Κατέβασε ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Στις 1.480 μονάδες με οριακές απώλειες ο Γενικός Δείκτης. Πιέσεις για Πειραιώς και Jumbo, στους «κερδισμένους» η ΔΕΗ. Χαμηλός ο τζίρος. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

Δημοσιεύθηκε: 23 Ιουλίου 2024 - 17:41

Τελ. Ενημ.: 23 Ιουλίου 2024 - 19:00

Load more

Μπορεί οι αγοραστές να μην έκαναν το 4Χ4 και ο Γενικός Δείκτης να μην ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά διμήνου αλλά να έκλεισε με ελεγχόμενες απώλειες, όμως δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως η σημερινή συνεδρίαση ήταν σαφώς υποδεέστερου ενδιαφέροντος και χαμηλότερης συναλλακτικής δραστηριότητας.

Μπορεί στο Χ.Α. να έχει γίνει επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο οι λίγοι αγοραστές να δραστηριοποιούνται στο δεύτερο μισό των συναλλαγών και να εξασφαλίζουν το θετικό πρόσημο για τους βασικούς δείκτες, ή να μειώνουν αισθητά τις αρχικές απώλειες, σε περίπτωση αρνητικού διεθνούς κλίματος, όμως όσοι παραμένουν εκτός Αγοράς, με αυξημένα πιστωτικά υπόλοιπα στα χαρτοφυλάκιά τους, θέλουν “γκολ και θέαμα” για να σκεφτούν πιθανές επανατοποθετήσεις και αυτό δεν το είχε η σημερινή συνεδρίαση, στην οποία περίσσεψαν οι εναλλαγές προσήμων.

Με μικτά πρόσημα, αλλά περισσότερο “νεύρο” οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, περιμένουν να τιμολογήσουν τα εταιρικά αποτελέσματα που είναι προγραμματισμένα να ανακοινωθούν σήμερα και τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα β΄ τριμήνου οι Tesla και Google, αλλά και οι General Electric, Coca Cola US, MSCI, Moody’s, Philip Morris, Spotify, Visa. Αύριο αναμένονται οι Ford, IBM, AT&T και στις 26/7 οι 3M, Bristol Myers.

Στο μέτωπο των οικονομικών ανακοινώσεων, αύριο αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με το δείκτη PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Η ανακοίνωση για την αύξηση του ΑΕΠ, κατά το δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ (την Πέμπτη) και τον πληθωρισμό (την Παρασκευή) θα ολοκληρώσουν την εβδομάδα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν σαφώς χαμηλότερος του χθεσινού και αρκετά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα “ντεμπουτάρισε” στην ΕΝ.Α. Plus του Χ.Α. η μετοχή της Εταιρείας Softweb.

Πιο συγκεκριμένα, εισήλθαν προς διαπραγμάτευση 5130000 (ΚΟ) μετοχές με κωδικό ΟΑΣΗΣ “SOFTWEB” και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €0,86. Ο τίτλος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 2,00 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 132,56%, ενώ διακίνησε μόλις 5106 τεμ. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,64 ευρώ (+206,98%), αλλά το μεσοσταθμικό κλείσιμο ήταν χαμηλότερα. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.

Από εκεί και πέρα και για όσο διάστημα οι μετοχές του μη Τραπεζικού 25αρη θα έχουν αδύναμη εικόνα και μέχρι να αποκτήσουν διάθεση για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, το σύνολο των ενεργών traders θα έχει στραμμένη την προσοχή του στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο.

Μετά τις γ.σ., σήμερα Eurobank, αύριο Alpha Bank και στις 25 τρέχοντος Εθνική, ο Ιούλιος θα κλείσει με την επίσκεψη του κλιμακίου του SSM στην Αθήνα. Θα συναντηθούν με τις Διοικήσεις των Τραπεζών και θα ζητήσουν να ενημερωθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις εξελίξεις στην Attica Bank, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα πώλησης του υπολοίπου ποσοστού (σύνολο 18%) των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τράπεζες ανακοινώνουν αποτελέσματα β΄ τριμήνου – α΄ εξαμήνου τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, με ταυτόχρονες τηλεδιασκέψεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, “τα κέρδη β΄ τριμήνου αναμένονται εξίσου δυνατά με αυτά του πρώτου και θα οδηγήσουν σε ανοδικές αναθεωρήσεις στόχων από Eurobank, Alpha Bank και Εθνική. Η Πειραιώς το έχει ήδη κάνει. Λόγω της περιόδου Θερινών διακοπών, οι παρουσιάσεις στους Ξένους επενδυτές και οι αναθεωρήσεις στόχων, έχουν προγραμματιστεί από Σεπτέμβριο”.

Σταθεροποιητικά, με ήπιες διαθέσεις αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,50% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,23% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,406% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1487,54 (+0,34%) και 1479,83 μονάδων (-0,18%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1481,85 (-0,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1480,23 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,15%.

Ο τζίρος στα 80,8 εκατ., από τα οποία τα 6,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΜΟΗ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 80,8 εκατ., τα 73,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η αδιάλειπτα ανοδική κίνηση του ΓΔ έχει σαν αποτέλεσμα, η πλησιέστερη αντίσταση να εντοπίζεται πλέον στις 1493 μονάδες, ενώ εκείνες των 1468 και 1463 μονάδων να αποτελούν πλέον κρίσιμες στηρίξεις”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το αγοραστικό σήμα το έχουμε από τις 7 Ιουλίου για τον ΓΔ. Κανένας δεν μπορεί, με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, να κερδίσει την Αγορά. Στην παρούσα περίοδο, το Χ.Α. μοιράζει κέρδη με χαμηλούς τζίρους και μάλιστα αθόρυβα, με αποτέλεσμα αρκετοί να μην έχουν ακολουθήσει την κίνηση. Ο ΓΔ έχει σε πρώτη φάση στόχο τις 1501 μονάδες και σε δεύτερη τις 1543. Το 1470 είναι κοντινή στήριξη, με το ‘stop’ μας πλέον να είναι στις 1438 μονάδες. Ο Τραπεζικός θέλει βραχυπρόθεσμα προσοχή, ειδικά αν κλείσει κάτω από τις 1344 μονάδες. Αν τώρα καταφέρνει και κλείνει πάνω από το 1344, η τάση είναι επιθετική με επόμενο στόχο τις 1410 μονάδες”, επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η ώθηση από τις βελτιωμένες προοπτικές του εκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ παραμένει”, εκτιμά η Eurobank Equities.

“Περιμένουμε ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια ήπια κατοχύρωση κερδών”, σημειώνει η Optima Bank.

“Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στα εταιρικά αποτελέσματα, με αυτά του πολύ σημαντικού Τεχνολογικού κλάδου να ξεχωρίζουν και να ξεκινούν σήμερα οι δημοσιεύσεις. Η πορεία των Τεχνολογικών μετοχών θα επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία και τις Αγορές”, τονίζει η Beta Sec.

“Άλλη μία θετική ημέρα για το Χ.Α., εν μέσω καλού κλίματος στους διεθνείς δείκτες. Ο ΓΔΧΑ πλησιάζει τα τοπικά υψηλά των 1500 μονάδων με πρωταγωνιστές τις Τράπεζες και τους ΟΤΕ και ΜΟΗ. Η βαρύτητα θα δοθεί στα εταιρικά αποτελέσματα β’ τριμήνου και κυρίως στις Tesla και Google, ενώ επίσης, μεταξύ άλλων, δημοσιεύουν σήμερα οι General Electric, Coca Cola US, MSCI, Moody’s, Philip Morris”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Ο Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε τελικά από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και σε συνέχεια της ανεπιτυχούς απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ που είχε προηγηθεί, μεταβλήθηκε πάλι το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Έτσι, ενώ μετά την απόπειρα κατά του Τραμπ ο ίδιος κατέγραφε δημοσκοπικό προβάδισμα, μετά την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις για υποψήφια Πρόεδρο για τους Δημοκρατικούς, η διαφορά μειώθηκε αισθητά (στο 48% για τον Τραμπ, στο 47% για την Χάρις).

Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες στη Wall Street συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, αλλά το σκηνικό άλλαξε στην Ευρώπη: η αυξημένη πιθανότητα για Προεδρία Τραμπ οδηγούσε σε υποχώρηση των Ευρωπαϊκών δεικτών, καθώς η ρητορική του περί απομονωτισμού των ΗΠΑ (αυξημένοι δασμοί, λιγότερες δαπάνες για εξοπλισμούς προς τρίτους) προκαλούν ανησυχίες στην Ευρώπη. Αντιθέτως, το σενάριο της υποψηφιότητας της Κάμαλα Χάρις προκαλεί ευφορία στις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς θεωρούν ότι δεν θα διαταραχθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους Δυτικούς Συμμάχους τους και η απειλή μια συστημικής ανατροπής στη Δύση περιορίζεται.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι εισερχόμαστε σε μια τρίμηνη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας ως τις εκλογές του Νοεμβρίου, που είναι πιθανό να περιλαμβάνει και “αχαρτογράφητα ύδατα”, στο βαθμό που οι γεωπολιτικές εντάσεις σε διάφορα σημεία του Πλανήτη, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ένταση στη Μ. Ανατολή, διατηρούνται.

Την ίδια ώρα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επανεξελέγη στη θέση της προέδρου της Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν μετέβαλε τα παρεμβατικά της επιτόκια, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να το πράξει τον Σεπτέμβριο, αξιολογώντας πάντα τα δεδομένα του πληθωρισμού που υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο.

Από την άλλη πλευρά, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναπροσάρμοσε στο 3,85% τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων (-10 μ. β.), σε μια προσπάθεια να αναζωγοννηθεί η οικοδομική δραστηριότητα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης με 5% στο τρέχον έτος.

Αξιομνημόνευτο είναι ακόμη το ψηφιακό “black-out” της προηγούμενης Παρασκευής, που αποκάλυψε τους υψηλούς κινδύνους που απειλούν την Παγκόσμια Οικονομία από τον υψηλό βαθμό εξάρτησης από το λειτουργικό σύστημα ενός Τεχνολογικού Κολοσσού, της Microsoft, αλλά και την ανεπαρκή κυβερνοασφάλεια ακόμη και όταν διενεργείται η διαδικασία αναβάθμισης του λογισμικού ασφαλείας !

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίστηκε με τις Ευρωπαϊκές Αγορές, καταγράφοντας συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τις συναλλαγές ωστόσο να υπενθυμίζουν ότι η Θερινή ραστώνη είναι εδώ, καθώς δεν ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση της UBS αναβάθμισε τις τιμές - στόχους για όλες τις συστημικές Τράπεζες με περιθώρια που ξεπερνούν το 40% (περίπτωση της Πειραιώς με τιμή - στόχο 5,50 ευρώ), προτείνει τοποθετήσεις σε Ελληνικά ομόλογα και βλέπει οικονομική μεγέθυνση με ρυθμό 2,5% όταν το ΙΟΒΕ προβλέπει 2,1%.

Σαν αποτέλεσμα, ο ΓΔ, με οδηγό τις Τράπεζες και επιλεγμένα blue chips (μετοχές της Ενέργειας, τον ΟΤΕ κ.α.) πετυχαίνει την αναρρίχηση του στις παρυφές των 1500 μονάδων, με τις 1493 μονάδες να αποτελούν τη σημαντικότερη αντίσταση στην παρούσα φάση.

Η επιβεβαίωση της θετικής πορείας των Τραπεζών κατά το 2ο τρίμηνο, με τα αποτελέσματα τους να αναμένονται να δημοσιοποιηθούν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, από κοινού με την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, θα αποτελέσουν τους βασικούς καταλύτες για διαμόρφωση νέου υψηλού έτους για τον ΓΔ, σε συνέχεια της επίδοσης των 1503 μονάδων στις αρχές Μαΐου.

Στο βαθμό που το εξωτερικό περιβάλλον δεν απειλήσει με δυσμενείς εξελίξεις, που ενδεχομένως προκαλέσουν ένα ακόμη κύκλο ρευστοποιήσεων στις Διεθνείς Αγορές” σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,3), ΕΤΕ (7,7), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,6), TITC (2,4), ΔΑΑ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (Alpha Bank +0,12%, Εθνική +0,43%, Eurobank -0,49%, Πειραιώς -1,73%).

Μεταξύ 1354,57 (+0,43%) και 1339,88 μονάδων (-0,65%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1345,49 (-0,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1344,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,30%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1267 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1252, 1200, 1170 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1155 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η αύξηση των επενδύσεων πρέπει να γίνει η Εθνική προτεραιότητα. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Δεν είναι εύκολος στόχος, ωστόσο πρέπει να γίνει ο ‘πολικός αστέρας’ για τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ανέφερε ότι για να συγκλίνει η Χώρα μας στις επενδύσεις με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα πρέπει ο ρυθμός τους να αυξάνεται, σε ετήσια βάση μέχρι το 2033, κατά 6,7%. Ο κύριος Καραβίας αναφέρθηκε στον μέγιστο στόχο της Eurobank, ο οποίος δεν είναι άλλος από την εδραίωσή της ως ο βασικός Περιφερειακός Τραπεζικός Όμιλος, με έμφαση στη χρηματοδότηση των επενδύσεων και στην ανάπτυξη των εργασιών του asset management, όπου η Eurobank στοχεύει στον διπλασιασμό των υπό διαχείριση κεφαλαίων της, που σήμερα ανέρχονται στα 12 δισ. ευρώ”.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση, “η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2024 την Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 10.30 της ίδιας ημέρας, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων”.

Σχετικό πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΔΕΗ (+1,74%), ΛΑΜΔΑ (+0,13%), ΜΟΗ (+0,51%), ΟΠΑΠ (+0,12%), ΟΤΟΕΛ (+0,85%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Motor Oil (+0,51%), συνεπικουρούμενη και από τη σημερινή έκθεση της Eurobank Equities (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου), συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά μήνα. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 25,32 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση τη ζώνη 24,92 – 25,10 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, η πρώτη στήριξη στα 22,56 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε και ο τίτλος της Autohellas (+0,85%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Η πρώτη στήριξη στα 11,56 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και οι αντιστάσεις στα 12,52 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 12,74 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+194,81%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+134,07%), SOFTWEB (+132,56%), ΚΟΥΑΛ (+96,71%), MONTA (+93,72%), ΦΒΜΕΖΖ (+80,25%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+61,58%), OPTIMA (56,41%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Μύλοι Κεπενού (0%), ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,047 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,04465 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΣΠΙ (+2,10%), ΕΛΤΟΝ (+0,46%), ΣΕΝΤΡ (+1,16%), DIMAND (+0,90%), ΜΕΝΤΙ (+1,87%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+1,75%), MED (+3,92%), ΑΒΕ (+4,16%), ΚΥΡΙΟ (+3,48%), ΜΙΝ (+2,54%).

Μετά από πτωτικό “πενταρέ” αντέδρασε η ΑΤΤ (+1,76%), αλλά υποχώρησε αισθητά από τα αρχικά υψηλά των 9,80 ευρώ (+7,69%).

Οκτώ οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Αλουμύλ (+0,33%).

Αντανακλαστική αντίδραση λόγω Softweb στην Ίλυδα (+5,78%);

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για τα Πλ. Θράκης (+1,65%, με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 13 μηνών).

Βγήκε μικρό “bid” στην AS Company (+1,79%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 15/7 για Εβροφάρμα (+3,87%, ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου διμήνου). Η Εισηγμένη διέψευσε δημοσιεύματα σχετικά με ενδιαφέρον Ισραηλινού Ομίλου, για την απόκτηση στρατηγικής συμμετοχής στην Εταιρεία.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/7 για ΒΙΟΣΚ (+2,53% και εδώ ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 2μηνου).

Επιστροφή αγοραστών σε Κρι Κρι (+1,32%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασε η ΞΥΛΚ (+1,81%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Ευρωσύμβουλοι (+1,16%) και Ελινόιλ (+1,78%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Revoil (+5,91%, με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων).

Νέα υψηλά 6μηνου για Interlife (+0,39%), αλλά και αισθητή υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 5,40 ευρώ (+5,06%). Κλείσιμο πάνω από τα 5,20 ευρώ, σηματοδοτεί νέα ιστορικά υψηλά.

Αν δεν φύγουν οι “βιαστικοί”, δεν αναμένεται ουσιαστική ανοδική κίνηση για Doppler (-6,75%).

Κατόρθωσε και απογοήτευσε και τους τελευταίους “θαυμαστές” της η ΕΚΤΕΡ (-0,46%), που περίμεναν κίνηση πριν την αποκοπή του δικαιώματος για την διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 1ν/1π.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1438 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400 - 1395 και 1368 - 1357 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3380, 3323 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3296 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτες απώλειες στο Πετρέλαιο, στο 1,0855 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Τιμές υψηλότερα των $2405 δοκιμάζει ο Χρυσός, προς τα $29,20 διορθώνει το Ασήμι.

Οριακά χαμηλότερα των $67000 το Bitcoin, προς τα $3450 κινείται το Ethereum.

Εν τω μεταξύ, “η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε το ‘πράσινο φως’ για τα πρώτα διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (exchange traded funds – ETFs) στο Ethereum στην Αμερικανική Αγορά. Ειδικότερα η SEC ενημέρωσε δύο από τις τουλάχιστον οκτώ Εταιρείες που έχουν καταθέσει αίτηση για διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια συνδεδεμένα με την τιμή του Ethereum ότι τα προϊόντα τους μπορούν να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται σήμερα Τρίτη”, όπως μετέδωσε το Reuters.

“Νέα στοιχεία και μακροοικονομικές προβλέψεις θα βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεκτιμήσει καλύτερα τη νομισματική πολιτική της τον Σεπτέμβριο”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του στο Europa Press.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις -13 μονάδες, από -14 τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο στις -13,4 μονάδες.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών κινήθηκαν χαμηλότερα για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο, στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν 5,4% σε σχέση με τον Μάιο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 3,89 εκατ. μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Τον Μάιο είχαν υποχωρήσει 0,7%. Η πτώση ήταν οριακά μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 103,1 δισ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil στα 30, από 27,5 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία επαναδιατυπώνει τη σύσταση “buy”. Η Χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει προσωρινή την υπόθεση των “ουρανοκατέβατων κερδών”, επισημαίνοντας ότι “οι συμμετέχοντες στην Αγορά εκτιμούν εσφαλμένα το τμήμα ΑΠΕ της Εισηγμένης, προσδίδοντας περιορισμένη αύξηση κερδών σε αυτή τη δραστηριότητα, αγνοώντας την ποιότητα του χαρτοφυλακίου”. 

Σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου για τη μετοχή της Cenergy στα 12,6, από 8,1 ευρώ, προχωρά η Optima Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “buy”. Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα λειτουργικά κέρδη του 2024 θα διαμορφωθούν στο πάνω τμήμα του εύρους 230 - 250 εκατ. ευρώ, για να αυξηθούν περαιτέρω έως 304 εκατ. ευρώ το 2025. Αντίστοιχα, για τα καθαρά κέρδη, αναμένει άνοδο στα 196 εκατ. ευρώ το 2026.  

Νέα τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ θέτει η NBG Sec. στα 18,8 ευρώ, από 19,5 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση “outperform”. Η Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η μειωμένη τιμή - στόχος αντανακλά αυξημένες εκτιμήσεις για το κόστος ανανέωσης των συμβάσεων του Οργανισμού. Προβλέπει κέρδη ανά μετοχή ύψους 1,25 ευρώ, 1,32 ευρώ και 1,36 ευρώ για την τριετία 2024 - 2026, αντίστοιχα. 

Από τις μετοχές  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΤΟΕΛ και με το θετικό η ΕΛΧΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΑΑ, Ελ. Πετρέλαια, Jumbo.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικούς τίτλους, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.162 συμβόλαια).

Στα 2.959 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.964 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.208 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.218 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 249, 241 για τον Αύγουστο και 8 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.582,5), κινήθηκε μεταξύ 3.581,5 και 3.606 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 25, 25 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.332,75) κινήθηκε μεταξύ 1.332,25 και 1.332,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 20, 20 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.695,25), κινήθηκε μεταξύ 5.695,25 και 5.695,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.179), Πειραιώς (4.794), Εθνική (557), ΔΕΗ (847), Alpha Bank (4.260), ΓΕΚ (215), ΕΧΑΕ (158), Ελ. Πετρέλαια (231), ΕΛΧΑ (265), ΑΔΜΗΕ (352), Αεροπορία Αιγαίου (145), Ελλάκτωρα (102), ΟΠΑΠ (112), ΟΤΕ (103), Ιντρακόμ (152), Τέρνα Ενεργειακή (185), Viohalco (194).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 165.980, Πειραιώς 92.887, Eurobank 18.688, Τέρνα Ενεργειακή 21.948, ΑΔΜΗΕ 23.758, ΓΕΚ 14.870, ΔΕΗ 31.298, Εθνική 17.205.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.951.098 τεμ., (από 61.582.664 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.280.021 τεμ. (3.730.021), Eurobank 34.836.207 τεμ. (56.836.207), ΟΠΑΠ 1.796.667 τεμ. (1.817.276), Εθνική 11.248.165 τεμ. (11.248.165), ΟΤΕ 1.691.246 τεμ. (1.712.926), Πειραιώς 13.651.414 τεμ. (5.551.414), Optima bank 1.358.525 τεμ. (1.363.723), Ελ. Πετρέλαια 994.897 τεμ. (1.010.621), Motor Oil 1.091.774 τεμ. (996.417).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.



Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων