράπεζες, που αναμένεται να προχωρήσουν και σε αναβάθμιση των guidances για το σύνολο του έτους”, επισημαίνει σε έκθεσή της η Euroxx Sec. Σημειώνεται ότι η Χρηματιστηριακή διατηρεί συστάσεις “overweight” και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δίνοντας τιμή - στόχο στα 2,5 ευρώ για τη Eurobank, στα 9,8 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 2,4 ευρώ για την Αlpha Bank και στα 5,4 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο Χ.Α., αναμένεται Flash Note οικονομικών αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου 2024 & τηλεδιάσκεψη, από Μυτιληναίο.

Συμπερασματικά, άπαξ και στον προηγούμενο ανοδικό κυματισμό, που έφερε τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών σε υψηλά 104 μηνών (επόμενο υψηλότερο κλείσιμο στις 25/11/2015, στις 1405,8 μονάδες), ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει την ανοδική του δυναμική προς τις 1500 μονάδες, επόμενο ήταν να ακολουθήσει διόρθωση στην πρώτη υποτροπή του διεθνούς κλίματος, με τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου να τονίζουν την ανάγκη της ουσιαστικής συναλλακτικής αναβάθμισης, ώστε να επιστρέψει η ανοδική κίνηση.

Μικτές οι διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,40% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,22% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,435% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,30%, χαμηλότερα από το 3,44% του Ιουνίου.

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 1 Νοεμβρίου 2024.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1467,42 μονάδες (-0,87%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1468,55 (-0,79%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1466,72 (-0,91%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1466,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,91%.

Ο τζίρος στα 89,5 εκατ., από τα οποία τα 13,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, CENER, ΤΕΝΕΡΓ, ΙΝΛΟΤ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 89,5 εκατ., τα 81,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Ο ΓΔΧΑ από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Μεσοπρόθεσμα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί το 1715 περιοχή τιμών. Βραχυπρόθεσμα, η παραμονή του Δείκτη σε τιμές υψηλότερες του 1460, παρά τις κάποιες ελάσσονες αντιστάσεις στο 1480, έχει ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στα υψηλά του 1500. Μακροπρόθεσμα, ο S&P 500, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά, έχει εισέλθει από τον Ιανουάριο του 2024, επιβεβαιωμένα σε νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Από το 1950 σύμφωνα με την στατιστική μέση τιμή τους, η διάρκεια αυτών των μακροχρόνιων ανοδικών σκελών ήταν 24 μήνες και η μέση ετήσια απόδοσή τους ήταν 15,6%. Βραχυπρόθεσμα, η αδυναμία παραμονής του εν λόγω δείκτη σε τιμές υψηλότερες του 5650, μπορεί να τον επαναφέρει στην περιοχή των πρόσφατων χαμηλών του 5446 και του ΚΜΟ των 50 ημερών στο 5425, προκειμένου να ελέγξει τις μεσοπρόθεσμες δυνάμεις στήριξης και αντοχής του. Η ενδεχόμενη αδυναμία στήριξης αυτής της περιοχής, θα ανοίξει τον δρόμο για την κατά 100 μονάδες περαιτέρω υποχώρηση μέχρι το πρώτο τρίτο του Αυγούστου”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HellasFin Investment Services.

“H επιφυλακτικότητα από τα χθεσινά αποτελέσματα του Τεχνολογικού κλάδου των ΗΠΑ πέρασε στην ΕΕ, με τους επενδυτές να τιμολογούν τα βασικά στοιχεία για τον δείκτη PMI της Ευρωζώνης για να εκτιμήσουν την οικονομική δραστηριότητα”, σύμφωνα με την Eurobank Equities

“Το Χ.Α. θα ακολουθήσει τις Ευρωπαϊκές Αγορές, με κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να εκδηλώνονται”, προβλέπει η Optima Bank.

“Λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων, περιμένουμε η Αγορά να κινηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, αναφέρει η Piraeus Sec.

“Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων Αμερικανικών Επιχειρήσεων για το 2ο τρίμηνο του 2024, παρέχουν αδύναμες ενδείξεις στις Ευρωπαϊκές Αγορές. Ωστόσο, οι επερχόμενες εγχώριες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, μπορεί να δώσουν κάποιο έδαφος για επιλεκτικό ενδιαφέρον και να περιορίσουν την πτώση”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Ο ΓΔ ανέκρουσε πρύμνη ενώπιον της ζώνης αντίστασης 1487 - 1490 μονάδων, όπως ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενο, με τις χαμηλές συναλλαγές που διενεργούνται. Θα χρειασθεί η ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συμπεριφορά του ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Τα εταιρικά αποτελέσματα πυροδοτούν κινήσεις κατά περίπτωση. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τα αποτελέσματα των Google και Tesla φαίνεται ότι δεν εντυπωσίασαν, δεδομένου και των αρκετά απαιτητικών αποτιμήσεων, με την 2η μάλιστα να χάνει και τις εκτιμήσεις κερδοφορίας των αναλυτών. Στον αντίποδα, η αύξηση εσόδων των Υπηρεσιών cloud οδήγησε χθες την SAP στη Γερμανία σε σημαντικά ημερήσια κέρδη (+7%). Η βαρύτητα, λοιπόν, πέφτει στα αποτελέσματα των Εισηγμένων, οδηγώντας μάλλον σε σημαντικές διακυμάνσεις, αλλά πιθανότατα εντός εύρους τιμών. Ήτοι, μεταβλητότητα αναμένουμε το επόμενο διάστημα και στο Χ.Α. ενδεχομένως μεταξύ των 1400 και 1500 μονάδων. Υπενθυμίζουμε ότι αύριο πριν την συνεδρίαση ανακοινώνει το β΄ τρίμηνο η Metlen με τα εκτιμώμενα κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα 230 εκατ. ευρώ”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.

“Μετά τα τριμηνιαία κέρδη από την Tesla και την Alphabet, εμφανίστηκαν οι πρώτες ανησυχίες των επενδυτών, σχετικά με την κυριαρχία των μετοχών ‘Big Tech’, που έχουν ωθήσει τη Wall Street σε υψηλά όλων των εποχών. Μια πιθανή και φυσιολογική υποχώρηση των τιμών θα επηρεάσει την διάθεση για ανάληψη ρίσκου το επόμενο διάστημα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η αυτονόμηση της Ελληνικής Αγοράς, θα επηρεαστεί. Η στάση αναμονής συνεχίζει να είναι μάλλον η καλύτερη τακτική την περίοδο που διανύουμε”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης κινείται το τελευταίο τρίμηνο σε ένα trading range μεταξύ 1400 - 1500 μονάδων, σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Η τελευταία εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την άνοδο των Τραπεζών που προκλήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος από το υψηλό οκταετίας της ΕΥΡΩΒ.

Η Ελληνική Αγορά πάντως, εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, παρά το βραχυχρόνιο ανοδικό κύμα. Στον ίδιο ρυθμό και οι Ευρωπαϊκές Αγορές, με τις ΗΠΑ να μπαίνουν σιγά - σιγά σε φάση προεκλογικής περιόδου. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε φάση συσσώρευσης υπάρχουν μετοχές που ξεχωρίζουν. Καταρχήν, οι Τράπεζες όπου εκτός από το υψηλό της ΕΥΡΩΒ, είχαμε δυναμική ανοδική κίνηση από ΕΤΕ και ΑΛΦΑ, χωρίς όμως να πραγματοποιήσουν υψηλό 52 εβδομάδων.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει τον τελευταίο μήνα η σταθερά ανοδική κίνηση των ΙΝΛΟΤ και ΑΤΤΙΚΑ. Τέλος, πολύ καλές αποδόσεις πρόσφεραν αυτή την εβδομάδα πιο μικρές Εταιρείες. Θα ξεχωρίζαμε την ανοδική κίνηση των πιεσμένων το τελευταίο χρονικό διάστημα ΠΛΑΘ και ΕΚΤΕΡ”, επισημαίνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic - American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,1), ΕΤΕ (7,6), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,6), TITC (2,5), ΔΑΑ (2,3), ΕΛΠΕ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), CENER (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να μην αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, αν δεν αλλάξει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα (Alpha Bank -2,29%, Εθνική -1,18%, Eurobank -2,65%, Πειραιώς -2,81%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1318,55 μονάδες (-1,94%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1319,56 (-1,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1317,44 μονάδες,  με ημερήσιες απώλειες 2,03%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1267 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1252, 1200, 1171 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών)  και 1158 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η Διοίκηση της Τράπεζας είναι περήφανη που μετά από 16 χρόνια είναι σε θέση να διανείμει μέρισμα και να επιβραβεύσει τους μετόχους’, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, απευθυνόμενος στους μετόχους στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης της Τράπεζας. ‘Ήσασταν δίπλα μας, πιστέψατε στο όραμά μας και χωρίς τη στήριξή σας, δεν θα ήταν εφικτή η επάνοδος της Τράπεζας στην κερδοφορία και την ανάπτυξη. Η Τράπεζα θα συνεχίσει την προσπάθεια για την αύξηση της μερισματικής πολιτικής τα επόμενα έτη’ τόνισε ο κ. Ψάλτης”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΜΠΕΛΑ (+1,05%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,16%), ΕΕΕ (+0,2%), TITC (+3,41%).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν οι 5.308.440 ίδιες (ΚΟ) μετοχές του ΟΤΕ (-2,13%). Το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 412.693.573.

Όπως προαναφέρθηκε, ο τίτλος της TITC (+3,41%) σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, παίρνοντας “καύσιμα” και από την έκθεση της Eurobank Equities, που πρόσθεσε τον τίτλο στις κορυφαίες της επιλογές.

Όπως αναφέρει η Χρηματιστηριακή “η κίνηση πραγματοποιείται βάσει προσδοκιών για ισχυρά αποτελέσματα β' τριμήνου, που ανακοινώνονται στις 31 Ιουλίου”. Επίσης, κάνει λόγο για ελκυστική αποτίμηση, με λόγο EV/EBITDA στο 5, αλλά και περιθώρια για αποκόμιση αξίας από την εισαγωγή της Titan America στις ΗΠΑ.

Τεχνικά, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 28,50 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 32,20 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+194,81%), ακολουθούμενη από SOFTWEB (+190,7%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+134,07%), ΚΟΥΑΛ (+95,07%), MONTA (+93,72%), ΦΒΜΕΖΖ (+78,77%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+61,34%), OPTIMA (57,95%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση των ομολογιών της Attica Group (+3,54%) στο Χ.Α., ενώ οι μετοχές της ΕΚΤΕΡ (+4,65%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,26 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο split των μετοχών της, σε αναλογία 1 νέα δωρεάν (ΚΟ) μετοχή για κάθε 1 παλαιά (ΚΟ) μετοχή). Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των 11.250.000 νέων (KO) μετοχών στο Χ.Α. ορίστηκε η 29/7/2024. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 2,1500 ευρώ.

Εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 2.360.000 νέες (ΚO) μετοχές της AVE (0%) που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. με κεφαλαιοποίηση υφισταμένων καταβολών βασικών μετόχων της Εταιρείας. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εισηγμένης που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 178.157.803.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Fieratex, “αύριο θα δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης 2023”.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι MED (+3,14%), ΝΑΚΑΣ (+1,47%), ΣΠΕΙΣ (+1,17%), ΚΟΡΔΕ (+1,22%), ΓΕΒΚΑ (+0,92%), ΙΝΤΕΤ (+0,80%), ΤΖΚΑ (+1%), ΕΛΣΤΡ (+2,68%), ΞΥΛΠ (+1,46%).

Εντυπωσιακά πράγματα και σήμερα από τον τίτλο της Softweb (+25%) καθώς, μετά το χθεσινό +132,56%, σήμερα βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι το +33,75%, ενεργοποιώντας συνεχόμενα Α.Μ.Ε.Μ., για να υποχωρήσει σχετικά στη συνέχεια.

Ελαφρότερη η μετοχή της ΕΚΤΕΡ (+4,65%) μετά την αποκοπή του δικαιώματος διανομής δωρεάν μετοχών σε αναλογία 1ν/1π), αλλά η προσφορά μόνο αμελητέα δεν ήταν.

Επέστρεψαν οι πωλητές στην Τρ. Αττικής (-5,18%).

Μετά από 8 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα διόρθωση η Αλουμύλ (-4,06%). Δεν άρεσε η απόσυρση των αγοραστών προς χαμηλότερα επίπεδα.

Σημαντικό το “volatility” στην Quest, που κινήθηκε μεταξύ 5,58 (+3,33%) και 5,29 ευρώ (-2,04%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στο -1,67%, διακινώντας τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου διμήνου.

Αν η Attica Group (+3,54%) δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,64 ευρώ, μπορεί να κινηθεί προς τα 3,15 ευρώ. Σήμερα ο τίτλος έκλεισε σε υψηλά 8μηνου.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1438 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400 - 1395 και 1369 - 1358 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3380, 3325 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3300 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Πτωτικές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, απώλειες και στην Wall Street, με τον Nasdaq να ηγείται της πτωτικής κίνησης.

Επιστρέφουν οι αγοραστές στο Πετρέλαιο, στο 1,0853 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Τιμές υψηλότερα των $2425 δοκιμάζει ο Χρυσός, προς τα $29,50 αντιδρά το Ασήμι.

Στα $66000 ισορροπεί το Bitcoin, προς τα $3415 υποχωρεί το Ethereum.

Η Deutsche Bank διέκοψε ένα σερί 15 τριμήνων με κέρδη, ανακοινώνοντας ζημίες, καθώς προχώρησε σε πρόβλεψη για μια συνεχιζόμενη αγωγή σχετικά με το τμήμα Postbank. Οι καθαρές ζημίες που αναλογούν στους μετόχους ήταν 143 εκατ. ευρώ, έναντι δημοσκόπησης της LSEG μεταξύ αναλυτών που προέβλεπε ζημίες 145 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα είχε προηγουμένως επισημάνει ότι θα δεχόταν πλήγμα στο τρίμηνο λόγω της πρόβλεψης για την Postbank, η οποία θα ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ.

“Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τόσο την επιχειρηματική δραστηριότητα των Υπηρεσιών, όσο και τη Μεταποιητική, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 50,1 τον Ιούλιο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών”, όπως ανακοίνωσαν η S&P Global και η Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB) στην προκαταρκτική έκθεσή τους.

Κατά 0,2% ενισχύθηκαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου. Η μέτρηση είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση κατά 0,5%.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,6%, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 617000 κατοικιών τον Ιούνιο, από 621000 τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 640000.

Η Τράπεζα του Καναδά μείωσε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο 4,5%, όπως ευρέως αναμενόταν από τις Αγορές και τους οικονομολόγους σε έρευνα του Bloomberg.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ., στα 102,1 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ποσού 2,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του 4ου αιτήματος πληρωμής από το δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”. Με τη σημερινή εκταμίευση οι Ευρωπαϊκοί πόροι που έχουν εισέλθει στη Χώρα από το Τ.Α.Α. ανέρχονται πλέον σε 17,2 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση ήλθε ως αποτέλεσμα της επίτευξης του στόχου συμβασιοποίησης δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 4,52 δισ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank δίνει σε έκθεσή της η Morgan Stanley. O οίκος ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή στα 2,68, από 2,36 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΠΕΛΑ, TITC και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Lamda Development, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος και στο υψηλό η Τέρνα Ενεργειακή.

Κακή η τελική εικόνα με 34 ανοδικούς τίτλους, έναντι 89 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.627 συμβόλαια).

Στα 2.996 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.959 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.233 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.208 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 484, 398 για τον Αύγουστο και 86 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.544,5), κινήθηκε μεταξύ 3.543 και 3.582,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.317,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.695,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.155), Πειραιώς (5.602), Εθνική (1.033), ΔΕΗ (348), Alpha Bank (5.335), ΓΕΚ (286), ΕΧΑΕ (350), Ελ. Πετρέλαια (325), ΕΛΧΑ (164), ΑΔΜΗΕ (181), Ελλάκτωρα (107), ΟΤΕ (125), Motor Oil (121).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 165.331, Πειραιώς 90.623, Eurobank 19.034, Τέρνα Ενεργειακή 21.768, ΑΔΜΗΕ 24.089, ΓΕΚ 14.762, ΔΕΗ 31.269, Εθνική 17.275.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.356.004 τεμ., (από 61.951.098 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.468.344 τεμ. (1.280.021), Eurobank 34.847.460 τεμ. (56.836.207), ΟΠΑΠ 1.796.119 τεμ. (1.796.667), Εθνική 11.246.613 τεμ. (11.248.165), ΟΤΕ 1.678.216 τεμ. (1.691.246), Πειραιώς 13.651.414 τεμ. (13.651.414), Optima bank 1.330.251 τεμ. (1.358.525), Ελ. Πετρέλαια 994.897 τεμ. (994.897), Motor Oil 1.064.280 τεμ. (1.091.774).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων