Πωλητές και τον Ιούνιο οι ξένοι στο Χρηματιστήριο

Οι αποκοπές μερισμάτων καθοριστικές για το σημερινό αρνητικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη. Στήριξη βρήκε η αγορά σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Δημοσιεύθηκε: 10 Ιουλίου 2024 - 17:37

Τελ. Ενημ.: 10 Ιουλίου 2024 - 19:18

Load more

Ελάχιστα δευτερόλεπτα κράτησε το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς από εκεί και πέρα η εικόνα επιβαρύνθηκε, καθώς άρχισαν με μετράνε οι σημερινές αποκοπές μερισμάτων, αλλά και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, από τις πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, που είχαν προηγηθεί της σημερινής συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, το σημερινό “τεχνικό μειονέκτημα” για τον ΓΔΧΑ, προέκυψε καθώς απέκοψαν μέρισμα οι ΜΠΕΛΑ (-4,02%, καθαρό ποσό 0,95 ευρώ ανά μετοχή), ΕΛΠΕ (-6,49%, καθαρό ποσό 0,57 ευρώ ανά μετοχή), ΠΕΙΡ (-0,87%, καθαρό ποσό 0,06000048 ευρώ ανά μετοχή) και ΑΣΚΟ (-2,96%, καθαρό ποσό 0,130744 ευρώ ανά μετοχή).

Με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όμως οι περισσότεροι αναλυτές εφιστούν προσοχή, τονίζοντας ότι “τα δύσκολα είναι μπροστά. Η όποια Κυβέρνηση προκύψει στην Γαλλία, αν προκύψει, θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών, επί μιας εντελώς διαφορετικής ατζέντας. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί παύση μεταρρυθμίσεων και πιθανώς απορρύθμιση κάποιων εκ των ήδη υλοποιημένων”.

Από την άλλη, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές S&P 500 και Nasdaq, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε σήμερα το πρωί και ο Ιαπωνικός Nikkei 225.

Η προσοχή των traders στην σημερινή δευτερολογία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για τις οικονομικές προοπτικές και τις πρόσφατες ενέργειες νομισματικής πολιτικής, ενώπιον της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής στην Ουάσιγκτον, ενώ αύριο Πέμπτη δημοσιεύεται ο πληθωρισμός για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ (15.30 ώρα Ελλάδας).

Σε ότι αφορά την εταιρική κερδοφορία, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή εκκινούν, ουσιαστικά, οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων β’ τριμήνου στις ΗΠΑ με κυριότερες αυτές των Pepsi, Delta (11/7) και JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup (12/7).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης και σήμερα το Χ.Α. ακολούθησε την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς συνεχίστηκε το άκρως επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ λίγοι παρέμειναν οι τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που κατόρθωσαν να συνδυάσουν ανοδική κίνηση, με σχετικά πειστικές συναλλαγές, με την μετοχή της Τρ. Αττικής (+19,17% και νέα υψηλά 16 μηνών, με σαφώς αυξημένες συναλλαγές) να κλέβει τις εντυπώσεις (εντοπίστηκε χθες από την στήλη).

Παρέμεινε αδύναμη η εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, με παράγοντα της Αγοράς, με τον οποίο επικοινώνησε η στήλη, να εκτιμά ότι “η επιστροφή του ενδιαφέροντος θα συνδυαστεί με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, ενώ θα ενταθεί με την διάθεση του ‘πακέτου’ της Εθνικής. Η προετοιμασία για τη νέα διάθεση μετοχών της Εθνικής ξεκίνησε, με το ΤΧΣ να λαμβάνει απόφαση για έναρξη διαδικασίας πρόσληψης Συμβούλου διάθεσης. Εφόσον οι συνθήκες στις Αγορές βοηθήσουν, η διάθεση θα διενεργηθεί τέλη Σεπτεμβρίου, ή τον Οκτώβριο και πριν τις Αμερικανικές εκλογές”.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, η Scope Ratings θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Οι επόμενες αξιολογήσεις μέχρι το τέλος του 2024 είναι: DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Εξαιρουμένης της περίπτωσης της ΑΤΤ (+19,17%), δεν υπήρξαν τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων που να επεδίωξαν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές και σημαντικά ημερήσια κέρδη, όμως υπάρχει μικρός αριθμός τίτλων που επιμένει ανοδικά, με μικρά ημερήσια βήματα και δεν αποκλείεται αυτές οι μετοχές να απαιτήσουν μεγαλύτερη προσοχή, μόλις “ανοίξουν βηματισμό”.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Ιουνίου 2024:

Δημιουργήθηκαν 1634 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 1809 νέους λογαριασμούς τον Μάϊο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,80 δισ. (3,05% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €62,47 εκατ. κατά το μήνα Ιούνιο (μετά τις εκροές 243,4 εκατ. τον Μάιο), σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €62,47 εκατ. τον Ιούνιο.

Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 65,08% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 34,92% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 61,0% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Ιούνιο 2024 (σε σχέση με το 68,7% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 39,0% των συναλλαγών (σε σχέση με το 31,3% τον προηγούμενο μήνα).

Αλλαγή σκηνικού και αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,61% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,27% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,521% αποκλιμακώνεται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1452,46 (+0,09%) και 1440,62 μονάδων (-0,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1443,41 (-0,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1444,31 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,48%.

Ο τζίρος στα 89,4 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΠΣΙΛ, ΙΝΚΑΤ), ενώ οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 24% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 89,4 εκατ., τα 81,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη ρητορική του προέδρου της FED σχετικά με τη νομισματική πολιτική”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Το Χ.Α. κινήθηκε χαμηλότερα σήμερα, μετά από πέντε συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις και σε συνδυασμό με τις αποκοπές μερισμάτων των Τράπεζα Πειραιώς, HelleniQ Energy και Jumbo”, σημειώνει η Optima Bank.

“Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ‘τεχνικό μειονέκτημα’, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς, η HelleniQ Energy και η Jumbo διαπραγματεύθηκαν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Ωστόσο, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, που ανακοινώνονται αύριο 15.30 ώρα Ελλάδος. Ως εκ τούτου αναμένουμε πως η Αγορά θα αναλάβει πιο αποφασιστική δράση στο τέλος της αυριανής ημέρας, αξιολογώντας την ανακοίνωση των στοιχείων σε σχέση με τις προσδοκίες της Αγοράς”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Στις 1459 μονάδες το εγγύτερο σημείο αντίστασης του ΓΔ στη διαδικασία αναρρίχησης με στόχο την προσέγγιση των 1500 μονάδων” σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας είχαμε χθες στο Χ.Α., κυρίως λόγω υποχώρησης του Τραπεζικού δείκτη, αλλά η συνολική εικόνα της συνεδρίασης δεν έχει να προσθέσει κάτι ουσιαστικό. Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση Πάουελ με την ρητορική μέχρι τώρα να κινείται στο ίδιο μοτίβο του ‘βλέποντας και κάνοντας’ σχετικά με τα επιτόκια, αν και επισήμανε την επιδείνωση της Αγοράς εργασίας τους τελευταίους 3 μήνες. Στο εσωτερικό, συνεχίστηκαν οι αποκοπές μερισμάτων με ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ και ΑΣΚΟ να κόβουν σήμερα”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Μακροπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Μεσοπρόθεσμα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί το 1715 περιοχή τιμών. Βραχυπρόθεσμα, η επιστροφή του Δείκτη σε τιμές υψηλότερες του 1435, απομακρύνει τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης μέχρι το 1360 και επαναφέρει τον Δείκτη στην ζώνη διακυμάνσεων 1435 - 1500. Εμπόδια πλέον, μικρής όμως σημασίας, στις ανοδικές διαθέσεις του Δείκτη αποτελούν τα επίπεδα 1450,1460 και 1480.

Μακροπρόθεσμα, ο S&P 500, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά, έχει εισέλθει από τον Ιανουάριο του 2024, επιβεβαιωμένα σε νέο ανοδικό κύκλο (Bull Market). Από το 1950, σύμφωνα με την στατιστική μέση τιμή τους, η διάρκεια αυτών των μακροχρόνιων ανοδικών σκελών ήταν 24 μήνες και η μέση ετήσια απόδοσή τους ήταν 15,6%. Βραχυπρόθεσμα, η ανοδική διάσπαση του 5500 έχει ανοίξει τον δρόμο για τον επόμενο στόχο του 5750”, σύμφωνα με την HellasFin Investment Services.

“Οι μέχρι τώρα πωλήσεις απορροφούνται εύκολα από αγοραστές που ψάχνουν να τοποθετηθούν στην αγορά μεσομακροπρόθεσμα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο χαμηλός τζίρος είναι και το “αγκάθι”, για αυτό και βλέπουμε κυκλικές κινήσεις μετοχών και όχι να κινείται το σύνολο της Αγοράς.

Οι αναβαθμίσεις συνεχίζονται απρόσκοπτα, με τον Τραπεζικό κλάδο να έχει την “μερίδα του λέοντος” σε αυτές.

Να θυμίσουμε ότι ο Τραπεζικός κλάδος υστερεί σημαντικά, αν κάποιος δει τη μεγάλη εικόνα, μιας και κινήθηκε με αισθητή καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά.

Μπροστά μας έχουμε τη διάθεση των μετοχών των ΕΛΠΕ και της ΕΤΕ, που μόλις ολοκληρωθεί μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη μελλοντική Αποκρατικοποίησή τους.

Ο τίτλος των ΕΛΠΕ μπορεί να είναι και η μετοχή του 2025, από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει μείνει αισθητά πίσω και αργά, ή γρήγορα θα δούμε να αυξάνεται το ενδιαφέρον.

ΙΝΤΚΑ, ΛΑΒΙ και ACAG φαίνεται ότι είναι έτοιμες να δοκιμάσουν και πάλι μία ανοδική κίνηση.

Η Μητρική Viohalco φαίνεται να “ξυπνάει” και να προσπαθεί να κλείσει το “χάσμα” με την Θυγατρική Cenergy, ενώ ο κλάδος της Πληροφορικής πλέον θα είναι πιο “φτωχός” μετά την αποχώρηση των ΕΝΤΕΡ και ΕΠΣΙΛ.

H Ideal “ξύπνησε” μετά την ανακοίνωση της επιστροφής κεφαλαίου 0,20 ευρώ, με τον τίτλο να έχει τις προοπτικές για αισθητά υψηλότερα (26/7 αποκοπή).

Αντίστοιχα και ο Ελλάκτωρ μπροστά του έχει 0,50 ευρώ επιστροφή και πριν την αποκοπή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χωρίς παρόλα αυτά να φαίνεται growth στον ορίζοντα.

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ διασπάει σημαντικό μεσοπρόθεσμο επίπεδο μηνών με στόχο 2 ευρώ υψηλότερα, σε πρώτη φάση, ενώ και η ΛΑΜΔΑ δοκιμάζει να κατοχυρώσει το πολύ σημαντικό 7,14 που θα δώσει συνέχιση αν τα καταφέρει.

Τεχνικά οι 1430 μονάδες γίνονται σημαντική κοντινή στήριξη και πλέον λείπει μία κατοχύρωση του 1462, για να δοκιμάσουμε και πάλι κίνηση στην ζώνη του 1500, θυμίζοντας ότι στόχο για το 2024 έχουμε πάνω από τις 1600 μονάδες”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

“Ο Γενικός Δείκτης έδειξε ανθεκτικότητα στην περιοχή των 1400 μονάδων, παρά τις συνεχόμενες αποκοπές μερισμάτων, με πέντε ανοδικές συνεδριάσεις, κινήθηκε προς τις 1450 μονάδες, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Δείχνει μια διάθεση σταθεροποίησης στην περιοχή των 1400 - 1500 μονάδων, σε πλήρη συσχέτιση με τις Ευρωπαϊκές Αγορές οι οποίες, γενικά, βρίσκονται σε φάση συσσώρευσης το τελευταίο τρίμηνο.

Από την άλλη Πλευρά του Ατλαντικού βέβαια, S&P και Nasdaq κινούνται σε νέα υψηλά ιστορίας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., υπάρχει βέβαια μια κινητικότητα σε επιμέρους μετοχές, που προμηνύει νέο ανοδικό κύμα. Αυτή την εβδομάδα ξεχωρίζουν τα υψηλά 52 εβδομάδων της ΣΕΝΕΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΙΝΛΟΤ και εσχάτως της ΑΤΤ. Πολύ ενδιαφέρουσα ανοδική κίνηση, χωρίς υψηλό ακόμα, πραγματοποιούν και αρκετές ακόμα μετοχές όπως οι ΔΕΗ, ΑΡΑΙΓ, ΚΡΙ και ΑΤΤΙΚΑ, όπως σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,7), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,5), ΕΛΠΕ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), TITC (2,3), ΔΑΑ (2,3), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΤΕ (-0,38%) και ΕΥΡΩΒ (-1,71%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν ΑΛΦΑ (-0,61%) και ΠΕΙΡ (-0,87%).

Μεταξύ 1271,18 (+0,18%) και 1253,93 μονάδων (-1,18%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1259,78 (-0,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1258,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,84%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1198 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1200, 1157 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1139 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η αύξηση των εσόδων από το asset management, την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης τόσο στο corporate όσο και στο retail από την οργανική ανάπτυξη, αλλά και την προσεκτική εξέταση ευκαιριών επέκτασης, καθώς και από την επαναφορά στο Τραπεζικό Σύστημα 15-20 δισ. ευρώ ‘θεραπευμένων’ δανείων, που σήμερα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των servicers, θα στηρίζουν την αύξηση της κερδοφορίας και τον στόχο υψηλότερων μερισμάτων τα επόμενα χρόνια. Αυτό υποστήριξαν σε διαδικτυακή τους συζήτηση που διοργάνωσε το Capital Link οι τέσσερις Chef Financial Officers, Θοδωρής Γναρδέλλης (Πειραιώς), Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank), Χρίστος Χριστοδούλου (Εθνική Τράπεζα) και Χάρης Κοκολογιάννης (Eurobank)”.

Στις Αγορές, όπως αναμενόταν, βγήκε η Τράπεζα Πειραιώς με πράσινο πενταετές ομόλογο και άντλησε 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο στο 4,625%. Η αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο ήταν πέριξ του 5%. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 3,25 δισ. ευρώ.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στα μη Τραπεζικά blue chips, όπου με θετική μεταβολή ξεχώρισαν οι ΑΡΑΙΓ (+1,10%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,33%), ΕΕΕ (+0,93%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,12%), ΕΛΧΑ (+0,21%), ΜΥΤΙΛ (+0,27%), ΟΤΕ (+0,64%), ΟΤΟΕΛ (+1,02%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,05%), TITC (+1,18%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

“Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το ‘κλείσιμο’ της Διώρυγας του Σουέζ, παρότι αρχικά έφερε προσωρινό χαρακτήρα, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, θα συνεχίσει να επηρεάζει την Παγκόσμια Τροφοδοτική Αλυσίδα, πιθανότατα ακόμα και μετά τις εκλογές στην Αμερική”, επισημαίνει η Jumbo (-4,02%) σε ανακοίνωσή της. Σήμερα, η εκτίμηση της Διοίκησης του Ομίλου, αναφορικά με την αύξηση τζίρου και των κερδών του 2024, τίθεται στο χαμηλό άκρο (8%) της αρχικής εκτίμησης για αύξηση τζίρου και κερδών μεταξύ 8% και 10%, λαμβάνοντας υπόψη: την πορεία των πωλήσεων του πρώτου εξαμήνου του έτους (+8%), τις καθυστερήσεις στις παραλαβές των προϊόντων και την μετάθεση του ανοίγματος της Timisoara 2 στη Ρουμανία για αρχές του 2025. Στην περίπτωση που οι παρούσες συνθήκες χειροτερεύσουν, κάτι που λογικά αναμένεται, εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων θα μπορούσε να περιοριστεί στο +4% με την κερδοφορία να κυμαίνεται στα επίπεδα του 2023.

Μόλις δύο τίτλοι, από το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινήθηκαν σήμερα με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι μετοχές των ΜΥΤΙΛ (+0,27%) και TITC (+1,18%).

Ξεκινώντας από τον τίτλο της ΜΥΤΙΛ, στον οποίο σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές, οι στηρίξεις στα 36,40 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 35,56 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 34,44 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η επόμενη αντίσταση στα 39,16 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε και ο τίτλος της TITC, όμως όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν ότι η μετοχή κάτι έχει χάσει από την ζωηράδα των προηγούμενων συνεδριάσεων και μετά την αποκοπή μερίσματος. Σε κάθε περίπτωση, το ημερήσιο “stop short” στα 30,60 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 28,50 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+164,15%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+132,42%), ΚΟΥΑΛ (+97,04%), ΦΒΜΕΖΖ (+84,29%), MONTA (+71,73%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+60,14%), ΞΥΛΠ (+58,81%), OPTIMA (55,13%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΠΡΟΝΤΕΑ (+4,38%), ΚΟΡΔΕ (+2,89%), ΕΛΒΕ (+2,94%), ΙΑΤΡ (+2,28%), ΕΛΒΕ (+2,94%), ΙΑΤΡ (+2,28%), ΝΑΥΠ (+1,23%), ΒΟΣΥΣ (+2,50%), ΦΟΥΝΤΛ (+2,55%), ΣΠΙ (+2,42%), ΜΙΓ (+1,25%), ΙΚΤΙΝ (+2,07%), ΜΑΘΙΟ (+5,19%), ΜΕΒΑ (+1,02%), ΑΒΕ (+2,69%), ΚΕΚΡ (+0,73%), ΛΕΒΚ (+4,61%), ΜΕΝΤΙ (+0,37%), REALCONS (+1,07%).

“Μετά τον διπλασιασμό του κύκλου εργασιών κατά την τελευταία πενταετία, σε ανάλογη ποσοστιαία αύξηση στοχεύει για τα επόμενα πέντε χρόνια η Lavipharm”, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, Τηλέμαχος Λαβίδας, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η ΛΑΒΙ (+4,81%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, στον απόηχο των παραπάνω δηλώσεων, με τον υψηλότερο ημερήσιο όγκο των τελευταίων 11 συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Attica Group (-0,78%) ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της εταιρικής συμμετοχής ποσοστού 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της Africa Morroco Links καθώς και η πώληση των πλοίων “Morocco Star” και “Morocco Express 1” (ex. Highspeed 3). Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 49 εκατ. ευρώ και το καθαρό κέρδος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 24 εκατ. ευρώ.

Γκολ και θέαμα στην Τρ. Αττικής (+19,17%), με κλείσιμο σε υψηλά 16 μηνών και με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 70 μηνών. Ο τίτλος υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 15,00 ευρώ (+25%).

Πλαγιοανοδικά από τα 4,535 ευρώ (κλείσιμο 2/7) η Profile (+1,21%), από τα 0,355 ευρώ (κλείσιμο 27/6) η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,17%), από τα 0,29 ευρώ (κλείσιμο 27/6) η ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,05%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Interlife (+1,26%), πέντε για ΦΒΜΕΖΖ (+2,60%) και έξι οι συνεχόμενες ανοδικές για ΓΚΜΕΖΖ (+2,57%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 1/7 για ΣΙΔΜΑ (+2,40%) και στις 28/6 για ΟΛΠ (+2,50% και υψηλά τριμήνου).

Προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -10% για ΕΠΙΛΚ (+9,40%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+0,98%), Μοτοδυναμική (+1,28%) και ΞΥΛΚ (+3,01%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1400 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1395 και 1360 - 1345 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1472, 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3392 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3300 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3268 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3582, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0823 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Πάνω από τα $2385 ο Χρυσός, πάνω από τα $31,2 το Ασήμι.

Επιστρέφει πάνω από τα $57850 το Bitcoin, πάνω από τα $3140 το Ethereum.

Ο πληθωρισμός στην Κίνα σημείωσε άνοδο 0,2% τον Ιούνιο, χαμηλότερη από την άνοδο 0,4% που αναμενόταν από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και από το 0,3% τον Μάιο.

Η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να πουλήσει Ευρωπαϊκό χρέος, εάν η G-7 αποφασίσει να κατασχέσει τα ύψους $300 δισ. δεσμευμένα Περιουσιακά Στοιχεία της Ρωσίας, αποκάλυψαν πηγές στο Bloomberg. Οι Σαουδάραβες ανέφεραν συγκεκριμένα χρέος που εκδόθηκε από τη Γαλλία. Από την άλλη πλευρά, ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν να ενισχύσουν το Εμπόριο μεταξύ των δύο Χωρών τους, αψηφώντας τις Δυτικές προσπάθειες να πιεστεί η Ρωσική Οικονομία.

Αρνητικά είναι τα νέα από τον χώρο του Γερμανικού επιχειρείν, σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”. Συνολικά καταγράφηκαν περίπου 11000 πτωχεύσεις Εταιρειών το πρώτο εξάμηνο του 2024. Πρόκειται για μια ραγδαία αύξηση στις πτωχεύσεις κατά 40%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας.

“Η αξιοσημείωτη ανάπτυξη των private funds και άλλων πηγών χρηματοδότησης, εκτός των ρυθμιζόμενων Τραπεζών, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της Ευρωζώνης. Υπάρχουν σίγουρα προειδοποιητικά σήματα μπροστά μας”, δήλωσε στους Financial Times η Ελίζαμπεθ ΜακΚόουλ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Κατά 0,2% μειώθηκαν οι αιτήσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έρευνα της Ένωσης Ταμείων Παρακαταθηκών (MBA) για τις αιτήσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων.

Η Κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα επιβάλλει νέους δασμούς στο Αλουμίνιο και τον Χάλυβα που εισάγονται στις ΗΠΑ, μέσω του Μεξικού, αλλά έχουν παραχθεί σε άλλες Χώρες, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την Κίνα να παρακάμψει τους υφιστάμενους δασμούς.

“Ο Χάλυβας που εισάγεται μέσω Μεξικού και δεν έχει παραχθεί σε αυτήν τη Χώρα, τις ΗΠΑ, ή τον Καναδά θα υπόκειται σε δασμούς 25%. Το Αλουμίνιο που έχει παραχθεί στην Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, ή τη Λευκορωσία και φτάνει στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού θα υπόκειται σε δασμούς 10%”, ανέφερε η διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Λάελ Μπρέιναρντ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 101,2 δισ. ευρώ.

Η Piraeus Securities ξεκίνησε την κάλυψη της Ιντεάλ με σύσταση “οutperform” και τιμή - στόχο τα 8,5 ευρώ. Οι αναλυτές της Χρηματιστηριακής εκτιμούν ότι ο Όμιλος της Ιντεάλ “προσφέρει μια ελκυστική επενδυτική περίπτωση με αποδόσεις που ξεπερνούν την Αγορά και προέρχονται από ένα επιχειρηματικό μοντέλο που μοιάζει με private equity”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ, TITC και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Lamda Development, Motor Oil, Cenergy και στο υψηλό οι TITC, Autohellas, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 73 ανοδικούς τίτλους, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

Υποχώρηση και στην αγορά Παραγώγων

Συνεδρίαση υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν περαιτέρω μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.017 συμβόλαια).

Στα 3.622 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.763 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.043 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.043 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 211, 167 για τον Ιούλιο και 44 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.512,25), κινήθηκε μεταξύ 3.500,75 και 3.519,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.243,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.478,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (417), Πειραιώς (3.216), Εθνική (888), ΔΕΗ (372), Alpha Bank (919), Motor Oil (466), Viohalco (527), ΓΕΚ (501), Ελ. Πετρέλαια (226), ΟΤΕ (547), Ιντρακόμ (113), ΟΠΑΠ (296).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 159.312, Πειραιώς 98.861, Eurobank 15.162, Τέρνα Ενεργειακή 22.422, ΑΔΜΗΕ 23.235, ΓΕΚ 14.597, ΔΕΗ 31.641, Εθνική 15.999.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.949.931 τεμ., (από 60.949.931 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.728.881 τεμ. (3.728.881), Eurobank 56.748.614 τεμ. (56.792.321), ΟΠΑΠ 1.871.467 τεμ. (1.871.806), Εθνική 11.419.178 τεμ. (11.422.570), ΟΤΕ 1.691.852 τεμ. (1.692.006), Πειραιώς 3.723.758 τεμ. (3.723.758), Optima bank 1.512.747 τεμ. (1.380.755).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων